Уред за сушене на плодове и зеленчуци

  • 291 045
  • 871
# 615
Много вкусни стават, лоша работа, как ще оцелеят до зимата не знам.
Вчера правих банани, киви, ябълки, круши, портокали, дренки, тиквички.  Днес са дренките отново (стават много бавно) и домати.
После ще почвам и с наденици.
Виж целия пост
# 616
Като суших дренки, им извадих костилките и ги суших разполовени. Станаха бързо. Бяха от едрите, облагородени дренки.
Виж целия пост
# 617
Като суших дренки, им извадих костилките и ги суших разполовени. Станаха бързо. Бяха от едрите, облагородени дренки.
С костилките трети ден ги досушавам, вече ще им ги махам.
Виж целия пост
# 618
може и да им надупчиш ципата, сушат се малко по-бързо  Peace
(аз така суших череши)
Виж целия пост
# 619
От снощи суша телешка пастърма. Все още няма 24 часа, но виждам, че по повърхността е изсъхнала, а вътре е мека. От телешко сърце е. Първо го мариновах. Имам чувството, че повърхността се е покрила със защитен слой, който ще затрудни по-нататъшното сушене. Чудя се, дали да не взема да надупча месото, но засега само изчаквам.

Реших, че ще опитам, пък дано да стане сполучливо.

Някой правил ли е пастърма, че да си "сверя часовника"?
Виж целия пост
# 620
И аз с въпроси за пастърмата..
С какво точно и колко време мариновате? Какъв размер са горе долу парчетата месо?
Предварително Благодаря на отзовалите се !
Виж целия пост
# 621
Тук имаше много хубава тема за домашните колбаси.
Някак не ми се връзват с уреда за сушене. Thinking
Докато температурите не паднат трайно, хората си ги сушат в хладилника.
Виж целия пост
# 622
Първо изкиснах, заради кръвта. След това 24 часа държах месото в солен разтвор. После го подсуших с кухненска хартия за няколко часа и го овкусих. Сега го суша.
Ясно ми е, че зимата е най-удачният сезон за сушене при обикновени условия, но за сушилнята сезонът няма значение. Четох, че сушат в хладилника, но моят е доста пълен и действително няма място там. Затова реших, че ще пробвам с уреда. Най-много да се разочаровам от резултата. Обаче може и да остана доволна. Сложила съм само едно сърце. Ако ми хареса ще повторя с две.

NSK , погледни рецептата на Пепчо.
Виж целия пост
# 623
Да се отчета за пастърмата - много съм доволна от резултата!

Преди малко опитахме едното парче, което е по-тънко - станало е чудесно на вкус. Все още няма 48 часа сушене. Ще доизсуша и другите. Следващия път ще гледам да заредя две сърца - като ще въртя ток, поне да е за повече храна...  Mr. Green

Мислех да тегля, за да видя добива, обаче .... при апетитния вид на пастърмата забравих.  Laughing
Виж целия пост
# 624
Поздравления , Вела  bouquet
И за експеримента, и за резултата и за отчета

Сега остава да дадеш и малко подробности - описание на процеса
Особено на сушенето- на колко градуса и колко време?
Виж целия пост
# 625
и търпима ли е миризмата у дома  Wink
аз не се престрашавам именно заради това
Виж целия пост
# 626
Технологията ми за приготвяне на пастърмата беше следната:

Изчистих сърцето от големите кръвоносни съдове, мазнини и нещо като сухожилия /не знам как точно се казват/.

Нарязах на парчета като за пастърма - някои триъгълни, някои по-плоски, както се получи.

Измих добре и изкиснах около 6 часа във вода.

Изплакнах и залях с 2 л. вода, в която бях разтворила 200 г . сол. Притиснах с чиния, за да не плуват. Така престоя 25 часа /щеше да е 24, но не се прибрах навреме/.

Извадих, отцедих  и наредих върху хартия от кухненска ролка. Покрих отгоре със същата хартия и я притиснах към парчетата. Така престоя 3 часа.

После овкусих с къри, чубрица и червен пипер.

Уредът ми е Зелмер и няма регулатор на температурата. Има две степени. Първите 24 часа суших на високата степен. После намалих на по-ниската. Отне ми около 54 часа, за изсушаването на всички парчета, като тънките бяха готови и ги извадих след около 42 часа.

Сега си мисля, че ако бях продължила сушенето на високата степен, щеше да стане по-бързо, но се притеснявах докато спя или докато съм на работа да не пресуша. Не знаех колко време ще му трябва. Вече предполагам, че 36 часа спокойно може да се суши на високата степен, без да се пресуши, ако парчетата са ми като първия път. На най-долната скара сложих по-дебелите парчета, а на следващата по- тънките и не съм ги разменяла. Следващият път мисля да купя две сърца, така, че сигурно ще стане по-бавно и ще се наложи да размествам скаричките.

За миризмата - поставих уреда близо до врата на терасата /аз поначало го слагам там, когато суша вътре/, а врата през цялото време беше леко отворена - може би около 5 см. Миризмата беше на подправките и се усещаше слабо. Не помня защо съм затворила вратата за около час, тогава мирисът беше станал по-натрапчив.

 Ето и снимка на едно от първите по-тънки парчета:

Виж целия пост
# 627
изглежда чудесно  Peace
и моят уред е Зелмер - оставяш ли го да почива или работи непрекъснато?
Виж целия пост
# 628
В какъв смисъл да го оставям да почива?

В процеса на сушене работи непрекъснато. Последния месец суших само едни ябълки и сега пастърмата. Така, че си е починал. Лятото го ползвах доста често.
Виж целия пост
# 629
За информация - в Метро има на промоция дехидратор "Ронсън" - 60 лв.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия