Каква е тайната на ориза на фурна?

  • 172 418
  • 126
# 60
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.
Виж целия пост
# 61
Иначе, за да е жълт, повечето слагат направо бульон.


Извинявам се, ако вече е писано, за да е жълт оризът, слагам куркума. А съотношението ориз - течност, когато го пека на фурна, правя 1:4. Не ми става сух.

Да, аз прочетох назад, така е Лабрекс! Hug
Виж целия пост
# 62
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Виж целия пост
# 63
И при съотношение 1:3 ориз, течност. Пак не става сух ориза.
Виж целия пост
# 64
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна. Той е много ароматен и е достатъчно да се свари в подсолена вода. така става идеална гарнитура за бяла риба със сметана, пиле с някакъв сос и тн.

SZA
телешкото месо е много рискован продукт в България. Ако все пак държиш на него си поръчай бон филе в близката месарница- това е шанса да става за ядене. При всички случаи месото не е лошо да се кипне предварително, за да може да се изхвърли първата вода и пяната, които не се отразяват добре на вкуса на ястието.
Виж целия пост
# 65
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green
Виж целия пост
# 66
Извинявам се, но не разбрах как така да е сух ориза?  newsm78 Т.е да не се мие преди готвене ли?
Виж целия пост
# 67
Да не се изсуши от печенето, да стои бодлив, сух, неприятен за ядене.
Виж целия пост
# 68
Момичета, я да ви питам този ориз басмати запържвате ли го предварително?
Не се запържва, но и според мен не е подходящ за манджи или за печене във фурна.

Хич даже. Сто часа навивах с него малки постни лозови сармички и за нищо не стават  Tired И дроб-сарма правих - и тя така  Mr. Green
Неприятна работа. Иначе е много ароматен и вкусен, но може и да стане за такива готвени неща ако се посвари предварително. Там остава риска да се превари, но повече ще става за ядене. Mr. Green

ПП На ориза много добре му се отразява преди готвене да се накисне за двайсетина минути в хладка вода. Това намалява времето за готвене и не му позволява да стане на каша. Според майсторите на ризото, например, за да стои цял и да поема от подправките е важно да се готви в гореща вода 1:1 с ориза, а като по изври да се добавя още една част вряща вода. Ако на някой му се занимава системата наистина работи.
Виж целия пост
# 69
Бояна, Блонди,  Peace

Как е тогава най-добре да се готви басматито? В тенджерка с разни зеленчуци ли? newsm78
Виж целия пост
# 70
Лурдес Най- добре е само да се свари с вода и сол, а iлед като се изцеди да се подправи с малко зехтин. Той има специфичен аромат, който стои най- добре натюр. Има достатъчно други оризи, които стават страхотни, когато се смесят със зеленчуци, меса и прочее. Ако основното ти е със сметанов сос, сос сиреная нещо с естрагон или по- пикантен сос басмати е перфектна гарнитура. Това според моя вкус, разбира се, може някой да даде друга интересна идея.
Виж целия пост
# 71
Както казва Бояна, басмати е подходящ за гарнитура, без никакви добавки.
Аз приготвям басмати също и с пиле и кимион, става много ароматно ястие за тези, които обичат кимион.
Сварява се пилето с малко лук, черен пипер, 2-3 зърна кардамон, малко куркума и сол.
Запържва се лук, след това се прибавя 1 с.л. кимион на зърна(не смелен!). След като се позапържи малко и кимионът, се прибавя един, нарязан на едро картоф. След няколко минутки се залива с бульона от пилето, прибавят се 4-5 зрънца карамфил и няколко парченца канела(несмелена, начупва се коричката на парчета). Прибавят се ориза и пилето и се задушават в тенджера на много слаб огън, докато се свари ориза. Тенджерата трябва да е плътно затворена, аз обикновено слагам фолио и отгоре капака, за да не излиза никаква пара отвън. Обикновено басмати се вари при съотношение 1:1,5. (пропуснах да спомена, че предварително оризът се накисва за 15-на минутки във вода).
Когато оризът се свари, но се вижда още водичка, се вади, премества се в тава и се слага в гореща фурна за около 5 минутки, след което се изключва фурната и тавата се покрива с фолио.
Виж целия пост
# 72
Мерси, Бояна, ще знам вече  Hug
Виж целия пост
# 73
И на мен ми беше интересно пояснението за басмати, благодаря. Сега може би ще се престраша да сготвя Simple Smile

Да питам и един въпрос не много по темата, но понеже си говорим за ориз, а и да не пускам отделна тема... Някой ползвал ли е тиган уок на керамичен плот, може ли да се готви в такъв на плот? Много ми е мерак да си взема, но пък няма да сменям и плот заради това Simple Smile
Виж целия пост
# 74
Ако е витрокерамика - може, ако е индукционен - мисля, че не.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия