Веганството - да споделим опит 3

  • 48 318
  • 750
# 375
Норчи, какъв сапун е ял? Течен или на парче, най-много да го прокара  Thinking Нали не е бил някой специален сапун, антибактериален или друг?
Виж целия пост
# 376
Благодаря за насоките за пробитици!!!
Позвам закваските на Дафлорн и съм доволна. Само с тая за сирене не съм намерила вариант как да я прилагам още...
Виж целия пост
# 377
Норчи не знам какво да те посъветвам относно сапуна - надявам се всичко да е наред.


Странно за мен е че Аюрведа отрича лука, чесъна и оцета, маята и храни с ферментация, а силните подправки ги приема като правилна храна  Thinking
[/quote]

Не знам защо Аюрведа отрича лука и чесъна, но всичко останало си го обяснявам с климата - силните подправки консервират храните и убиват болестотворните бактерии, и високите температури сигурно пречат на правилния процес на ферментацията. И от там пак стигаме до въпроса за храна, близка до региона, в който живеем.

Другото за което си мисля, е че при една "традиционна" кухня става въпрос за цяла система - от продуктите, начина на приготвяне, начина на съхранение и подправките и че точно като система, в цялостния си вид предлага мах най-доброто при дадените условия - използва, това което може да даде земята и задоволява потребностите от широк кръг вещества, ензими, минерали и т. н.
Виж целия пост
# 378
Рkrassimira, абсолютно си права!  Peace
Наистина излиза, че за тамошния климат (Индия) с високите температури и трудни за съхранение храни - най-удачни са: запържване на висока Т, силни подправки да убият бактериите, мляко под форма на прясно сирене (иначе не би оцеляло), претопено масло (гхи) - иначе ще се развали, а кълновете на тези Т биха се вмирисали много бързо - затова и не са удачни. Там ферментациите биха ставали много бързо (тук се слага зеле и туршии зимата), оцета би се вкисвал доста бързо, само лука и чесъна (естествени антибактер. средства) - защо ги отричат  Thinking
Да знам, че са раджас храна и че превъзбуждат ума и го държат в нестабилност, но се чудя с кое си качество, като пипера, джинджифила и др. силни подправки са подобни донякъде по действие на лука и чесъна, сигурно заради някои специф. съставки.
Отричат се и шоколада, гъбите, черния чай и кафето - ясно, но и патладжана?.

Май задълбах в тази Аюрведа...
Но иначе си мисля, че е редно да съблюдаваме нашето си българско природосъобразно хранене, с неговата специфика, пости, захранвания и типични храни, а не сляпо да следваме някаква друга култура на хранене с нейните климатични и генетични специфики.
Виж целия пост
# 379
Момичета,сори,че така  се намесвам,но съм много притеснена.Малкия днес хапна сапун Sad
кажете какво да правя
И Ива беше пробвала като малка Simple Smile Колко е изял? Ако е малко, измии го хубаво и не се шашкай.

maimun77 сусамов тахан е tahini.

Аз не обичам кисели работи - зеле, туршии, не харесвам и боза. Явно не съм фен на ферментацията.
Виж целия пост
# 380
Момичета,сори,че така  се намесвам,но съм много притеснена.Малкия днес хапна сапун Sad
кажете какво да правя

Дам, ако мъжът ми беше тук, щеше да каже учудено - Е, ти не си ли яла сапун като малка? Shocked
И наистина ще е супер шокиран.
Демек - намира го за естествено и нормално - както всяко нещо, и сапунът трябва да се пробва.
Може да се надяваш само да не му се услади... Crazy

Аз също се панирам от това, но реално фатално наистина няма. Нали не е изял цял сапун, де?
Когато се къпят двамата малкият все иска да пробва. Според мъжа ми няма нищо страшно. Не е лекар, де. Но като цяло и аз съм съгласна с него.
Виж целия пост
# 381

"нездравословното им приготвяне" на пара-
че защо?  така най- предпочитам да приготвям зеленчуците, когато ги готвя.пък и мислех,че е ОК
............
искам да обърна внимание, че на няколо пъти в началото твърдиш нещо, което се оказва половинчато като факти, дори бих казала, некоректно написано. И хода на дискусията се оказват други  нещата.С което лесно може да се получи объркване или заблуда.

"нездравословно приготвяне" е в кавички,тъй като тук някои отричат всяка кулинарна обработка.
Няма как да има перфектна яснота-все пак не седим една срещу друга,а сме във форум.

Не знам какво точно искаш да си обясниш около кълновете,така че е най-добре сама да си потърсиш инфото.Ако търсиш проблема в смилаемостта на базата на целулозата-то може да порaсъждаваш в
тазипосока.

Прекалено многото целулоза в едно суровоядство изхвърля наред с вредното, и полезното.След диета и разни очистителни процедури се прави нормализиране на флората със съответните млечно-кисели бактерии.Наруши ли се минералният баланс следват проблеми с костите и нещо особено забележително-проблеми със зъбите.


Цитат
Лук и чесън
Много лекари твърдят, че лукът и чесънът повишават киселинността в стомаха и могат да влошат или да причинят язва. Доколкото свръхкиселинността е една от основните причини за болестите, яденето на лук и чесън може да бъде много вредно за здравето. Нещо повече, тъй като тези храни образуват повече топлина в организма, те смущават също така и мозъчната дейност. Точно така, както летливите вещества от лука и чесъна дразнят нежната и фина лигавица на окото, предизвиквайки сълзене, по същия начин те възбуждат ума и затова се избягват от хората, които търсят душевно спокойствие или се стремят към по-високо ниво на духовност.

Цитат
Раджастични храни са тези, които стимулират тялото и мисълта и трябва да бъдат приемани само в ограничени количества, за да се поддържа умствената дейност в равновесие. В противен случай, ако ядем твърде много от тези стимулиращи храни, умът ще бъде прекалено възбуден и ще е невъзможно да го укротим за някои фини духовни занимания, като например медитацията.
Виж целия пост
# 382
Виждам, че сте обсъждали зелето. Вашите деца ядат ли кисело зеле и ферментирали продукти? Няма сила, която да накара моето да опита кисело зеле или боза, камо ли  от това да си набавя бактерии.
Втори въпрос с какво пресичате зелето? Тази зима казах на баба ми да сложи и за нас, но по едно време ми каза, че ще се вкисне много, ако не го пресечем. И го пресече с малко натриев бензоат.
Какъв е другият вариант да се спре ферментацията? Все пак зелето стои няколко месеца, но дори и на хладно пак продължава да втасва, ако не се спре процеса.

Норчи, моето дете също е опитвало сапун. Най-често като й мия ръцете. Ако не е много, не се притеснявай.
Виж целия пост
# 383
а кълновете на тези Т биха се вмирисали много бързо - затова и не са удачни.
...............

Кълна не може да се вмирише от топлина,но мухлясва от  прекомерна влага.
Цитат
Отричат се и....... , но и патладжана?
Патладжана го отричат заради соланина.Аkо се ползва се добавя съответната подправка.
Виж целия пост
# 384
не ми е за тук въпроса,но нямам идея къде да потърся помощ, ако имате идеи ,кажете моля!
едната ми дъщеря си хапе и смуче устните от известно време, чак рани са станали-какво може да я притеснява?
Виж целия пост
# 385
JeniB, Realist, много ви благодаря за отговорите  bouquet!
Виж целия пост
# 386

Какъв е другият вариант да се спре ферментацията? Все пак зелето стои няколко месеца, но дори и на хладно пак продължава да втасва, ако не се спре процеса.

с хардал (семена на горчица)
поне за малко количество става.
слагам семената в празна торбичка за чай и връзвам с конец, да не се пръснат.
количество не мога да ти дам...  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 387
Mamagemelar, обърни внимание дали не са й изпръхнали устните от студа. Ако са леко напукани й ги намажи с вазелин с невен или някакъв балсам за устни.
На мен като са ми така, правя по подобен начин  Simple Smile А като ги мокря с устни, те се разраняват още повече и стават кожички и кървят... един гаден кръговрат  Mr. Green
Виж целия пост
# 388
M_Nik ,благодаря за вниманието  Hug да знаете,тук сте ми пристан на спокойствие и радост   bouquet
побърква ме вече тя с тия устни-от както беше студено преди 10тина дни е така/то колко да е студено-за тукашните представи ,към 5градуса/,ама сега вече не е студено/днес беше 17градуса Simple Smile
аз затова си мислех, дали не е нещо притеснена  Crazy ,защото нали знаете как си хапе устните човек,когато е в стресова ситуация newsm78
инъче ги мажа с домашен крем от пчелен восък и зехтин
Виж целия пост
# 389
Mamagemelar, ние вървим по твоя път от една година . Досега детето има над 5 такива етапа с хапане на устните. Аз бях сигурна, че е от напрежение
После засякох- първо идва сърбежа от нещо по кожата, после хапането (то се явява почесване).

А пък скоро една от двете най-добри детски дерматоложки в София (според много хора Simple Smile ) ме довърши- било екзема. Пуснах тема в алтернативния, ще ти я пратя на ЛС.

От моя опит- дай й на нея да се маже с някакъв стик или кутийка с вълшебно лекарство.
Аз лекарката не послушах и продължихме да мажем с масла от растителен произход (тя забрани, каза кортикостероид ! ) В темата ми препоръчаха с алое да мажем.

НО НИКАКВО МОКРЕНЕ ! това е и според лекарката и според опита ни, трябва да пие всичкосъс сламка, ние купихме шишета с накрайник, но не ще  да и използва, затова се старае да не мокри устните като пие от обикновено шише.

Всеки път отминава спонтанно.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия