Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Първа помощ при малки деца

 • 143 496
 • 198
Има подобна тема в Здравния, но линка не работи.

Синът днес ме изплаши. Задави се, почервеня, спря да диша. Въпреки мерките, които приложих не постигнах нищо. Сам изплю това, с което се беше задавил (малко количество надъвкано бяло пилешко месо).
Не беше изплашен, почна да ми бърбори след това. И аз бях по-спокойна отколкото първият път когато се задави. Тогава наистина беше страшно (беше се задавил с пластмасово парче от детска играчка).

Долекарска първа помощ на детето
 • Навяхване и изкълчване на става
 • Кръвотечения
 • Втрисане
 • Загуба на съзнание
 • Изкуствено дишане
 • Сърдечен масаж

Захласване при малки деца (Aфективно-респираторен пристъп)
(Описание на афектни гърчове при деца)

Как да реагираме при задавяне?

Навяхване

Подготовка и помощ при бедствия (БЧК)

Правила за оказване на първа долекарска помощ (doc файл)
 • Първа долекараска помощ при загуба на съзнание;
 • Първа долекарска помощ при спиране на дишането, сърдечната дейност и кръвообращението- клинична смърт;
 • Първа долекарска помощ при наранявания (контузни; разкъсно-контузни; порезни; прободни рани;);
 • Първа долекарска помощ при ставни наранявания (Контузия на става; Навяхване; Изкълчване);
 • Първа долекарска помощ при счупвания (Закрита фрактура; Открита фрактура; Счупвания на рамото и ръката; Счупване на крак;  Счупване на черепа или неговата основа; Нараняване на гръбначния стълб, счупване на прешлен);
 • Първа долекарска помощ при кръвотечение;
 • Първа долекарска помощ при шок;
 • Първа долекарска помощ при ухапвания от животни (Ухапване от куче или диви животни; Ухапване от змия; Ужилване от насекоми; Ухапване от кърлежи);
 • Първа долекарска помощ при слънчев и топлинен удар;
 • Първа долекарска помощ при термични и химически изгаряния;
 • Първа долекарска помощ при измръзване и общо охлаждане на организма;
 • Първа долекарска помощ при остри отравяния;
 • Първа долекарска помощ при поражение от електрически ток;
 • Първа долекарска помощ при удавяне

Правила за оказване на първа долекарска помощ при удавяне (doc файл)

Първа долекарска помощ

Първа помощ – порязвания, кръвоизливи и изгаряния

Първа помощ (видеоклипове, език - английски)

Първа помощ при закрити травми

Първа помощ при изгаряне

Първа помощ при отравяне:Не карайте детето да повръща!

Първа помощ при слънчев и топлинен удар

Спешна помощ при инциденти (статия от сайта на bg-mamma)

Ухапвания и ужилвания (статия от сайта на bg-mamma)

Хомеопатия и травми

Иска ми се да съберем линкове за първа помощ за малки деца.

Цитат
Първо, ако вече знаете, че детето ви има силна алергична реакция към нещо, трябва винаги да разполагате с подходящ медикамент за първа помощ. Това следва да се препоръча от педиатъра.

Ако, не дай си Боже, ви се случи за пръв път и нямате кой да помогне, се прави следното:

1. Проверете състоянието на детето. В съзнание ли е? Извикайте го по име, потупайте го нежно по рамото или крачето. Ако не последва отговор, веднага накарайте някой да се обади на спешна помощ. Ако сте сами, се обадете за линейка след 2 мин. прилагане на стъпките за първа помощ.

Положете внимателно детето по гръб на равна, твърда повърхност,

2. Отворете дихателните пътища. Наклонете главичката на детето назад с едната си ръка и повдигнете леко брадичката му с другата. Не е нужно да избутвате главичката твърде назад, за да отворите дихателните пътища. Проверете за признаци на живот (движение или дишане), но не чакайте повече от 10 сек.

За да проверите дишането, наведете главата си близо до бебешката уста; погледът ви трябва да е в посока към крачетата на бебето. Вижте дали гръдният кош се движи и се заслушайте за звук от вдишване и издишване. Ако детето диша, трябва да можете да почувствате това с бузата си.

3. Направете 2 леки обдишвания. Ако детето не диша, направете му 2 леки обдишвания, всяко от по 1 секунда. Покрийте носа и устата на бебето с вашата уста и издишайте само докато видите, че гръдният кош се повдига.Запомнете, че бебешките дробове са много по-малки, така че им е нужен много по-малко въздух, за да се напълнят. Ако издишвате твърде дълго или рязко, можете да вкарате въздух в стомаха или да повредите дробовете на бебето.

Давайте по 2 обдишвания следвани от пауза, за да може въздухът да излезе от дробовете.

4. Направете 30 сърдечни масажа. Докато бебето лежи, сложете върховете на 2 или 3 пръста точно под въображаема линия, минаваща през зърната на бебешките гърдички.Приложете натиск, който да не позволява на пръстите ви да хлътнат на повече от 1,2-2,5 см. Налягането трябва да е плавно, а не рязко.

Направете 30 компресии, съобразени с пулс 100/мин. Тези 30 компресии трябва да бъдат последвани от 2 обдишвания.

Продължете да давате първа помощ, докато не дойде линейката. Дори детето да възстанови дишането си преди пристигането на лекаря, то пак трябва да бъде прегледано.

по материали от www.babycenter.com
Виж целия пост
# 1
Със задавяне с мозайка и аз се сблъсках преди няколко месеца...за първи път.Умрях от страх.Оттогава що нещо изчетох за първа помощ в различни ситуации...

Хомеопатия и травми
Първа помощ при отравяне:Не карайте детето да повръща!
Първа помощ при слънчев и топлинен удар
Първа помощ при закрити травми
Виж целия пост
# 2
Допълних. Пък после ще видим как ще се систематизира.
Виж целия пост
# 3
Това ще ми е от полза. Сядам да чета! Благодаря
Виж целия пост
# 4
Навяхване
Първа долекарска помощ
Виж целия пост
# 5
Не знам дали е за тук, но миналата година дъщеря ми ни побърка двамата с баща й с нейните пристъпи на захласване. Sick Close От инат, от яд, от рев - ужасното захласване, което е всъщност нищо страшно, но миналата година ми докарваше сърцебиене и направо откачах от ужас като я видех синя-лилава #Crazy.

Захласване при малки деца
Виж целия пост
# 6
Темета е много полезна.

Лурдес,това за захласването го прочетох хиляди пьти и аз.Знаех,че не е нищо опасно,но сьрцето ми всеки пьт спираше,когато Денис изпаднеше в такова сьстояние.Започна да го прави на месец и нещо(от силни колики),до спешното сме стигали,та до преди няколко месеца(вече от инат,преди това при падане).Надявам се,че вече го израстна.Намирам за много полезно инфото ти.
Виж целия пост
# 7
Искам да допълня за захласването.
От тукашните лекари научих, като се захласне бебето, просто леко се духва в лицето му и то моментално си поема дъх. Пробвала съм го няколко пъти и работи безотказно!  Peace
Виж целия пост
# 8
Искам да допълня за захласването.
От тукашните лекари научих, като се захласне бебето, просто леко се духва в лицето му и то моментално си поема дъх. Пробвала съм го няколко пъти и работи безотказно!  Peace

По същия начин процедирам и аз Peace
Виж целия пост
# 9
Ето и от мен: http://firstaidbg.com/OnlineFA_bg.htm . Доста съвременна и актуална информация (защото и в първата помощ мерките често се променят в резутат от проучвания и статистика). Иначе мерките за деца и възрастни в по-голямата част се припокриват.
Виж целия пост
# 10
Моя син също много е захласва, на всеки по-силен плач. Свикнала съм вече и рядко се шашкам. За сега техниката "духане в лицето" помага.
Виж целия пост
# 11
На мен свеки ми казваше да я щипя, а тя още повече почваше да се захласва от което! ooooh! По-късно почнах да духам и в лицето. Но при нас си беше абсолютно от ярост, тя просто по 5 минути (естествено не знам, но ми беше цяла вечност) стоеше захласната - 1 път не диша, после поеме въздух и айде пак наново, и така 3-4 пъти един след друг. Абе пълен ужас, просто не искам да си спомням.  ooooh! Sick

Виж целия пост
# 12
Аз бих отишла на курс за първа помощ. Знаете ли къде се провежда такова нещо и/или дали може да се оформи група от желаещи и да се извика лектор/инструктор в удобно за групата време?
Виж целия пост
# 13
На първо време се сещам за БЧК-то, но сигурно има и други опции. newsm78
Виж целия пост
# 14
Аз бих отишла на курс за първа помощ. Знаете ли къде се провежда такова нещо и/или дали може да се оформи група от желаещи и да се извика лектор/инструктор в удобно за групата време?

Виж линка, който пуснах по-горе, предлагат и курсове.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия