При дехидрирането,водата се "отдръпва" от храната.При готвененто на пара това не се случва,при задушаването дори на фурна в плътно затворен гювеч или йена,водата също се запазва.Дори при пържене на вискоки Т на зеленчуци напр., вътрешността им също се запазва в известна степен.
Не съм много наясно какво се разбира под суровоядство,защото за мен суровоядството включва и храна като сурово месо и сурови яйца,които също си имат предимства-не мога да ги отрека,дори да не ям месо.
Ами аз нямам дехидратор,но просто си разъждавам.Не съм сигурна,че е едно и също да се пече нещо на слънце и друго да се пресушава дълги часове на ел. ток.Така както има разлика при приготвянето на храната на газ или електрика примерно.За мен предимството е в полза на първото.
Ако се изсушават плодове на слънце примерно се отнемат няколко дни,като излагането на светлина и топлина не е постоянно,а се прекратява през ноща.Освен това слънчевите Т е малко вероятно да достигнат градусите на дехидратора.
Та не съм много сигурна,че се запазват ензимите.Т.е. след като в сушените плодове намаляват,то не знам поради каква причина няма да се променят в останалата храна.
Ако аз се пека на слънце целодневно,със сигурност ще се дехидрирам,ако не пия достатъчно вода или не ям плодове и зеленчуци примерно...