сезонът на охлювите

  • 5 270
  • 4
В нашите и чуждестранни кухни има разнообразни рецепти с охлюви....Moля ,споделете  ,как ги чистете....За мен това е голям проблем ...Съветите ,които ми беше дала жената , от която ги купих преди години ,за почистването им ..ммммм ,пълна отварт , то не бяха води ,..то не бяха гнусни мръсотии...Моля ви споделете ,как и колко време ги чистете ,..и ако споделите  вашите любими рецепти  , ще съм ви много  признателна Praynig Praynig
Виж целия пост
# 1
В рецептата подробно съм написала начина на почистване и варене на охлювите.Аз не сменям по няколко води, а само отпенвам. Peace

ЧОРБА ОТ ОХЛЮВИ ПО ШУМЕНСКИ


    * 2 кг. охлюви
    * 1 глава стар лук
    * 1 голяма връзка зелен лук
    * 100 мл олио
    * джоджен,риган ,девесил,даф. лист
    * черен пипер смлян,бахар,лют червен пипер
    * 1 к.ч доматен сок
    * 1 к.ч ориз
    * 1-2 ч.л брашно
    * 1 ч.л червен пипер
    * пресен магданоз
    * 1-2 стръка пресен чесън


  
 chef bouquet chef bouquet chef bouquet chef bouquet chef bouquet
  

  Охлювите престояват 1-2 денонощия в съд с дупки /най- добре в пластмасово бидонче от минерална вода,пробито на няколко места/.Може да се посипят с шепа брашно.Така се избягва горчивината при варенето.Измиват се обилно под течаща вода,без да се прибавя сол.В голяма тенджера се кипва вода и се пускат измитите охлюви.След кипването на водата огъня се намалява и започва отпенването с решетъчна лъжица.След това се прибавят 100мл. олио , дребно нарязаните стар , пресен лук и много подправки-сушен или пресен джоджен,девесил, риган, даф. лист, смлян черен пипер , бахар,лют червен пипер по- желание.Посолява се на вкус и чорбата ври около 1 час и 30 мин. на слаб огън.Към края на варенето се прибавят 1 каф. чашка доматен сок от консерва и 1 к. ч измит ориз.След сваряването на ориза чорбата се сгъстява с размити 1-2 ч.л брашно и 1ч.л червен пипер с малко вода.Наръсва се с дребно нарязани магданоз и пресен чесън.

При варенето на охлювите може да се добави 30-40 мл бяло вино.
Виж целия пост
# 2
Здравей ,не мисля че е много трудно ,като смениш няколко пъти водата.Просто слагаш охлювите,малко сол сипваш вода ,може и гореща .Когато заври махаш ги изсипваш ги в мивката и ги изплакваш със студена вода .Слагаш ги пак във вода /без сол вече/ ,изчакваш пак да заври и пак ги изплакваш.Това го правиш около три четири пъти,става бързо .После като ги извадиш от черупките ,може да ги наготвиш по всякакъв начин...на салата с марули,с ориз на фурна,на супичка с коприва,панирани,общо взето каквото се сетиш ,но заместено с охлюв вместо пиле или друго месо.Основното е ,че носи повече зеленилки,ако не ядеш може да не слагаш,но задължителното е джоджан.Пожелавам ти успех. Peace
Виж целия пост
# 3



Аз слагам охлювите в студена вода, защото така не се скриват в черупките си и после по-лесно се изваждат.Когато водата заври ги изсипвам в мивката и ги почиствам, като ползвам за ядене само плъзгачът. Така почистените охлюви замразявам във фризера в пакетчета по 300г. При всяко готвене месото го варя в тенджера под налягане и тогава го приготвям.
Най-любимите ни ястия от охлюви са шницели и мусака. За мезенце на ракийката мъжът ми обича охлюви с яйца и пресен лук.
Виж целия пост
# 4
Момичета  ,благодаря ви за бързия отговор .С ваша помощ ще се престраша   bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия