Оформяне на питки и тестени изделия - стъпка по стъпка......

  • 432 870
  • 474
# 390
Spasdidi, то има само 100 мл вода, но има и кисело мляко,  има и олио, и яйца. Това всичко се събира и си иска брашно.  Имай предвид, че никой не може да ти каже с абсолютна точност колко брашно ти трябва. Зависи колко големи ще са яйцата, също зависи и от брашното.
При тези продукти и количества, които тя е посочила, според мен би трябвало да ти е необходимо около 550-650 гр брашно, най-много 700 гр.
Да не би да си сложила 100 мл вода и после за активирането на маята да си взела още 100 мл.
Или пък брашното. Ти видя ли добре какво точно брашно купуваш. Да не е някое за сосове? Киселото мляко, колко сложи от него, 250 мл или 500 мл? Аз имам чувството, че някъде си прибавила повече течност, а и маята ти е била малко за 1 кг брашно. Това означава, че за да втаса питката може и три часа да са необходими, може и повече. Тестото е втасало, когато се е удвоило. Също като втасва тестото, трябва да е на топло място и добре завито, но температурата не трябва да е повече от 40°С.
Това че формите не са ти харесали и са стояли отделени, мисля че така се е получило, защото си омесила твърдо тесто или защото тестото ти не е втасало както трябва. Ако тестото е меко, формите се разливат малко. Но пък се получава много мека и пухкава питка.
Ако имаш снимка на питката, ще е по-лесно да можем да ти отговорим, а и ще е по-точно. Хубаво е в такива случаи да се снима, за да може да се види къде е грешката.
Виж целия пост
# 391
Venetta, много благодаря за отговора!   bouquet
Не съм слагала повече вода от посоченото в рецептата. Брашното беше на Фантастико-на тяхната си фирма-пишеше FF. Предполагам, че е някакво неизвестно, което Фантастико сами си пакетират. Никога не съм купувала такова брашно, сега не знам защо го взех!  ooooh! Може би затова се скапа тестото. Не знам - ако някой го е ползвал да каже дали е добро?

Venetta, да, права си - тестото наистина беше твърдо и сбито! И освен това - втасва около 20 мин., не се удвои и аз нямах време да го чакам повече.
Сега след като ми писа ми се изясняват нещата. Надявам се, че следващият път ще ми се получи. Ще снимам обезателно! Снощи бях толкова отчаяна, че въобще не се сетих да снимам.
А би ли ми препоръчала някоя друга рецепта - да пробвам?
Благодаря ти много!  Hug

Весело и вкусно посрещане на празниците пожелавам на всички!!!  :hug:
Виж целия пост
# 392
Spasdidi, за втасването:
Тестото  може да превтаса или да не е втасало достатъчно.
1. Ако превтаса, има един неприятен кисел вкус и също има големи балони и на пипане е меко и неприятно. В такъв случай няма спасение, по-добре го изхвърли.
2. Ако не е втасало, трябва да го оставиш да втаса иначе питката не е вкусна, може да е сбита и невкусна. Тестото е втасало, когато удвои обема си.
3. Ако искаш да втаса по-бързо, си активирай маята предварително, като в 100 мл течност прибавиш 1 ч. л. захар, маята (ако е прясна я размий в течността), ако е суха просто добави и 3-4 с. л. брашно и разбъркай добре. Аз ползвам обикновено една мерителна каничка от 500 мл, за да има място, маята като се активира, къде да се вдигне. Не я оставяй обаче да превтаса. Когато почти удвои обема си, можеш да я прибавиш към останалите продукти и да месиш. Добре е да запомниш, че маята не трябва да е в пряк контакт с мазнината и солта. Затова аз тези продукти ги сипвам най-отдолу и отгоре брашно и тогава сипвам активираната мая. Също за активирането на маята е необходимо бяло брашно.
4. Aко тестото е c много захар и мазнина, втасва по-бавно и по-трудно.

Иначе аз съм правила "Короната на готвачката" на Labrex. рецептата е чудесна.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.msg7586948#msg7586948

Питката на Пина също е разкошна.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=231840.msg6089176#msg6089176

Брашното, което си споменала не го знам какво е. За брашното нека си кажат мнението дамите, които живеят в BG. Аз българските брашна не ги знам и не мога нищо да кажа.

Весело посрещане на Новата година на всички! Пожелавам ви здраве, щастие и много приятни моменти!  Hug
Виж целия пост
# 393
Здравейте, имам въпрос към Лабрекс, отностно питката със звездичките (от форимички за сладки). Въпоръст ми е, след като се направят звездичките разточва ли се този лист, за да станат по-големи дупките или се оставя да втаса така и след това се слагат звездичките в дупките? Ако някой друг знае, благодаря за отговора Simple Smile
Виж целия пост
# 394
Въпоръст ми е, след като се направят звездичките разточва ли се този лист, за да станат по-големи дупките или се оставя да втаса така и след това се слагат звездичките в дупките?

Като изрежеш звездичките, внимателно прехвърляш това, което е останало след тях, т.е. тестото с отворите. При самото му пренасяне и наместване върху питката, отворите се разтеглят леко, после в тях слагаш и звездичките и оставяш да втасва. Нататък както си процедираш - мазане с яйце и печене. Peace
Виж целия пост
# 395
Много благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 396
Здравейте ,отдавна следя темата .Поздравления за всички които показват вкусните си творения .
Споделям с вас нещо което не е ново ,но е много достъпно поднесено оформяне на козунаци .
http://www.youtube.com/watch?v=DUZEz4elX8E
  bouquet
Виж целия пост
# 397
Минавам само да споделя красив венец, който ми попадна днес. Може и да е показвано, но....
Виж целия пост
# 398
  chef  bouquet
Виж целия пост
# 399
Здравейте! Днес ще се опитам да изпека козунаци. Има много теми в интернет за тях и приготвянето им, но не видях на каква температура се пекат, скарата на фурната къде да е разположена и колко горе-долу време да се пекат. Ще ги правя от килограм брашно и няма да е цял голям козунак, а няколко на плитка.   bouquet
Виж целия пост
# 400
Здравейте! Днес ще се опитам да изпека козунаци. Има много теми в интернет за тях и приготвянето им, но не видях на каква температура се пекат, скарата на фурната къде да е разположена и колко горе-долу време да се пекат. Ще ги правя от килограм брашно и няма да е цял голям козунак, а няколко на плитка.   bouquet
Ето виж тук Наталина току що пусна темата и може да ти помогне.http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=704289.0
Виж целия пост
# 401
И тук поставам козуначето
 Изпече се и е вкусно, но наподобява кифла с шоколад(което за нас е много хубаво). Да не би защото не сложих лимон? Чудя се какво пропуснах  newsm78

Виж целия пост
# 402
miriana86, козунаците ти изглеждат зашеметяващо и на вид и на вкус предполагам!
Виж целия пост
# 403
Много ни харесаха на вкус, само че аз очаквах да станат като от фурна, но там използвали исенции. Следващия път ще сложа кора от лимон.   bouquet
Виж целия пост
# 404
Страхотни козунаци Мириана.Аз правя само козунака на Венета.Пробвах много рецепти но винаги ми се получаваха като кифли,само нейният ми става на конци и като истински козунак.
Вени,във този ред на мисли мила .Аз се опитах да вляза във блога ти но ми иска твоето разрешение,така че ако разрешиш бих била много щастлива.
Ето и една питка от мен на бързичко.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия