Много вкусна и лесна Разложка шупла, по рецепатата на моята мила баба!!!

  • 61 030
  • 92
# 15
Бързо и лесно - обичам такива рецепти - ще се пробва  Hug
Виж целия пост
# 16
Знам, че на кимиона му викат съкратено ким... Rolling Eyes

2 различни подправки са  Wink
ким е за солети, солени печива. кимион се слага на кюфтетата  Sunglasses

мерси за рецептата, ще я пробвам. Simple Smile
колко мл ти е кофичката кисело мляко?
500?
Да, кофичката е 500 мл Peace
Виж целия пост
# 17
а една комшийка,и тя от македонския край-елешница е прави много тънка.почти си е препечена кора.но нейния син така е харесва.корава,хрупкаща с айрян.
 само да добавя че олиото в тавата  трябва да се запържи и тогава иизсипваме сместа.
 винце Simple Smile,поправи ме ако греша.но така е прави леля Данче,за жалост мойта баба е няма вече,зада питам ней.
Виж целия пост
# 18
а една комшийка,и тя от македонския край-елешница е прави много тънка.почти си е препечена кора.но нейния син така е харесва.корава,хрупкаща с айрян.
 само да добавя че олиото в тавата  трябва да се запържи и тогава иизсипваме сместа.
 винце Simple Smile,поправи ме ако греша.но така е прави леля Данче,за жалост мойта баба е няма вече,зада питам ней.

Меги  Hug

Моята баба не запържваше олиото. Шуплата е македонско ястие, обаче варира в различни варианти  из  македонския район.  В Благоевград съм яла шупла с извара, но със сирене по ми харесва  Laughing Другаде пък слагат разтопено масло, вместо олио...
Иначе за хрупкава, майка ми така я обича...много тънка. Та като прави тя  шупличка, на мен по дебелка, а на нея тъничка Flutter
Виж целия пост
# 19
Правила съм шупла, но с прясно мляко без сирене и си става като голяма палачинка.Ще се пробва и тази защото напоследък предпочитам лесни и бързи закуски.
Виж целия пост
# 20
за маслото си права,то е и въпрос на вкус и на продуктите в хладилника.
 понякога слагахме и ние парчета масло отгоре-за аромат.
а за запърженото =загрято олио в тавата,ми казаха че било да не загаря,залепне за тавата шуплата.както и да е вкусна е.
 днес ще правя Heart Eyes
Виж целия пост
# 21
първа аз ли се престраших да направя шуплата...? Simple Smileда споделя опита си-шуплата ми се ошупли... Laughing
направих всичко по рецептата-ето я в тавата преди печене

във фурната

и готова

пекох доста дълго време,но.....се оказа сурова.къде сбърках и така ли трябва да изглежда?иначе на вкус ми допада...
Виж целия пост
# 22
И аз я правих днес. Получи ми се много мека. Но не разбрах рецептата май- сложих 1/2 кис. мляко с 1/2 л. сода. Добавя ли се и останалото мляко с вода догоре в кофичката? newsm78 Аз налях около 200 гр. вода за всеки случай.
Намазах с маргарин след като се изпече почти навсякъде, понеже ми се видя сухичка.
Но се изяде за отрицателно време.
Също така, както са написани пропорциите, чела- недочела, бухнах в една тава сместа, а мисля, че става дума за 2 тави.
Дано втория опит е по- успешен и стане като на Винце снимката. bowuu
Виж целия пост
# 23
Аз също правих сутринта, но отвътре остана сурова.Направих всичко стъпка по стъпка, дори намерих 2 бр 22см тавички.
Виж целия пост
# 24
nano ...шупличката  ти изглежда перфектна!  Hug  Да те питам...ти  цялата смес в една тава ли я изсипа? Ако да, за това е останала сурова... Peace Сместа е за две порции.

daryl hana ....да шуплите по принцип са мекички...ако са дебелки около 1см..Ако искаш хрупкава, трябва да е много тънка. Peace  Радвам се, че сте я изяли за отрицателно време  Laughing

desi02 ...да останала е суровичка, защото си  сложила цялата смес в 1 тава..и вече става като  солен кекс...дебело и сурово вътре..и и много вода си сложила 200 мл...!

Иначе се ползва само половин кофичка мляко...тоест 250 мл...и кофичката се долива с вода , така че консистенция на млякото да стане като гъст кефир.../ другото мляко си го оставяш за айрянче... Laughing/
 
Не очаквах,че шуплата ще се окаже капризна....но е възможно  първия път да не се издокара. Ние македонците  понеже си е знаем... и сме и свикнали... hahaha Майка ми даже прави всичко на око...няма дози Laughing

Момичета важно е да се знае че, тестото не трябва да  е рядко, а да е гъстичко...и е за 2 тави...не за една.  Peace

Аз съм го писала в рецептата, че са за две порции иче шуплата не трябва да е дебела, за да не остане сурова... Peace Обаче  ще го напиша с големи букви...за да се вижда по лесно...

 Hug
Виж целия пост
# 25
nano ...щом  шуплата ти  се  е ошуплила, значи се е получила  истинска  шупла... Hug За това и името и е такова..да се шупли  Laughing

МЕГИ..за зарятото олио в тавата, това е идейно! Ще го пробвам... Peace

Шуплата си има леки тънкости... и аз съм ги удебелила с цветни буквички в рецептат, за да се виждат по лесно!  Peace

Виж целия пост
# 26
момичета и аз вчера правих.страното при мен е:за първи път ми се случва,след като е изпечена,поистинала и гогато е разчупих тя беше тъмна.мойте хора помислиха че съм сложила какао newsm78.
 понеже все пак съм виждала как изглежда афтентичната шупла,нещо ми се стори мойта не както трябва.възмножно ли е да е от содата,да съм сложила повече.
 аз правих за малка тавичка 23см,значи тестото ми беше горедолу на око-3 яйза,1/2к.кисело мляко+1ч.л сода.брашно 9-10 с.л.брашно./да кажа само че лъжичките ми не са от онези руските големи,а такива нашаенски размер./понеже в кухнята на всяка има какви ли не размери лъжици,нали? Grinning
 а за тънкостите ,не са малко а много.уж простичко,ама много фалове крие.
след малко снимка от останалото парче


не е тетлява,а страно кафява.

 ще ви кажа че чарът на онази от спомените ми е точно това, че не е изпечена като кекс, или блат на торта-всичко да е меко и пухкаво.
 не ,шуплата за мен е леко спластен продукт,препечен и хрупкав.докато този  е като солен кекс,преди и в по-голяма тава бях правила пак ми стана такъв.
 няма лошо.
 според мен е въпрос на фурна.аз по-си харесвах нещата на стария раховец Heart Eyes,от колкото този  Twisted Evil краун.

а леля данче пък е прави с 1 яйце и вода Peace,но много тънка и препечена.

винце,абе тези малките на снимката много хубави  chef
Виж целия пост
# 27
Винце,ми в една тава я пекох-като ги нямаше тези големи букви да ми вадят очите,пльоснах всичко в една тава... Mr. Greenнищо-ще пробвам пак.значи трябва да се получи нещо тънко и хрупкаво-така ли?
Виж целия пост
# 28
Задължително ще се пробва Grinning
Виж целия пост
# 29
Винце , аз я правих в две тави с половин кофичка к.мляко допълнена с вода. Ще пробвам  пак  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия