Любители на кучета-13

  • 88 310
  • 733
# 135

В зависимост от породата половата зрелост при кучетата настъпва между 7 и 12-месечна възраст - първото разгонване - но понякога то може да настъпи при женската дори до 18-месечна възраст.
Разгонването е 2 пъти годишно (пролет и есен), като продължава 14-22 дни. Разгонената кучка променя обичайното си поведение - става неспокойна, често уринира, половият й орган набъбва и от него изтича секрет, примесен с кръв. Тя допуска мъжкар в периода от 8-ия-9-ия ден до 11-ия-13-ия ден от разгонването, когато се осъществява овулацията - падането на яйцеклетката в матката, където става свърдването й със сперматозоида при оплождане. Бременността продължава средно 63 дни (от 58 дни при дребните породи до 65 - при по-едрите).
Виж целия пост
# 136
Оле още 20 дни трябва да я пазим. Кръвта обаче не е наситена поне за момента. След като овулацията е след 8-ия ден значи сега не може да стане беля.

Ох много ми е притеснено защото след седмица ще ходим на почивка и ще оставяме да ни я гледат  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 137
еТО малко по-добра статия:
Цитат на: meri
Еструс при кучето

Всеки стопанин, независимо от пола на своя любимец е бил изправен пред проблема с еструса на женските, а при мъжките с проблеми по време на разходка.

Даже и да не се занимавате с чифтосване на кучето, трябва да имате обща представа за физиологията при този процес за предовратяване на различни неприятности.
Какво трябва да знае всеки стопанин за еструса?

- Еструса при кучето е  природен психофизиологичен процес, типичен за  повечето женски бозайници в природата.

- Възраст за появата на първия еструс- 6- 12 мес., понякога 1,5 год.  (зависи от това, каква е породата: малка или голяма ).

- Продължителност на еструса- 20-22 дни, понякога до месец.

- Периодичност на еструса - 1-2 пъти в годината с интервал от 6 месеца.

- Физиологични признаци на еструса- подпухване на външните полови органи, кървави секрети, понякога се отбелязва често уриниране.

- Психологически признаци- промяна в поведението на кучето в широк дипазон от агресия до вялост.

- Признаци за настъпващия еструс- кучето става по-игриво, играе с мъжките, при много породи преди еструса настъпва линеене, кучето може активно да маркира територия. Всеки стопанин трябва да води календар на еструса и да знае кога трябва да настъпи. Интервала между еструсите се установява в първите 2-3 еструса, отклонения от периода на повече от 1,5 - 2 месеца е повод за посещение при ветеринар. Като цяло интервала между еструса е по- малко от 5 месеца и повече от 10 месеца,това  също може да бъде повод за притеснение.

Еструса включва в себе си няколко етапа, различаващи се с определен набор от физиологични и поведенчески особености:

1. 1-9 ден ( проеструс )
Появява се кървенист секрет, в този период мъжките вече обръщат внимание на кучето, но женската не ги допуска и даже може да прояви агресия. Постепенно кучето започва да приема вниманието на мъжките, да прави опити да се качва на познати кучета, но не допуска чифтосване.

2. 10- 16 ден ( еструс )
Кървенистия секрет се сменя с полупрозрачен лигавичен, кучето е готово за оплождане. Виждайки мъжки заема поза за чифтосване, позволява качване на мъжкия. Това е най- благоприятното време за оплождане.....и най-опасното в случай, че вие не планирате чифтосване.

3. 17-20 ден ( метаеструс )
"Любовния плам" угасва, тя престава да допуска към себе си мъжките, вероятността от зачеване намалява.

Посочените срокове могат да се колебаят в диапазон + ;- 2 дни.


Ако не искате кученца, по време на еструса трябва да предприемете мерки за безопасност:

- Разхождайте се с кучето САМО на повод, даже и най- послушното куче през тези дни може да избяга, не обръщайки внимание на командите.

- Не допускайте качване от мъжки : в случай на започнал полов акт не е възможно разделянето им.

- По време на разходка НЕ ИЗПУСКАЙТЕ КУЧЕТО ОТ ОЧИ.

- Изключете или сведете до минимум контактите с мъжките.

- Ограничете или съвсем изключете ходенето на изложби, състезания, изпитания.
1. Това е излишно притеснение за стопаните.
2. Кучето в този период е непослушно, не възприема командите, мислите му са другаде.
И нещо много важно- не разрешавайте на кучето да се къпе във водоеми, защото половите пътища са "отворени" за възможни инфекции.

Не разчитайте на препаратите за предовратяване на бременност, те действително съществуват, но имат много странични ефекти. В този случай предовратяването действа по-добре, отколкото мерките " постфактум ". Трябва да ви напомним, че раждане до 1,5 год. се смята за опасно , защото организма на животното все още не е сформиран. В породните клубове има ограничения за възрастта при първото чифтосване, за малките породи това е 15 месеца, за средните и големите- 18.
За да не замърсяват в къщи, можете да купите специални кучешки гащи, но принципно женските сами се грижат за хигиената си. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНЯВАТЕ ДА ГО ПРАВИ! В природата това е нормален физиологичен процес. Във всеки случай по време на еструс вдигнете килимите, а кучешките гащи се използват само за кратко време, не постоянно.

Ако еструса продължава повече от 30 дни, секрета придобива кафяв, жълто-зелен цвят, кучето има повишена жажда- веднага се обърнете към лекар.

Съвременната фармакология предлага редица препарати за прекъсване на еструса или отлагането му, но трябва да помните, че тези препарати влияят на хормоналния баланс на животното, за това ги използвайте САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ.Забранява се приемането на препарати при бременност, диабет, тумори на млечни жлези, заболявания на половата система ( пиометра, метрит, ендометрит и др. ). Не се дават до половото съзряване на кучето. За това, ако се налага употребата им посъветвайте се с ветеринаря си за възможностите за приемането им.

Помнете,че еструса е през целия живот на кучето, за това ако не искате потомство, помислете за кастрация. Нереализираните полови инстинкти, също хормоналните промени в организма, често водят до различни заболявания на половата сфера, лечението е само оперативно.

http://www.zoovet.ru/text.php?newsid=596
превод:meri
Виж целия пост
# 138
Мерси Витаминка!
Виж целия пост
# 139
Момичета,помагайте!Ние ще се местим и обещах на децата ,че ще им взема кученце-голдън ретривър.Може ли да ме насочите откъде,защото като чета направо ми настръхват косите, а и честно казано ме е страх на какво ще попадна.Приятен ден!
Виж целия пост
# 140
galia69, благодаря, че ми каза за другата Сара, значи все пак е възможно. Тя колко е на килограми? Онова кученце-майка беше 1100 гр., затова се усъмнихме за количеството. Стискам палци за твоята Сарка  Hug

Момичета, аз тук се начетох за тези кученца от болни родители и май ставам параноичка, всяко движение на Джеси ми става подозрително. Може би е нормално, все пак ни е първо куче. Та искам да питам: тя от няколко дни си гони опашката, не през цялото време, предимно вечер като се закотви при нас.  Това задължително ли е признак, че има възпаление на аналните жлези? Или има вариант просто да си играе така? Има ли други признаци? Не си влачи дупето по земята, не го ближе, обаче четох някъде за "стремително бягане", но тя и без това е постоянно в движение, скача, тича, върти се, скача по играчките... Затова не мога да преценя  Cry На 15 бяхме на вътрешно обезпаразитяване, нищо й няма, лекарката я прегледа основно - очи, уши, коремче, козина, дупе и каза, че всичко е наред. Следващият ни преглед е на 25 за външно обезпаразитяване, кажете ми - да се притеснявам за нещо или да изчакам до тогава?  Praynig

Да ви кажа ние какъв навик си имаме  Mr. Green  Джеси има една къщичка в коридора, в която спи и едно легло, което стои в кухнята, докато е при нас вечерта. И 6 играчки, които ги размята из цялата къща. Но като види, че отиваме да си лягаме, светкавично си събира всичките играчки в леглото, и чак тогава отива да си легне в къщичката  Mr. Green
Виж целия пост
# 141
момичета , влизам да почерпя за годинката на Лъки


Ето го и него с малкия ми син


Виж целия пост
# 142
Да ви е жив и здрав още дълги години! Страшно са готини! Особено на снимката, където лежат прегърнати!
Виж целия пост
# 143
ani,страхотен мъжкар,доста охранен.Хубавец,дай му една целувка от нашата Зарка,и от мен разбира се Wink
Виж целия пост
# 144
Малко Сладко Коте  не знам дали при операцията са махнали и ячниците тези дни все не ми остава време да се разровя из нета да прочета в какво се състои операцията за пиометра .В понеделник сме на контролен преглед тогава ще стане ясно дали ще продължим с антибиотика и ще попитам лекуващия лекар какво са махнали и какво не .Сарка сега си е почти същата малко се е кротнала  милата като ме види сутрин със спринцовката и веднага се крие под дивана
Сега в къщи е лудница Сарка е болна от неделя  свекърва ми влезе в понеделник  в болницата  заради сърцето да вземе да падне в тоалетната и вчера на бърза ръка я изписаха за да не я обикалят в болницата а ние да и берем дертовете в къщи  .Добре че е извадила късмет и няма нищо счупено само е доста натъртена и много трудно се движи .
   ani69  да ти е жив и здрав Лъки голям е сладур много хубаво са се гушнали с детенце .
desi_ivanova другата Сака е по едричка може би около 2кг даже и малко отгоре лекарят е теглил най едрото бебе било 300гр как ги е носила милата не знам сигурно накрая се е търкаляла .
Виж целия пост
# 145
Момичета, ПОМОЩ!!!
Смених вкусната консерва "Animonda" с много по-полезната "Science Plan" на "Hill`s", а тя започна да си яде акото  Cry Да я спирам ли? И да й давам старата?

Редактирам се, просто й върнах старата консерва и проблемът отпадна  Grinning
Виж целия пост
# 146
Здравейте. аз да се похваля. Вече сме собственици на Джак ръсел териер. Още обаче не сме му измислили име. А по нататък ще покажа и снимки. Само да ни е живо и здраво кученцето.
Виж целия пост
# 147
Здравейте. аз да се похваля. Вече сме собственици на Джак ръсел териер. Още обаче не сме му измислили име. А по нататък ще покажа и снимки. Само да ни е живо и здраво кученцето.

Супер! Да е живичко и здравичко! Чакаме снимки  Hug
Виж целия пост
# 148
Обаче сега може да имам много въпроси. За първи път гледаме животинка в нас. И да задам първия. По колко да му давам храна. Взехме си му гранулки за бебета. Предишните собственици ни казаха каква и колко. Но аз пак да питам. Не мога да преценя какво количество. Как да ги премеря тия "около 150гр. "?
Виж целия пост
# 149
Как да ги премеря тия "около 150гр. "?
С кухненската електронна везна става Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия