Веганството - да споделим опит (4)

  • 38 525
  • 772
# 705
*BaBy*, добре дошла!
За доматите - след топлинна обработка стават киселинна храна, това се сещам сега.
това е една от причините, заради които домати практически не готвя.  Peace
Другата е заради витамините, ензимите и всичко, което си отива от високата Т.
И третата е, че сурови са ми несравнимо  по - вкусни. Simple Smile

*BaBy* ,
здравей и от мен! Simple Smile Hug

:.Stef.:.
Благодаря много Hug


Искам и да ви питам - когато нещо не ви се яде, насилвате ли се да го ядете, само защото е полезно, дори тялото ми да го отхвърля?

Замислих се , понеже от раз бих казала- никога не се насилвам да ям нещо конкретно ....
но всъщност ми се е случвало... да се насиля да хапна поне нещо
при мен се случват периоди,  в които буквално спирам да ям. Обикновено когато съм в стрес, напрежение, когато съм развълнувана.....
Тогава съм само на напитки....но когато се насъберат повечко дни само на течности и се налага да се понасиля в "захранването". успея ли да хапна поне една -две хапки ябълка, домат, краставица и подобни.......нещата се подреждат . Нали апетитът идва с яденето. Wink

за измръзването на крайниците- съвсем не е само до витамин В12 , доши и т.н.
По принцип съм срещала инфо, че хормонално жените са по - предразположени към студени крайници. Зависи много от кръвообращението, а то се влияе от сума ти фактори.....
Също, силно влияние оказва и дейността на щитовидната жлеза.
Аз откакто се помня съм със студени крайници. Но това не ми пречи много да обичам студа, зимата и снега. Simple Smile
На детето отдавна съм казала от къде идва месото.
Той знае,че "ние не ядем месо". И че мама не готви и не яде месо. Това е естествения ни жизнен стериотип и той е попаднал в такъв дом.....давам му естествен личен пример. ако променя, нещо, то ще е насила....вид насилие за мен , привнесено от външни влияния.
Ако пожелае да яде/вкуса месо, няма да го спирам насила. Но у дома не се внася, готви и употребява нищо месно и  рибешко.... Писала съм преди повече.
Преди два дена бяхме на пикник с още едно дете. Майка му беше приготвила сандвичи, едните с някакъв колбас от месо, а другите с крема сирене.  Когато подредихме общата "трапеза", синът ми полюбопитства  да си вземе и от храната на другарчето/нещо, което е новост в поведението му / . Аз му казах, че това е месо и той не поиска и  не попита повече. "Почерпи се" със сандвича му с крема сирене и това го задоволи.

Темата за брошурите, "постите по манастирите" и т.н. ме обременява и натъжава. Нямам отговор за много неща -реалности от живота. По - точно имам отговор, но отказвам да го разбера и най-вече - да го приема. И ми застава бучка в гърлото при вида на разни покъртителни гледки, при определени ситуации и инфо.
Тия дни четох в нета материал за шапа....Заглавието беше нещо от сорта "унищожиха още  ХХХ бр. крави" ......ами насълзиха ми се очите за горките кравички.........много ми стана тъжно за тях. много.
Между впрочем, често ми се насълзяват очите като чета новини ....все разни страхотии, все криминал......





Виж целия пост
# 706
Жени, а как ще постъпиш тази година?

Мег, аз също не понасям мирис на цигари, обаче по беления коноп съм полудяла, както и всички в къщи. Както и по цената му Simple Smile

Аз пък съм инат и Гайдурков като каза да ям конопен протеин и аз ... пени се, не пени се, го ядох. Отврат прашно нещо!
 Joy
Виж целия пост
# 707
Аз пък съм инат и Гайдурков като каза да ям конопен протеин и аз ... пени се, не пени се, го ядох. Отврат прашно нещо!
Уф, ето такива неща наистина не мога да поема, аз трудно гълтам лекарства (затова и гледам да не го правя), буквално връщам като усетя изкуствения вкус на нещо, а ако е на прах (дори бирената мая), не мога да го преглътна. Ако все пак се налага (не дай си боже) пъхам във храната, мачкам и слагам в разни пюрета... направо като на бебе.
Затова ви казвам, че пък храна (коприва от малка не съм вкусвала) просто не мога да се насиля. Да не говорим за суровия жълтък, който като дете се опитваха със захар и какао да ми вкарат в устата. Накрая взех, че се изринах и ме оставиха на мира.

Я да ви питам вие дебели вегетарианци познавате ли? Ами аз съм такава, плюс това качих тази зима още 6 кг и сега се мъча да ги свалям. Не е да не се движа, ходя поне по 1 час на ден с малкия дори и зимата),
Имам още 2-ма приятели вегетарианци и двамата са пухкавки и точно това си говорихме, че като кажем някъде че сме вегетарианци и ни се подсмихват: Добре гледани вегетарианци.
Може би има други причини за напълняването (хормонални, метаболизъм), но факт е че след второто раждане си бях възстановила нормалните кг, а сега пак съм доста отгоре.
Мисля си, че може би защото работя откъщи и много вися пред компа, но днешно време с повечето хора е така.
Виж целия пост
# 708
Конопеният протеин и аз не го харесах.

На мен пък ми се насълзиха очите заради една жена в блока ни- българка, познаваме се от България, дойдоха преди 6 месеца. Има сериозни проблеми, искам да и помогна. Слезнах да говоря с нея току-що, но така се е скрила в собствената си черупка, че няма излизане от там. Чувствах се длъжна да и подам ръка като жена на жена, но тя не ще да я приеме. Мисля, че ми няма доверие, много е уплашена. Не знам...хем не искам да се откажа, хем нямам достатъчно време и търпение, за да успея да и покажа, че може да ми има доверие. А и не искам да разбира мъжа и, че говоря с нея. Ей такива...сега ми е тъжно.

М_ник, ми аз бях около година 49-50кг (чудо невиждано хахахах). Миналата пролет почнахме да караме колела и за 2-3 месеца станах 51-52. С кратката ми бременност качих още килце. От 2 месеца съм на изцяло сурово, без грам сладко, хлябове, глутен; включила съм много зелено, кълнове, водорасли; ядките не мисля, че съм увеличила; по-малко ям, защото се засищам. Но преди 2 седмици кантарът беше чукнал 55кг. Даже си поплаках, луда работа. Simple Smile))))))) Викам на мъжа ми не ща пак да съм дебела. Движа се, ходя много пеша, ходя на танци манци и подобни. Може и вода да задържам. Може и на добавките, които пия сега, да се дължи.
Виж целия пост
# 709
Момичета, много ми беше приятно и полезно да изчета коментарите ви по въпросите, които питах  bouquet

Мег - аз ръжен хляб съм правила и друг път, затова се учудих какво се случи този пътс тази закваска...По принцип, като правя ръжен хляб, слагам сериозно количество и бяло брашно (е, не е преобладаващо, но е около 300гр.). И винаги се получава страхотно, даже взех да го предпочитам пред пълнозърнестия грахамов хляб. Предполагам в мен е грешката с тази закваска, но следвах всички указания. не очаквах такъв плачевен резултат Laughing

Вери
- тези семена, които миришеха така - те бяха смес, така се продаваха, в едно пакетче заедно мунг, леща и синап. Щом наистина синапът покълва по този начин - недоумявам защо са смесили семената в едно Tired Относно съседката ти - ако си твърдо решена да да й помогнеш, не се отказвай. Дано поддаде жената, такива хора са много интровертни, трудно се достига до тях (имам опит с приятелка) - но не се отказвай. Може ти да си й надеждата. Прегръдки за теб (съжалявам за развитието на нещата при теб...)Hug

М Ник - това, което си писала - за неискането да приемеш някаква храна - описала си го точно, както е и при мен. Особено откакто забременях - имах ужасна бременност, с постоянно повръщане, сякаш оттогава нещо ми се повреди...и до ден днешен като ми се догади от нещо (било то лека миризма, или пък, представете си, ако си бутна четката за зъби леко към гърлото, без да искам - веднага почват позиви за повръщане, ужасно е). Та, трудно ми е да се насилвам да ям нещо, което не ме привлича, дори ми е трудно да го замаскирам с друга храна. Сега се опитвам да преглъщам една спирулина - едвам докарвам по половин кафена лъжичка Sick

Фотина - и твоето описание съвпада с моето състояние - трябва да си променя вкусовете и предполагам, че това става с времето...да се научиш да са ти вкусни полезните неща Laughing

Бейби - много ме шокира разказът ти за свинската главичка...не знам какво минава в главата на едно детенце, при подобна ггледка Confused Явно остава спомен за цял живот... Аз снощи се мислех, със свито сърце, как идва великден и колко смърт ще донесе за много животни...мислех си, как е възможно една религия да се чества с убийства...
Виж целия пост
# 710
Жени, а как ще постъпиш тази година?

Май на Гергьовден беше. Ами първо няма да ходим тогава, второ аз на детето обяснявам, че ние не ядем животни и има хора, които нараняват животните, а ние ги обичаме. Тя казва ''да, обичаме прасенцето и ядем зеленчуци'' Simple Smile
 Още не разбира, че животните, които рекламират по тв-то са мъртви. Примерно е научила думата ''пилешко'' от някоя реклама Simple Smile И вчера видя нарисувано печено пиле при едно заведение и каза пилешко Simple Smile Но не е наясно, че това е било пиленце преди това.
Обяснявам си аз, но още не разбира какво е смърт, убийство и т.н.
А, иначе на свекъра ще му обясня, че не се показват такива картини на дете или мъжът ми да му обясни.
Но, то по селата е така. На Коледа комшиите бяха разпънали едно мъртво прасе при вратата им.. Ние поне само кокошки имаме и то се гледат само за яйца.

Стеф, аз купих от новия био магазин в Пловдив такава закваска, но от динкел. Аз обаче слагам и мая. Взех една био от там. Май пише в инструкциите на закваската, че трябва и мая Thinking

Виж целия пост
# 711
Вери[/color] - тези семена, които миришеха така - те бяха смес, така се продаваха, в едно пакетче заедно мунг, леща и синап. Щом наистина синапът покълва по този начин - недоумявам защо са смесили семената в едно Tired
И аз нямам представа, но няма логика да са заедно. Сигурна съм, че синапът така смърди. Веднъж го бяхме пъхнали в машината за покълване, та ми е познато.  Laughing

А вкусовете се променят, разбира се.
В момента така ми се услаждат сурови броколи, карфиол, зелени сокове, разни зелени супички. А вчера за обед пробвах и покълнал суров нахут. Еми и това вече ми харесва. Сега остава да направя с него и хумус да видя там как ще е положението. И няма да има вече сурова храна, която да не ми допада. Simple Smile

Синът ми засега подминава всичко месно и млечно (когато сме на гости) като експрес малка гара. Изобщо не се впечатлява, нито пита какво е това. Понякога гледа разни месища в брошурите и казва, че било бляки. Явно го свързва с кръв. Аз до момента нищо не съм обяснявала, нито набивала в главата, защото не се е налагало. С дъщеря ми по  друг начин седят нещата.
Виж целия пост
# 712
Това с животните като видиш в ранно детство (и аз бях видяла една кокошка без глава как тича) остава следа за цял живот.
То всяко дете (и месоядно да е, та дори и възрастен) като види живо агънце или пиленце и после го види в другия вид - ще се отврати  Sad

Стеф, щях да кажа за твоите палачинки, от същото тесто правя гофрети в гофретника и стават много по-вкусни от всякакви с яйца и мляко, децата си искат от тях. Много по -хрупкави са и някак на шупли. Аз слагам, ако бързам бакпулвер/сода вместо мая.

Иначе съм правила с тази закваска с киноата, стана си хляба, без допълнително мая. Но я разтворих предварително с малко топла вода, брашно и захар.

Фотина, за да харесаш даден вид храна, трябва да си я нагодиш първоначално на вкуса. Експериментирай много с подправките, лука и чесъна.
Давам пример, аз нахута не го харесвах ако хич, докато не си го направих леко задушен (след варенето) с праз лук, червена чушка, кимион и др. подправки. Сега ми е любима храна. Е, суров още не мога да го ям.
Суровите тиквички (на Лабрекс) много ми харесаха на салата, те си стават леко като мариновани (макар и за час). Нарязват се с белачката, с лимон, зехтин, мед, чесън и копър. По подобен начин и карфиола ми хареса  Simple Smile

Виж целия пост
# 713
Ей, момичета, много е приятно Тук!
Вери Hug.
М_Nick, абе дайте някоя среща, 100 години работих за благото на отслабването на хората, в един момент така ми бе дотегнало, да размножавам схеми, да пиша, да рисувам упражнения....и ги зарязах всички, да ядат кой, каквото ще, и тогава, О чудо, покрай едни пости, много хора привлякох в разумно хранене, ама отдавна бе, сега пак се вихря в друго амплоа. И аз самата колко глупости съм правила...особено ако ми е депресивно, ама с годинките няма време за депресии...А едно време какви депресии имаше хахах
Налегнали са ме много щуротии, сухата ми кожа, май не е дерматоза, а психоза, карам я на растителни масла.
Вчера готвих киснат, белен нахут, с шайби лук, накрая магданоз и дом сок ливнах, зехтин, куркума, черен пипер/счуквам го в хаванче, ама каменно е моето/, червен пипер. М-м много вкусно. Иначе като цяло по цял ден мога да се наливам с чай и да чета...ама не става така.
За килограмите искам да напиша нещо много важно - да се научим да се приемаме, да се харесваме, и така и другите ще ни приемат, ох добре звучи, ама си има и много странни птици, за които външността е решаваща.
С месните теми ме върнахте в нач. училище, та ходя на тренировки на стадиона, и на връщане влизам в кафето до главния вход...и там на касата...одрани агнешки главички, с очички...
 
Виж целия пост
# 714
Ама то с времето се свиква, ние поне можем да обясняваме на малките, да знаят. Едно време нали се самоотглеждахме с ключ на врата, е поне баба Ви Онда Grinning.
Иначе те арабите например, си водят коч да колят, първо се молят, на Изток обърнати, ала-бала, мии щом така си разбират живота, какво да Ви кажа, не мога да ги мисля, нито да ги превъзпитавам. И тук в БГ имам познати които покрай Великден си купуват млади агнета...Абе щарен свят.
Друго съм се сетила, покрай Японските събития, има един филм, гледала съм го като дете на Стенли Крамър от 1959 в който ядрената война става през 1964год.
Актьорите са Грегъри Пек, Ава Гарднър, Фред Астер, Антони Пъркинс, Донна Андерсън...
ако на някой му е интересно.

И по-нов кавър - "НА БРЕГА" - с Арманд Асанте, като командир на последната ядрена субмарина на янките... Със саркастичния герой на Браян Браун и готината Рейчъл Уорд...
Много хубав ден на всички   chef Пригответе си нещо вкусно
Виж целия пост
# 715
Едно време нали се самоотглеждахме с ключ на врата, е поне баба Ви Онда Grinning.
К'ва баба?!  Laughing
Ключ и аз съм носила на врата си. На 7 годинки сама отивах и се прибирах от даскало. Топлех си сама манджата, а следобед в 17ч задълже ходех да купувам 2 кисели, 1 прясно и 1 заводски хляб. Ходех до големия магазин до Заимовата градинка за ръчен бял хляб- 54ст. Винаги купувах по 2. И докато пресека градинката, за да се прибера, коричката вече я нямаше. Иначе после се довършвах у нас с намазано и разтопено от топлината масло върху средата на хляба придружено с домашна чубрица. По-късно задълженията се увеличиха: връщане на празни бутилки; още по-късно: всеки понеделник 168 часа; и за един вестник Поглед отговарях, май излизаше във вторник. А в зората на демокрацията се редях на Дондуков за тухличките ръжен хляб. Simple Smile

Иначе съм на 20. Wink
Виж целия пост
# 716
мили спомени.

или хляба с дебела кора, набрашнена, от която и платнената торба ставаше в брашно.
бога ми и сега ще ми кажат, че това било хляб в магазина. к'ъв хляб? пандишпан по-скоро.

всичко се връща. след 90 настъпи ерата на пазара, на изобилието от различни хранителни стоки, нещо различно от това, което сме яли години наред, при това приготвено у дома - сладкиши, торти, манджи.
с възхищение споменавахме полуфабрикатите, с които се хранят на запад, как видите ли, тамошната домакиня не хаби време за готвене, всичко е готово.

отново завръщане към забравеното старо.

четох, че домата запазва витамините в консервите, излъгах Simple Smile, слушах Папазова.
А домат в комбинация с авокадо е чудесна, за усвояване на витамините в домата, отколкото само домат.

Домата в манджата придва невероятен аромат, макар и без витамини. ориз с домат е в челната ми класация.
Виж целия пост
# 717
Колко сте изписали  Simple Smile

За храните - от първото вкусване заобичах киноата и конопеното семе, но бобови кълнове /леща, мунг.../ все още не ми допадат. Ако хапна нещо насила, после не ми е добре и физически, и емоционално.

За свръхчувствителността сте писали - често плача, ако съм видяла или прочела за жестокост над животни, плача от жал и от това, че съм безсилна и в същото време изпитвам гняв към хората, причинили това. Самата аз една Коледа посредничих за закупуването на прасе, и не стига това ами и ходих до селото да го вземем. Когато чаках в колата, за да приключат /знаете какво/ разбрах в какво учавствам, еейй много гадно ми стана  Sad И детски спомени имам от село - за пилета и яренца ...

За килограмите - много ми се иска да кача около 2 кг., за да не ми мърморят, че съм слаба заради промяната в режима ми на хранене.

А за забравеното старо - Вери, аз и омлет на тази възраст си правих сама  Simple Smile. А първото ми ходене до магазин го помня - явно съм била по-малка, щом съм объркала олиото с оцета, ами все с О почват ... А, и помня толумбички и охлювчета хапвахме.
Виж целия пост
# 718
с възхищение споменавахме полуфабрикатите, с които се хранят на запад, как видите ли, тамошната домакиня не хаби време за готвене, всичко е готово.
Така е.  Joy
Помня един гроздов сок в картонена кутийка как го благославяхме.
Виж целия пост
# 719
Здравейте момичета! GrinningИнтересни неща дисутирате. И аз не мога да се насиля да ям неща, които не харесвам само защото са полезни. Така съм с покълналите бобови. Отосно конопа и аз не бих казала, че е кой знае какво, но го използвах в няколко сурови рецепти, които се получиха много вкусни - конопен дресинг за зеленолистна салата, тропически конопен шейк и крекери заедно с други семена. Супер много ми харесаха тези рецепти. Така че експериментирайте и ще намерите вашите комбинации. Конопа е супер полезен!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия