Идеи за паламуд

  • 41 564
  • 21
# 15
Снощи се сдобихме с още 10 паламуда (пресни) Whistling

Една част ще я направим на консерви. Един рибар вчера ми каза две рецепти, една е подобна на рецептата на Нина.

Консерва със скумрия или паламуд

Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч. (ако рибата е цяла, изкисва се около 18ч., като се сменя водата).

В тенджера под налягане (която събира около 3 цели риби) се слагат шайбите, заливат се с олио и оцет 2:1. Варят се около 40-50мин. След това рибата се нарежда в буркани, 1с.л. сварен боб, 2с.л. дом.пюре или лютеница, кисели краставички, 2 зрънца чер.пипер, даф.лист и бахар. Най-отгоре се заливат със соса от рибата. Затварят се бурканите и се варят 2 часа.

Лакерда

Паламуда се нарязва на шайби и се осолява (морска сол) в дълбок съд за 24ч. След това се измива добре от солта и се изкисва във вода 12ч.

Шайбите се редят плътно в буркан (най-добре тези от лютеницата по-височките и тесни) една в/у друга, слага се бахар, чер.пипер и даф.лист. Олио (на око), предварителнно олиото се припържва и с него се залива рибата (но след като е изтинало олиото!). След като се залее с олиото, ако има мехурчета леко с нож се понамества рибата за да излязат мехурчетата. Затварят се бурканите и не се варят.
Съхраняват се в хладилник. Консумира се седмица след консервирането й. Трайност около 1-2 месеца.
Виж целия пост
# 16
ти си добре, ми свекърът е хванал 215 парчета- питаш ли ме какво ме чака...
Виж целия пост
# 17
Тъкмо в момента правя консерва от паламуд.
Рибата се нарязва на шайби, престоява 2 часа в силна солена саламура. Изцежда се, реди се в тава, слага се бахар и дафинов лист. Залива се с 1 ч.ч олио и 1 ч.ч осет. Пече се до зачервяване. Педи се в буркани, залива се с разредено доматено пюре, затваря се и се стерилизира 2 часа. Става страхотна.  
Виж целия пост
# 18
gigio, и моят е хванал почти толкова и на мен ми донесоха 100 риби, та още се боря с тях, докато се пече поредната тава реших да видя какво става във форума. Simple Smile
Виж целия пост
# 19
добре дошла в клуба както се вика- на мен ми се въртят едни паламуди около главата не е истина. терасата е пълна с консерви "Ропотамо", ама и друго трябва да се мисли, така че тази тема ми дойде добре дошла
Виж целия пост
# 20
Аз си замразявам паламуд за скара- разцепен на половинки. За непредвидени гости- облизват си пръстите.Не може да се сравни със пресния,нокойто не е ял пресен много я хвали.  Laughing
Виж целия пост
# 21
Аз ннаправих вчера около 10 бурканчета консерва и 2 лакерда. За лакердата отзиви след седмица, брат ми каза че рецептата е много добра.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия