(Био) зеленчукова градина 4

  • 100 645
  • 741
# 720
Куркума-какви са тези дренки през октомври месец?при вас ли виреят.
Мойте чакат да ги бера Grinning
Кьополу правих аз преди две години в буркани.Да съм отворила два-три буркана от него и това беше.Никой не го хапна и тази година го изхвърляхме.
Те мойте хора когато каквото няма това искат Crossing Arms
Изпечен патладжан объркан с майонеза и чесън съм чувала че става много-вкусно.Не съм пробвала ама мисля.

Биволското сърце-и то се мъчи да отцелява.Вкусен домат се оказа-все идно си го поливал със захар!

И нйе така правим със басейна Peace-водата на патладжана,фасула ,краставиците и доматите.Та поне удоволствието да е взаймно:басейн>зарзават Peace
Виж целия пост
# 721
Включвам се с рецепта за патладжани.Режа ги на колела с дебелина 1,5 см.посолявам и оставям да се отцедят.С сладкената тава кипвам оцет,сол,захар и олио на вкус.Като заври пускам патладжана докато промени цвета си.Вадя го в съд със счукан чесън,магданоз и целина.Прибавям печени,обелени червени чушки,заливам с остатъка от маринатата и оставям да престои около 12 часа.После опитвам и ако трябва добавям сол или оцет,прибавям грам на килограм салицил,хубаво разбърквам и редя в буркани-1 пръст под гърлото.Остатъка от маринатата разливам,но гледам да не се препълват.Отгоре стара капачка и без заваряване.Стават хрупкавички-и за мезе на ракийката и за подложка на сандвич Laughing
Морковите се разкрачват когато има повече торене.За да станат дълги е хубаво да се поливат във вадата на кавала-дърпат надолу към влагата.
Виж целия пост
# 722
Куркума, ние имаме резервоар железен за вода 4 кубика. Използва се само за градината и там е детската градина на поповите лъжички. Laughing А майките и татковците на жабчетата с опашки такива концерти ни изнасят вечер...... Laughing
vili__66, благодаря за рецептата за патладжани. Heart Eyes Щеу бъде изпробвана. Simple Smile
Виж целия пост
# 723
анемония,  хубав е жабешкият концерт! Особено ако има и дървесни жаби, те са певци. И нали знаеш, че пеят само татковците!

vili__66, а и другите, я да се условим: рецепти и манджи само след вечеря! Озверял съм от глад, леко гриза клавиатурката вече, ама ха. Wink.

Полива се вечер, илли рано сутрин, нали всички знаят? В деня след поливката, ако имаме време и ищах, може леко да се поскопа, вместо да се потим по фитнесите, да се разрохка, да се позагърли. Разправят, че така намалявало изпарението на вода. Едно копане=една поливка. И внимателно с корените. Посечените сега плевели прегарят, и не дават семе.
Абе като казах плевелни семена, от десет години не съм позволил плевел да узрее, торя само с птичи тор, и пак, само да се заблея, става буренак. Ей това е фертилност. Имам и троскот, и щир, и разни житни плевели, и пирей, паламида, власатки.
Виж целия пост
# 724
                            Уф, едва ви намерих. Имало втора тема, та трета...
Виж целия пост
# 725
Пишем, и още как. Скоро нова тема ще трябва да пуснем, а Фибичката  от десет дена не е налазвала форумо. Кой ще направи темата? Проявете талант, момичета, то може и аз, ама ще е в петък, че пътувам. Ще хвърля едно око на земеделието в Община Болярово, и ще пиша.

Жегата май радва най-много бамята. От цвят до бране са 2-3 дни. Също и краставиците. От цвят до бране са към шест-седем дена,  при корнишона 4-6.
Да предупредя да не се подвеждаме по сведените листа през деня. Тоя номер го правят и тикви, краставици, пипери, патладжан. Така намаляват изпарението на вода, но ако привечер са свежи, то значи че не им е нужна непременно поливка. Специално пиперът не обича преовлажняване. То и засушаване не обича, та трябва да сме внимателни. Леко копване с мотичка дава нужната информация.


Виж целия пост
# 726
mimi_vi2, такъв печен патладжан слагах във фризера и зимата с майонеза. Тази година съседка ми каза и го слагах печен в конфитюрени бурканчета и  с една печена чушка и 1асперин. Заварен половин час. Зимата направо с пасатора с майонеза или без става супер.
 Куркума, в тези жеги дори и да се полива на пипера му опада цвета. Зная, че не обича температури над 30градуса.
 vili__66  моите моркови са така посяти на високата част на лехипе на пипера и смучат вода колкото искат. Извадих един беше много дълъг и дебел, но се беше спукал по дължина. Не зная другите как са не съм вадила, но каква би могла да е причината да се разцепи така
 Ани, узряха ли ти пъпешите? Моите трябваше да ги снимам за най-неблагодарна и лоша продукция. От десет гнезда пъпеши не сме изяли един хубав пъпеш. По-вече опити няма да правя.
 Днес направих компоти от нектарини. Искам да ги имам на дръвчето и ако може да си ги ядем пресни поне два месеца, но не може. Бързо узряват и презряват и гният. Трябваше да ги консервирам, за да не ги похабя.
Виж целия пост
# 727
Разцепването на моркова е признак на добро здраве. Не загниват, по-трудно е измиването.
Също като кухинката по дължина в краставиците. Расли са по-бързо, отколкото е здравословно.
Виж целия пост
# 728
анн-патладжана белен или небелен се слага във фризера Embarassed
Виж целия пост
# 729
анн-патладжана белен или небелен се слага във фризера Embarassed

   Печен на огъня на една ламарина и после обелен. Така цял и малко разкашкан го слагам в  пликчета във фризера /пекла съм в тава и във фурната, но не ми е вкусен.  

  На мен рецептите със салицил не ми допадат. Усещам вкуса му в зеленчука.Асперина не се усеща. Така правих и само чушки печени и белени.
Виж целия пост
# 730
Вие, русенки, сте добре! Я колко сте напред с материала! Доматените консерви още юни ги правихте, а аз едва сега! Още нямам червена капия. Също и камбите сега набират сили. Карфиолите са 2,3 корена, за асортимент. Обаче с краставици мога да ви замерям, момичета и момчета! Simple Smile Набрах 2 големи кофи лешници, има и за дивите птичета.
mimi_vi2, кратунките са чудесни, приличат на малки жълти лампички! С големите тикви какво става? Мисля, че късно есента имаше някакъв празник на тиквата в Севлиево, там съм! Само да намеря подходящо ремарке! Simple Smile
Виж целия пост
# 731
анн  bouquet- супер благодаря за изчепрателното обяснение.В момента патладжаните са ми почти за обиране но ще изчакам до събота--неделя,че гледам доматите пак назряват ще се заоформи една бригада олеле-малеле.
Аз нали си имам и една малка помощтничка дето да ми мачка доматите Laughing.Да ми е жива и здрава !
И аз ползвам асперин за консервиране!Даже направих едни трилитров буркан кисели моркови със готовата саламура дето я продават по магазините.

Ани-имам една тиква само .В жегата дано отцелее.Поливам-ама........ горещо.С кратунките човек може да си направи разни декораций-иска се въображение само Grinning.Идеални са за  ракийка-като се срежат на дължина.Събери си семе за догодина та да посееш пак.На Севлиево ако отидеш снимки да направиш и да покажеш Grinning
Виж целия пост
# 732
Мислех си какви ли птици кръжат в Троян,че с клюновете пробиват лешници. #Crazy
Добре,че си ги обрала,Ани и си в безопасност. Hug
Тук има едни черни косове с червено на гушката,когато се либят летно време агресивно пазят храстите на които гнездят.Слагат табелки да заобикаляме,че ни изненадват откъм тила,като ястеби пикират от високо,изненадващо...
Не слагам аспирин или салицил-само леко стрелизирам бурканчетата.Краставички в руска саламура съм сложила.Като ги изяден със сандвичи,добавям нови.Моята градина е толкова малка,че не мога да събера по повече от 3 бройки плод на ден,но пък имам 14 вида зарзават.Плюс лененото семе и на Вълка туртите,които наричам турчета.
Поливам сутрин рано в 5:30,горчив урок научих  след маносаните тикви и краставички.Водата се изпарява нощем и задушава дългите врежове.Денем има слънце и вятър.
Миме,имам глинени гледжосани чашкивъв формата на издълбани кратунки,понеже нямам кратунки.На разсад ми ги изядоха заенцата,може пък минерален дефицит да са имали... hahaha
Чудя се колко място да освободя за китайските зелки,те растят повече като свити марулки,нали?
Куркума-почнаха да продават есенен спанак на разсад.Нагъсто са стъбълцата в една кофичка-дали да ги разкъсам като пресаждам?
Герипе-видях разсад на индийска горчица(абе,синап си е..)Ако оставя за семе някой стрък дали ще се самонасади за догодина?
Ти питаше за захарната тръстика,пробвала ли си захарно цвекло да отглеждаш?
Видях и семена на Стивия-растението,което е природен подсладител,който проклетият баща на ГМО-тата Монсанто ограничава на пазара за градинарство. Sick
Ето статия:
http://www.foreverhealthy.net/html/archives/articles/sladkimir.asp
Анн-пърлени чушки или люти чушленца в буркан пробвала ли си?Ох,обожавам миризмата на огъня.Аз в смления патладжан добавям и зелени(бланширани домати),гъбки на тенекия,смачкан нахут(една консервичка е 50%)... Heart Eyes
Няма да мога да консервирам нектарини,дори и да имах-след джанките са ми втората любов.Зимата-на спомени карам,все едно аз си храня къщата сезонно.Диетолозите така ме съветват.
Чакам и аз новата тема,а наесен ще номинирам Фибичка за Приятел на Градинарите,пожизнена титла,обаче...
Баш ГаздаHug Hug
Виж целия пост
# 733
Веселчето,правих такива чушлета по рецепта на Ани и станаха много вкусни. Това за печения зеленчук на огън е наистина друго, а ако чушките и патладжана са направо в жарта , а не на ламарината е съвсем друго.С тези вкусни салати съм на път да стана вегетарианка. Само на салати карам пък си раздразних стомаха, ама то няма угаждане.
  Имам много моркови, кажете как ги консервирате - лесно, вкусно и сигурно.
  Ани така е при нас три недели вече пека червени чушки и консервирам. Много бързо се зачервиха, но сигурно и рано ще изгорят. Много време вече стана - големи жеги.
Виж целия пост
# 734
Малко пъти съм хапвала чушки печени в жарта, но пък тези пъти се запомнят... И сладка царевица в жарта обичам, и картофи увити във фолио и пак между въгленчетата. Съгласна съм, вкусът е много различен  Embarassed

Да покажа градинското броколи - за първа година е и му се радвам много. Не изглежда разперено като в магазина, но за супичка мисля че ще стане.

Есенното грахче вече се е ококорило и показва къде е - на редички. Този път по технологията на Вълкът с дълъг ник  Hug

Веселчето, не съм сяла до сега захарно цвекло. Имам някакви бегли спомени за сеене от роднини, но беше преди доста време и то предимно за листата за кокошките - много ги харесват. Тази година има няколко глави червено - броят се на пръстите на едната ръка  Embarassed догодина повече  Simple Smile Ще бъде интересно да гледам стевия. Планирам да поръчам от едно място разсад.
Интересно ми е боровинките по обикновенния начин ли ги брахте. Гледам продават едни инструменти за събиране на такива дребни плодове подобие на гребени. Влизат ли в употреба?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия