Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Интегриране на дете с умерено умствено изоставане

  • 28 030
  • 27
# 15
Мили майки на дечица с увреждания,всеки случай си е индивидуален и вие сами ще решите къде да запишете детето си-дали в масово училище,в масово ,но с ресурсен учител или в помощно.Каквото и да изберете обаче,не се отказвайте от човешкото си право вашето дете да бъде част от образователната ни система,колкото и недостатъци да си има тя.Всяко дете трябва да е сред други деца,а не скрито вкъщи Heart EyesИ здравите деца е нужно да разберат,че има и по-различни техни връстници,за да станат по-толерантни възрастни.Да разберат ,че здравето е най-ценното на този свят,но и че никой не е застрахован срещу нещастие.Говорете за проблемите си и не се срамувайте да търсите място под слънцето за ощетените от природата деца.Сега може и да ви се струва,че  сте  съвсем сами в битката си,но и сам воинът е воин,аз лично черпя сили от "слабостта" на  сина си. HugСтарите хора казват:"На слепите птички Господ им вие гнездата",но и също"Господ дава,но в кошара не вкарва",така  че майки,не унивайте,а пратете децата си на градина и училище,ТЕ ИМАТ ТАЗИ НУЖДА И ТОВА ПРАВО! Peace
Виж целия пост
# 16
Здравейте,
синът ми е на 3,5 години с куп диагнози, вкл. изоставане в двигателното и нервно-психическото развитие, но е общителен. По всяка вероятност при психологическо обследване ще му сложат умерена (т.е средна) умствена изостаналост. Каква е вероятността при това положение да отида в Инспектората по образованието и да кажат, че детето може да се интегрира в нормална детска градина?
Ясно ми е, че е нищожна, въпросът е имали все пак някаква искрица надежда, за да реша дали да предприемам този път. Споделете опит, моля!

Съветвам Ви да пробвате в частна детска градина (разбира се, ако имате такава възможност). Групите са доста по- малки (5-7 деца), а и в повечето отношението е доста по- човечно към родителите на деца с проблеми. Късмет!
Виж целия пост
# 17
varavera ,много интересен съвет...
В частните детски градини,освен ако не са специализирани въобще няма и да погледнат детето. Ние опитахме в една - беше много добре рекламирана тук, при подаванета на документите обясних всичко - казаха ми - няма проблем. Оказа се в един апартамент 35 дечица натъпкани. Управителката след 2 часа ми се обади по спешност да си взема детето,защото не можела само с него да се занимава... Бяха 2 жени - за толкова много деца.Та това,че е частна, съвсем не означава ,че отношението е по-добро от държавната!
ivanka29, опитайте - вемената са други,виждам,че дечица се интегрират добре в държавните градини. Ние не успяхме,но вие може да успеете  Hug
Виж целия пост
# 18
Отдавна не съм се включвала, ето докъде стигнахме:
Чрез познати намерих едни много добри хора в частна детска градина, които се съгласиха да водя там детето си, НО с придружител - т.е. аз или баща му трябва да сме там с него по цял ден, през което време очевидно не можем да работим. Това добре, организирахме се, и съм съгласна с тях, че щом нямат достатъчно ресурси, си го признават и си поставят съответните условия, защото си дават сметка, че не е редно детето да бъде оставено просто някъде там в ъгъла... Това добре, свикнахме едни с други. При това положение обаче, като оставим настрани болестите, не успявам да го водя отделно на рехабилитация, логопед и специален педагог, защото той се изморява. Пробвахме да го водим сутрин на тези 3 процедури, стигаме в градината за обяд, след това той спи и остават следобед час-два с другите деца... Което пък и финансово ни идва малко множко, но да кажем, че ще стискаме зъби. (питала съм в много детски градини, наистина навсякъде отказват).
Относно интеграцията в държавна детска градина ми се струва мисията невъзможна. Ходих в Регионалния инспекторат по образованието и ни дадоха дата за комисия, която трябвало да реши може ли детето ми да се интегрира или не. За около 5 минути 7 специалиста в някаква комисия, които за това време дори не могат да прочетат диагнозите и оперативните интервенции на сина ми очевидно не могат да вземат адекватно решение. Още повече, че той не ги познава и каквото и да му кажат да направи, той няма да го направи. Оставям настрани дребния факт, че часът ни е за 14,30, когато ще му се спи зверски. Да не говорим за това, че работата на комисията изобщо не би трябвало да е да решава дали детето ми може или не може да се интегрира - това го знае само Господ и времето ще покаже. Те трябва да кажат къде могат да го интегрират!!!
Дори да ни одобрят (минимална възможност), ми трябва социален асистент. Ходих в Агенцията за социално подпомагане и в отдел Социални дейности на Столична община - в момента такива програми няма, не могат да ми отпуснат такъв. Вероятно догодина трябвало да кандидатствам. Личен асистент при положение, че и двамата със съпруга ми работим, макар и не за високи заплати, естествено няма да ни отпуснат, а и честно казано дори не искам да пробвам, като знам в какво затруднено положение са някои родители на деца с увреждания.
Следваща стъпка - дори да се справим с предните стъпки, трябва да ходим от градина на градина и да намерим директор, който да е съгласен да вземе детето. НО след като чуят за дете с увреждане, всички казват, че нямат места (тук правя уговорка, че явно София е много различна от градините в другите по-малки градове, оставам с такова впечатление след доста разговори с други родители). И Регионалният инспекторат и Столична община нямали никакви правомощия да проверят дали наистина е така - защото все пак остават някакви свободни места.
Последна вратичка - съответният отдел Закрила на детето да напише писмо до Столична община, която да разпореди отпускане на допълнително място за дете с увреждане в някоя детска градина. Както разбрах, твърде хубаво, за да е истина ooooh!
Продължавам борбата до дупка, за да видя възможно ли е или не. Но засега всички тези пречки изглеждат непреодолими, честно казано.
Ще докладвам Hug
Ако някой е запознат с програмите за социален асистент в нашата столица с претенции да бъде "европейска", чакам съвети!
Виж целия пост
# 19
 Надето, опитай с комисията, сложи го да спи по-рано, мини по тая процедура, която са направили. Пък и щом ходите като асистенти в частната градина, що да не ходите в държавната. Тогава няма да плащате толкова и ще имаш Ресурсно подпомагане.
 Иди и в АЗК, и настоявай да ти отпуснат място, щом има по закон такъв ред. Може пък да стане.
 Аз ще кажа при нас какво стана досега -във Варна сме  и може би има разлики.
 Сега подадох молба за градина, Телкът ни дава предимство, ходих в градината ,която ми е първо желание. Така я избрах, понеже знам че и друг деца има там със спец. нужди. Секретарката ме заведе при директорката, видя ни Телка, и каза че ще го приеме ,защото по закон е с предимство, но като трябва да тръгне на градина ,ще се прецени дали му трябва асистент.
  Искаше да види детето, ние го водихме с нас,  пита го едно две неща, той отговори адекватно и тя му се усмихна. Не ни прати на комисия, и никъде в наредбата за прием тука не пише, че трябва да минем на Комисия. Комисия се минава само за специализираните градини.
 Казаха ми къде да подам молба за асистент и подадох вече, там ме разпитаха за детето, явно си подбират ,честно казано ,по-лесни случаи ,където обгрижването е по-лесно. Казаха ми ,че се чака много ,но на мен ми трябва за есента  и ще чакам. Ако не се намери асистент, ще търсим друг вариант кой да ходи с него, засега чакам да го видя в списъка с приетите.
 И междувременно полагам всички усилия да го приуча на ред и навици, не е лесно ама се старая. Confused
Виж целия пост
# 20
Обърнете се за информация към Регионалния инспекторат на образованието във вашия град.Ако в близост има Ресурсен център - специалистите също могат да ви помогнат - да подготвите необходимата документация за представяне на детето Ви пред ЕКПО /Екип за комплексно педагогическо оценяване/- Peace Peace от Наредба 1 от 23.01.2009 год.
Основна тежест има Вашето желание като родител - под каква форма ще се обучава детето Ви в общообразователно уч. заведение, независимо от степента на умствена изостаналост - лека, умерена, тежка или дълбока - всяко дете има право да се обучава интегрирано със свои връстници. ЕКПО ще препоръча ресурсно подпомагане от ресурсен учител, който , съвместно с общообразователния учител, логопед и психолог ще изготви индивидуална програма, съобразена с възможностите на детето Ви.   
Виж целия пост
# 21
Здравейте,
отдавна не съм се включвала. Минахме комисия, дадоха ни становище за интегрирано образование с ресурсно подпомагане. И какво от това, и там ми обясниха, че е видно, че никоя "нормална" детска градина няма да го приеме. За НАС като родители било по-добре да го дадем в специализирана... Обясних им, че за мен е важно за сина ми да е добре, не за нас. Ако преценя, че за него ще е позитивно, ще го пусна и в специализирана, разбира се, но не виждам какво интегриращо има в това...
Ресурсен учител, това, което сте написали, е така, само че изпускате едно много важно нещо: не виждам как да намеря градина, респ. директор на детска градина, които да се съгласят да го приемат, за да пристъпим реално към това ресурсно подпомагане, изготвяне на индивидуална програма и т.н.
Орхид, тук в София в момента няма никакви програми за социален асистент, ако си спомням добре, и ТЕЛК-ът не ни дава допълнителни точки.
Продължавам борбата в опит да разбудя останките от съвест, доблест и човечност в обществото и учрежденията. Peace
Виж целия пост
# 22
Надето77, щом вече имате такова решение от експертната комисия към РИО, правиш му копие/я + копие/я на ТЕЛКово решение + пакет други документи необходими за постъпване в детска градина и отиваш в избраната от теб ДГ. Ако откажат да приемат детето, искаш писмен отказ върху молбата ти. Въоръжена с повече непукизъм може да подадеш молби в още една-две ДГ. Едва ли всичките ще имат солидно основание за отказ. Иначе после отиваш в Закрила на детето, като носиш писмените "не".
Пробвай смело да интегрираш детето си в масова ДГ.  Peace Другото означава да се дадеш "без бой".
Може да се договорите да ходи на 1/2 ден, според графика ви за други лечебни процедури през деня. Това ще "спести" грижи на госпожите, но ще може детето да е сред децата.
Хайде скоро да се похвалите!  Praynig
Виж целия пост
# 23
plamak, така трябва да направя явно, писмено. А имам ли право при положение, че точките му за нормален прием не достигат?
Виж целия пост
# 24
Наде, доколкото знам в София децата с ТЕЛК се класират съвсем отделно, за тях са определени допълнителни места. Мисля, че от ресурсния би трябвало да ти кажат в кои детски градини колко такива места има. Има условие да не са повече от две деца в една група. Все пак да не те подведа, че аз съм в съвсем начален стадий на проучване  Embarassed.
Виж целия пост
# 25
Мисля, че по новите критерии е по 1 дете в група. Наистина ги класират отделно, дори в списъците не фигурираме, сред децата "в норма" ooooh! Ресурсен какво? Ресурсен център ли да търся? Досега не са ми казвали...
Виж целия пост
# 26
Здравейте моят син е 17 годишен вече и е с диагноза синдром на Коен-тоест водят го с леко умствено изоставане.Посещава си масово училище но не го изпитват както другите по определени предмети.Въпросът ми е дали е възможно деца като него след като навършат 18годишна възраст да работят някъде?
Виж целия пост
# 27
Към борсите за труд има кабинети с психолози,  които може да питате за професионалната ориентация спрямо възможностите на вашето дете и пазара на труда в съответния район. Но,  трябва да отидете с него за да преценят възможностите му.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия