Мусаката е моя интерпретация на класическата гръцка редена мусака. Правя я във вегетариански и не вегетариански вариант. Изисква малко време за подготовка на продуктите, но пък е страшно вкусна и си струва всяка минутка време.
Продукти (за около 6 порции)
5-6 картофа
4 малки тиквички
2 средни патладжана
300-400 грама гъби
300-400 грама бяло сирене
3-4 пресни домата
зехтин, чубрица, сол
Тиквичките и патладжаните измиваме и без да белим нарязваме да дебели филии. Запържваме ги леко или ги запичаме леко на скара. Гъбите запържваме леко в няколко лъжици зехтин или олио.
На дъното на тавата слагаме 2 лъжици зехтин. Аз я правя в йенска тава, защото мусаката изгледа по-добре и може да се сервира цялата на масата.
Редим ред картофи, нарязани на дебели филии, посоляваме.
Редим ред патладжан. Наръсваме малко чубрица.
Редим ред гъби.
Редим ред тиквички.
Пак посоляваме леко. Сипваме чаша вода и във фурната на 200 градуса за около 40 минути.
Вадим, натрошаваме дебел пласт сирене.
Слагаме горе дебели резени домат (евентуално може и домат от консерва, с пресни обаче е по-хубаво)
...и връщаме за още около 20 минути във фурната.
По желание може да направите заливка от яйца, брашно и мляко. Аз я правя без.
Пак по желание, може да наръсите настърган кашкавал, гауда, ементал, моцарела или друго мазно сирене веднага след изваждане от фурната.
Ето и няколко от моите хитринки:
1. Понеже времето в къщи е лукс, гледам да върша накуп няколко неща. Така например като готвя тази мусака, си пригитвям поне двойно количество зеленчуци, които да изпека на скарата. С половината обядваме, а с другата половина правя мусаката за вечеря. Когато правя тиквички и патладжан за печене на скара, ги накисвам предварително в смес от зехтин и сос Teriyaki (може да заменим със соев сос, ако нямаме Teriyaki). Тиквичките и патладжаните на скара стават невероятно вкусни. Заради маринатата се овкусяват перфектно и не слагам сол в мусаката.
2. За вариант на мусаката за месоядни, слагам и пласт месо между гъбите и тиквичките (запържена кайма/ варено пиле/ шунка/... каквото има... може нарязани на ситно наденички или месо, останало от обедната скара).
3. Ако зеленчуците са запечени на скара, добре е да се полee отгоре преди печене с 2-3 лъжици зехтин. Ако са запържени на тиган обаче, не слагайте мазнина повече, те са поели достатъчно.
4. Преди поднасяне може да я поръсите щедро с нарязан на ситно пресен магданоз. Моите деца не го обичат, затова не слагам, но с пресен магданоз е много вкусно.
5. Мусаката търпи вариации. Може да смените пластовете с каквото ви душа иска. Правила съм я с пласт задушен спанак, слагала съм пласт моркови, както и пласт грах и царевица. Променям според продуктите които имам и според настроението.
Да ви е вкусно!