Уред за сушене на плодове и зеленчуци

  • 291 193
  • 871
# 825
Здравейте, бихте ли споделили за сушени смокини, едрия сорт....колко време горе - долу отнема до пълната им готовност. Как ги съхранявате?
Виж целия пост
# 826
незнам дали си отчела факта ,че уреда не работи непрекъснато през тези часове.
той достига дадена температура , после се изключва , после като падне температурата с 3-4-5 градуса пак се включва , като достигне дадената температура пак се изключва ... и  т.н.  с една дума  при 8 ч включен уред той може да работи непрекъснато 2-3-4 ч . 

пп. не пиши последователни поста защото би трябвало да ти ги изтрият. всичко това може да го напишеш в един пост като използваш бутона Редактирай.

Ти имаш такъв уред или говориш наизуст? Това не е фурна или тенджера - уреда не е плътно затворен - не изключва, защото изключи ли, прекъсва процеса на сушенето, няма как да поддържа температура.
Виж целия пост
# 827
Тези, които гледах вчера-на Ронсън е без термостат, а на Горенье с термостат...
Не съм много на ясно с теминологията "Термостат", но имам въпросния Ронсън от 2 месеца и го използвам непрекъснато. Значи като се включи в тока, после се включва и копчето ВКЛ/ИЗКЛ започва да работи вентилатор непрекъснато, а нагревателя включва и изключва в зависимост от зададената температура. Суша обикновено на 40-42 градуса и го чувам как цъка и изклюва от време на време. Според мен това е точно термостат. Както Бонго  беше обясил по-нагоре - работи непрекъснато вентилатора, а нагревателя от време на време, така че напрактика не може да се сметне точно колко ток ще изхарчи. При почти непрекъснато сушене за 1 месец ми се вдигна тока с 18-20 лв.
Скоро суших на вън при особено висока околна темп, което ме навежда на мисълта, че нагревателя е работил доста по-малко, тъй като въздухът беше с темп около 36 градуса и е искономисал доста ток Wink

За капацитета на Ронсъна да кажа - череши без костилки и разполовени събира около 3,5 кг. Праскови - 3-5 кг ще събере - зависи колко дебело ги нарежете и колко ги застъпите при нареждането.

Аз установих следното - в началото дори и да са много плодовете и да се застъпват, след макс 24 часа се свиват значително и тогава тавичките дори изглеждат полу празни. След 1 месец сушене на всякакви плодове започнах да го тъпча повечко, да застъпвам доста резените, за да може да се използва макс капацитета на уреда и след тридневното сушене да имам повечко готов материал.
Виж целия пост
# 828
Тези, които гледах вчера-на Ронсън е без термостат, а на Горенье с термостат...
Не съм много на ясно с теминологията "Термостат", но имам въпросния Ронсън от 2 месеца и го използвам непрекъснато. Значи като се включи в тока, после се включва и копчето ВКЛ/ИЗКЛ започва да работи вентилатор непрекъснато, а нагревателя включва и изключва в зависимост от зададената температура. Суша обикновено на 40-42 градуса и го чувам как цъка и изклюва от време на време. Според мен това е точно термостат. Както Бонго  беше обясил по-нагоре - работи непрекъснато вентилатора, а нагревателя от време на време, така че напрактика не може да се сметне точно колко ток ще изхарчи. При почти непрекъснато сушене за 1 месец ми се вдигна тока с 18-20 лв.
Скоро суших на вън при особено висока околна темп, което ме навежда на мисълта, че нагревателя е работил доста по-малко, тъй като въздухът беше с темп около 36 градуса и е искономисал доста ток Wink

За капацитета на Ронсъна да кажа - череши без костилки и разполовени събира около 3,5 кг. Праскови - 3-5 кг ще събере - зависи колко дебело ги нарежете и колко ги застъпите при нареждането.

Аз установих следното - в началото дори и да са много плодовете и да се застъпват, след макс 24 часа се свиват значително и тогава тавичките дори изглеждат полу празни. След 1 месец сушене на всякакви плодове започнах да го тъпча повечко, да застъпвам доста резените, за да може да се използва макс капацитета на уреда и след тридневното сушене да имам повечко готов материал.
Извинявай, мила-нямах предвид термостат , а таймер. Аз също се насочих към този на Ронсън, но ме интересува, случвало ли ти се е да го оставиш да си суши сам и да няма никой вкъщи. Обезопасен ли е?
Виж целия пост
# 829
Извинявай, мила-нямах предвид термостат , а таймер. Аз също се насочих към този на Ронсън, но ме интересува, случвало ли ти се е да го оставиш да си суши сам и да няма никой вкъщи. Обезопасен ли е?


 Сушилните в ценови клас 40-150 лв нямат таймер. Той не е и нужен де при условие, че се суши по 20-50-70 часа.

Да, оставям Ронсъна по цял ден да си работи сам самичък докато аз съм на работа. В инструкцията му пише, че има защита от прегряване. Освен това той загрява съвсем леко, та вероятността да се случи нещо е минимална. Спазвам изискването по инструкция да не работи повече от 40 часа. Изключвам го за няколко часа и после пак го включвам.
Здравейте, бихте ли споделили за сушени смокини, едрия сорт....колко време горе - долу отнема до пълната им готовност. Как ги съхранявате?
От по дребния сорт - разполовени и НЕбелени, суша около 48 часа. Остават маааалко меки, но много вкусни. Всичко съхранявам в буркани с винт.

Сега суша червени чушки. Някой ако е правил червен пипер за готвене да каже става ли.
Виж целия пост
# 830
Добре, че ме подсети за чушките (евентуално и круши по-нататък). Порових се и момичетата споделят, че цели се сушат бавно. Нарязани на парченца ставали доста по-бързо. Сушат се на 45 градуса, докато започнат да се трошат.
Виж целия пост
# 831
Не можах да открия...  Blush смокините на колко градуса се сушат? Благодаря...
Виж целия пост
# 832
Моля да споделите изпитана рецепта за домашна вегета   Praynig
Виж целия пост
# 833
Гледах някъде във фейса, но я изгубих....
Виж целия пост
# 834
Моля да споделите изпитана рецепта за домашна вегета   Praynig
Виж тази рецепта: http://kokosovacherupka.com/magic-spice/
Правих я почти по рецептата(не сложих толкова лук) , доволна съм от резултата ! Peace
Виж целия пост
# 835
Не можах да открия...  Blush смокините на колко градуса се сушат? Благодаря...
да споделя и аз моя резултат- сушени смокини 36 часа , като първоначално ги пуснах на 520 W /сушилнята ми е на Zelmer без градуси, само едно и две има като степени - 250 и 520 W/, за два часа, а след това намалих на 250W. Станаха много добре. Ще съхранявам в буркани на винт, както ми препоръча Elyah.
Сушено грозде, 48 часа.
Ред е на зеленчуците Money
Виж целия пост
# 836
Здравейте ! Аз имам един страничен въпрос  newsm78 В много сайтове забелязах, че при сушените плодове и зеленчуци от всякакъв тип съдържанието на калий се увеличава в пъти, спрямо пресните...Не мога да си го обясня...Надявам се някой да знае дали изобщо е истина ?
Виж целия пост
# 837
Не точно - концентрацията се увеличава, не съдържанието.
Т.е. ако си имала, примерно, 10l плод в началото на процеса (числата са напълно измислени) и в тях - общо съдържание от 0.01g K концентрацията на K е била 0.01/10 = 0.001g/l K. След изсушаването си получила примерно, 1l плодове сухи. Същото съдържание от 0.01g сега вече ще го делим не на 10, а само на 1l. Или концентрацията се е увеличила от 0.001g/l до 0.01g/l .Същото се отнася и до всички останали елементи, съдържащи се в суровия плод.
Виж целия пост
# 838
Не можах да открия...  Blush смокините на колко градуса се сушат? Благодаря...
Всичко суша на 40-42 градуса с цел да се запазят витамините, за това и по 2-3 денонощия.
Може и на по високи градуси, за да е по-бързо, но пък няма да  уж толкова здравословно.
Виж целия пост
# 839
Май на къде 50 ги суших - щото докато разбера...  Mr. Green
Ама опитах и с домати - тип барбарони - едно, че станаха на люспи - сигурно е трябвало по-едро да ги режа - и, което е по-странно, взеха, че почерняха някои, това какво означава, трябва ли да ги изхвърлям, що става?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия