Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Полидактилия

  • 6 372
  • 9
Здравейте,
 Роди ни се момченце с полидактилия(многопръстие) има по 6 пръста на
всеки крайник.
 Отропедите казват, че е козметичен проблем.
Има ли във форума семейства, минали по този път.
Надавам се да дадете малко повече инфо, че в нета не намирам много информация за тази малформация.
Благодаря на отзовалите се.
Лека вечер
Виж целия пост
# 1
Когато лежах в Горна баня за друг вид операция, имаше деца с полидактилия.
Понякога шестото пръстче е недоразвито и се премахва оперативно, понякога само го привързват нещо там. Лекарите ще ви кажат. Проблемът е козметичен наистина, децата си бяха напълно добре развити и адекватни психически, ако това питаш.
Да ви е живо и здраво детенцето и не се шашкайте излишно  Hug
Виж целия пост
# 2
Здравей,
полидактилията е наистина повече козметичен проблем. Не се притеснявайте, нещата ще се наредят постепеннно. Но все пак преди да  решите, на кого  да се доверите за операция, проучете добе специалистите.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=346410.45;topicseen Това е тема за синдактилия, която  често върви с полидактилия, но лекарите, към които можете да се обърнете са едни и същи. Така , че опита на тези родители ще ви е от полза. В Горна Баня вероятно , ще лекуват успешно полидактилията.
При нас проблемът е по-друг - макродактилия, което се лекува доста по-трудно, но като майка на дете , оперирано не веднъж, мога само да ви кажа, проучвайте добре нещата, но и не отлагайте твърде много решението си и евентуална операция (ако се решите на такава) , по-малките деца, по-лесно се възстановяват , както физически , така и психически.
Успех ви желая, възпитавайте детето с обич и го учете да не се срамува от различието си.
Виж целия пост
# 3
Здравейте firebird и Saly,
Радвам се, че сте ми писали. Saly, благодаря за линка към темата за синдактилията (аз по принцип я следя). 
На нас ортопед ни каза, че е възможно да се направи само 1 операция за четирите крайника. Само детето трябва да навърши 6 месеца. По принцип се изчаквало да навърши годинка, само че в нашия случай, заради ръчичките (пръсчетата висят на кожичка, няма съединителна кост), се налага детето да се оперира по-рано.
Аз съм много притеснена за упойката. Все пак операцията ще е под пълна упойка, а той е толкова малък...
Saly, колко беше голямо детенцето ви, когато направихте първата операция?
Благодаря отново за куража!
Стискам палци при вас всичко да е наред! Успех!
Поздрави,
Виж целия пост
# 4
Bombo, не се притеснявай за упойката. Важно е все пак, да се прави от добър анестизиолог, по принцип по детските отделения където сме били, анастезиолозите са били добри. Моето мнение е , че е добре да се лежи в специализирано детско отделение. Синът ми беше на  2 месеца,когато го оперираха за първи път , но операцията не беше ортопедична (на тестиса) много леко мина  всичко, 1  час след операцията ми донесоха детето,  сложиха му болкоуспокояващи свещички, а след още 2 часа можех вече да го кърмя. Е беше разбира се капризен и плачеше първия ден, но това беше най-бързото му възстановяване. (Това беше в детската хирургия във Варна). За втори път го оерираха, на 1 година и 3 месеца (детска хирургия Пирогов), операциата беше коремна и много тежка, той беше в реанимация 2 дни. Но проблеми с упойките не сме имали. Винаги се правят тестове за алергия, ако не ви направят искайте. Ортопедична операция правихме на 5г, проблеми от към упойка пак не сме имали (макар ,  че детето има алергия към лекарства), аз бях при него когато излезе от упойка. По принцип възстановяването от орт.операции е по-бавно и трудно, но при вас може да не е точно така, щом няма кост. И настина при по-малките деца е по-лесно и бързо. Лежала съм в детски отделения с оперирани деца и съм се убедила.   Не се бойте, 6м е напълно добра възраст за дете да понесе операция. Мъниците,  противно на нашите страхове са много жилави и имат удивителни способности за възстановяване. И най-важното е че нищо няма да помни.
Вие насочихте ли  се вече къде ще се оприрате?
Виж целия пост
# 5
Bonbo, следи темата синдактилия, както те посъветва и Saly тъй като това са сходни малформации и специалистите са едни и същи. Много е полезно да си обменяме инфо или поне да споделяме за проблемите си и дай боже за успехите. Благодарение на Saly разбрах за клиниката в Санкт Петербург - това беше голяма надежда за нас и съм й много благодарна.
А иначе,Bonbo радвайте се на детенце и се наслаждавайте на всеки миг с него - всичко ще се оправи и той ще стане един страхотен мъж. Simple Smile
Виж целия пост
# 6
Здравейте мами,
Ние засега сме се консултирали с доц.Георгиев още докато бях бременна в 9-ия месец (полидактилията при нас се видя на един от контролните прегледи на женската консултация, благодарение на което при раждането нямаше излишен шок). Той е завеждащ детско отделение в Горна Баня. За него съм чувала доста добри мнения. На предварителния разговор той ни каза, че обикновено в нашия случай трябва да се направят 2 операции. След раждането бяхме при д-р Алексиев (той е асистент на доц.Георгиев). По принцип сме доста доволни и от двамата. Най-вероятно ще направим още една консултация в Токуда (там все още проучваме лекарите) и тогава ще решим окончателно къде ще се оперираме.
Ако имам повече информация ще я споделя Simple Smile
Успех на всички!
Поздрави,
Bonbo
Виж целия пост
# 7
Здравейте, мами! Исках само да ви кажа, че съм на 33 години и съм се родила с 6 пръста на лявата ръка.( предполагам, че е изглеждало по този начин горе-долу http://www.primehealthchannel.com/wp-content/uploads/2013/02/Pol … ctyly-Picture.jpg )
Оперирали са ме в България, когато съм била на 6 месеца. Мисля, че са решили правилно да ме оперират като бебе, за да нямам спомени. И досега не съм алергична към никакви упойки ( въпреки, че майка ми и сестра ми са алергични към много видове упойки).

При мен не е имало сраствания. Палецът ми е с ограничена подвижност, но това не ми е попречило по никакъв начин, даже пише и с лявата ръка.

Стискам палци вашите дребосъци да израстнат здрави.
Наистина е много важно да ги възпитавате като нормални деца ( каквито са ). Мен този дефект ме кара да се чувствам специална Simple Smile.
Темата е стара и най-вероятно вече имате новини за споделяне. Споделете ги, за да помогнете и на други...
Виж целия пост
# 8
Здравейте мами Simple Smile не се шашкайте 6 пръста не са никакъв проблем. Аз съм на 35 родена съм с по 6 на всяка ръка и са ми ги отрязали още в родилното (нямала съм сраствания и са ми ги вързали с конец да изсъхнат ), на едната ръка съм имала кост, та сега има лека неравност, но ако не кажа и не обърна внимание към това - никой не би забелязал, на другата ръка е било без кост - нямам белег Simple Smile Единственото притеснително нещо е че болестта е наследствена и после има вероятност да се предаде на поколенията, аз извадих късмет и дъщеря ми се роди без тези екстри, но задължително ще я предупредя да си следи бременността един ден.
Виж целия пост
# 9
Здравейте! Вече 8 години по-късно, всичко е наред. Оперирахме на два пъти - единия път ръцете на около 4 месеца и след това на 2 години и краката. Останаха само белези. След това родих още 2 деца. Там нямаше проблем. Благодаря на всички писали тук! Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия