Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледно настроение!

  • 166 753
  • 792
# 765
Umbra, ще смениш ли мерните единици в последнатс рецепта, както е писала Dili67, за да сложа линк?

emy emy, в началото на темата я има тази информация.
Виж целия пост
# 766
Преведох рецептата за бадемовите сладки

Бадемови сладки

+ 175 г брашно
+ 75 г царевично нишесте
+ 2 яйца (големина М)
+ 100 г захар
+ 1 пакетче ванилена захар
+ 125 г маргарин
+ 1 опаковка марципан (200 г)
+ 1 суп. л. сметана
+ около 55 половинки бадемови ядки


В купа изсипваме брашното, царевичното нишесте, 1 яйце, 75 г захар, ванилената захар и маргарина и разбъркваме всичко до получаването на гладко тесто. Завиваме готовото тесто в прозрачно фолио и го оставяме за един час в хладилника.
Изстиналото тесто разточваме и с формичка изрязваме листа, които нареждаме в тавичка, застлана с пекарска хартия.
Второто яйце разделяме на жълтък и белтък. Натрошаваме марципанената маса в купа, добавяме белтъка и останалата захар и разбъркваме. Получената маса изсипваме в пош с накрайник звездичка. Разбъркваме жълтъка със сметаната и намазваме всяко листенце с яйчената смес. Върху всяко листо шприцоваме по една ивица (по цялата му дължина). По средата забождаме по една половинка бадемова ядка.
Печем около 15 минути на 175 градуса С.
Виж целия пост
# 767
Някоя от вас правила ли е Панфорте и най вече ме интересува как се приема от семейства ви? Мисля, че на мен много ще ми хареса, но малко се съмнявам за околните.

Преди няколко поста имаше въпрос кога се правят меденки - аз ще правя в събота.

И офф топик, Джемма, днес си позволих да разгледам част от снимките в подписа ти и имаш уникална кухня и колекция от джунджурийки за нея, много ми хареса!
Виж целия пост
# 768
dili67, много, много благодаря за поправката, аз реших, че като е голяма T и значи супена   Blush Поправила съм мерните единици в рецептата. Благодаря и за превода на бадемовите сладки, записвам си и тях. А да те попитам нали правилно съм разбрала, че Speisestarke е царевично нишесте или поне за такова ми го превежда на английски?
Виж целия пост
# 769
Малки медени къщички

+ 150 г тъмен сироп от захарно цвекло
+ 100 г захар
+ 100 г масло
+ 6 суп. л. прясно мляко
+ 1/2  пакетче смесени подправки за меденки (обикновено в тях има карамфил, кардамон, индийско орехче, анасон)
+ 400 г брашно
+ 1 1/2  ч. л. бакпулвер

За украсата:

+ 1 белтък
+ 300 г пудра захар
+ около 2 суп. л. лимонов сок
+ дребни шарени сладки неща:
напр. М&Ms (или Bonibon), цветни перли, желирани мечета или други цветни HARIBO-бонбони

малко брашно за работния плот

Разбъркваме сиропа от захарно цвекло, захарта, мекото масло, млякото и подправките за меденки. Към тази смес добавяме смесените брашно и бакпулвер. Объркваме добре до получаването на тесто, което завиваме в прозрачно фолио и оставяме на хладно за два часа.
Върху леко набрашнен плот разточваме тестото с дебелина 3-4 мм. С вълнообразно ножче за тесто (може и с кръгло ножче за пица) изрязваме 39 правоъгълника (5 х 7 см) . Подготвяме три тави за печене, застиламе ги с пекарска хартия и върху тях редим изрязаните правоъгълници. Печем ги последователно в предварително загрята на 200 градуса С фурна за 8-9 минути. След изпичане ги оставяме да изстинат върху решетка. 
Разбъркваме белтъка, пудрата захар и лимоновия сок до получаването на гъста глазура.
Изсипваме малко от глазурата в пош. С глазурата залепваме по две меденки една срещу друга за покрив и една под тях за основа.
Украсяваме покривчетата с глазурата по желание и украсяваме с перлите и шарените бонбонки. Оставяме ги да изсъхнат добре.
Виж целия пост
# 770
Umbra, няма защо, нали трябва да си помагаме.
Абсолютно права си, Speisestärke е точно царевично нишесте.
Виж целия пост
# 771
Някоя от вас правила ли е Панфорте и най вече ме интересува как се приема от семейства ви? Мисля, че на мен много ще ми хареса, но малко се съмнявам за околните.


Правила съм сиенско панфорте, хапнаха го вкъщи, нямаше някой да му се назлъндисва. Търсих снимки, но нещо не ги намирам, освен да са отишли при преинсталирането на компа. Ако открия моята, ще я сложа. Peace
Виж целия пост
# 772
Отдъхнах си, благодаря отново, dili67, за преводите  Hug .
Виж целия пост
# 773
dili, ако не ти представлява трудност може ли да преведеш и рецептата за малките щолени  Blush 
Виж целия пост
# 774
Точно започнах да я превеждам. Simple Smile
Виж целия пост
# 775
Страхотни сте, ей!   bouquet
Umbra ще чакам да кажеш как се е получило доминото  Mr. Green
Виж целия пост
# 776
НОВАТА ТЕМА
Виж целия пост
# 777
Мини-щолени с червени боровинки

+ 50 г сушени червени боровинки
+ 75 г бадеми
+ 1-2 суп. л. тъмен ром
+ 75 мл прясно мляко
+ 250 г брашно
+ 1/2 кубче прясна мая (21 г)
+ 100 г захар
+ 1 щипка сол
+ 125 г масло
+ 3 правоъгълни платки (облати) 120 х 200 мм

+ пудра захар

* Облати са печени тънки кори от белтък и захар, наподобяват вафли. Използват се при печене на сладкиши, които се пекат без форма и са с по-течна консистенция.

Нарязваме сушените боровинки и бадемите на по-едро. Накисваме боровинките в рома и ги оставяме за около 1 час. Бадемите запичаме на сух тиган, докато леко покафенеят и ги оставяме на страна да изстинат. Затопляме млякото. Изсипваме брашото в купа и в средата правим кладенче.
Разбъркваме маята, 25 г захар и хладкото прясно мляко, изсипваме закваската в кладенчето и замесваме с малко брашно от края. Покриваме с кърпа и оставяме на топло за около 15 минути да втаса.
Около кладенчето изсипваме 75 г захар, щипката сол и 75 г масло, нарязано на малки кубчета. Разбъркваме всичко до получаване на гладко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме на топла да втасва за около 45 минути.
Към втасалото тесто добавяме бадемите и напоените боровинки. С набрашнени ръце оформяме от тестото 24 малки овални питчици. Разрязваме всяка от трите вафлени кори (облатите) на по 8 правоъгълника и върху всяко поставяме по един от мини-щолените. Покриваме ги с кърпа и ги оставяме да почиват за 15 минути.
Печем за около 15 минути на 200 градуса С в тава, застлана с пекарска хартия. Разтопяваме 50 г масло. Намазваме още горещите щолени с масло и ги поръсваме с пудра захар. След като захарта е попила, ги поръсваме още веднъж добре с пудра захар и ги оставяме да се охладят.

Виж целия пост
# 778
Ама, моля ви се отключете новата тема, имам снимчици за показване, хахаха.
 Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Виж целия пост
# 779
защо в новата тема няма бутон :"отговори" и не мога да пиша в нея?  newsm78
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия