Веганството - да споделим опит (4)

  • 38 516
  • 772
# 735
Да, има истерия, не знам в повече или не обаче, защото на мене не ми се струва несериозно това.
Чернобил не го виждам добър пример, тъй като някои хора, включително мои познати си имат последиците от него...
Това, че вие не, не може да бъде критерий, по-скоро може само да ви прави много големи щастливци. Hug
Виж целия пост
# 736
Ама аз не искам да съм критерий. Ти попита, аз отговорих. Wink
Няма как да съм сигурна какво става там и защо става.
Виж целия пост
# 737
Мег, мерси много, аз по принцип червената леща я готвя с елда. Simple Smile

Единственото нещо, което ми хрумна около радиацията, е да хапваме повече орехи. В този ред на мисли според вас на каква възраст е подходящо да се въведат?
Виж целия пост
# 738
аз орехи дадох малко след  годинка-смлени,в кремче
но аз не съм пример,че невярвам и не се осланям на теорията за алергените  Peace

искам да питам  Embarassed къде бихте насочили търсенето,при човек с постоянно образуване на газове-без значение каква храна приема- дали в усвояването,дали ензими нещо липсват ...идеи  Praynig
Виж целия пост
# 739
това, че евентуално кофти ефектите от радиацията няма да повлияят на нас заради географската отдалеченост, не ме утешава - те ще повлияят не само на хората ами на цялата еко система, и понеже е система, ефектите й ще бъдат отразявани по един или друг начин дълго във времето

днес в lenta.ru пишеше, че фирмата, която е собственик на атомната централа планира да излее 11 500 тона радиоактивна вода в океана, за да освободяла място в хранилището; е - защо никой не се намесва?????? не стига, че радиоактивността й е 10 000  пъти над нормата, но имат и наглостта да "успокояват", че това нямало да навреди на нищо - те щото рибите, раците и дргуите океански хайванчета стоят на едно място (да не говорим за водата); пак японец (мисля журналист, че беше), който е отразявал проблема в Чернобил споделя, че радиацията на метри от Чернобил след избухването е била толкова, колкото сега е на километри от тази във Фукушима (т.е. във Фукушима е значително по-висока и явно - разпространяваща се) - за каква безопасност говорим????; това, че на мен ми е добре, не значи, че ще се утешавам или радвам като гледам как други са зле преди имаше държавен интерес да има дезинформация, сега този интерес е частен

коригирам си поста за недоразбиране - извинявайте   bouquet
Виж целия пост
# 740
За радиактивността, аз лично съм доста притеснена. Защото дори и плодовете и зеленчуците (не само рибата, водораслите и всичко в морето), които ядем също ще пострадат. Голяма част от продуктите, които се продават дори в био магазините идват от райони близки до Япония, също тези облаци се носят постоянно и не е ясно къде ще завали и ще излее радиоактивните частици в почвата. Знаете разпада колко време. И тази радиоактивност наистина отива навсякъде... А хората, които живеят наблизо, и няма къде да отидат, а Токио, а милионите хора, и деца, и... та това си е постоянно облъчване за тях, и това, че не до нас, не значи че и нас не засяга макар и коствено...
Имам също лоши спомени за Чернобил и децата, раждани по това време  Sad

Аз вегетарианството не го практикувам заради кг, по-скоро след като започнах отново да вегетарианствам, качих  (а може и от зимния сезон допълнително) и се чудех, дали е само при мен. Но поразпитах и видях, че не съм сама. Иначе не ми пречи и да съм по-пухкава, а и иде пролет, ще ходим повече, ще ядем повече зеленчуци и т.н.
Всъщност си мисля, че понеже намалих протеина (почти веганствам), а ядки не ям много, то за да се заситя наблягам на зърнени и бобови. Оттам вероятно и качвам. А и сладко не ям много.
Виж целия пост
# 741

И за усвояването си мислех тия дни, по повод това, което сте коментирали.
За мене винаги са били важни три основни неща:
- първо и основно - дали храната, която се поема, е присъща за човека, дали е свойствена за него, защото ако не е - то тогава трудно може да се усвои и извлече каквото и да е било от нея
- след това - началото на процеса на храносмилане - основно в устата - тоест - дъвченето:)
Всичките процеси, които се извършват там са от голяма важност за правилното усвояване по-нататък - и механичното раздробяване и смилане чрез зъбите и химичното разлагане чрез слюнката.
- и третото важно, което всъщност май вие коментирахте - организмът да притежава в достатъчно количество необходимите вещества и елементи за усвояване на попадналото в него.

А като говорихме за Б12 и липсата му се сетих нещо друго - понякога, дори когато човек има някаква липса, докато не разбере за нея не е толкова страшно някак положението. Обаче веднъж разбрал, че има "липса", дефицит, тоест - ще има проблеми и така нататък - и нещата изведнъж се влошават, като че ли точно, за да се демонстрира с пълна сила липсата. Тоест - умственото "подпомагане" също е налице от момента, в който разбереш, че нещо ти липсва.

Мег, колко пъти пробвах тия кюфтенца - все се разпадат.  Crazy
Не знам кое ги държи при вас, че така добре се получават.

P.S. Някой притеснява ли се от новините около радиацията? И какво ще стане с цялото земеделие - плодовете и зеленчуците... Sad

Много съм съгласна с твоите разсъждения Peace
За дъвченето- супер решаващо е.
Бях попадала на специализирано инфо,че вит В 12 започва да се синтезира още в устната кухина.И че когато има добър баланс в нея, ние го получаваме още от там.
И да, с-то на организма/ физика и психика/ са определящи за процесите, които ще произтичат в него.
мисълта ти, че "веднъж разбрал- нещата се влошават "- абсолютно вярвам ,че е така! Имам много близък, който нагледно ми го е доказал стотици пъти. Малко "езотерично "е, но е факт.

Бях писала, че недостатъчността на нещо, в случая на вит В 12,  е величина с много променливи. Чела съм за племена/ жители в определена област/ които имат много по- функционираща способност на организмите  да си синтезират сами В12. И практически не са регистрирани /подобни на средно статистическия европеец или американец/ лиспи  при тях... А те според естеството на  храната не поемат готови количества в концентриран вид....Затова бях писала и за генетичния фактор.
Много зависи как си израстнал и къде. С каква храна си захранен и организмът ти как се е модифицирал....
И не вярвам в това, че синтезираното количество в частта от дебелото черво не ни влияе.....
Въпросът е колко нашият организъм е способен да се възползва. И както Вери беше писала, не колко поемаме, а как го усвояваме и ако не успяваме да усвоиме - защо ...
Също така, кой и как е определил дневното необходмо к-во . Ясно е,че има някакъв общ стандарт, но не е ли то доста относително за различните раси, пол, веге/веган/месоядящи и т.н.

За орехите- дадох след година и половина ......смлени в мелничка , добавени в каша.
Писала съм ,че синът ми даваше реакция на някои храни, една от тях бяха и орехите. Затова в началото орехи давах много внимателно и рядко.

Кюфтенцата не ми се разпадат когато са с малко течност. Пасирам. Добавянето на елда-/ особено суровата/ и овес винаги ми ги свързва добре. Ако има повече леща, свързването е по - трудно.
За Истерията около радиацията.
Аз я разбирам напълно.
За мен това е голямо нарушаване -в концентриран техногенен вид на естественото природно равновесие. Не се осланям на това, че в природата съществува естествена радиация.  PeaceНито на това, че човекът и животът на Земята могат да се спраят безоблачно с тези катаклизми. Че ще мутираме, че ще настъпи естествена "реакция" за постигане на някакво ново равновесие и Природата ще си напасне механизмите към това предизвикателство, съм склонна да вярвам. Но каква е цената?
За мен Фукушима е трагедия . Трагедия не само за Япония, а за цялата Земя. И да, ако в предната голяма авария, радиацията не се изливаше в океана, сега се излива. Моят ум не може да си представи последиците, честно.нека само спомена ,че периодът на полуразпад на някои частици е 24 хиляди години

/Не съм сигурна дали скоро ще купя водорасли, най-малкото- ще внимавам какъв е произхода им./
Мен лично категоризирането в степента на катастрофата и съпоставянето с Чернобил не ме устройва. Всяка такава катастрофа е ункална сама за себе си.  И хич не са безобидни.
Това, че много се шумеше за Чернобил, за мен беше повече политически обусловено.

Да не би кастрофите в Windscale в Великобритания през 1957 , другата в Русия - в Кыштым през 1957 / сега градът се нарича Озерск/ после в  Three Mile Island  в САЩ през 1979, .да са били без последици????
.и това са "най-мащабните", с документирани тежки последици като за хората , така и за природата като цяло.....а колко дребни аварии има.....
Едва ли аварията във Фукушима ще е последна.
Цяла Европа е осеяна в АЕЦ. Само  Франция има 58 ядрени реактора. И имат апетити да строят в Полша, в Турция, та дори и Белене....
Сега в Германия Меркел продължава заложеното от Шрьодер за мораториум в/у АЕЦ в Германия. Но не вярвам, че Шрьодер това го направил  заради еко съображения....а по- скоро пак заради интереси. Ако погледнем къде е той сега, след като Меркел стана канцлер. Председател на Съвета на акционерите и член на Съвета на директорите на компанията „Норд стрийм" - компанията, която се занимава с проекта „Северен поток". И върти кранчето на руската газ за Европа. Та срещите му с Путин бяха нон-стоп....

M_Nik,
за килограмите......Ти усещаш ли кога и защо качваш?
На мен винаги моето си усещане ми е било най-големият ориентир.
Другото е според мен, спазването поне малко на принципите на
-РХ
- цикличността :редовно  и по малко
-повече движение , сън и релакс...по - малко стрес...
Шефката на моята сестра имаше голямо натрупване на килограми. Беше ги получила постепенно след раждането на детето й ....Помогнала й е Д-р Енджи Касабие. Сега е стройна, пълна с енергия и много довлна.....
Не  рекламирам диетоложката, не й познавам практиките и не съм й проучвала методитиките.
Peace

Mamagemelar , нещо в метаболизма е, не сещам  сега, ако се сетя, ще пиша. Peace

п.п. Извинявам се много, пак се олях и стана дълго Blush

Виж целия пост
# 742
Съвсем набързо прегледах и после пак ще ви чета подробно.
Аз съм на мнението на Дао. Няма как да не се притеснявам. Всичко е толкова глобализирано днес, че въобще не знаем кое откъде ядем и какви добавки, извлечени от някъде си, са в храната ни. В този ред на мисли и аз не знам водорасли дали скоро ще купя. Освен това ми е мъчно много за хората там. Разказаха ми за едно семейство например, което преди няколко месеца се мести в Япония и преди катастрофата жената е била бременна. Едвам са си издействали самолетни билети. После пък от компанията не са искали да ги качат, защото жената е била на финала. Накрая след разговор с пилота са ги качили и бебето се е родило 3 дена след пристигането им в родината.


М_ник, с храната се свиква. Е, първите два дена ядох само сандвичи (представляват две филии с домати и краставици ), защото веднъж съм се тровила с тяхна храна и този път викам да си спестя експерименти, ама бързо ми писна. Ние бяхме в провинция, където вегетата са над 80-90%. Единият хотел въобще не сервираше месо, млечни много малко само нещо като кашкавал и прясно мляко към кафето. За мое учудване невегетарианците с нас си поръчваха пак веге ястия и в другия хотел, където вече предлагаха месо Mr. Green Също човек се наяжда с по-малки количества.
Зеленчуците им са осезаемо по-вкусни от нашите, салатите се ядат без олио и сол и пак са вкусни. Химизация на продуктите обаче има. Продават се много чипсове, снаксове, рафинирано олио.

Понеже бяхте коментирали дали ядете ако не ви е вкусно и аз да не остана по-назад да се включа Sunglasses Моят вкус не се е изчистил напълно от старите навици и някои неща не са ми вкусни. Някои направо ми изглеждат гаднички и се радвам, че и други го споделиха, защото си мислех, че съм сама. По принцип съм на периоди и понякога нещо много ми харесва, а в даден момент не мога да го погледна. Другият ми проблем е готвенето. Не ми се готви, ама хич. На всичкото отгоре в много случаи сама си ям творенията и се усещам как развивам комплекс, че не мога да готвя хубаво. Яденето по заведения от друга страна не ми се струва полезно (освен в био ресторанти, които са ни далеч и твърде скъпи за всеки ден). И май нежеланието да готвя е основната причина да се връщам към стари навици или да ям нещо набързо  Confused
Виж целия пост
# 743
Щастливата, на мен не ми се разпадат кюфтета когато има достатъчно моркови вътре и мазнина. Да кажем на 200 гр. едла (преди да е накисната) слагам 3 средни моркова и около 50 мл. мазнина.
Вчера, докато отново купувах елда половин кг за 4 лв. се замислих, че и свинското е 8 лв за килограм, но за разлика от едлата, която ще стигне за 4 хранения, половин кг свинско най-много да стигне за 2.

За радияцията съм пас или по-скоро харесах лекарствата от светлина. Съдържанието на храната вече отива извън моите възможности да се справям, ако коренно не променя начина за справяне....
В общи линни, разсъждавам като Щастливата - по-добре е местна храна, да сме свикнали с нея, да я понасяме добре и да я сдъвкваме внимателно. Много съжалявам, че нямам информация за залените треви и храсти, които растат в Българя. Знам, че Димков навремето е спасил подотчетните му войници от белести едниствено благодарение на познанията си за зелените треви и храсти. Много ми се иска да намяре сравнително лесен начин да се запозная с тях и да се науча да г използвам.
Виж целия пост
# 744
Много реалистични изказвания за ситуацията.
За жалост отдавна ми е ясно, че ако някой иска да свети с безброй лампички и да се вози на ултра, мега дрън автомобил, не чете лирика...И не бере лапад, киселец и коприва за супичка... Mr. Green

Meg!, да ги издирим тези писания от Димков, имах негови книжки, но не знам къде са newsm78, а може и да са ми давани на заем...Баба ми знаеше много за тревите, но сега е на възраст и вече много не говори...Благодарна съм, че общувах активно с нея, когато бе по-млада.
Останало ми е в съзнанието - моя милост с раздрани колена ...и по един живовляк отгоре Grinning.
M_Nick, протеините не ги мисли...важно е хлебните да са само пълнозърнести или типови такива. Варено жито - изисква много внимателно сдъвкване, засища много. Просо, булгур и кафяв ориз + червена чушка, лук, подправки, настърган морков - невероятно засищащо и вкусно. Храна за...птички Grinning
Слънчево е.
Виж целия пост
# 745

Вчера, докато отново купувах елда половин кг за 4 лв.
нещо надутичка ми се вижда тази цена? За био -елда ли става дума?
тук е около 1, 60 € половинката.
Руската елда на Довган е м-у e  1.79 € - 1.99 €за 1 kg.
онда ,
виж на 1 стр. , има някои линкове за книги на Петър Димков/едната е по м-да на Лиу Куне, но съставител е Димков./
Виж целия пост
# 746
и аз толкова я вземам-1,55 €  за половинка био Peace
но цените в Бг не ме очудват вече  ooooh!
Виж целия пост
# 747
Имам чувството, че и в тази тема се чете избирателно. Писах още в началото защо не се притеснявам както биха искали да се притеснявам. Приемете, че не всичко искам да споделям. Вече. Може би и затова останах малко или много неразбрана.

Да, трагедия е за цялата Земя. И не, не ми е водещото това: това, че на мен ми е добре, не значи, че ще се утешавам или радвам като гледам как други са зле.

Не съм сигурна, че няма дезинформация. Но аз и не следя никъде новините старателно. Умишлено.

Нито ще тръгна да купувам йод и зеолити, нито ще спра да консумирам водорасли.
Каквото такова.
Виж целия пост
# 748
Всъщност си мисля, че понеже намалих протеина (почти веганствам), а ядки не ям много, то за да се заситя наблягам на зърнени и бобови. Оттам вероятно и качвам. А и сладко не ям много.
Не е заради намален протеин.
Аз от зърнените ям само елда и киноа и не всеки ден. От бобовите- когато покълнем, може и 5 дена един след друг да ядем. После си правим почивка.
А протеина или си остана същото количество или малко се увеличи- дали от самите храни или заради една добавка, която го разгражда- нямам представа.

Аз не съм се фиксирала върху това, че се оказа, че нещо ми липсва (вит Б12). Не ме притеснява, не съм го приела като даденост. Знам, че е временно и може да се поправи.

И понеже ще си кажете: ех тази Вери нищо не я притеснява.  Laughing
Има има. Даже всеки ден мисля върху това и се питам защо. Притесняват ме човешките взаимоотношения и изобщо отношението на човека към всичко. Ето от там тръгват много неща и затова последните години има много трагедии. А жертви сме си самите ние.

Mamagemelar , нямам точен отговор. Усвояване и ензими са свързани. Може и това да е.
Виж целия пост
# 749
Realist, благодаря Embarassed, ще погледна.
Вери, разбрах те Hug.
Правилното е да не униваме, и да не се притесняваме за нищо, само дето е леко трудно за изпълнение. /нямам тв, и ми е мн. добре/
И без друго си имам 100 слона на главата...

Да, цената на елдата е такава, не е био, най-обикновена си е. /така и не съм си взела още/
Мен нищо почти не ме учудва. В нещо като вътрешена емиграция съм Mr. Green.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия