Веганството - да споделим опит 3

  • 48 369
  • 750
# 165
Поради дехидрирането на храната не се препоръчва и да се яде храна от предния ден или да се претопля.
Нещо не те разбрах. А и не съм срещала подобен съвет в суровоядните среди.

При дехидрирането,водата се "отдръпва" от храната.При готвененто на пара това не се случва,при задушаването дори на фурна в плътно затворен гювеч или йена,водата също се запазва.Дори при пържене на вискоки Т на зеленчуци напр., вътрешността им също се запазва в известна степен.
Не съм много наясно какво се разбира под суровоядство,защото за мен суровоядството включва и храна като сурово месо и сурови яйца,които също си имат предимства-не мога да ги отрека,дори да не ям месо.

Цитат
И много малко от изброените могат на момента да се изядат. Всички посочени от мен неща си остават сурови и мен не ме притеснява, че ще седи със седмици. Ензимите не се разрушават, нито намаляват. Това е все едно да оставиш нещо на слънце. Дехидраторът се настройва максимум на 45 градуса, обикновено около 40-42, има и вентилатор. Във вътрешността на крекера, примерно, Т е с 2-3 градуса по-ниска.

Ами аз нямам дехидратор,но просто си разъждавам.Не съм сигурна,че е едно и също да се пече нещо на слънце и друго да се пресушава дълги часове на ел. ток.Така както има разлика при приготвянето на храната на газ или електрика примерно.За мен предимството е в полза на първото.
Ако се изсушават плодове на слънце примерно се отнемат няколко дни,като излагането на светлина и топлина не е постоянно,а се прекратява през ноща.Освен това слънчевите Т е малко вероятно да достигнат градусите на дехидратора.
Та не съм много сигурна,че се запазват ензимите.Т.е. след като в сушените плодове намаляват,то не знам поради каква причина няма да се променят в останалата храна.
Ако аз се пека на слънце целодневно,със сигурност ще се дехидрирам,ако не пия достатъчно вода или не ям плодове и зеленчуци примерно... Thinking

Цитат
Дори за някого да е вредна, по-добре такава храна, отколкото готвена (дори и изядена на момента). И не претоплям там храна, каквато и да е.
Ммм,това всеки трябва да си го преценява индивидуално.Ако за теб е така,готвеното наистина би ти навредило.За мен обаче е по-добър  варианта готвено по щадящ начин и изядено веднага.Това не означава,че винаги го спазвам. Wink

Виж целия пост
# 166
Не ми се спори. Питаше за дехидратора, отговарям ти за какво го позлвам.
Май по-добре да си седя настрана от всякакви теми, както си бях решила.

Суровоядството не включва животински продукти. И аз не ги виждам предимствата. Е, има и такова течение суровоядци, но са много малко.
Известно ми е, че водата се отдръпва при ползване на дехидратор. Но сушенето си има предимства. Не ми се навлиза в подробности. Темата не е за суровоядство. Ензимите и витамините със сигурност се запазват при сушене, а продуктите остават сурови. Докато при готвене това не се случва.
И да, има разлика м/у сушене на слънце и с дехидратор. Най-добре е да става на слънце, но който си няма къща, двор и хубаво слънце, ползва дехидратор.
Ензимите и в сушените плодове не намаляват стига да се цели да останат сурови.

Разбирам, че за теб е важна водата, но при суровоядството не се ядат целодневно сушени храни. Даже се поема много повече вода отколкото при едно нормално хранене. Но както казах, темата е за веганство, не за суровоядство.
Дехидратор ползват хората, които искат да ядат сурово и не искат да готвят. Който иска да готви, ползва уредите познати ни досега.
Виж целия пост
# 167
интересни неща за дехидратирането  Thinking
от опит виждам,че при нас неща,които не се приемат  готвени/ някои зеленчуци/,се приемат много добре във вид на крекери ,сушени в дехидрататора
за мен е важно поне 50% от менюто на децата да е сурово-не съм се замисляла за съдържанието на вода,но пак от опит-след една манджичка се пие вода,че дори и по време на хранене,а след суров обяд-може и да не поискат Peace
Виж целия пост
# 168
Вери,защо приемаш лично нещата? HugСъвсем не искам да споря,но искам да си изясня нещата.Благодаря,че ми отговори,надявам се и други да се включат.
Моята информация(от книга) е,че при сушените плодове намаляват ензимите.
Виж целия пост
# 169
Днес ми беше нахутен ден. Правих Варен нахут с праз, чесън, червена чушка, кимион и зехтин. Много вкусно се оказа, също  и хумус, сега си го хапвам с крекерче  Simple Smile
Та въпроса ми е, белите ли нахута? На мен ми идва надуващо с ципите и си играх 30 минути да го обеля  Wink Не че не си заслужава, но ако знаете по-лесен начин   bouquet Пробвах с разтриване между дланите, но нищо не става...

Ом, за суровоядите 42 градуса е температурата, при която живите организми оцеляват (както знаеш), затова затопляне до тези градуси е позволено  Peace
Всъщност при дехидратирането продуктите се запазват доста по-дълго и от едно време нашите баби са сушали плодове и зеленчуци, за да имат за дългата зима. Преди консумация са ги накисвали, разбира се, но пък торбичките със сухари или трахана, или домашна юфка (сушени в печката на слабо) са се пазели в платнени торбички за бързо приготвяне. Обикновено са се заливали с топла вода. Или са се хапвали топени в яденето. Всъщност са доста вкусни (познати като крекери днес) и без да са накиснати  Simple Smile  Hug

Щастливата, под И ДРУГИ по норматив се слагат в етикетите продуктите под 1%. Прието е, че са съизмеримо малко количество от общото тегло и не е нужно да се изписват.
Виж целия пост
# 170
Моята информация(от книга) е,че при сушените плодове намаляват ензимите.
Защото зависи как са ги сушили. Не всички сушени плодове на пазара са сурови. След като не са сурови, ще намаляват ензимите.

M_Nik, аз не беля нахута.
Виж целия пост
# 171

Ом, за суровоядите 42 градуса е температурата, при която живите организми оцеляват (както знаеш), затова затопляне до тези градуси е позволено  Peace

Оцеляват,ама малко трудно на тези градуси Simple Smile.Аз говорих за намаление,не за оцеляване.Но ще потърся още инфо.

Цитат
Всъщност при дехидратирането продуктите се запазват доста по-дълго и от едно време нашите баби са сушали плодове и зеленчуци, за да имат за дългата зима. Преди консумация са ги накисвали, разбира се, но пък торбичките със сухари или трахана, или домашна юфка (сушени в печката на слабо) са се пазели в платнени торбички за бързо приготвяне. Обикновено са се заливали с топла вода. Или са се хапвали топени в яденето. Всъщност са доста вкусни (познати като крекери днес) и без да са накиснати  Smile  Hug

Съгласна съм,че са сушали,но не в дехидратор,a на естествена топлина и светлина.Моята баба също правеше разни сушени ювки и кори за баница,но ги е сушила само на стайна Т. Запазвали се оcвен от правилното съхранение,също и това,че се правят без мая.А и брашното си е било с триците предполагам,въпреки,че не знам дали това има значение за съхранението.Още едно търсене ми се отваря. Laughing
Крекерите са вкусни безпорно,въпросът беше,че сушени се смилат трудно.Това ми беше основното питане-как става усвояването.



Виж целия пост
# 172
Преди време помня за томовете на Димков се писа.
Нямам никакви спомени кой ги имаше, но все пак ще помоля за съдействие. Може и на лични.
Необходими са ми рецепти против бронхопневмония.
Отказах да вляза в болница и на всяка цена трябва да започна да се стабилизирам.
Виж целия пост
# 173
под И ДРУГИ по норматив се слагат в етикетите продуктите под 1%. Прието е, че са съизмеримо малко количество от общото тегло и не е нужно да се изписват.

Благодаря ти. Hug
И все пак мене си ме дразни.
Намирам за редно ВСИЧКО да се изписва.
И под един процент да е, пак го има!
Виж целия пост
# 174
Вери , Ом,

Много ми е интересно това, което коментирате! полезно ми е.
благодаря ви!
И силно се надявям и вярвам , че няма причини и да има отдръпнали се. Hug Heart Eyes

благодаря и за насоките относно маслото от черен кимион Flowers Bouquet

от опит-след една манджичка се пие вода,че дори и по време на хранене,а след суров обяд-може и да не поискат Peace
И при моят син е абсолютно същото.
Като пресъхнал кладенец е след готвено ястие.

Щастливата ,
какво съвпадение ! Laughing
и аз днес запичах на фурна патладжан , картофи , лук..но не го направих на мусака, без заливка беше.
Cantariny ,
тези дни те мислех как ли си. много ми се иска да ти дам съвет, но нямам опит.
Помня, че Вери беше споменала за личен опит при лекуване на подобни проблеми.
Дано се включи, да сподели подробности.  Сигурна съм, че за всички ще е полезно.
А на теб, желая ти от сърце да се стабилизираш максимално бързо и ефективно! Hug
Виж целия пост
# 175
   Кантарини, само вирусната бронхопневмония се лекува алтернативно. Бактериалната се нуждае от антибиотик. Това е рецепта на д-р Михайлов. С неговите виртуални съвети излекувах малкия от бронхит, без АБ. " Слагаш компрес с извара на гърдите, който сменяш на всеки 8 часа с нов. Аз го правех така: изварата се разстила на пласт с дебелина около 1 см върху тензух, който после се прегъва като пакет или плик за писмо и се слага на гърдите (и отпред и отзад) от страната на засенчването на рентгеновата снимка (или на целите гърди), като гледаш между изварата и кожата да има само един пласт тензух. Отгоре върху изварата (преди да се сгъне тензуха) или отгоре върху наложения на гърдите тензух може да се сложи найлон, за да не мокри много дрехите. После аз закрепвах всичко с широк ластичен бинт, който увивах 2-3 пъти отгоре, за да не се размества и да не пада. Компресът трябва да е плътен, за да не охлажда. Минимум 3 дена се прави, но може и повече. Има вариант на компрес с чист пчелен мед, който се прави почти по същия начин, но този с изварата май е по-силен. Може например 3-4 дена с извара, а после 1-2 с мед.
3. Отвара от бъзови листа (не цвят, именно листа, тъй като съдържат антипневмоничен фактор) - да се пие вместо вода.  После средтсвата за прочистване на белите дробове:
КРОМИД ЛУК ( настърган ) и мед в отношение 1 : 2. Взема се 5 - 10 Х дневно по 1 чаена лъж. при суха кашлица.
ВИНО- 200 г кромид лук стърган + 100 г мед + 750 мл бяло вино; кисне 4- 5 дни, цеди се и се доизтисква в тензух. За един курс 4- 6 бутилки.
ЧЕРНА РЯПА- издълбава се пълни се с пудра захар и след няколко часа се образува сок- пие се, пак се зарежда и т.н. "  Мисля, че най-много ни помогна лукът.
  Вижте на каква статия попаднах днес http://e-vestnik.bg/4080. Къде мислите, че са сгрешили?
Виж целия пост
# 176

... И естествено, че бактериална инфекция може да се лекува без АБ. Няма да се впускам в подробности. Пиша го от опит. Стодал не бих пила и дала. Приемът му винаги ни е обърквал допълнително, вместо да ни помогне.

Здравейте! тъй като бях в отпуск  в тази тема (от разсеяност), сега я изчитам  от началото  наведнъж Simple Smile
И искам да заявя на висок глас това, което Вери е написала с обикновени буквички.

Реалист, ще преразкажа какво ми обясни моята хомеопатичка в Бургас (споменавам го неслучайно , че   в Бургас, щото никой друг не ми  го е обяснявал, а даже много хомеопати са ме зяблуждавали....). За Стодал.
Това е един бъркоч  от всички видове хомеопатични лекарства срещу кашлица, от който тялото (жизената сила, която ни лекува, не лекарството, не лекаря, не алопата, не АБ) така се омотава, че после хомеопат не може да го размотае.... то и за суха и за откашляща и за пристъпна и за  постоянна, и за провокирана от вредние вещества, и....  срещу всичките се дава по малко от ниска потенция, евентуално се обхваща и от конституционното лекарство ... и  така после един класически хомеопат трябва някакси да надскочи всичко това, коет о мнооого по-трудно отколкото да отидеш при него нищо не пил (пон нищо разбират кортикостероиди, АБ и комплекстни хомеопатични)

Така успях да си обясня защо на мен Стодал никога не ми е излекувал  кашлица.
Аз лично  никога не купувам комбинирани хомеопатични.  Дори и най-добрите- хвалят много тези срущу повръщане.... ами аз искам да знам защо повръща детето ми (ако е за мен ще си повръщам на воля и толкова) и тогава да знам дали въобще да спирам повръщането?!

детето ми като беше на 2 годинки беше отровено от престъпници вносители на отровни китайски играчки.
Повръща 2 часа, втория в нещо като безсъзнание, в пирсъстнввието на една много тъпа докторка от бърза помощ. Човек без обоняние, не може да ми повярва. Тя ме накара да дам лекарства 3 висда срещу повръщане.  Аз нищо не дадох, детето се изчисти и се съвзе от тотравянето.

Извинето ме, ще пиша втори пост, щото пиша насляпо, буквално не виждам  заради някакъв тъп проблем в този режим на писане
Виж целия пост
# 177
За Алтрернативната медицина няма болести, има човек. Най-общо казано.
Нашият лекар хомеопат също е в Бургас.

Трябва да излезна, по-късно ще пиша.
Виж целия пост
# 178
Чай от липа не се дава при много висока  температура, защото е диуретик и става по-страшно ако е малко дете. Макар че го пиша, аз давам точно  от него, защото лично съм го брала от "моя" липа  и най-вече, защото децата го обичат. но ако имат продължително време Т или е над 39 , абсолютно спирам даването на липов чай
Трябва да се дава чиста вода (жива, структурирана, изворна,  филтрирана, минерална (не съм ги степенувала Simple Smile ), защото тя е нужна клетките, да я усвоят.  (писах някъде скоро за нашия невероятен опит да излекуваме тежки летни състояния само с пиене на структурирана вода в хипер  минимални количества, отвъд понятията въобще за пиене....


За новото момиче в темата, което е търсило пълнозърнести кори за баница в Халите до часовника - аз писах , но там са само от бяло брашно, ръчни и без консерванти, а напротив после питах къде има  пълнозърнести, които пък М Ник показа, едните бяха на фирма Никол

Бактериална тежка инфекция може да се лекува без АБ.  ,  но трябва опитен пациент, опитен хомеопат,  постоянен контрол от лекар, постоянна връзка по телефона.  Ако  трябва , ще опиша само с едно изречение какво излекувахме  в нашето семейство  без АБ, болест, която е потресаващо тежка и навсякъде пише, че се лекувас САМО С аб
иЗВИНЕТЕ МЕ, ЧЕ СЪМ В ТЕЛЕГРАФЕН СТИЛ, ИЗЛИЗА И МАЛКО АГРЕСИВЕН,....
вИЕ НЯМАТЕ ВИНА, ЧЕ БЯХМЕ НА ГОСТИ ВЪВ ВЕГЕТАРИАНСКО СЕМЕЙСТВО... нО ПО-ДОБРЕ ДА БЯХМЕ В НАЙ-ГОЛЕМИТЕ МЕСОЯДИ, НЯМАШЕ  ДА МИ НАСИЛВАТ ТАКА ДЕЦАТА ДА ЯДАТ  ТОВА, КОЕТО АЗ ЗАЯВИХ ОЩЕ В НАЧАЛОТО ЗА ХИЛЯДЕН ПЪТ  ЧЕ НЕ Е ЗА НАС ХРАНА.

пРЕДСАТВЕТЕ СИ , ЕДНОТО ДЕТЕ ВЕЧЕРЯ 4 ПАКЕТА БОНБОНИ м:м И НАСТОЯВАХА И МОИТЕ ДА ГИ ЯДАТ...

леле, минала съм в главни букви, пак нищо не виждам, пак ме извинете Simple Smile
Виж целия пост
# 179
cmilena тези рецепти ги знам. Не съм ги пробвала. Пия на Димков сиропа и вече смених 2 АБ. Днес започнах на инжекции 3-ти.
Далеч съм от мисълта да се лекувам само алтернативно, когато става дума за живота ми. Явно е, че нещо не правя както трябва, за да се стигне дотук.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия