Веганството - да споделим опит 2

  • 97 528
  • 2 089
# 810
Аз си купувам отвреме навреме био пушено тофу от ХИТ, вкусно е, много е скъпо, а доколко е полезно - едва ли чак толкова.
Виж целия пост
# 811
Цитат
Състав: натурално соево мляко, коагулатор, калциев хлорид, вода, сол, лимонена киселина
Калциевият хлорид е кофти, но го слагат и по сирената, защото не ги оставят да зреят достатъчно. Консерванти тук не виждам, мисля че няма и нужда, защото самите съставки запазват продукта, както и вакуумната опаковка. Бих се съмнявала повече във вносните тофута.
Пуснали са и мариновано, издържало две години, без консерванти, но не бих го яла първо заради металната кутия, второ заради слънчогледовото олио.
Виж целия пост
# 812
Масажче на коремчето по часовниковата страна,много нежно;прибиране на крачетата към коремчето-едновременно или един по един като колело....и много,много кърмене Simple Smile
Peace
Кърмата най-добре разхлабва, ако не може само с кърма - да сменят млякото има си специално, което е за бебета с такива проблеми, подсилено с пробиотици (води се лечебно), забравих му името. Факт е, че повечето хуманиз. млека запичат, ако може да взимат кърма допълнително от кърмачки! А и да се стимулира, ще й дойде повече кърма с по-често кърмене или да се изстисква!
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ да не дават ОВЕСЕНА ВОДА, защото съдържа макар и неголеми количества ГЛУТЕН! Може да увреди лигавицата на такова малко бебе.
Виж целия пост
# 813
Ами аз не съм сигурна какво да правя с този сух квас.Да го смесвам така сух с брашното и другите неща...или във вода да го разтварям...няма инструкции на опаковката и от Био мага не нзаеха.
Някой да има идея?

Аз бих го накиснала в хладка филтрирана вода, за да се съживят гадинките.... /бърка се с дървена лъжица, водата да не е чешмяна.../


Майчета, благодаря Ви за съветите! Аз ровнах из нета, но друго си е Вашият опит!
Виж целия пост
# 814
Аз искам само да допълня за запека, че нещата, които повечето момичета са изредили - свещички, мушкато и т.н., са за моментно облекчение, но трябва да се премахне самия проблем, иначе няма смисъл и детето ще привикне да се изхожда с тези помощни методи. Съгласна съм с M_Nik, че ако има възможност е хубаво да се взима допълнително кърма от други жени. А кърмата може много, много да се стимулира, повече вода /казвам вода, а не течности, защото Кока Кола не върви тази работа/, жито и орехи, както и чай от коприва правят чудеса. Проблемът може да се оправи и само ако се махне адаптираното мляко.

Genocide Lolita,

винаги съм се чудила какво е това калциев хлорид и защо го има в съдържанието на кашкавала и сиренето.
Виж целия пост
# 815
кваса си е смес от брашно и вода ,вкиснал на въздух Peace
значи,ако имате био брашно-пълнозърнесто,смесите го с вода да стане кашичка,и го оставите покрито с тензух ,примерно за 3-4 дни...воала!кваса е готов  Grinning
сухият квас би трябвало да е същото,само,че е смесено с още малко брашно,направено е на трохи и после сушено/дано е сушено правилно Peace/
съживяването му е ,като го размесите с малко водичка,и го оставите да шупне-ако е качествен-за около 3-4 часа шупва
но аз съм правила сух квас,който след съхранение над седмица ,шупва за повече време/към 5-6 часа,че и повече/,така че...
зависи от температурата също-по -топло означава по-бързо втасване/активиране  Peace
Виж целия пост
# 816
Понеже сухата мая се активира с топла вода и малко захар, евентуално и малко брашно, си мисля че по подобен начин би трябвало да се активира и кваса. Аз също правих квас, но не съм сушила и кваса се "събужда" като му добавиш още брашно и вода. Така, че първо - трябва да го направиш жив - вода, топличка (не гореща) около 1/2 ч.ч. на 1 ч.лъж. квас, да се събудят дрождите, после малко захар (1 ч.л.) - захранват се и брашно, около 2 с.л. за да се захване кваса. Разбъркваш с дървена лъжица и го покриваш и на топличко и гледаш да шупне  Simple Smile Не знам за колко, зависи колко е силен кваса, може и за 15 минути, може и за 3-4 часа, поглеждай го, да не избяга  hahaha
После си го сипваш в кладенчето на брашното и добавяш с ръка по малко към кваса с водата от брашното. Това е пробно за около 1,5 чаши брашно, тоест за малко хлебче (малка кексова форма).
Виж целия пост
# 817
Щастливата, точно това посъветвах и яз винаги търся причината...  Peace


Сухата мая не я разбърквам предварително със захар, направо си я слагам с брашното......резултатът е същият....

Към кваса също не прибавям.

Брашно - грахамово или ръжено + вода = на квас след 3-4 дни /зависи от Т, като замирише приятно на киселко; на мен ми замирисва малко на кис.мляко/, в компотем буркан до половината.

Обикновено вечер - изсипвам кваса /целия не хвърлям; в буркана без да го мия, към това, което е останало по стените добавям брашно и вода и го оставям през ноща да си втасва и сутринта го прибирам в хладилника, защото по принцип меся през ден/ прибавям м.сол, подправка, и типово брашно докато поспре да лепне, слагам в тава с хартия за печене, в торбичка, завивам с одеало и до сутринта е втасал. Ставам, пека на ниски градуси около 160 и хапваме....

Тънкостите са - да не се слага чешмяна вода, че е хлорирана и не действа добре на гадинките, да не се бърка с желязна лъжица, всичко останало е лесно и само си става...
Виж целия пост
# 818
Щастливата ,
Много ти благодаря за приятното сайтче за чая. С наслада го прегледах, има обаче още с какво да се попълва инфото там. Wink
Действително в различните страни тази напитка се пие по всевъзможни начини.  Grinning

Момичета, пишете за квас и аз май се объкрах нещо.  Blush
Аз квас само пия.  Simple SmileИ много, много обичам тази напитка.
Купувам си или си правя традиционен, шипков, бананов, ментов и т.н.
Какъв е този, който вие споменавате?
Виж целия пост
# 819
Реалист, как се прави този квас за пиене? Много ми се иска да пробвам.
Според мен те говорят за Sauerteig за месене на хляб.
Виж целия пост
# 820
Реалист, сподели наистина за кваса? Това естествено газирано питие, което става след ферментацията на сока ли имаш предвид? Как го правиш?
Аз съм пила такова, когато баба го правеше от бъз, а във Франция - сайдер от ябълки, същото ли е?
Виж целия пост
# 821
Цитат
Квасът е естесвения процес за набухване на хляб, древната и първоначална форма на маята, открита от времето на египтяните и използвана масово по цял свят до преди 70г. В него съществуват и млечни бактерии и гъбени бактерии. Квас е брашно замесено с вода на гъста каша. В тази гъста смес се активират много ензимни и бактерийни процеси както и най-важния симбиозата на Лактобациликус бактерия (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). В днешната пресирана/купешка мая "учените" са оставили само гъбените бактерии и затова хляба мухлясва често и няма живот както хлябът с квас.  Може да се добие от почети всяко брашно пшеница, ръж, нахут, грах и др. За предпочитане е брашното да е пълнозърнесто. Съществува дори ябълков квас.

realist, не си се объркала...Наричат се по един и същи начин - квас за месене и квас за пиене, защото тръгват от едно и също положение.......Вода+брашно, втасване...Но едното се забърква гъсто за хляб, а другото се разрежда и му се добавят плодови сокове и ароматни подправки

Руският квас за пиене се прави от течно тесто от вода, брашно и малц/покълнали зърна от овес, ръж, ечемик, грах; накиснат в дървено буре, керамика...или стъкло; изсушение и смлени/ и квас/мая/подкваса.....
Многообразието на квасове се постига чрез използване на различни вкусови добавки, като предимно се използват плодовите сокове. Най-разпространени от тях са соковете от вишни, малини, касис, лимон, ябълки и круши. Освен това специфичният вкус и ароматът се постигат чрез добавяне на ароматични подправки: мента, риган, джинджифил, анасон и други.
Виж целия пост
# 822
Здравейте, извинявам се, не съм прочела посл.страници, бях в болницата 5 дни, а и други ангажименти имам, но се чудя сега над един сироп за кашлица, който педи и изписа, наред с хо лек-во - пулсатила. Хустагил е сиропът, знаете го. Екстракт от мащерка, но чуденката ми е за пропиленгликолът и сорбитола (70 % процентен разтвор). Първото, особено, не ми се нрави - имам някакви негативни асоциации, чела съм нещо, но не се сещам точно. За отбъбване на секретите го изписа - Настя има малко кашлица. Влошила се е докато ме нямаше, нали и внезапно спиране на кърменето сега, а и дори не спя с нея, за да не се дразни, да плаче, а аз да и отказвам - пулсатилата и изписа заради стреса от това.
Какво ви е мнението за тоя сироп? Иначе ми казаха за чай от босилек, че бил хубав за кашлица и снощи и дадох, пи малко, но за през деня няма как сега - в момента съм много заета и не мога да си я оставя вкъщи да я полекувам по-свястно. Като цяло си е добре, освен малко течащия нос отвреме навреме и тази кашлица, която също не е много често, но все пак... Иначе си и давам коластрата и Зелената Енергия - това второто, според педи са и вместо витамини, за имунитета и др.
Виж целия пост
# 823
Аз давам сироп Хустагил, особено вечер по 1/2 ч.л. - действа много добре при нощните задни стичащи се сополи. Детето спи добре и не реве, давейки се от тях. Спира и кашлицата. Иначе можеш да правиш просто чай от мащерка/липа и да го пие по-често.
Виж целия пост
# 824
Също и чай от подбел, орехови черупки, семена от ябълка...
Заедно или поотделно. Но по много и през целия ден.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия