МИГРЕНА - ИМА ИЗХОД

  • 101 297
  • 461
Здр на всички,
казвам се Ирена Цветкова и имам главоболие от 15 г.
опитвала съм почти всичко без резултат
искам отново да опитам хомеопатия, но този път искам хомеопат , който наистина е помогнал на някой с подобен проблем / мигрената ми е на хормонална основа  /вече на лекари, рекламиращи сами себе си не вярвам


благодаря на всеки, който ми пише Hug
Виж целия пост
# 1
Здравей, Ирена!
Страдам от мигрена от доста години и какво ли не съм пробвала..... Пристъпите ми се повтаряха мн. често, повръщането тотално разруши стомаха ми и така....
От няколко години, след прочит на една книга на Мария Требен "Мигрена и главоболие", започнах упорито да пия чай от бял равнец, а също така и от горска иглика. Ефект - има и то голям. Пристъпите се разредиха и силата им значително намаля, е понякога се случва да се завърне , но не е този ад през който съм минала. Много добре действа и масаж с лавандулово масло в началото на главоболието.
Пробвай с белия равнец, нищо не губиш! Надявам се да съм ти била от полза!  Peace
Ще следя темата с интерес. Човек винаги може да научи нещо ново!
Виж целия пост
# 2
здр Иржи,
много благодаря за включването Hug
пих 3-4 месеца чай от бял равнец...резултатът при мен беше хормонален дисбаланс т.е цикълът ми стана нередовен / през 3 седмици / и спрях да пия чая, но ми трябваха 6 месеца да възстановя редовността на цикъла си..

радвам се , че при теб чая действа ... по форумите пише много добри неща за лечебната му сила

аз съм пробвала доста неща: различни видиве масажи, иглотерапии, билки, хранителни добавки, лечебно гладуване при д-р Емилова....НО ИМА ИЗХОД ...няма да се откажа.. Peace
Виж целия пост
# 3
още при началните симптоми на мигрена взимам гинко и обикновено се разминавам с кризите  Peace

Виж целия пост
# 4
кой вариант на билката : чай, капсули....
Виж целия пост
# 5
взимам хапчета, ниско дозирани.
ако не взема още при първите симптоми, после не помага  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
взимам хапчета, ниско дозирани.
ако не взема още при първите симптоми, после не помага
 Hug ще пробвам
Виж целия пост
# 7
Моят опит
1. хомеопатия помага- класическа, но в началото ако хванеш пристъпа е по-добре. После пак ми е помагала и то много.
2. опитах края на миналата година иглотерапия и апаратно лечение. Прекъснах средата на януари лечението, защото започна ужасен косопад. Откакто се лекувах с иглотерапия- началото на ноември съм имала само един пристъп , който мина бързо.

Само да добавя, че при мен се установи , че имам няколко дискови хернии на шийния дял  и оттам и мигренозните пристъпи. Именно дисковите хернии рекувах с иглотерапията.

Моля дайте повече подробности за тези хапчета гинко - ниско дозирани, но по колко хапчета ?
 
Виж целия пост
# 8
Мигрена

„При мигрената (хемикрания) става дума за главоболие, което се появява на пристъпи, обикновено в едната половина на черепната кухина и може да се придружава от смущения в зрението (чувствителност към светлина, скотом, затруднено виждане с блещукания) и в стомаха и червата, като повръщане и диария. Пристъпът обикновено трае няколко часа, съпътстван с депресивни настроения и раздразнителност. При кулминацията на мигренозния пристъп е налице натрапчиво желание човек да бъде сам и „да се оттегли в тъмна стая или в легло" (Бройтигам). В противовес на главоболието с напрежение в черепа, при мигрената, след първите спазми, се стига до силно разширяване на кръвоносните съдове в мозъка. Гръцката дума за мигрена хемикрания дословно значи полуглавие и ни насочва съвсем директно към едностранчивостта на мисленето, което срещаме у пациента с мигрена, в съвсем аналогична форма като при главоболието с напрежение в черепа.
Всичко казано във връзка с това е валидно и за мигрената, но е модифицирано в един съществен пункт. Докато страдащият от главоболие с напрежение в черепа се опитва да отдели главата си от тялото, пациентът с мигрена измества една тема на тялото в главата и се опитва да я изживее там. Тази тема е сексуалността. Мигрената винаги е сексуалност, пренесена в главата. Главата добива функциите на долна част на тялото. Това разместване съвсем не е толкова голямо отклонение от правия път, тъй като областта на гениталиите и главата имат аналогична взаимна връзка помежду си. Това са двете части на тялото, които приютяват отворите на човешкото тяло.
В сферата на сексуалността на отворите на тялото се отрежда голяма роля (любов = допускам в себе си; на физическо равнище това може да се осъществи само там, където тялото може да се отваря!). Открай време народът свързва устата на жената с нейното влагалище (например сухи устни!) и носа на мъжа с неговия член, като се опитва от едното да вади заключение за другото. При оралния секс най-ясни стават връзката и  между корем и глава. Корем и глава са поляризирани и зад тяхната противоположност стои тяхната съвместност - както горе, така и долу. Колко често главата, като заместител, заема мястото на корема, личи ясно при изчервяването. В неловки ситуации, които почти винаги, повече или по-малко, имат дълбоко сексуален характер, кръвта ни нахлува в главата и се изчервяваме. Същото изместване от гениталиите в главата срещаме и при импотентността. При полово сношение колкото повече мислите на мъжа се въртят в главата, толкова по-сигурно е, че ще му липсва потентност в корема, което има фатални последици. Същото изместване използват сексуално незадоволените хора, които, като компенсация все повече ядат. Мнозина се опитват да утолят своя глад за любов през устата и никога не се насищат. Посочените примери би трябвало да са достатъчни, за да осъзнаем аналогията между корем и глава. Пациентът, страдащ от мигрена (по-често това са пациентки), винаги има проблеми със сексуалността.

Както вече в друг контекст неколкократно подчертахме, по принцип има две възможности да се отнесем към проблемите в дадена област: можем или да изтласкаме и потиснем (да изолираме) тази област, или пък демонстративно да я свръхкомпенсираме. Двете възможности външно изглеждат наистина твърде различни, обаче те са само полярните възможности за изразяване на едно и също затруднение. Когато човек се страхува, той може да се вцепени или пък да снове като обезумял напред-назад. И двата случая изразяват слабост. Така и при пациентките с мигрена срещаме такива, които тотално са прогонили сексуалността от своя живот („това не ме засяга"), както и такива, които се опитват да изложат на показ своите „ах, толкова разпуснати връзки в сексуално отношение". Общото между едните и другите е, че имат проблем със своята сексуалност. Не си ли признава човек този проблем - или защото си внушава, че изобщо него не го засяга, или защото той изобщо отрича съществуването на какъвто и да било проблем със секса, както всеки може да се увери, проблемът се изтласква в главата и се обажда отново като мигрена. Тук човек може да преработва проблема на по-високо равнище.

Мигренозният пристъп е оргазъм в главата. Протичането е идентично, само че мястото е по-високо. Както при сексуалната възбуда кръвта се стича в областта на гениталиите и в кулминационната точка напрежението се преобръща в отпускане, така протича и мигрената: кръвта нахлува в главата, създава се чувство на притискане, напрежението се покачва и преминава във фазата на отпускане (разширяване на съдовете). Всички дразнения могат да предизвикат пристъпи на мигрена: светлина, шум, течение, време, вълнение и т. н. Характерна черта на мигрената също е и това, че известно време след пристъпа болният изпитва наслада от чувството на благоразположение. При кулминационната точка на пристъпа той предпочита да бъде в тъмна стая или в леглото..., но сам.
Всичко това напомня за сексуалната тема, както и за страха тази тема да се разисква с друг човек на адекватна плоскост. Още през 1934 г. Е. Гутхайл описва в едно психоаналитично списание болен, чиито пристъпи на мигрена преставали след сексуален оргазъм. Понякога пациентът имал няколко оргазма, преди да настъпи отпускането и да се освободи от пристъпа. Към нашите разсъждения пасва и наблюдението, че сред съпътстващите симптоми у пациента, страдащ от мигрена, на първо място се нареждат смущения в храносмилането и запек. Човек долу е затворен. Той не иска да вижда нищо от несъзнателните съдържания (изпражнения) и се оттегля обратно нагоре към съзнателните мисли... докато главата забучи. Брачни партньори използват своята мигрена (с която често назовават дори една нормална болка в главата), за да избягват сексуален контакт.

Ако обобщим казаното дотук, ще открием у пациента, страдащ от мигрена, конфликтът между нагон и мислене, между долу и горе, между корем и глава, което води до опита главата да се използва като отклонение за маневра и тренировъчно игрище, за да се решават там проблеми, които могат да бъдат изразявани и решавани само на съвсем друга плоскост (тяло, секс, агресия). Още Фройд характеризира мисленето като пробно действие. Мисленето, изглежда, се струва на човека по-безопасно и по-незадължаващо, отколкото действието. Мисленето обаче не бива да замества действието, а едното трябва да поражда другото. Човекът е получил тяло, за да се осъществи (да стане реален) с помощта на този инструмент. Само чрез реализацията се поддържа потокът на енергиите. Не е случайност, че понятия като хващам и улавям описват действия на тялото. Способността на човека да разбира и осъзнава се корени в използването на ръцете, следователно - на тялото. Ако тази съгласуваност се разедини, стига се до все по-плътно заприщване на потока на енергията, което в различните групи симптоми се проявява като болест. Това може да онагледи следващия сбит обзор.

Ескалационни степени на блокирана енергия:
1.  Блокираната активност (секс, агресия) в мисленето води до болки в главата.
2. Блокираната активност на равнището на вегетативната система, т. е. на функцио-нално физическо равнище, води до високо кръвно налягане и до картина със симптомите на вегетативна дистония (липса на тонус в мускулатурата и съдовете).
3.  Блокираната активност на равнището на нервите води до картина на заболяване като например мултиплена склероза.
4.  Ограничената активност в областта на мускулатурата води до картина на заболявания на двигателната система, например ревматизъм, подагра.

Това подреждане по фази отговаря на различните етапи на осъществяване на определено действие. Било то удар с юмрук или полов акт, всички активности започват с фаза на представата (1), в която активността се подготвя мислено. Това води до вегетативна подготовка (2) на тялото, като усилено кръвоснабдяване на определени органи, повишен пулс и т. н. Накрая, под инервиращото участие на нервите (3), чрез мускулите (4) представата се превръща в действие. Когато обаче една представа не се превърне в дело, неизбежно се блокира енергията в една от четирите области (мислене - вегетативна система - нерви - мускули) и с течение на времето това води до съответните симптоми.
Начело на тази скала стои пациентът, страдащ от мигрена - той блокира своята сексуалност в областта на представата. Той би трябвало да се научи да вижда своя проблем там, където всъщност е, за да може да отведе това, което му се е качило в главата, обратно, където му е мястото - надолу. Всяко развитие започва винаги долу, а пътят нагоре е дълъг и мъчителен, когато човек върви по него честно.

При главоболие и мигрена човек би трябвало да си постави следните въпроси:

1.  Над какво си блъскам главата?
2.  За мен горе и долу още ли са в живо взаимодействие?
3.  Опитвам ли се пряко сили да се издигна нагоре? (честолюбие)
4.  Дебелоглав ли съм и опитвам ли се с глава да пробивам стени?
5.  Опитвам ли се с мислене да замествам действието?
6.  Честен ли съм спрямо своята сексуална проблематика?
7.  Защо изтласквам оргазма в главата?

БОЛЕСТТА КАТО ПЪТ
Виж целия пост
# 9
При мен хомеопатията помогна. От около година пристъпи не съм имала. Иначе с мигрена бях от 17-18 годишна с много тежки пристъпи, гадене и повръщане, силни болкоуспокояващи.
Виж целия пост
# 10

Моля дайте повече подробности за тези хапчета гинко - ниско дозирани, но по колко хапчета ?
 

 аз взимам по 1 хапче в началото на пристъпа, ако до половин час нямам подобрение взимам още 1. ако и тогава нямам подобрение взимам 1 аспирин. целта ми е да разширя кръвоносните съдове.

като подейства гинкото, обикновено болката в главата я няма, но останалите симптоми като гадене и световъртеж си остават, но са по-слаби... Tired
светлината и миризмите също дразнят.

взимам гинко, когато съм с мигрена и съм на работа, защото работя на компютър и от монитора ме заболява още повече.
с гинкото успявам да овладея пристъпа (при начални симптоми, разбира се), защото трябва да работя, няма как да си легна на тъмно  Rolling Eyes

имах колежка с много силни пристъпи и тя също се лекуваше с иглотерапия и беше много доволна.

аз имам мигрена при рязка смяна на времето или след цикъл, т.е. предполагам, че във втория случай е хормонално обусловена.
Виж целия пост
# 11
Много е важно да се установи от какво е мигрената. Тя има определена физиологическа причина. Трябва да се направи скенер , а най-добре ЯМР на главен мозък и шиен дял. Така при мен бяха открити няколкото дискови хернии на шийния дял. Те притискат достъпа на кислород но главния мозък и оттам и мигренозните пристъпи, освен че ме болеше врата много.
 Аз също мисля, че има изход от това състояние и изходът е да се намери конкретната причина за конкретната мигрена. И да се лекува причината и причинителя, а не симптомът- главоболието.

Благодаря за инфото за гинко-дано не ми се налага да го ползвам! Praynig
Виж целия пост
# 12
Ще следя темата ти с интерес. И аз страдам много. Преди година направих няколко иглотерапевтични курса, успоредно с посещения при класич. хомеопат. Не смея да се похваля, но нещата значително се подобриха. Започнах да взимам и Неолексан, който като че ли също помогна. При мен пристъпите са хормонално зависими, защото се появяват в определени дни от мес.цикъл.
Виж целия пост
# 13
Amitola,  Hug
Никога не ми е хрумвала подобна връзка между сексуалността и мигрената.
Виж целия пост
# 14


Amitola,  Hug
Никога не ми е хрумвала подобна връзка между сексуалността и мигрената.

temida,      Hug

пуснах това с надеждата на някого да помогне. Още повече - имам две мигренозни приятелки, при които тази връзка направо "крещи".

Като цяло книгата много ми допада, както и тази на Лиз Бурбо. Стига човек да се замисли, да се  вгледа по-навътре в себе си, и да предприеме необходимите, понякога доста трудни, промени.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия