Мързеливо, бързо и проверено :))

  • 15 665
  • 17
Обичам много паста и правя много вариации. Една от пролетните (най-вече заради пресните гъби) е тази.

Паста си правя сама, когато мога:

450 г брашно
3 яйца

Брашното правя на купчина с кладенче, сипвам яйцата и меся, докато стане хомогенно и стегнато. Ако е много сухо, може да се добави по малко мляко. За пълнена паста, както във втората рецепта, е добре тестото да е малко по-влажно. После пак меся, почива 15-20 минути и разточвам. Трябва да стане тънко, почти прозрачно. После режа - ленти не съм правила, защото без машина ми се струва много трудоемко, но разни видове за пълнене - да. Формата - каквато ви харесва.




Тези фузили са купени, пълнозърнести, затова изглеждат малко по-тъмни. Сосът се прави от:

1/2 кг гъби (най-добре силно ароматни, печурки примерно)
моркови - 1-2
зехтин
чесън (може и пресен)
домати (може и чери доматчета, най-добре да са месести доматите)
шунка по желание
пресен магданоз
червен пипер
сол

Загрява се зехтина, но не оставяйте да започне да се пържи. Слагат се нарязаните на тънки ленти гъби и морковите на кръгчета. Похлупва се и се оставя да се задуши добре, после се добавя една чаена лъжичка червен пипер и сол на вкус. Пак се похлупва да поеме ароматите. Ако има много течност оставете после отхлупено да остане на зехтин. Към края се добавя нарязания на ситно магданоз да омекне малко, а последно, когато вече сте махнали от огъня - нарязани на кубчета домати и шунка по желание. Добър апетит.  Simple Smile
Виж целия пост
# 1
От тестото за паста, което съм дала по-горе, правя най-често тортелини - слагам кайма, задучена с лук, сол и магданоз за плънка. Ако не сте с деца или пък са по-големи - и черен пипер. Слагам по половин чаена до 2/3 чаена лъжичка плънка в едно квадратче от тестото и после го усуквам като бонбон или го прегъвам към средата, за да стане по-автентична формата. Но всъщност е най-важно да не излиза плънката, затова внимателно притиснете отворите да се запечатат. После ги пускате да се варят.



Доматен сос за тортелини с кайма:

пресен лук
пресен чесън
домати консерва (настъргани или пасирани)
моркови
патладжан
сол
захар
зехтин

В загрятия зехтин се слагат да се задушат нарязани на ситно лука, чесъна, морковите на кръгчета на тънко и патладжана на кубчета. Като омекнат (патладжанът да се позапържи и течностите да изврят, да остане на зехтин) се добавят доматите и се оставя да поеме ароматите. После се слага сол на вкус и на върха на лъжицата захар да отнеме киселината на домата. Оставя се да покъкри на слаб огън още пет минути и се залива пастата.  Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Любима вкъщи пролетно/лятна паста с тиквички и пресни домати: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=292741.msg7520150#msg7520150  Да е жива и здрава леля в Италия!  Laughing

Виж целия пост
# 3
Пицата е второ по ред любимо ястие вкъщи (личи си, че имам роднини в Италия).  Mr. Green Правя тестото по рецепта от леля, много проста, местна:

1 суха мая или 15г прясна (не съм правила с прясна, но леля ми с такава прави)
150 мл топла вода
300г брашно (аз си го пресявам за по-пухкаво тесто)
1ч.л. сол

Маята я разтвараям половината вода да шупне (може и с прясно мляко, пробвала съм, става добре). Оставя се за 10-15 минути да се втечни хубаво. Брашното и солта ги смесвам добре и после доливам от маята и останалата вода. Хубаво бъркам, правя топка на плота започвам да премесвам - сгъвам, разтеглям, пак сгъвам, пак разтеглям - целта е да влезе въздух и да се смесят съставките. После се оставя за час да втаса на топло. Като се вдигне започва пак кратко месене - 4-5 минути енергично да стане гладко. Разточвам много тънко, може би няколко милиметра. От това количество става една средна пица. В тавата се разтегля и повдига леко по ръбовете да не изтича плънката. тавата се маже предварително със зехтин (може и с масло).

Хубавото на това тесто е, че ако се направи по-голямо количество издържа в хладилник седмица без никакъв проблем. Поне толкова аз съм пробвала.




Със спанак и пармезан

спанак една връзка пресен или замразен
пармезан - количество по желание, може и моцарела или просто по-твърд кашкавал
доматено пюре - при мен е около 350 г
чесън
зехтин
риган

Доматеното пюре задушавам с чесъна в малко зехтин - две-три супени лъжици, това ми е основата за всички пици. Накрая добавям риган в този случай или босилек в случаите за пица с месо. Пиците с риба правя също с риган.

Ако е пресен спанакът го задушавам в зехтин до омекване. Ако е замразен само го бланширам с вряла вода за няколко минути. Ако обичате по-солено, добацете сол, но зависи колко ви е солено сиренето/кашкавала.

Намазвам пицата добре с пюрето. Спанакът редя отгоре, а най-накрая - сиренето/кашкавала. Пека на 180 градуса около 20 мин, но различните ми печки го изпичаха за различно време. Ако тестото започне да ви кафенее преди плънката да се е изпекла добре, включете на грил.




С гъби и чесън

Сосът ми е същият като по-горе. Гъби взимам каквито има, но с по-ароматни става много по-добре. Нарязвам ги на филийки, задушавам в зехтин с малко сол и пресен магданоз. Редя върху пюрето, отгрое слагам обикновено моцарела. За мен моцарелата по-пасва на гъбения аромат от пармезана, въпрос на вкус.
Виж целия пост
# 4


Наближава Коледа и времето за приготвяне на Коледния Щолен. Това е моят миналогодишен щолен, който стоя три седмици да отлежава в гардероба и беше страхотен. Правя го от две години по рецептата на Джемма:

1500 г брашно, 300 г захар, 500 г масло, 750 г стафиди, 500 г бадеми, няколко капки бадемова есенция, 50-100 г портокалови корички, 50-100 г лимонови корички, сок от 1 лимон, ванилия и канела, 3/8 л мляко прясно, 1 ч.л. сол, 120 г мая.

Предварително си накиснете стафидите в ром. От маята, топлото мляко и захарта и малко брашно се замесва рядко тесто, оставя се да втаса 30 мин.След това се добавя захарта, маслото и брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Бадемите се нарязват не много ситно. Към тестото се прибавят коричките, ванилията, канелата, солта, стафидите и бадемите.Премесва се и се оставя отново да втаса.Оформят се продълговати щолени, върху, които с остър нож се пражи лек разрез по дължината на тестото, но не по средата , а така, че тестото да се раздели от браздата на 2/3 и 1/3.. Слага се върху постелена с пергаментова хартия или фолио тава.Оставя се да втаса. Фурната се загрява до 220 гр. Най-долу във фурната се слага празна тава, а тавата със щолена се слага по средата. Пече се 15 мин, след което температурата се намалява до 170 гр и се пече около 35-40 мин.
Изстиналия щолен се намазва с разтопено масло и обилно се поръсва с пудра захар, смесена с ванилия.Да не се консумира преди да е изминала седмица, а най-хубав става след 3-4 седмици. Съхранява се завит във фолио или пекарска хартия, най-добре в глинен съд и на хладно място.
От тази доза излизат 2 големи щолена.
Виж целия пост
# 5



А това е баклавата на Тина-Рина, която е страшно лесна и изключително вкусна:

1 пакет кори за баница
1 пак. масло (125 г)
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. брашно
4 яйца
1 бакпулвер
1 ч. ч. счукани орехи
кората на 1 лимон
   Маслото се разтопява, половината кори се редят в тава, като между тях се ръси по малко масло. Слага се плънката, приготвена от разбитите яйца, захарта, брашното, бакпулвера, орехите. Отново - кори, поръсени с масло ( половината масло трябва да остане). Нарязва се на парчета и се залива с останалота масло. Пече се.
Сварява се сироп от 2 ч. ч. захар и 2 ч. ч. вода, прибавя се настърганата кора от лимон и малко от сока му. Изстиналата баклава се залива с горещия сироп и се остава да престои 1 нощ.
Виж целия пост
# 6


Любимо вкъщи есенно-зимно и много лесно ястие е Чили Кон Карне:

1 пакет телешка кайма (450-500 грама)
1 червена чушка
1 зелена чушка
1/4 глава лук
1 консерва червен боб
1/2 консерва домати - белени, аз ползвам нарязани на кубчета
сол, червен пипер

В дълбок съд задушавам нарязаните лук и чушки. Като омекнат (не пържа) добавям каймата. Когато и тя се задуши, добавям боба и доматите, заедно със соса от доматената консерва. Оставям да поври на тих огън поне 15 минути, за да поемат ароматите. Посолявам на вкус, добавям червения пипер, разбърквам и оставям за още 5 -10 минути на тих огън.
Накрая махам от котлона и и поръсвам със свеж магданоз.
Виж целия пост
# 7
Любимата ни




Питка с банан и какао  Grinning

3 яйца
половин чаша захар
половин чаша какао
2 чаши брашно
половин чаша прясно мляко
3-4 супени лъжици масло (ако са с връх 3)
един банан (добре узрял или презрял)
една супена лъжица бакпулвер (пакетче от 10 грама)
ванилия (аз ползвам течна есенция, слагам до две супени лъжици)

Яйцата се счупват в купа, добавят се захарта и какаото, разбърква се добре. После се добавя брашното и затопленото мляко. Ако маслото ви е от хладилника, предварително го разбъркайте с топлото мляко да се отпусне. Всичко се разбърква отново, добавят се намачкания банан, бакпулвера и ванилията. Разбива се с миксер до получаване на кексово тесто, средно до гъсто. Слага се в намаслена тавичка и се пече на 175-180 градуса. В моята фурна му отнема около половин час, ако е по-течно тестото ще стане по-пухкаво, ще отнеме малко повече - до 45 минути. Проверявам дали е готово с клечка за зъби.

По желание може да се покрие с бита сметана, търпи ванилов или шоколадов крем за заливка или шоколадова глазура. Тъй като ние не обичаме много сладко, захарта е много малко, питката не е сладка и е доста лека.  Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Линцерови сладки с мляко и орехи




Коледа е вече близо и днес направихме тазгодишната реколта Линцерови сладки. Рецептата, по която аз ги правя е с мляко и орехи. Боравя с чаша за кафе - голяма, около 300 грама, а не меря иначе.

2 чаши брашно (пресято)
1 чаша пудра захар (пресята)
2 яйца (със стайна температура)
половин чаша меко масло (със стайна температура)
10-12 ореха, смлени на прах
кората на един лимон, ситно рендосана
1/5 чаша топло прясно мляко с разтворена една ванилия в него (или една супена лъжица течна ванилия)
желе от червени, зелени или жълти плодове, или и трите
пудра захар за поръсване

Пресятите брашно, пудра захар, яйцата и маслото се омесват добре до получаване на сухо (може да е и трошливо тесто). Слагат се и орехите и рендосаната кора от лимон, смесва се отново много добре. Добавя се млякото по малко и пак се меси, може да си ръсите по малко брашно ако много лепне, но внимавайте да не стане пак сухо тестото, само на ръцете е добре да се слага брашно, пестеливо. Разточете тестото с дебелина около половин сантиметър, не твърде тънко, защото може да загорят сладките. Изрежете с формички, като на всяка втора (примерно втора елха) направите кръгъл отвор (аз ползвам капачка от бутилка за вода или бира). Пекат се в преварително загрята фурна на 175-180 градуса до порозовяване, много лесно загарят, внимавайте. Като изпръхнат отгоре, значи могат да се вадят вече. Вадите, мажете с желето (аз ползвам желе без добавена захар), отгоре слагате втората половинка с дупката, ръсите с пудра захар и най-накрая добавяте още желе в дупката с върха на нож (за да не се зацапа с пудра захар и да остане цветно). Да ви е сладко!
Виж целия пост
# 9
Ябълкови мъфини




По рецептата на Ети от тук: http://vkusnoikrasivo.com/forums/viewtopic.php?p=12381#p12381

Горещо препоръчвам, стават страхотни и с добавен морков или круша.  Peace
Виж целия пост
# 10
Коледни късметчета за баницата:

Годината ти ще е сговорна,
във всяка област плодотворна!


Честити ще са ти дните,
ще ти се сбъдват мечтите!


Здраве и късмет
ще жънеш навред!


Чака те позлата,
чак да ти замае главата!


Купон на висок тон,
година сладка кат бонбон!


Отпусни му края,
чака те тотална омая!


Гледай напред с желание,
предстои ти любимо занимание
да ти донесе слава и пари,
огънят в сърцето все ще гори!


Ще те срещне магия любовна,
мечтана среща и съдбовна
ще те носи на криле,
ще пее твоето сърце!


Работата, за която си мечтал
ще бъде таз година твоя дял
от баницата на късмета
и с успех ще е превзета!


Ах, тази година
ще е щастлива за двамина,
но всичкото ще е за теб,
да бъдеш весел и напет!


На света на върха ще се качиш
и кат звезда ще заблестиш!


Всичкото ти минало старание
и предишни изпитания
ще те възнаградят богато сега,
вярвай в своята мечта!


Щастливи мигове ти предстоят,
приятели и любими ще се множат!


Обграден ще си с внимание,
зарязвай всяко колебание,
върви смело напред,
да бъдеш щастлив ти е ред!


Пътувания, срещи, нови тръпки,
вълнуващи ще бъдат твоите стъпки!


Пари ще те настигат постоянно,
желанието си направи грамадно!


Сбъдваща ще е твоята година,
една мечта не, а стотина!


Болести не ще те застигнат,
а старите ще отминат!


Здрав и прав като дръвче,
жизнен, весел кат щурче,
ще се веселиш сега,
ще успяваш с лекота!


Тази година ти носи
отговор на всички трудни въпроси.


Тази година късмета
ще ти донесе берекета!
  

Здрави деца и пълна къща,
всяко твое добро двукратно ще се връща!


Торбички с парички носят весели джуджета,
отваряй вратата, посрещни си късмета!


Весел дядо с пълен чувал
да стовари щастие твоя праг е избрал!


Снежанка била красавица,
но за теб ще е навалица!


Кариерни висоти ще катериш,
високата заплата сама ще те намери!


Творчество и вдъхновение,
ще изгрееш славно без съмнение!

 
Късметът ти е в кърпа вързан,
а ти почувствай се вече отвързан
от всички минали проблеми,
за щастие настъпи времето!
 
Виж целия пост
# 11
Бързо пиле (свинско) със зелен фасул и домати на фурна




Това е най-бързото ястие, което правя, изисква единствено да изсипа продуктите в тавата.  Mr. Green

парчета пиле (свинско)
замразен зелен фасул един пакет
една консерва домати на кубчета
две скилидки чесън
сол, червен пипер
олио

На дъното на тавата слагам олио, отгоре редя парчетата месо в средата на тавата, отстрани изсипвам зеления фасул, поръсвам сол и червен пипер, най-отгоре изсипвам доматите, заливам с вода до половината на тавата и покривам плътно с алуминиево фолио. Пека на 180 градуса за 40 минути, после махам фолиото и запичам отогре още десетина минути. Това е всичко.  Grinning
Виж целия пост
# 12
Кекс с портокал и черен шоколад



Рецептата е оттук: http://www.kulinarno-joana.com/2008/12/orange-chocolate-chips-cupcakes/ , но аз правя един голям кейк и се получава също много добре. Ако няма откъде да купите готов шоколадов чипс, един вариант е да купите черен шоколад, да го оставите в хладилника поне за 2-3 часа и после да го натрошите.
Виж целия пост
# 13
Постната ми питка за Бъдни Вечер



(Меря винаги с чаша, голяма за кафе, 300 грама)

2 чаши брашно
2/3 чаша вода
1/3 чаша олио
1 ч.л. сол
1 с.л. бакпулвер или 1 с.л. сода за хляб (тази година правих с бакпулвер, това е и на снимката)

Пресявам си брашното със солта и бакпулвера. Добавям първо водата и разбърквам добре с дървена лъжица. Добавям олиото и започвам да меся, докато се оформи меко лепкаво тесто. Ако ви е твърде лепкаво, ръсете си плота с брашно, но по малко и само след като сте размесили наистина добре и сте сигурни, че още лепне. Тестото за содена питка трябва да е меко, влажно, иначе става твърда и суха. Оставям за 10-на минути и оформям по желание питката. Бутам навътре паричка и клонка дрен във фолио и пека в кръгла тавичка от фолио (установих, че така по-равномерно ми се изпича), на силна фурна - около 200 градуса 30-40 минути (първите 20 под фолио, за да не загаря), пробвам дали е готова с тъничка дървена пръчка. Като я извадя, поръсвам с вода и завивам в кърпа, докато седнем на масата.



Виж целия пост
# 14
Мързеливи Коледни картофки, пържоли и кюфтета





Тайната на трите ястия е в кетчупа и горчицата (за месните).

Картофките са нарязани, осолени, добавен е кетчуп - 4-5 лъжици, олио и гореща вода на 1/3 от тавичката. Пека ги под фолио на силна фурна - 200-220 градуса за около 30 минути или 20 ако ви е силна фурната, да омекнат. След това махам фолиото и оставям да изври водата и да се запекат отгоре. Стават много пикантни.

Кюфтетата меся традиционно - кайма, лук настърган, изкиснат сух хляб и 1-2 яйца, сол, чубрица, но добавям по една супена лъжица кетчуп и горчица към сместа и размесвам добре. Пека на фурна на 200 градуса отгоре и отдолу - 30 минути на моята фурна.

Пържолите осолявам първо, натърквам с малко черен пипер (или без, ако ще ядат деца), мажа с домакинска четка леко с горчица (първо), отгоре с кетчуп - и долната и горната страна на пържолите. Оставям поне 2-3 часа да отлежат и пека в намазнена тавичка на 180 градуса 30-40 минути. Стават много крехки и вкусът е страхотен.  Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия