Отровата Магги

  • 14 379
  • 151
# 15
Еее, че то натриев глутамат има не само в Маги, има и в Пикантината и във Вегатата и изобщо всички бульони, овкусители, универсални подправки, фиксове са същата бълвоч. Просто се чете какво съдържат подправките. Има вече някои универсални подправки без сол и без глутамат, натурални сушени зеленчуци, купувайте това. Признавам си, че до преди година ползвах Пикантина съвсем редовно, тази есен просто си направих сама. Нарязах си зеленчуци - целина, копър, лук, праз, моркови, пащърнак, чесън, магданоз, чушки, осолих добре, добавих куркума и сложих в бурканчета. Няма нужда от стерилизация, заради солта - но за съжаление бурканчетата ми стигнаха до януари. Като ползвам това, просто не соля.
Виж целия пост
# 16
Мдаам...Аз отдавна съм враг на готовите подправки,супи,бульончета,миксове и други подобни гадости и то не само с името Маги........И то не,че съм била толкоз начетена преди и в час с това,кое е здравословно и кое -не...Пробвала съм,опитвала съм прехвалените "неща"....И съм установявала,че ми е по-вкусно ястието когато си го сготвя "както мама ме е е учила".....Не да сложа кубче Маги в супата,а да сложа лук,морков,корен целина и пащърнак,ако имам...Да поръся с магданоз при сервиране.....И т.н. и т.н.....
За глутамата заучих доста по-късно и си казах "Добре,че не страдам от данък обществено мнение и страня от това с кое е модно да се готви..."......Така,че....Радвам се за тази тема и дано повече хора я прочетат и си извадят заключения......
Виж целия пост
# 17
Мдаам...Аз отдавна съм враг на готовите подправки,супи,бульончета,миксове и други подобни гадости и то не само с името Маги........И съм установявала,че ми е по-вкусно ястието когато си го сготвя "както мама ме е е учила".....Не да сложа кубче Маги в супата,а да сложа лук,морков,корен целина и пащърнак,ако имам...Да поръся с магданоз при сервиране.....И т.н. и т.н.....
Така,че....Радвам се за тази тема и дано повече хора я прочетат и си извадят заключения......

 newsm10 smile3501 newsm51

А за тая реклама с дечицата направо са за съд! Peace
Виж целия пост
# 18
Мускулите, мозъкът и други органи от човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.
източник  http://lesidren.alle.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5/

Аз намерих това....и си мисля, че сигурно е възможен някакъв баланс между отричане и здравословната истина.  newsm78
Виж целия пост
# 19
Мускулите, мозъкът и други органи от човешкото тяло съдържат около 1.8кг глутамат, а майчината кърма съдържа повече глутамат, отколкото кравето мляко.
източник  http://lesidren.alle.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B5/

Аз намерих това....и си мисля, че сигурно е възможен някакъв баланс между отричане и здравословната истина.  newsm78

"Това" е сайт на производител на колбаси и едно изречение за глутамат.
Твърде ненадежден източник и твърде оскъдна информация, бих казала.

Ето тук някой се е постарал да преведе и да събере инфо:
http://otrova.org/index.php/2009/04/%D0%B5621-%D0%BC%D0%BE%D0%BD … sodium-glutamate/


Виж целия пост
# 20
Убихте ме! Аз винаги съм си мислела, че са боклуци тия готови бульончета, но ми се е случвало да купувам, да си призная. Иначе съм съгласна, че супичката си става вкусна като й сложиш зеленчуци и зелени подправки, без да се налага да овкусяваш допълнително с боклуци. Ноооо повече няма да купувам нищо такова. И ще си вземам очилата да чета етикетите внимателно  Mr. Green
Виж целия пост
# 21
Иска ми се да не мислим, че нещата са толкова черни Simple Smile
http://www.gotvetesmen.com/useful/spices/index.php?alphabet=%D0%93&id=75
Виж целия пост
# 22
А също и това:

Глутамат ни е нужен не само за ефектни вкусови усещания. Глутаматът е вещество, необходимо за жизнената дейност на човешкия организъм. Той представлява йон на глутаминовата киселина, една от двадесетте аминокоселини, които влизат в състава на човешките белтъци; тя е необходима за правилното функциониране на клетките, играе важна роля в азотния обмен на организма, но не се смята за крайно необходима хранителна съставка, защото организмът може да си я произвежда от по-прости съединения. Глутаминовата киселина и глутаматът присъстват в нашия организъм в състава на белтъците и в свободен вид. Освен че е една от градивните единици в синтеза на белтъци, тя е важна за функционирането на мозъка като стимулиращ невромедиатор. Свободната глутаминова киселина не може да премине през кръвно-мозъчната бариера в осезаеми количества; затова тя се преобразува в L-глутамин, който се използва от мозъка за гориво и синтез на белтъци. Глутаминовата киселина е също така и "възбуждаща аминокиселина". Използва се като лечебен препарат в психиатрията, оказвайки психостимулиращо, възбуждащо и ноотропно действие.
Виж целия пост
# 23
А също и това:

Използва се като лечебен препарат в психиатрията, оказвайки психостимулиращо, възбуждащо и ноотропно действие.


Само ей-това изреченийце ще цитирам и ще замълча...Аз от психостимулиращи вещества в боба с пръжки нужда нямам, а вие? Sick
Виж целия пост
# 24
Много полезна информация наистина и абсолютно вярна.  Confused
Щерката така се беше запалила по вкусната чаша, че почти не кусваше друга супа - то реклама, реклама и на бабата и ставаше жал - като се примоли хитрушата на щанда и купува жената. Костваше ми над половин година за да я отуча от нея. Сега съм забранила и на бабата и на дядото, пък и аз такива боклуци изобщо не купувам и не употребявам, даже като ми дойде подарък с някое списание - в кофата.
Наистина трябва да се помисли нещо по въпроса да се разгласи максимално инфото. Поне децата да се хранят полезно.  bowuu
Виж целия пост
# 25
Много полезна информация, браво на събралите я. За съжаление по тези въпроси информацията винаги е разнопосочна и противоречива, пък и не всичко написано в нета е вярно. Човек не знае на какво да вярва...  newsm78 Хубаво, да приемем, че глутаматът е вреден. Дайте идеи как да го избягваме, при положение че се съдържа в 99% от готовите храни, не само в супите и бульоните. Има го във всички салами и колбаси, пастети, кайма, половината сирена, някои хлябове, повечето бисквити, вафли и др. подобни, сосове, майонези, желирани бонбони, солети, зърнени закуски, безалкохолни напитки..... и т.н и т.н. Списъкът е безкраен. А най-лошото е, че не винаги когато го има е написан на етикета.  #Cussing out По-скоро, ако някой успява да го избягва нека сподели с какво се храни. Би било интересно. Особено за децата, дето искат всичко каквото видят лятото в градинката. Като се сетя миналото лято колко царевични пръчици и желирани бонбони са изяли и лошо ми става.  ooooh! Това лято ще минат на ядки и пуканки ми се струва.  Crossing Arms
Ще споделя и едно впечатление в подкрепа на психостимулиращия му ефект. Лятото, когато ходим в градинката и децата ми ядат много "боклуци", които съдържат глутамат бяха капризни, превъзбудени, ревящи, мрънкащи, нервни... точно като след 2-3 кафета. Зимата като месеци не са помирисвали такива неща като зрънчо и бонбони са толкова спокойни, усмихнати и сговорчиви... Не казвам, че непременно е от това, може да е от възрастта или от нещо друго. Само споделям наблюдение.
Виж целия пост
# 26
Иска ми се да вярвам, че не е чак толкова вреден. Няма ли служби, които да се самосезират, ако наистина е толкова опасен просто да го забранят? Аз не прекалявам, ползвам от време на време подправката със зеленчуци, супи никога не купувам такива, пакетчетата също не ползвам, но както казвате- то просто го има навсякъде....
Не съм толкова крайна- децата ми хапват от всичко, но не всеки ден, не са пристрастени. Отровите са навсякъде около и в нас...как да ги опазим ....
Виж целия пост
# 27
Днес се открива Алея на здравето. Познайте кои сладурчета са сред изложителите - Данон, Нестле Laughing

И аз съм купувала от тези гадости, но от години не го правя, дано повече хора надникнат в тази тема и тя да стои винаги на първа страница, както темата за Маги клуба.
Виж целия пост
# 28
Савина, то и тези пуканки за микровълнова са от американска царевица, чийто произход не е много ясен, да не говорим за спорната полза от микровълновите фурни  Mr. Green

Вкъщи колбаси не ядем, кайма не купувам, само мляно пред мен и избрано от мен месо. Зърнени закуски - купувам само Био мюсли или натурални овесени ядки, които овкусявам по свой вкус удома. Зрънчовци, желирани и всякакви други бонбони не влизат вкъщи, солети, бисквити и вафли също. Може би съм случила на не много ящно дете, но не сме имали истерии на тема "искам това". За сега ме спасява и факта, че не ходи на градина, а аз съм си вкъщи и имам възможност да готвя "както баба ме е учила", правя и сладки неща - кексчета, мъфини, бисквитки, макар че не са му любимата храна.

По темата - старая се да не купувам НИКАКВИ продукти на Нестле!
Виж целия пост
# 29
Не смятам като сядам на масата от едната страна да ми е чинията, от другата микроскопът.Във всяка храна има по нещо вредно.Никой на гробищата не го делят с повече или по-малко глутамат.Съжалявам за черния хумор, но някои хора се вманиачават на тема Е-та, глутамати и тем подобни...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия