Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Пред пубертет ( Tanner stage) и как да подготвим децата?

  • 64 150
  • 749
От извесн време на сам ме вълнува темата и по-скоро кога точно и как да започнем подготовката през пред пубертета ( тази фаза започва м/у 8 и 10 г.) така, че да помогнем на децата да разберат себе си.
Какво да им кажем така, че хем да са запознати хем и да не ги плашим? Как ние самите да разпознаваме симптомите и как адекватно да реагираме на дадени ситуации?
Разбира се, намерих четива в нета, но са много сухи и повече се споменава физическата промяна (не че не е важно да се знае и това). Икам да кажа, че ще е хубаво хора минали по пътя да споделят опит, да кажат как са се справили, кое помага и кое не....
Как се балансира в периода на преход от детство към пубертет? Дори и елементарни неща като да спрем да купуваме играчки ще са интересни (надявам се)

Опитах се да намеря тема, но не видях подобна. Ако сте писали по въпроса, дайте линк  Praynig

Виж целия пост
# 1
За физическите промени, лесно може да се обясни има и подходдяща литература.Но ,според мен /като майка на 2 пуберчета/ по-трудно е да обясниш психичните промени.Колкто и да повтаряш на детето,че през този период ще мисли с хормоните ,а не с главата си -няма да стане Peace .
Не се опитвай да влизаш в рамки,просто всяко дете си кара различен пуберитет,така че се води по-самото дете.За купуването на играчки или други подаръци-тук лесно ще разбереш  кое интересува детето-просто ще се говри само за това ,компанията също ще е накичена с тези неща.Не се стряскай ,може да са доста странни понякога и нямащи нищо общо с предишните интереси на детето,но пък със сигурност в началото ще има интересен микс-например ще се гледат анимации и романтични филми.
Най-трудно ще е когато обаче се наложи някоя мода-странна прическа,татуировка или пък пиърсинг -тогава отрочето ще се тръшка ,настоява и т.н.
Тук пак всеки родиетл ще прецени какви граници на позволено да постави.
Виж целия пост
# 2
   Не е необходимо да подготвяме децата, а нас трябва някой да ни подготви, за да можем по-лесно да издържим този период.
Виж целия пост
# 3
Записвам се да  Ви следя , че имам син на 8 и половина г.  Rolling Eyes
   Не е необходимо да подготвяме децата, а нас трябва някой да ни подготви, за да можем по-лесно да издържим този период.
дори и така да е .... можем да  споделяме идеи и опит !  Peace
Виж целия пост
# 4
Запис и от мен, моите стават на 8 това лято. Нямам никаква идея как точно трябва да протече една такава подготовка, с радост бих почерпила от вашия опит за справяне със ситуацията Simple Smile
Виж целия пост
# 5
Все още не мога да споделя опит.
Но искам да имам колкото се повече информация, да са уча, за да бъда полезна после за детето си.
Тя съвсем скоро навърши 7.
Виж целия пост
# 6
Гарджето е вече в началния стадий на пубертета - минава 9 г..
Засега редуваме рязко мъдри и разумни състояния с дива, истерична незрялост..
Определено и момичета вече има в главата му.. hahaha
Не ми се мисли какво ме чака.. ooooh!
Виж целия пост
# 7
Имам син почти на 12 г. Не знам дали е минал тази фаза или още е в нея, но за мен си е още с детско мислене. Разликата която забелязвам е, че е станал по чувствителен, по сръдлив, по мързелив и ... играчките му стават все по скъпи. Момичета .... има едно гадженце от 3 години вече и другите май не го вълнуват, повече се интересува от компа и топката. Физически промени няма все още. Опитвам се да бъда търпелива с приумиците му, но ако разреша да ми се качи на главата сега по нататък ще стане страшно. Опитвам се да изграждам приятелска връзка, без да губя авторитета на родител, но не знам дали се получава. Мъжът ми ( не биологичен баща ) иска да направи от него мъжкар, не пухлю и на моменти е грубоват, но пък разрешава повече неща от мен. Изобщо всеки ден е една малка битка, от една голяма война, печеливши и губещи няма.
При момичетата е по сложно. Може би ще ми е по лесно да обясня промените на едно момиче, но не бих намерила път към него, докато път към синът си намирам, но нямам думи да му обяснявам.
Хубава тема, чуждия опит ще ми е полезен.   bouquet
Виж целия пост
# 8
Гарджето е вече в началния стадий на пубертета - минава 9 г..
Засега редуваме рязко мъдри и разумни състояния с дива, истерична незрялост..
Определено и момичета вече има в главата му.. hahaha
Не ми се мисли какво ме чака.. ooooh!

И при мен така, от първото до последното изречение. Демек, запис.
Виж целия пост
# 9
Тябва да имам поглед за каво ще говорите, че и мен пубертет ме чака....след няколко години. Crazy
Виж целия пост
# 10
Тъкмо тема като за моята щерка.
Аз писах в ученическата ни тема.
От известно време положението е нетърпимо. Физическите промени не са толкова важни. Т.е. лесно мога да ги обясня.
Но психическите промени... В момента е на вълна "и аз не знам какво искам". А всички около мен ми казват, че е рано за пубертет.
Навремето и аз бях такава. Но сега нямам нерви да издържа капризите на дъщеря ми, и понякога се карам. За въпросите ми "защо", то милото плаче и казва "не знам" Simple Smile
За сега проблемите й са само за облеклото. Решила е, че е грозна; всички бенки били грозни; краката й били грозни (и космати  #Crazy); вените й прозирали и това било грозно (има много бяла кожа); имала много синки и рани и това било грозно и т.н. От всичко изброено до тук тя започна да се чувства неудобно в рокли, поли, къси панталонки и т.н. Реши, че няма да носи повече тези изброени дрехи.
Ако ще е рокля или пола трябва да е с дължина до глезените Simple Smile

Знам, че ще мине този период. Само си пожелавам повече здрави нерви Simple Smile
Виж целия пост
# 11
Синът ми е на 8!
По лицето му забелязвам пъпки, по челото, дори по носа има малки, но ги има черни точки   Shocked  това което си мисля ли е или е от топлото!?  newsm78
Доста съм озадачена!
Нормално ли е?
Виж целия пост
# 12
Хормони.. Peace
Скоро и краката му ще замиришат.. hahaha Joy
Виж целия пост
# 13
 Crazy а като започнат и космите!!!
 smile3555
споко...ще стане и по-зле ...малкия е след него!
Виж целия пост
# 14
.... и потта. А краката миришат и от лошокачествени маратонки не само заради хормоните.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия