Каква е истината за кокосовото масло?

  • 70 978
  • 30
Попадам на много противоречива информация за това масло.
Тук например го заклеймяват като вреден и опасен продукт, а тук го възхваляват като изключително полезно. Не мога да реша на кои източници мога да се доверя и за сега се въздържам да го купувам.
Ще ми бъде интересно да прочета още мнения по въпроса.

пп Предаването На кафе, в което се коментират мазините е от 10.05., не знам защо в линка излиза друго предаване.
Виж целия пост
# 1
Ще ми е интересно да разбера защо е вредно косовото масло. За пръв път срещам такова твърдение. Даже го водят супер храна.
В коя част на предаването говорят за него? Ще ми е трудно да го изгледам цялото.
Виж целия пост
# 2
Между другото предаването (от 10.05.) е много интересно (специално втората половина на първа част- след 25-та мин.)- говори се за различните мазнини, холестерола и сърдечно-съдовите заболявания.
Конкретно за кокосовото масло става въпрос 37-ма мин... било директно за боклука.
Виж целия пост
# 3
Рени, изгледах го и определено ти се очудвам.
Та тя д-р Папазова говори за хидрогенираните мазнини (палмово, кокосово, маргарин). Не и прави чест като не разграничава едното кокосово масло от другото. А знаеш ли, че палмовото също е полезно, ако не е хидрогенирано?
По принцип и харесвам като цяло мисленето, но е хубаво да се внимава какво се говори. А и тя самата каза, че трябва да се чете странична литература.
Забелязвам, че е фен на "Зоната" и препоръчва някои мазнини, които и ти и аз не ядем.
Е, аз съм фен на Казънс и други суровоядци и им вярвам на това, което пишат за кокосовото масло. Естествено, сурово, без преработки.
Виж целия пост
# 4
Вери, д-р Папазова ми направи добро впечатление в началото (пък и в други предавания) и мислех, че мога да й се доверя (изключвайки храните, които не обичам; със "Зоната" въобще не съм запозната).
Не се сещам къде още четох за кокосовото масло, но щом казваш, че е ок, ще започна да го купувам. В био-магазините разчитам, че е добро.
Виж целия пост
# 5
Не ти пречи да се поровиш и за други мнения преди да вземеш решение за себе си.
Не казвам, че трябва и мен да слушаш безрезервно.
Да, кокосовото масло е вредно, но, когато е обработено с водорода, за който д-р Папазова говори (хидроген-изиране, където "hydrogen" е водород). Не виждам никъде водород в студено пресованото и/или домашно изцеденото масло/олио.
Виж целия пост
# 6
Точно за кокосовото масло стана дума в събота с една позната, която се дипломира като нутрициолог.

Нейното мнение е, че е вредно и не е здравословно. Когато обаче я попитах защо, тя не можа да ми даде аргументиран отговор.
Опита се да ми обясни /доста хаотичен и неясен опит/ за наличието на наситени мазнини, но аз я контрирах, с това, че те доминират в сравнение с другите растителни масла, но съвсем не означава, че е не здравословно, а го прави по- устойчиво на окисление и термообработка.
Но тя това така и не го разбра.
Предполагам, тя имаше предвид хидрогенираното кокосово масло, но така и не се изясни.
Ще я помоля за материали, които са препоръчвали нейните професори, които тя така тачи....
Виж целия пост
# 7
чакайте сега
има еко студено пресовано кокосово масло, което е чудесно

но онова на Унилевър и сие си е отрова отвсякъде, получена с опасни химически процеси
Виж целия пост
# 8
Ясно, има разлика в различните кокосови (и палмови) масла. Винаги ще гледам да е студено пресовано.
Bothnia, пуснах темата преди ти да разясниш в онази, в Красива мама.
Виж целия пост
# 9
да допълня

ползвам кокосово масло освен за готвене и за яйчено мляко за кафето (1 яйце се разбива с 1 сл масло и кафе) и за козметика
перфектно попива и не мирише
зимно време винаги имам една кутийка в ски якето за ръце и устни

и един интересен факт
хората на Таити са употребявали това масло от край време
били са здрави и стройни
но ... през последните 50год под натиска на "медиците" минават на течни олиа
резултат: освен че стават дебели, развиват автоимунни заболявания като рак, диабет, хашимото
болести, които преди са били непознати за тях
Виж целия пост
# 10
о, да за козметични цели и аз го ползвам Wink

Зимата, също и  лято  на плажа  в микс с масло от ший , сусам.....
Bothnia,
За таитяните - имаш ли конкретно изследване/материал с доказателства за пряката връзка м/у замяната на кокосовото масло, консумацията на течните олиа,  и страшните последици за здравето им? Интересно ми е да прочета.
Дали факторите не са повечко? Wink
Виж целия пост
# 11
имам, да
една шведска книга на тукашен лекар
не вярвам обаче да ти свърши работа, заради езика, сори
Виж целия пост
# 12


...
Bothnia,
За таитяните - имаш ли конкретно изследване/материал с доказателства за пряката връзка м/у замяната на кокосовото масло, консумацията на течните олиа,  и страшните последици за здравето им? Интересно ми е да прочета.
Дали факторите не са повечко? Wink

В книгата на Гари Таубс, на 137 стр има подобна информация за един архипелаг в Полинезия:

http://www.amazon.com/Good-Calories-Bad-Gary-Taubes/dp/1400040787

като допълнителни фактори са описани силно намаляване на консумацията на кокосово масло (от 50% до почти николко)
+ въвеждане на високовъгл. храни и рафинирана захар и брашно
+ многократно увеличаване на пушенето

т.е. всички тези фактори показват именно преминаване към западноевропейската диета (както се нарича в тази книга и в много други източници)
Виж целия пост
# 13
Bothnia ,

Благодаря! Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 14
Дали факторите не са повечко? Wink
Факторът е един и той се наблюдава при всички култури, а именно преминаването към т.нар. "западен модел на хранене". Консумирането на рафинирани храни, полуфабрикати, пълни с всякакви добавки.

Относно кокосовото масло: и аз съм попадала на статии, които го описват като не толкова полезно. Но това го разбирам като намек да не се прекалява с него, поради разбирането, че е здравословно.
Цитат
за наличието на наситени мазнини, но аз я контрирах, с това, че те доминират в сравнение с другите растителни масла, но съвсем не означава, че е не здравословно, а го прави по- устойчиво на окисление и термообработка.
Едва ли скоро ще чуем еднозначен отг. по този въпрос. Колкото научни статии за ползите от кокосовото масло, толкова и за вредите от наситените мазнини.
Попаднах на нещо
Цитат
Please read some of them especially those that explain the difference between medium chain fatty acids found in coconut oil and long chain fatty acids found in saturated fats from animal sources and polyunsaturated found in vegetable oils. The molecules are different and the medium chain fatty acids MCFA are not packaged by the body into lipoproteins like long chain fatty acids in meat and vegetable oil. Coconut oil is more like a carb, it goes directly to the portal vein and is used as enery. It is not stored like meat fats and vegetable fat. So then, how could coconut oil effect cholesterol? It is not packaged into lipoprotein particles like meat fats and vegetable fats. Coconut oil is a miracle fat. Do more research on the subject and you will find this out for yourself. Here is the link http://www.coconutresearchcenter.org/coconut-research.htm Let me know what you think.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия