Коледни пости

  • 48 649
  • 525
# 330
Снощи е било нахут наит.  Wink
Правих нахут със зеленчуци,мммм, жестоко!!!
А фалафели не се наемам да правя, че нямам блендер и не се сещам как мога да надребня толкова нахута.
Виж целия пост
# 331

Снощи правих фалафели...леле, то било много лесно и вкусно Crazy Съчетах го с домашен кетчуп, че със оригинален сос Тахини много тежко щеше да стане. Пекох ги на фурна, не ги пържих. Ако някой се интересува, мога да дам рецептата (от интернет п намерих, естествено Laughing)

Аз, защото търся изпробвана и лесна Peace
Виж целия пост
# 332
Клеми - не ти трябва блендер, а пасатор Grinning Аз с блендера правя хумус, но след като снощи пасирах сместа за фалафелите, с пасатора - установих, че става по-лесно и по-добро като консистенция. Нахутът трябва да е накиснат от предната вечер, във вода. И ползваш ето тази рецепта:

Фалафели (сирийска рецепта)

250 гр нахут
1 глава лук
2 ск.чесън
1/2 връзка магданоз
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. смлян кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. бакпулвер
черен пипер, сол, брашно, галета, олио/зехтин


Значи, ако ще ги пържите - галетата и олиото ясно за какво са. Ако ще печете на фурна върху хартия, олиото/зехтинът добавяте в тестото. Освен това - аз сложих повече лук и кимион, но си е въпрос на вкус:) Сложих всичко в пасатора, пасирах и добавях по малко брашно (да се сгъсти повечко). Престоя половин час, и после с лъжичка изсипвах топчета, или пък сплесквах топченцата като шницел (тези станаха по-вкусни). Пекох на 160-170 градуса, за около час. приготвянето ми отне около 10 минути, дори по-малко, а изяждането - секунди Laughing
Виж целия пост
# 333
Стеф, Господ здраве да ти дава!!!
От нощи ми остана сварен нахут, дали да не пробвам с него как ще станат? Laughing
Виж целия пост
# 334
Не зная дали вече ви е попадало, но днес излезе вестник 24 часа със статия, че в църковното календарче от тази година риба за Никулден не се разрешава. Само ако човек е посетил храмов празник или нещо подобно...
Виж целия пост
# 335
Не зная дали вече ви е попадало, но днес излезе вестник 24 часа със статия, че в църковното календарче от тази година риба за Никулден не се разрешава. Само ако човек е посетил храмов празник или нещо подобно...

 newsm78 Странни "реформи".  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 336
Не зная дали вече ви е попадало, но днес излезе вестник 24 часа със статия, че в църковното календарче от тази година риба за Никулден не се разрешава. Само ако човек е посетил храмов празник или нещо подобно...

Вестникарски измислици Peace

Klemy, според мен няма да стане със сварен, защото всички рецепти за фалафели, които съм гледала изрично се споменава да не е варен или консерва, защото не ставало толкова хубаво. Все пак не съм спец и ще видим какво ще каже дядо хаджия. Той е царят на фалафелите Laughing

Вчера правих картофена крем - супа с крутони. За днес нямам никаква идея какво да е, т.е. имам идея, но такъв мързел ме е налегнал ooooh! и не ми се ходи да напазарувам, та ще сглобявам нещо с каквото имам в наличност Tired Напоследък много ме мързи и ми се спи постоянно  sleepuu
Виж целия пост
# 337
Бразилка, съвсем нормално за периода. Поспивай си - сигурно с бебо имате нужда.  Hug
Те хубаво измислици, но трябваше да убеждавам продавачката, която пости, да си купува спокойно шаран за Никулден.
Мислят ли като пишат подобни дивотии?  newsm78
Виж целия пост
# 338
Да ви напиша една рецептичка, която свеки прави:
В мазнина се задушава нарязан на дребно лук. Добавя се червен пипер, сол и доматен сос (аз имам домашен в шишета и е със семките). Оставя се да поври но слабо. На края се добавят малко намачкани сверени картофи. Трябва да е по-скоро рядко отколкото гъсто, така че внимавайте с количеството картофи. Като подправка може да се сложи смлян бял пипер. Много е вкусно  Peace
Виж целия пост
# 339
Мислят ли като пишат подобни дивотии?  newsm78

Не.  Sick

Днес правих пълнени пиперки с ориз и орехи на фурна. Станаха чудесни!  Sunglasses Не бях правила до сега с орехи. Направо си облизахме пръстите на обяд. За утре планувам нещо със спанак (може би супа).

Бразилка, сигурно е от бременността и аз така се чувствам в началото. Мързелувай си на воля.  Hug
Виж целия пост
# 340
Това не е вестникарска измислица, но не знам защо се забранява тази година. Отворете си църковните календарчета и ще видите, че тази година на никулден наистина не се разрешава риба. Може само, ако е храмов празник.  Peace
Виж целия пост
# 341
Това не е вестникарска измислица, но не знам защо се забранява тази година. Отворете си църковните календарчета и ще видите, че тази година на никулден наистина не се разрешава риба. Може само, ако е храмов празник.  Peace
Каква ще рече "храмов празник"?
Иначе и на мен ми се струва,че това е поредната измишльотина! Sick
Виж целия пост
# 342
И какво сега, да не търсим ли шаран за Никулден Simple Smile
В момента ям в суров нахут, накиснат от снощи във вода и сега само му  обелвам люспата с търкаляне между пръстите - става и в салата да го слагате, прилича на сирене.
Аз отдавна подозирам, че един суровоядец дреме някъде дълбоко в мен а сега вече напира да излезе на бял свят Wink
Вчера правих половинчато това  - меча лапа пропуснах слоя с булгур
http://www.menumag.bg/recepta/mecha-lapa
Много вкусно стана!
Виж целия пост
# 343
Последно на Никулден ще се яде ли риба?  Rolling Eyes  Много ми е странно, точно на Нилукден без риба. 

И пак да питам за палачинките водата/ фантата са половин литър, нали така?
Виж целия пост
# 344
Това не е вестникарска измислица, но не знам защо се забранява тази година. Отворете си църковните календарчета и ще видите, че тази година на никулден наистина не се разрешава риба. Може само, ако е храмов празник.  Peace

Възможно е така да пише в календарчето (аз нямам и не мога да проверя). Странно ми е наистина това. И още по-интересно ми е защо е така, много нелогично ми звучи.
Сега ще се разровя в нета, може да пише нещо из православните сайтове.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия