Естествени или синтетични витамини по време на бремнността?!

  • 2 497
  • 12
Здравейте, още съм в началото на бременността, но скоро ще се наложи да приемам по-сериозна доза витамини. Предполагам, че докторът при когото ще отида, ще ми препоръча някои, от тези които си знае..., ще отида, ще ги купя и след всичките ми киселини и позиви за повръщане ще прибавя още един кошмар в ежедневието си - тежките за стомаха синтетични витамини, чийто 100% ефект е повече от съмнителен и които все повече лекари отричат като полезни.

Въпросът ми към вас е: не е ли по-добре човек да приема няколко натурални продукта, които да го снабдяват със съвесем естествени витамини?


Например: пчелно млечице, пчелен прашец, плодове, ядки, стрити, препечени черупки от яйца за калций, леко приготвено месо, свежи зеленчуци, селски, а не купежки продукти като сирене, кисело и прясно мляко, ако ви е възможно да ги набавите и т.н.



Малко статии, събрани от нета:
Хранене по време на бременност
Витамини за бъдещи майки - част I
Витамини за бъдещи майки - част II
Витамини и микроелементи през бременността
Хранене и бременност по седмици
Натурални или синтетични витамини?
Заменете синтетичните витамини с естествени
Синтетичните витамини - по-скоро вредни
Инфо за някои витамини
Ролята на витамините


Темата няма за цел да отрече напълно синтетичните витамини, а да предостави информация, как обаче можем да си набавим преди тях - естествените.
Вероятно всяка от вас знае поне десетина продукта или начини за набавяне на добри, естествени витамини от натурални продукти, моля, включете се в тази тема с предложенията си за различни начини за набавяне на естествени витамини от продукти, какво вие ядохте или пихте?!
Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Ще започна първа с рецепта за естествено набавяне на КАЛЦИЙ. Понеже наскоро гледах в едно предаване специалист по храненето, който напълно отрече усвоямеостта на калция от синтетичните витамини, като каза, че причина за това е видът калциева сол, която се използва, мисля, че беше карбонатна, но може и да греша. Той препоръча само опити за естествено набавяне на калций.
Ето, защо реших че е добре да си го набавям и аз така, това е рецепта, която ми я приготвя вече два пъти майка ми: взимат се 12 яйца, измиват се хубаво, подсушават се и започвате да ги чупите, като вадите съдържанието им. След това черупките се натрошават с ръка или друго и се нареждат в тавичка, която се поставя в загрята фурна, без да се слага нищо друго. Пече се докато белите черупки станат със цвят на слонова кост, леко покафевели, без да изгарят. След като изстинат се стриват с каквото имате под ръка: кафемелачка, блендер и т.н. Стриват се на големина, като сол. Събират се в стъклено/порцелново съдче с капаче и се взима всеки ден по 1 до три чаени лъжички с течност. Вкусът е много приятен и леко сладък, но за да се преглътнат  се иска малко течност. Пие се до изчерпване на количеството. Калцият от черупките се усвоява много лесно и бързо от организма ви.
Виж целия пост
# 2
Eдин от най-добрите източници на калции е сусамовия тахан. Аз не бих пробвала черупките. Синтетични витамини никога не съм пила и не възнамерявам да пия.  Naughty
Виж целия пост
# 3
Сусамът е и най-богатият източник на желязо, това малко жени го знаят. Peace
Виж целия пост
# 4
Никога не съм била фенка на синтетичните витамини. След седмица влизам в 8 месец, хапвам много, много плодове....Най-вече грозде, обожавам го....Ябълки, круши, всичко, което е на пазара. За калций - най-вече кашкавал, най ми допада, пресно и кисело мляко, сиренце....Единствено магнезий си набавям с Магнерот заради жестокото сърцебиене. Месо ежедневно, много риба. От зеленчуците - спанак, зелена салата сега има вече и всички, с които се готви, много бобови....По малко мед.

 Peace
Виж целия пост
# 5
Понякога е много трудно да ядеш полезни неща, когато стомахът ти ври и кипи от киселините, но силно се надявам, с напредването да се поуспокои. Аз в момента не мога да ям месо, просто самата мисъл за него ме кара да  Sick Засега ям по миниму 2 плода на ден и когато ми е по-спокоен стомахът - салата с чушки и домати. Ям супи със зеленчуци и сутрин сирене и масло. Някои жени казват, че през цялата бременност са имали силни болки в стомаха и киселини.  Tired
Мисля да започна да ям всеки ден и по 50 гр. ядки - бадеми, лешници, орехи, кашу, нещо такова.
Виж целия пост
# 6
Здравейте Grinning, аз още не съм бременна, но ще се запиша да ви следя, защото темата е много полезна  Peace

Creola ♥  и аз имах киселини и не знам как хората смогват да ядът така- много от това, много от онова, къде го събирате това ядене? Или някакви приблизителни грамажи и менюта да се пишат  newsm78. Преди време бях чела, че алкалните храни облекчават киселините, но до колко върши работа на практика и при такива зверски киселини както по време на бременност  newsm78 ...

http://www.daoin.com/feeding.php
Виж целия пост
# 7
Ето един китайски плод, който има вид на червени стафидки и подобен вкус, но малко по-стъпчиви и солени: Лиций
Ето, какво пише за него в нета:
Сушени плодове Лиций Дзаоанцин
Продават се в билковите аптеки, хвалят ги като много полезни и често се пият с Жен-шен с екстракт от кралска черна мравка.

***

Смокини за костите

Кои плодове съдържат най-много витамин С

Плодовете по време на бременността са важни!

зехтинът е отлично средство за профилактика на стриите

Храненето на бъдещата майка

Една ябълка дневно по време на бременност

Есента е най-подходящият сезон за забременяване

Бременните трябва да избягват големите количества месо

Тиквата – склад за витамини

Целината - от кулинарията до здравето



Виж целия пост
# 8
Разбира се че е най-добре с естествени витамини!
Когато забременях, един от първите ми въпроси към моя доктор(познавахме се от години и визитите ми при него протичаха по-скоро като разговор със стар приятел) беше какви витамини ще ми препоръча да пия, но останах много изненадана от отговора , който получих. Каза ми , че всичко било за  Money и няма смисъл да си харча парите за такива глупости, след като на пазара има такова разнообразие от пресни плодове и зеленчуци. Каза ми също, че най-добре се усвоява калция от сусама и желязото от портокалите и да не прекалявам с млечните,че излишния белтък се изхвърлял под формата на калциеви съединения(аз  и без това бяло саламурено сирене и прясно мляко не обичам, но от време на време си хапвах кашкавал)
Изкарах една съвсем лека бременност.Нито веднъж не бях пила синтетични витамини или други медикаменти съдържащи желязо, нито веднъж не ме заболяха и не прокървиха венците ми и нито веднъж не ми е станало лошо.За целия период на бременноста, киселини съм имала 3-4 пъти и то беше след преяждане  Embarassed по новогодишните празници(половината ми рода е родена около тези дни и само се местим от маса на маса   Grinning ).Щом усетех да ми "ври" изяждах една червена ябълка или 1-2 мандарини и ми олекваше...О петия месец нататък направих и три кратки курса на плодове чай и мед, но това не го препоръчвам, ако не сте запознати с концепцията и не сте опитвали преди забременяването.
Единствения път, когато го закъсах беше около четвъртия месец, когато ме "прегази"  някакъв вирус , но се оправих само с естествени продукти като прополис, мед и смесените продукти на Боарон-тогава още не знаех за чистите хомеопатични продукти.
На термина бях с хемоглобин 128.
Виж целия пост
# 9
Прясното мляко май не е добре да се изключва- наскоро четох, че е много полезно за развитието на нервната тъкан, защото съдържа захари, които са незаменими и не се синтезират от организма. Но пък предизвиква газове, а в киселото тези захари са наполовина. В сиренето и кашкавала почети липсват, защото бактериите ги излапват. То май всичко е според зависи, защото за бременни с преклампсия четох, че е добре да приемат повече протеини, защото се губи много белтък с урината и това довлошава нещата. Даже имаше една мама тук, която беше с такъв проблем и беше пила суроватъчен протеин, защото е по-концентриран. Сигурно индивидуалните особенности са важни и при храненето  Peace.
Виж целия пост
# 10
Моето мнение е, че природата е помислила достатъчно, и при едно нормално рационално хранене успяваме да се снабдим с достатъчно витамини. По-важното е да консумираме чисти продукти, без химии, консерванти и оцветители по тях или в тях.
Виж целия пост
# 11
За набавянето на магнезий и желязо се препоръчват тиквените семки  Peace Аз си хапвам честичко от тях
http://gotvach.bg/n7-8855-%D0%A2%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D … D0%BC%D0%BA%D0%B8
http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_3275.html
Виж целия пост
# 12
Днес съм събрала малко информация за ядките. Някъде четох, че през бремнността трябва да се хапват към 50 грама ядки на ден. Те са безценен източник на естествени витамини и минерали.
Ето няколко много полезни статии:
Каква храна са ядките?
Вълшебството на ядките
Ядки и семена (източници на белтъчини и качествени мазнини)
Лешници
Кои ядки са най-полезни?
Още за ядките
За какво помагат ядките
Ядките
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия