Веганството - да споделим опит 2

  • 97 531
  • 2 089
# 780
Намерих това като отговор дали броколите спада към зеленолистните:
Almost everyone's answer here is correct, but none of them have actually answered YOUR question: "Nutritionists tell us we should eat more "green leafy" vegetables. Does this mean only the various lettuce types, spinach, and silverbeet?" So here goes: Green leafy vegetables include: Kale, lacinato, collard greens, all types of cabbage, Brussels' sprouts, bok choy and all Chinese greens related to bok choy, dandelion, mustard greens, turnip greens, watercress, spinach, beet greens, Swiss chard of any color or type, all lettuces, all microgreens including rare ones like mizuna, frisee, mache (Lambs' lettuce), rapini, arugula or roquet, escarole, chicory of any kind including endive and radicchio (which is actually red, not green...), any type of cress, cowslips and any other wild-crafted green you might come across such as plantain, fiddleheads, clovers, dock, etc. etc., etc. Truly, the term "green leafy vegetable" really speaks for itself and is VERY clear.

Broccoli is actually the flower head of the broccoli plant, but because it is green, has leaves attached (which you can eat) and has a nutritional profile much like the other leafy green I've mentioned above, especially those in the Brachonid/Cruciferae family, I think you're okay to call broccoli a "green leafy". You could perhaps push that to include cauliflowers of all colors, too.
Виж целия пост
# 781
И аз знам, че броколи и карфиол се водят кръстоцветни, въпреки че са тревисти....
Виж целия пост
# 782
fotinaklaros ,

откъде е този  цитат?  /тепърва съм започнала да задълбвам и да се интересувам за грамадния принос и ролята на БГ и българите в исторически план. /
сподели, моля  те, как беше на форума Родителство. Доволна ли си? Следващата тема ще бъде Храната, нали? Simple Smile   
Виж целия пост
# 783
Кога ще се говори на тази тема и кой ще говори?
Или да си видя на сайта им...
Виж целия пост
# 784
Здравейте и от мен,както казах и по-рано,не ви бях чела от много време,има няма 20 странички,които прочетох на един дъх,определено ми липсвахте.Много интересни неща сте писали,почти по всеки въпрос имам какво да кажа или да питам,но ще за въздаржа,тъй като хем съм доста уморена вече,хем не искам да натоварвам допалнително и вас и да ви вращам назад  Simple Smile

Честито и от мен на много,много големи патерици, на празнуващите.Да сте живи и здрави,много усмихнати и щастливи!!!

Благодаря на всички за съветите и идейките за запушено носле ....малкия обаче не дава нищо да му се прави и тъй като има само сополки ,решихме да не го травмираме ...обясняваме му ,че ще му олекне,показваме ка се прави,правим го и на нас ,но не...е ми то си знае хайванчето.Първите дни сучеше доста,излизахме на чист въздух и така,сега вече е доста по-добре.При нас вече си е есен и е нормално да текват нослетата Simple Smile

Аз много бих искала да се включа с някоя интересна рецепта,но почти няма какво,нямам все още всички необходими уреди,а и честно казано се въздаржам и от много продукти,които са по-скъпи и не са от първа важност,докато си  стъпим на карката.Мъжът ми вече работи и сме по-добре,но има още много какво да се желае Simple Smile.Ние с малчо сме си сами буквално по цял ден ,та и затова нямам време да чета и пиша,не знам вие как намирате време за всичко-с домакинстване и т.н.

Забелязала съм обече ,че откакто съм тук,много съм се отпуснала,страшно много,ям всевъзможни боклуци,не мога да го обясня,някак си тук има неща,които да речем не са традиционни за България,или просто не съм ги виждала там,а и отделно мъжа ми си беше много време вкъщи и все ходихме на гости в познати,постоянно се ядяха боклучави храни,а аз не знам защо си падам.Ако има например готвено,салата,ядки,плодове,сладки и солени болкучки сигурно бих предпочета в този ред-най-мног ме изкушават сладките и солените боклучки,после ядките,или може би на едно ниво,после плодовете и накрая салатата с готвеното  Sad.И по принцип после като се замисля ми става криво и то най-вече ,защото кърмя малчо,тоест за него,не за мен....но някак си на моменти не мога да се спра и се поддавам на изкушението.Сега с нетърпение чакам да си купим всякакви уреди и посуда,да купя повечко интересни продукти и да си забърквам домашни сладки и солени "боклучки"...макар че купешките ме изкушават повече Sad

Уж нямаше да пиша и пак изписах доста,но ми се искаше да споделя Simple Smile

Ооо и да ви попитам нещо,купувате ли нещо готово,например сладко или солено и какво?Питам тъй като на мъжа ми ,а и на мен често ни се преяждат някои такива нещица-щтриволийки,а и детето,особено ,ако гледа други деца как вадят някакви работи от някакви лъскави пликчета и си ги хапват сладко ,сладко.А за сега няма време и възможност да правя мног неща вкъщи.Тук продават страшно много разнини вегански барчета,бисквитки,някакви подабия на царевични топчета,корнфлейксове,солени бисквитки и солетки,има и сурови бисквитки,но са много скъпи и т.н.Аз му нося ядки,сушени плодове,но понякога си иска нещо по-различно,черпили са ни с био бисквитки,не са лоши,но все не смея да купя
Виж целия пост
# 785
Норчи, можеш да носиш плодове на парченца в кутия (ябълка, грозде, морков), сухарчета (има и не био, които са хубави - тип оризонки), разни барчета с ядки или семки (от диетичен щанд, но не за диабетици), варена царевица, белени семки, ядки (ти носиш). А като започнеш да правиш вкъщи и разни твои сладки и соленки.
Аз пък напротив като ходя някъде по гости или ресторант даже ми е по-интересно да хапвам разни салати или готвено (което вкъщи е сготвено по различен начин).
Мъжа ми се смее, че съм пробвала сигурно 30 вида ориз със зеленчуци например  Mr. Green И всеки го приготвя по-различен начин. Също има и много нови видове салати по заведенията и са все по-интересни напоследък.
А и като ходим по партита, понеже (бях споменала) повечето жени в компанията ни (а и не само) налитат на постните манджи, винаги домакинята е направила поне 3-4 вида салати и 1-2 предястия/ястия без месо.
Виж целия пост
# 786

И аз се присъединявам към питането на fotinaklaros за кокосово и какаово масла (независимо къде в София).

До този момент си купувах кокосово и какаово масло от http://www.zoya.bg/ като ходех в офиса им. Има и кокосово масло в пикадили - био е, но според мен не е студено пресовано, защото го няма аромата. Сега съм си поръчала от iherb.com - там е 2 пъти по-евтино от всички други места където съм виждала.

За форум РОДИТЕЛСТВО - атмосферата беше супер - имаше толкова много майчета със слингове, бебета, бременни. Организацията също беше много на ниво. Самите теми, които бяха засегнати - интересни, но за 15-20-25 разбира се не може да се навлезе надълбоко в проблема, а по-скоро дава някакви насоки за размисъл, насоки че тези неща въобще съществуват и от къде може да се намери по-подробна инфо. Като място за срещи и контакти с подобно мислещи хора - беше си супер. Като цяло съм доволна.
Виж целия пост
# 787
Норчи, според мен ти се ядат повече боклуци заради стреса и преместването. Поне аз така си го обяснявам. Излязла си от ритъма, а и има много нови неща.

При мен нещата са по същия начин. Вече бях ви писала, че откакто съм в БГ храненето ми е ужасно. Не мога да намеря свестни магазини. Не мога да ходя до големите вериги. Мъжът ми се връща в 8ч от работа и с тези задръствания в София никой няма желание да ходим да пазаруваме. Пазарувам от някакви боклучави квартални гаражчета. Ходих до 2 биомага и съм отчаяна от предлагането, но си имам и доста резерви от ДЕ, така че за зърнени и сладки не ми трябват. Остават само плодовете и зеленчуците, месо и млечни в малки количества, които в кварталните магазини са с отчайващо качество. Пазар въобще не знам къде има до нас, но там едва ли ще са по-добри. С една дума се наоплаквах порядъчно Embarassed
Сега съм за кратко в Де и реших да направя малко пречистване на плодове. Днес ми е трети ден и се чувствам прекрасно Simple Smile

Да ви питам може ли да се купува от варената царевица, която продават в парковете? Има такава на кочан и някаква на Бондюел видях.
Виж целия пост
# 788
Тази царевица на Бондюел е по-добра алтернатива (другата не знаеш каква е), аз купувам на детето, но гледай да не ви мушнат вътре маргарин в бързината.

Солей, пиши (може на лични) в кой квартал живееш сега и ще те упътим за магазини, ама България още не е Европа  Wink Макар че в София на фона на другите градове е пълно с био и диетични магазини.
Виж целия пост
# 789

И аз се присъединявам към питането на fotinaklaros за кокосово и какаово масла (независимо къде в София).

Има и кокосово масло в пикадили - био е, но според мен не е студено пресовано, защото го няма аромата.

И аз точно това се чудех, защото за пръв път си купувам. Но другото ми е доста скъпо за момента.  Tired
Виж целия пост
# 790
Да ви питам може ли да се купува от варената царевица, която продават в парковете? Има такава на кочан и някаква на Бондюел видях.


С безкрайно удоволствие съобщавам, че след цяло лято строг пост откъм варена царевица, най-после и моите деца ядоха такава. На Женския пазар, в участъка с триъгълния покрив, на една сергия продават 2 жени. Има 2 вида- от българско семе и от американско. Ясна разлика има в подредбата на редичките зърна- не може да има грешка. Дори американската не била ГМО.
Щяло да има още доста време.

Мнооого вкусна! Цена 50 ст./брой.


(досега карахме на консерви Бондюел)
Виж целия пост
# 791
Да ви питам може ли да се купува от варената царевица, която продават в парковете? Има такава на кочан и някаква на Бондюел видях.


С безкрайно удоволствие съобщавам, че след цяло лято строг пост откъм варена царевица, най-после и моите деца ядоха такава. На Женския пазар, в участъка с триъгълния покрив, на една сергия продават 2 жени. Има 2 вида- от българско семе и от американско. Ясна разлика има в подредбата на редичките зърна- не може да има грешка. Дори американската не била ГМО.
Щяло да има още доста време.

Мнооого вкусна! Цена 50 ст./брой.


(досега карахме на консерви Бондюел)
Аз пък съм чувала, че всичката царевица, дори в България от 80-те години е само ГМО. Това е и причината окончателно да спра да ям царевица, която иначе толкова много обичам.
Виж целия пост
# 792
Накратко стана това:

- поници - слънчоглед, люцерна, детелина, от лук и броколи, ряпа, чимен и други
- маруля
- салата айсберг, къдрава тъмна салата, листна салата
- фелдсалата /полска кълнова салата/
- магданоз
- копър
- броколи
- коприва
- спанак
- лобода
- лапад
- киселец
- рукола
- зеле
- китайско зеле - pak choy и bok choy.
- листа от глухарчета
- листа от цвекло
- листа от репичка
- зелен лук
- праз
- целина
- див чесън /левурда /
- спаначено цвекло /манголд, chard  /
- кале
- rapini
- водорасли
- collard greens

Но добавям и това от JeniB - "Green leafy vegetables include: Kale, lacinato, collard greens, all types of cabbage, Brussels' sprouts, bok choy and all Chinese greens related to bok choy, dandelion, mustard greens, turnip greens, watercress, spinach, beet greens, Swiss chard of any color or type, all lettuces, all microgreens including rare ones like mizuna, frisee, mache (Lambs' lettuce), rapini, arugula or roquet, escarole, chicory of any kind including endive and radicchio (which is actually red, not green...), any type of cress, cowslips and any other wild-crafted green you might come across such as plantain, fiddleheads, clovers, dock, etc. etc., etc. Truly, the term "green leafy vegetable" really speaks for itself and is VERY clear."

Повечето от тези изредени обаче въобще не се намират у нас.

Genocide Lolita, това сериозно ли?
Откъде го знаеш?

Фотина,
и аз искам да знам откъде е този цитат, честно казано много ме изненада, но по-скоро ми се струва, че пак си приписваме нещо.
Виж целия пост
# 793
Genocide Lolita, за радост не е вярно. Казвам ти, вервай ми  Joy

Честно, яж българска спокойно. (отплеснах се да пиша за ГМО, но ако някой иска, има си тема в Клюкарник-а)

Не яж царевица в KFC  и от тази, която продават варена на улицата.

Аз пак да похваля вегетарианския ресторант на Алабин - в неделното меню на блок маса имаше невероятен миш-маш с тофу (българско, от не-ГМО соя) и куркума.
По този повод попитах- цялото меню беше веган, с изкл на тиквичките с кисело мляко.
Виж целия пост
# 794
търся си ник, наскоро ядох селска царевица, директно от градината, само че на вкус хич не ставаше...За съжаление повечето сортове местна царевица са само за кокошки. Друг проблем, който ме интересува е произхода на соята в БГ тофуто, тъй като това е единственият соев продукт, който ям отвреме-навреме. Откъде я внасят въпросната соя и въобще има ли някакъв контрол или само милите думи на доброжелателни производители? На пазара има две БГ фирми ако не се лъжа. Едната "Соявит" е по-скъпа и я продават по биомагазините в София. Другата май беше "Квирест" и е варненска ако не се лъжа.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия