Веганството - да споделим опит 3

  • 48 326
  • 750
За Б12 и не само:
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html - на английски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12.html - на български
http://cubbit.blogspot.com/2008/09/brief-von-dr-martin-balluch.html - на немски
http://cubbit.blogspot.com/2009/01/12_10.html - обобщен превод на български от последния линк, само за Б12
http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=324
http://www.living-foods.com/articles/b12issue.html
http://hamhum.net/content/view/118/84  

За желязото:
http://www.howtoeat.info/index.php?option=com_content&task=v … 649&Itemid=76
http://www.otbulgaria.com/index32.html

За калция:
http://www.self-help.bg/wellness/detox/263-s-koi-hrani-da-protiv … zata.html?start=1

За фитиновата киселина:
http://www.bb-team.org/articles/751/

Форум на немски:
http://www.rohkostszene.de/vegane-vegetarische-rohkost-f2.html
Статия:
http://www.ivf.no-meat.org/common/vegetarian_diets/
За месото и хората:
http://www.yoga108.info/inspiration/vegetarianstvo.html
За магданоза:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=149033
За туршиите:
http://www.bb-team.org/articles/3168/
Статия за връзката м/у храните и менструацията
http://www.pcrm.org/health/clinres/menstrual.html
Хранене според типа кожа
За ориза:
http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/04/new-way-to-soak-brown-rice.html
За биото:
http://www.ecomedia.bg/be-eco/health-and-food/article/641
http://www.youtube.com/watch?v=D89cUVvOxFI&feature=player_embedded#
За млякото:
http://harmonica.bg/644
За свободните радикали:
http://fema-bg.com/index.php?m=1183
За афлатоксините
Сайт за замърсителите в храните:
http://right-2-know.org/


Сайтове:
http://www.recipemagician.com/
http://www.zemianazaem.com/
http://bgcookbook.hit.bg/thesaurus/tofu.htm
http://www.vegiac.com/forums/recipes/
http://www.kulinarno-joana.com/category/fast/
http://www.kulinarno-joana.com/category/desserts/cookies/
http://vesy.wordpress.com/category/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B … 0%B2%D0%BD%D0%BE/
http://vkuhniata.wordpress.com/2009/08/22/masapan/
http://gotvarstvo.georgievi.net/a/recipe_59
http://glutenfreegoddess.blogspot.com/2008/07/vegan-vegetarian-recipe-index.html
http://mandja.com/menuto/menu-recepti-postni-s-nahut
http://navigator.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1 … D0%BF%D1%82%D0%B8
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3710 - донати солени и сладки
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=14&t=3640 - рецепта за тофу
http://www.vegebg.org/index.html
http://www.dar-center.com/section/?section=8
http://www.vegcooking.com/makingthetransition.asp

Ето тук 21 дневен период, в които може да се пробвате на веганска диета. Медицински лица ще ви изпращат съвети, рецепти и т.н. Може да им задавате въпроси:
http://support.pcrm.org/site/PageServer?pagename=21day_vegan_kic … mp;autologin=true

Био знаци:
http://www.bio.bg/index.php?p=109

Био магазини:
http://www.zdravensait.hit.bg/superhrani.htm
http://www.bioslunceluna.com/shop
http://www.bio-bulgaria.com/biomag
http://www.balevbio.bg
http://biosviat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=211
http://www.amiti.org/
био щандовете на елемаг, пикадили, хит

Био и феъртрейд неща:
http://www.ethicalsuperstore.com/

Онлайн магазини
http://www.thesuperfoodco.co.uk/
http://www.funkyraw.com/
http://www.iherb.com/default

Борса Слатина:
http://www.slatina-bulgarplod.com/contacts.html

Преди време се сдобих с 2 много хубави книги за кълновете, които ми станаха настолни в кухнята:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=6
http://sproutman.com/index.php?main_page=document_product_info&a … amp;products_id=1
Както и тази за комбинирането на храните със страхотни обяснения и нагледни разяснения за глутена, маята и пр.:
http://sproutman.com/index.php?main_page=product_info&cPath= … amp;products_id=5

За кълновете:
http://www.polezno.info/zdravoslovna-hrana-pchelen-med-kulnowe-dieti-171.html
http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/2forum/index.php?topic=190.0
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.478.html
http://surovo.hit.bg/3_2.htm
http://surovo.hit.bg/3_3.htm
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=6977
http://www.living-foods.com/articles/sprouting.html

За хляба:
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=1934&st=20
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,3290.0.html
http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/hliab.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382463.msg11674263#msg11674263
Знам за нахутена мая (домашна), но не съм пробвала: http://www.receptite.com/recepta.php?r=13343
Ето и пак за кваса: http://sluncemoon.blogspot.com/2009/11/blog-post.html
http://www.mayamarkova.com/biology/B5Eukar/B5Eukar.htm
http://lichentrenior.com/hliabat-nezdrava-tradicia/

Книги:
http://www.amazon.com/Quantum-Wellness-Cleanse-Essential-Healing … 33695&sr=8-1#
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-312/id-28117/malkata-goliama-ve … ianska-kniga.html
http://www.pe-bg.com/?cid=3&pid=29717
http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%C5%ED%E7%E8%EC%ED%E8%FF%F2 - ензимният фактор

Филми:
http://vbox7.com/play:9270b50c Food Inc - Official Trailer
http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM Sugar: the bitter truth

Таблица за комбинация на храните:
http://qito.files.wordpress.com/2007/02/troph.jpg

Ето тук има няколко различни таблици за съчетаване на храните:
http://club-rh.blogspot.com/2009/01/blog-post_26.html
Ориентирахме се предимно по първите 2 таблици (черно-белите).
Линк към категорията ястия без месо от горния блог.

Препарати за миене на плодове и зеленчуци:
http://ekomag.com/vmchk/Za-doma/LOK-za-pochistvane-/LOK-universalen.html
http://maistorica.blog.bg/hobi/2009/01/05/malki-trikove-ekstrakt … -v-domakin.273443
http://dionis.dir.bg/_wm/catalog/item.php?did=61795&df=14&dflid=3
http://matatama.wordpress.com/2009/12/12/%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B … 1%83%D1%86%D0%B8/

Естествени дъвки:
http://www.sliveninfo.com/index.php?id=14534
http://www.zvkedri.com/p_pasta.html

За халвата:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.3530.html
http://hamhum.net/index.php?option=com_garyscookbook&Itemid= … etail&id=4509
http://www.kulinarno-joana.com/2009/03/semolina-khalva/

Оризово мляко:
http://www.nomilk.com/ricemilk.txt

Сейтан:
http://forkable.blogspot.com/2008/07/courtesy-of-toliveandeatinla.html
източник на български: http://www.vavalu.net/?p=329
още един: http://ecovege.org/novinite/novini-ot-bulgaria/211-novi-vege-pro … kti-seitan-tempeh
източник на английски: http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_%28food%29

Домашна боза:
http://www.blizodobebeto.com/2008/06/19/boza/

Гръцки сухари:
http://www.wellabys.com/

Червен боб: "Инциденти на хранително отравяне са били установени свързани с консумирането на сурови или не добре сготвени червени бобени зърна. Симптомите могат да се появат след изяждането само на 4 сурови зърна и включват гадене, повръщане и коремна болка последвана от диария. Природно съдържащ се хемаглутен е отговорен за болеста, но може да бъде унищожен от високата температура при готвене и бобените зърна стават напълно безопасни за ядене. Поради тази причина червените бобчета не трябва да поникват.

Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор.

Заместител на яйцето в кулинария и сладкарство са: кашу, авокадо, банан, нахут, пектин.

Веганството - да споделим опит
Веганството - да споделим опит 2
Виж целия пост
# 1
Благодаря за темата, Вери!   bouquet

За да не е спам, ще споделя, че вече получих първите съвети как сега трябва веднага да започна да ям месо, а също и мнооого мляко и сирене, иначе на бебето от какво щели да се оформят костите? Wink
Мисля изобщо да не споменавам пред лекарите, че съм вегетарианка, за да си спестя излишни обяснения.
Виж целия пост
# 2
Аз съм начинаещ веган , от години наред съм суровояд / не изцяло - но гледам предимно и колкото се може повече сурови храни да консумирам /
Млечните си ги бях отказала още от малка - нямам си на представа как но си бях отвратена от млякото и неможех да го приема .
Засега ползвам мед и млечице от който немога да се откажа , или не му е дошло времето . Животът ми се промени коренно , не боледувам , няма ги главоболията ,нито депресиите - много по спокоен човек съм , харесва ми да съм такава  Peace  
Старая се да давам пример на децата си , и те взаймстват до голяма степен , не искат месо - отказват доста често - въпреки че бабите им налагат доста да не им стане нещо на децата ... или ако опитат то е няколко хапки , не им липсва явно , не ми искат .
Но млечните малко немога да им ги заместя - искат си кисело мляко голямата и отскоро малката ми пие и прясно мляко понякога и помалко , но ... - тя беше кърмена допреди половин година , но не съм се опитвала да я захранвам със животинско мляко .
Иначе и двете ми деца са с много добро здраве , малката не е боледувала никога досега сериозно / с изключение на няколко суполивения за четирите и години /
Немога да кажа и за тях че са спокойни , иска ми се да са по спокойни деца , но те са си като малки диви същества , отгледала съм ги в гората кажи речи - през по голямата част от живота сме на вилата ни и те вилнеят на воля ...

Реших да намеря съмишленици и тук , макар че виждам Вери да прави темата   bouquet Hug  здравей .


Моят гинеколог , само ме попита дали замествам правилно храните за да не се получава недостиг - явно попаднах на човек тоя път  Mr. Green   само кадето имах изисквания за по малко ехографски прегледи а взе да се олива вече и сега пропуснах един по свое усмотрение този месец  Whistling



Току що прочетох и новината  Mr. Green  , много се радвам за теб Вери , леко бременеене   bouquet
Виж целия пост
# 3
  bouquet  bouquet  bouquet
Виж целия пост
# 4
Здравейте, и аз съм от скоро веган. Темата е много полезна.
Искам да ви попитам с какво почиствате кухненският прот и там където готвите. Има ли био препарати за дърво? Моят плот на кухнята е дървен, а биопрепаратите които намирам са за под, за баня, обезмаслител. Не виждам подходящ за дърво / кухненски плот.  Рецептите тук са супер полезни. Другото, което ме интересува е дали сте точили пълнозърнести кори за баница. Видях, че се продават пълнозърнести и ще ги потърся. Това ме подсети, че може да си омеся /евентуално/. С тях може да си правим тиквеник /така ми се е доял/ или пък щрудел. Вях си купувала от слънце и луна от баницата им с пълнозърнести кори и червено цвекло. Супер вкусотия! Ако знаете рецепта, ще е супер!
Виж целия пост
# 5
Норчи, ходих днес до здравословния магазин на Опълченска да питам за корите за баница.
Нямало интерес, били с малка трайност и ги хвърляли, тази година нямало да зареждат...

Така че, пловдивчанки, не се разхождайте напразно... Wink

krissieHug
Виж целия пост
# 6
Ха, Крис, разпознах те. Wink

Току що прочетох и новината  Mr. Green  , много се радвам за теб Вери , леко бременеене   bouquet
Къде си я прочела? Аз тук и там не съм се хвалила.  Laughing Там пък въобще нямам намерение да пиша по въпроса.

И в тази връзка все още не съм ходила на лекар, съответно и изследвания не съм правила. Ще ходя средата на януари на едно друго.

На Коледа правих щрудел като настъргахме 8-10 ябълки, смелихме 1 чаша орехи, добавихме канела, стафиди и сушени боровинки. Не съм слагала никаква захар и не съм задушавала сместа. После като завих баницата, залях с гореща мазнина.

Норчи, зелник правя с глава кисело зеле, която накълцвам и която хубаво отцеждам от сока. Слагам червен и лют пипер, черен пипер, малко сол и мазнина. Навивам пак корите баница на рулца и заливам с гореща мазнина. Тиквеника: настъргвам тиква и смесвам с натрошени орехи, канела, захар, малко мазнина. После действам като при другите баници. По принцип в рецептите, които съм записала, плънката се задушава предварително.
Виж целия пост
# 7
Въпроса е как да омесим пълнозърнести кори. Някой правил ли го е?
Виж целия пост
# 8
 Embarassed Разконспирирах ли те  Mr. Green , Просто ми попадна от форума ви и незнам защо точно тук те поздравих - от изблик на радост / и това незнам защо - просто с времето те чувствам по близка -   bouquet ти си  една от малкото помагащи ми по пътя който съм избрала да вървя надявам се да не сбърках   bouquetако трябва поправям поста си  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 9
Не, Крис, нищо не поправяй. Аз затова сложих  Laughing Във веганската тема само подметнах нещо преди време.

So special Simple Smile, не знам. Бях дала обещание да пиша за тиквеника и зелника. Затова ги споменах. покрай тях вмъкнах и щрудела, защото това правих за Коледа вместо тиквеник. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
И аз тук  Simple Smile! Благодаря за темата, Вери   bouquet!
С това темпо скоро ще имаме и четвърта тема  Laughing!
Виж целия пост
# 11
Много благодаря за темата, Вери   bouquet

Алексче, наистина може да не коментираш стила си на хранене с хора без нужните познания за храните като цяло, за да правят коментари. Ето, на Криси лекарят, явно е наясно с нещата, което чест му прави.

Аз много съм потънала в рутината напоследък и предимно готвени неща правя, само салатите ни и ядките са сурови...
Виж целия пост
# 12
Вери, супер бърза си!  Hug
Аз докато напиша - "Дано Вери има време да пусне това тема" и то вече - нова тема, че и бая отговори в нея.
Много ми хареса и щрудела, който си описала, а корите обикновени ли бяха? И не сте ги пекли, сушили - нищо, ей така сурови? А мазнината каква беше? Мисля да го пробвам с кокосово масло.

Добре дошли на krissie и So special Simple Smile Hug
Виж целия пост
# 13
Вери,   bouquet
А тези баници сушиш ли ги или така сурови ги хапвате?

Аз правих също и с праз и с гъби (знам, че не ги долюбвате) и кромид лук. А от сладките и с настъргани дюли и орехи - много е ароматна, а имаме много дюли на вилата.
С пълнозърнестите готови кори се процедира като се прави редена баница, не се завиват.
А иначе се правят с брашно, вода, малко сол, малко олио, може и щипка захар. Както и тези с бяло или друго брашно. Трябва да е меко тестото, остава се за 15 минути да почине и после се точи.
Аз мажа с олио и плънка, завивам или редя и отгоре намазвам с олио и пека.
Виж целия пост
# 14
Честита ви нова тема  Simple Smile,Вери,Благодаря   bouquet
за корите за баница-,майстор ситничар ми е показвал,обяснявал...как в тестото се слага оцет-за да са еластични,и да се разпъват до прозрачност
аз така и правя баница-50/50 ръжено/бяло брашно+вода+сол+оцет,замесва се,веднага се точи/дърпа /има един номер със свити юмруци се разстила листа,като се върти във въздуха,но ми е трудно да обясня точно как Embarassed
има и друг вид кори,които правя,предполагам при тях може да е напълно пълнозърнесто брашното/като се замисля,то при короте липсва момента на надуване и втасване,така че всяко ниско или напълно безглутеново брашно ще е ОК Thinking/...та тях ги разточвам,оставям да засъхнаъ леко,а после запишам/изсушавам леко.Така се запазват дълго в платнена торбичка,а при правенето на баница е достатъчно да ги напръскаш с топла вода при нареждането
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия