КОЗУНАЦИ - 2 тема

  • 82 300
  • 805
# 720
Христос Воскресе !!!
Да сте живи и здрави, нека радост и спокойствие има в домовете Ви !
Да се отчета : козунаците станаха супер, яйцата също. Направих по рецептата на Венета като удвоих продуктите. 3 месих в машината, след това втасва в стаята на топло. Само да уточня, че този път  смених вида на брашното и маята.
Искам да изкажа специални благодарности на всички, помогнали ми да доведа поредния ми опит до успешен край.
Виж целия пост
# 721
Ето  го моят козунак с локум.Както вече казах,не се надигна почти,може би съвсем малко,но пък на вкус не е лош.Поне няма да го изхвърля,ще пробвам пак да го направя де,не може да не може Crossing Arms
Виж целия пост
# 722
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ !   СТРАХОТНИ НЕЩА СТЕ СЪТВОРИЛИ И ПОКАЗАЛИ!
Виж целия пост
# 723
Ето и моите произведения - козунаци по рецептата на Тандури - нещо ми се изпекоха неравномерно. Отдавам го на това, че бях пуснала фурната на вентилатор и по краищата е влизал повече горещ въздух под фолиото, но специалистите да се изкажат  Wink, кошнички и агънца
Виж целия пост
# 724
Честит Празник На Всички!Да покажа и моите козунаци по рецептата на Венета:,,,
Виж целия пост
# 725
Здравейте,

Софи, според мен не  е проблем да омесиш тестото на ръка и още не мисля, че като се бие тестото, захарта ще се разтопи от това. По мое мнение, след като се смесят всички продукти, така или иначе тестото става влажно от течните съставки и тогава за мен е логично захарта да се разтопи само като се меси тестото. Колкото до това, то да се бие, откровено казано за мен е непонятно. Въз основа на моя скромен опит, мога да кажа, че като нагъвам тестото по описания в рецептата начин, то още при самото нагъване се навдига и още тогава се вижда дали ще втаса добре.
Видях, че има и въпроси по отношение на маята. Съжалявам, но не мога да дам мнение за нито една марка мая закупена в БГ. Аз купувам различни марки, но проблем с маята не съм имала. Тук тази на Dr. Ötker е наистина от превъзходно качество и е най-скъпата. Допускам, че ако тази марка мая се преопакова в БГ, тогава се правят може би някои нередности и затова чета често, че не сте доволни от нея. Откровено казано сигурно има къде да се оплачете и мога само да ви препоръчам, да го направите. Между другото ако желаете, аз ще попитам тук в Австрия как стои въпроса и бих могла да напиша оплакване от ваше име до фирмата, за да проверят те сами как стоят нещата. Всъщност още във вторник ще се обадя и ще попитам.

*Neytiri*, не е проблем, да го направиш с едно или с две яйца. Аз този козунак съм го правила с едно яйце + един белтъка (жълтъка за намазване отгоре) и в този случай разбира се с малко повече мляко. Дори използвам винаги прясно мляко, което е с 0,5% мазнини, че и понякога ако ми трябва още малко мляко, а нямам изплаквам чашката с малко вода. Да не би да си забравила да го нагънеш след като го омеси. Аз днес правих козунаци и от бързане забравих да нагъна тестото след омесването и ми втаса вместо за един - за час и половина и вместо на 40°С увеличих на 50°С, че и от бързане не го доизпекох като хората. Не беше лош, но ако бях го оставила поне още 5-6 минути, щеше да е по-добре. Иначе конци имаше, но не бяха така на кълбета както предишните пъти. Така че когато човек бърза и е под напрежение, се случват пропуски, които едва после се отчитат, а някой път и не се забелязват даже. То днес въобще си беше луд ден, защото се оказа, че брашното ми е съвсем малко и добавих не само друга марка брашно, но и се наложи да смеся тип 480 и тип 700, което тук е все пшеничено брашно, но различни типове. Така че пак ще се повторя, ако човек малко нещо промени или пропусне това се отразява веднага на качеството на козунака. Все пак той е доста капризен, трудно му  се угажда и провал може да се случи на всеки.

Да ти пратя една торба с великденски курабийки Heart Eyes[/color]

Сврачето, много ти благодаря, много си миличка, но аз днес направих набързо целувки и така се размина. По принцип на празници винаги ходим някъде навън да ядем, за да избегнем голямото готвене и т.н.
Как да ви кажа, малко мързел, но защо пък не, нали затова е празник, да си починем.

Искам още веднаж да ви благодаря за милите думи и затова, че чрез тях направихте този празник по-особен и много по-щастлив за мен.
 Hug БЛАГОДАРЯ ВИ МОМИЧЕТА!!!
 newsm51
Виж целия пост
# 726
Христос Воскресе!

Ето и моите съботни творения ...
Виж целия пост
# 727
Христос Восскресе за всички, които пазят духа на Великден.
Бъдете живи здрави и щастливи. Нека Господ закриля Вас и семействата Ви.
Нека козунакоправенето продължи.
Благодарим на всички, които могат повече и не спярха да учат другите. newsm20
Виж целия пост
# 728
Венета,благодаря   bouquetсега се сетих,това с нагъването съм го пропуснала. Blush Толкова ли е важно да се нагъне? Blush
Ще трябва да прочета пак технологията,че за пръв път правя козунак.А иначе уж се справям с месенето .
Виж целия пост
# 729
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Бъдете живи и здрави! Изкарахме един страхотен празареник с разкошни козунаци и настроение благодарение на вас!
Виж целия пост
# 730
Това е моя козунак направен по рецептата на Венета. Правих го в четвъртък. Аз сложих 1 кубче прясна мая и поливин пак.суха мая. Захарта разтопих предварително в леко затопленото мляко, сложих и две ванилии.
По тази рецепта Ще правя  в бъдеЩе козунак.
И zа Венета пак едно  Flowers Roseцветенце от мен




Виж целия пост
# 731
Венета,благодаря   bouquetсега се сетих,това с нагъването съм го пропуснала. Blush Толкова ли е важно да се нагъне? Blush
Ще трябва да прочета пак технологията,че за пръв път правя козунак.А иначе уж се справям с месенето.

*Neytiri*,  забелязала съм, че като нагъна тестото, то втасва по-бързо и става по-въздушно и по-пухкаво, така че според мен е много важно, да не се пропусне нагъването. Днешния ми пропуск потвърди това ми убеждение още веднъж.

Matze,  за теб.  newsm51
Виж целия пост
# 732
Благодаря за разясненията   bouquet
Да допълня само, че въпреки липсата на обем конците бяха страхотни Simple Smile
Виж целия пост
# 733

Венета,

Благодаря много  за всичко!

По среднощите пред Великден набързо направих козунак по твойта рецепта, че малко се поизложих с други, с които предни години пожънах шеметен успех. Явно у мен е била грешката, но ти ме вдъхнови и беше много добър резултата.
Сгъвах, както ти беше показала. Не издържах на изкушението да добавя малко повече сух ингредиент като видях, че маже под бъркалите. следващия път трябва да се въздържа от самодейности, но на другия ден имах 15 човека гости т.е. днес и ми беше напрегнато дали ще съм готова.
Питам само какво мислиш за увеличването на дозата - една форумка каза, че сложила 1 цяло пакетче жива и на л. суха на твоята доза - не е ли много ?

Виж целия пост
# 734
Miraetta, никога не съм ползвала жива мая и нямам представа колко грама е и на колко грама жива мая отговаря едно пакетче суха. Изчисли си просто тези мерки и ще видиш сама дали това е много или малко. Но за пропорциите, които съм дала, мисля че това количество, което аз съм споменала е напълно достатъчно. По принцип 7 гр. суха мая са достатъчни за 500 гр брашно. Аз съзнателно увеличих маята съвсем малко, защото козуначното тесто втасва доста трудно и при него е добре, да се прибави малко повече, но не и доста повече, защото може да започне да намирисва на мая. Затова препоръчвам така горещо специално за моите рецепти, да се меси с бъркалките за тесто на миксера. Така не може да се направи тестото твърдо и това според мен също е много важно за успешното изпълнение на моите рецепти. Още веднъж ще кажа, че щом тестото започне да се отделя от стените на съда, да не лепи по тях и да не го завъртат бъркалките с голямо усилие, тогава е готово. Надявам се от снимките все пак да се добива макар и малка представа за гъстотата на тестото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия