Готварска книга - Френска кулинария

  • 14 111
  • 68
# 15
Шоколадовият десерт с вишни задължително ще го пробвам Heart Eyes,но ми се вижда голяма играчка , а аз нещо не съм на ти с готвенето.
Виж целия пост
# 16
Аз търся рецепта за охлюви. Намерих едни замразени в един магазин, ама как да ги приготвям, чистят ли се?
Някой правил ли е?
Намерих това, мисля че така съм ги яла и са божествени.

Охлюви с чесън и масло  
20 бр. охлюви
масло
бульон от лук
моркови
магданоз
мащерка
дафинов лист
чесън
сол
За маслото:
60 г масло
1/4 скилидка чесън
магданоз
1/2 глава кромид лук
сол
  
Измитите охлюви се поставят във вряща подсолена вода и се варят около 20 минути. Изваждат се и с помощта на дълга игла се изтегля месестата част от черупката. Отстранява се твърдата бяла част. Така почистените месести части се поставят в бульона и се варят отново в продължение на 15 минути. Отделно се сваряват охлювените черупки, подсушават се, във всяка от тях се поставят малко парченце масло, месестата част от охлюва и подлучено масло. Напълнените охлюви се подреждат в тавичка за печене, прибавя се малко вода и се поставят за малко в гореща фурна, за да се стопи маслото. Охлювите се поднасят в тавичката, в която са изпечени. Ядат се с тясна дълга виличка (също както морските раци).
 

Само да ти кажа, че се продават готови, френски, приготвени и замразени точно по рецептата и във вида, в който си ги описала по-горе. Замазани с подлучено масло с подправки.
Приготвят се за около 10 минути в гореща фурна, като замиришат - а те миришат божествено! - вадиш и сервираш. Безумно вкусни са.  Heart Eyes Самите охлюви са специален сорт, който отглеждат само за хапване.  Wink
Ние ги купуваме от един деликатесен магазин до нас, който е тип рибарски, но само за замразени продукти, морски деликатеси, продукти за суши и такива неща. Предполагам, че и в големите хипермаркети ги има, все някой ги внася. Мога да погледна марката, ако те интересува.  

Madame Bonduelle , аз бих искала рецепта за картофи гратен. 
Виж целия пост
# 17
Little wingels дай марката или кажи направо къде е магазинчето - звучи интересно  Peace
Виж целия пост
# 18

Madame Bonduelle , аз бих искала рецепта за картофи гратен. 

Little wingels, не съм Мадам Бондюел, но ако търсиш рецепта за gratin dauphnois, ето моята, дългогодишна и изпитана  Peace. Днес само бих добавила към нея, че за повече аромат, тавичката може да се натърка със скилидка чесън преди да се сложат сметаната и картофите.
Виж целия пост
# 19
Роца, благодаря.
vesi, марката ще погледна довечера, а магазина е на ул.Екзарх Йосиф, в отсечката между Веслец и Сердика, в близост до мин.извори до Халите.
Виж целия пост
# 20
Супер, той е направо в района ми. Ще го преслушам - мерси много  Hug
Виж целия пост
# 21
А, чудесно, това е рибарския магазин до дюнерите точно, на витрината стои аквариум с живи омари, няма как да го сбъркаш. Там продават чудните готови охлюви.  Peace

Роца, не мога да пиша в авторската ти тема с любими рецепти, затова тук. Прочетох я цялата, разгледах всичките кулинарни снимки в сайта ти и ти се възхитих искрено.   bouquet
Харесах няколко ястия по снимките, но в темата ти ги няма написани рецептите, дали ще ти бъде удобно да ги допълниш там или ако вече си ги писала другаде, кажи ми къде да чета. Например много ми харесаха твоите фокачи по рецепти на Джейми Оливър, наденичките на фурна по Бил Грейнджър, домашния Данет за малки, кроасаните ти (никога не съм правила кроасани!) и още някои ме заинтригуваха.

И друго, чувала ли си или чела за ястие по бретонски с картофи, пушени гърди (или бекон беше) и малки лукчета, приготвя се в дълбок глинен съд. Правила съм го преди много години, бях го гледала по телевизията, но по-късно си загубих рецептата, пък и известно време нямах подходящ глинен съд. Не съм френскоговоряща и не мога да  я намеря в оригинал в интернет. Спомням си, че продуктите се редят на слоеве в съда, картофите на кръгчета, лукчетата цели, за гърдите не си спомням. Името на ястието беше нещо по бретонски, от сорта "картофи с пушени гърди и лукчета по бретонски" или само "картофи по бретонски". Много вкусно беше...
Помагай, ако можеш.  Hug  
Виж целия пост
# 22
а може ли още снинки на охлювите по бунгурдски? ще ги готвяяя след 3 март и се подготвям..
Виж целия пост
# 23
Роца, не мога да пиша в авторската ти тема с любими рецепти, затова тук. Прочетох я цялата, разгледах всичките кулинарни снимки в сайта ти и ти се възхитих искрено.   bouquet
Харесах няколко ястия по снимките, но в темата ти ги няма написани рецептите, дали ще ти бъде удобно да ги допълниш там или ако вече си ги писала другаде, кажи ми къде да чета. Например много ми харесаха твоите фокачи по рецепти на Джейми Оливър, наденичките на фурна по Бил Грейнджър, домашния Данет за малки, кроасаните ти (никога не съм правила кроасани!) и още някои ме заинтригуваха.

И друго, чувала ли си или чела за ястие по бретонски с картофи, пушени гърди (или бекон беше) и малки лукчета, приготвя се в дълбок глинен съд.
Little Wingles, благодаря ти  Blush
Наистина, не всички рецепти съм ги писала в Любимите.
Написах тази за наденичките на фурна, фокачите ще трябва да ги изровя къде са, понеже не съм ги правила отдавна  Peace
Домашният Данет е по рецепта на Nadeto_sp.
За кои кроасани питаш? Ако са тези - това е най-обикновено бутер тесто, навито на бърза ръка.
А това са истинските кроасани - с бутер-тесто с мая, това е рецептата.
Ако нещо друго те интересува, не се притеснявай да питаш Simple Smile.
Признавам, че за картофи по бретонски не бях чувала (но това не е изненадващо, понеже регионалната френска кухня е доста обширна). Поразрових се, и намерих тази рецепта, дано да ти свърши работа:

Печени картофи по бретонски:
1 кг картофи
250 г солени пушени гърди
12 малки лукчета
4 скилидки чесън
1 домат (или концентрирано доматено пюре)
1 чаша бульон
1 чаша сайдер (газирано леко ябълково вино)
1 с.л. брашно
Сол, пипер, мащерка и дафинов лист

Пущените гърди се изплакват (ако са със солта), бланшират и подсушават. Нарязват се на кубчета (около 2х5 см). Запържват се до златисто с лука. Поръсват се с брашното и се разбъркват. Добавят се бульонът, сайдерът и нарязаният домат. Картофите се нарязват на колелца и са поставят в тава, заедно с лука и пушените гърди. Залива се със соса и се запича във фурната.
Виж целия пост
# 24
Еййй, страшна си, то рецепти, то чудо!   bouquet
За истинските кроасани попитах,с масло, тях харесах на снимката.
Много благодаря!  Hug
Ще питам пак, след като наваксам с тези рецепти.
Виж целия пост
# 25

Риба СКАТ С МАСЛЕН СОС с ЛИМОН И КАПЕРСИ

Виж целия пост
# 26
Каква е оригиналната рецепта за Френска лучена супа?
Виж целия пост
# 27
Ето един много добър вариант:http://sunshineskitchen.com/french-onion-soup/
Виж целия пост
# 28
Тази рецепта съм я гледала, но няма много общо с реалната френска лучена супа.
Виж целия пост
# 29
Привет, чудесна тема. Поздравявам Ви, тъй като до момента се качват истински и по-непопулярни рецепти от масовите в мрежата. Аз съм с френски произход, отгледана съм с тази кухня, готвя я и я обичаме, но не ресторантски и модернизирана, а така както я готвят във френските домове.

Само една бележка, не видях да е споменато - жабешките бутчета се обезкожават, т.к. понякога кожата придава горчив вкус.

Френската лучена супа е като нашенската пилешка- в различните краища на Франция се приготвя по  различен начин. Това е стара гъста бедняшка супа хранителна и евтина. Тази, която е добила популярност по света и която баба готвеше е следната:

10 главички шалот- дребен лук с лека червена жилка, нарязан на фино, в оригинал. Става с всякакъв кромид без лилавия- при големи глави около 5-6.
50 гр масло и 1 с.л. растително масло
1 с.л. с връх брашно
3-4 с.л. квасена сметана
1.2 л бульон телешки/пилешки
2 чаши много сухо бяло вино, в оригинал се ползва Champagne brut
сол, черен или бял пипер на вкус
1 жълтък
100 гр грюер
крутони или запечени филийки багета с грюер.
При сервиране във всяка порция по 1 с.л. бренди- по желание.

В широка тенджера се запържва лука до златисто в сместа от 2те мазнини. След като покафенее леко и равномерно, се добавя лъжицата брашно за няколко минути. Добавят се бульона, солта, пипера и се оставя да се вари около 30 мин. В купичка се разбива виното, жълтъка и сметаната и се добавя към супата. Сервира се в глинени купички като нашите гювечета. Добавя се коняка, крутоните и настърган грюер докато е гореща.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия