Отровата Магги

  • 14 387
  • 151
# 30
Не е вманиачаване. Не говоря за всички храни.
Глутамат НЯМА в хляба и бисквитите! И в желираните бонбони.

Но специално тези боклуци - сухите смеси и супи, спокойно могат да не се използват.
Натриевия Глутамат отдавна е забранен в някои държави.

А що се отнася до пуканките - там пък каква мазнина им слагат, не ми се мисли. С "мирис" на масло.
Ама дъщеря ми много ги обича. Даже се научи да си пуска микровълновата сама.
Виж целия пост
# 31
  Може би не мг да огранича,всичко което смятам за не дотм полезно, но т бульоните Маги се отказвам без никакъв проблем. Месните бульони си изготвям, когато приготвям месото, а  подходящи подправки и някой зеленчук, винаги имам под ръка.
Виж целия пост
# 32
Специално глутаматът може да се ограничи до минимум.Има всякакви заместители на техните "прекрасни" бульончета.Единственното,което съм ползвала няколко пъти,но смятам да не го правя повече,е фиксът им за спагети.Децата го харесаха. TiredВ тази връзка ако някой ми каже как да направя хубав сос за спагети Болонезе-ще съм благодарна.Не е по темата,тъй че може и на лични. Simple Smile
Виж целия пост
# 33
Валенце, изпратих ти рецепта на лични.
За желираните бонбони - в някой от материалите в нета пишеше, че и в желатина има глутамат. Както вече казах не смятам всичко написано в нета за вярно, но това прочетох.
Виж целия пост
# 34
 savina_33 , може и тук да споделиш рецептата. Хубаво е да се има алтернтивите на фиксовете.
Виж целия пост
# 35
И аз бих искала да науча рецептата, моля Wink
Виж целия пост
# 36
Не е само глутамата, тези фиксове са пълни с вредни съставки. В началото като им тръгна рекламата и аз се излъгах с фикса за сочно пиле мисля, че беше - в рекламата натъртваха, че "приготвяте ястието без допълнителна мазнина". Това според мен означаваше, че се готви единствено в мазнината, която се отделя от месото.. Да, ама не. След приготвянето на пилето пликът беше пълен с олио.. На съдържанието си пишеше - растителни мазнини, или нещо такова, само че на прах, и човек си мисли, че готви без допълнителна мазнина.. На това му викам аз подвеждаща реклама. А за Данон изобщо не ми се започва да говоря..
Виж целия пост
# 37
Не е вманиачаване. Не говоря за всички храни.
Глутамат НЯМА в хляба и бисквитите! И в желираните бонбони.

Но специално тези боклуци - сухите смеси и супи, спокойно могат да не се използват.
Натриевия Глутамат отдавна е забранен в някои държави.

А що се отнася до пуканките - там пък каква мазнина им слагат, не ми се мисли. С "мирис" на масло.
Ама дъщеря ми много ги обича. Даже се научи да си пуска микровълновата сама.

Където няма глутамат има аспартам.   #Cussing out
Виж целия пост
# 38
Аспартама е отделна тема.
Виж целия пост
# 39
Заповядайте.  Hug

Сос Болонезе
1 гл. лук
4-5 скилидки чесън
1 буркан домати (може и повече, зависи колко са спагетите)
500 гр. кайма
олио
подправки

В олиото се запържва лука, като се позапържи се добавя каймата и накрая чесъна. Почти веднага след чесъна се слагат доматите (пасирани или рендосани), сол, 1 ч.л. захар, черен пипер, босилек, риган, 1 дафинов лист, (който обича по-пикантно може да добави и 4-5 зърна бахар и на върха на ножа канела). Вари се на слаб огън 15-20-30 мин, според това колко гъст сос обичате. След като е готов може да се добави ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Виж целия пост
# 40
Сос Болонезе и аз правя по същия начин като Савина, с някои съвсем малки разлики. Добавям една лъжица червен пипер след като се запържи каймата, преди да сложа доматите. Босилек слагам 5 мин. преди да е готов соса, за да се запази аромата му. Ако обичате люто, може да добавите ситно нарязана люта чушка или лют червен пипер. Получава се страхотен сос, който не го е пробвал, непременно да го направи.
Виж целия пост
# 41
Заповядайте.  Hug

Сос Болонезе
1 гл. лук
4-5 скилидки чесън
1 буркан домати (може и повече, зависи колко са спагетите)
500 гр. кайма
олио
подправки

В олиото се запържва лука, като се позапържи се добавя каймата и накрая чесъна. Почти веднага след чесъна се слагат доматите (пасирани или рендосани), сол, 1 ч.л. захар, черен пипер, босилек, риган, 1 дафинов лист, (който обича по-пикантно може да добави и 4-5 зърна бахар и на върха на ножа канела). Вари се на слаб огън 15-20-30 мин, според това колко гъст сос обичате. След като е готов може да се добави ситно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

мерси за рецептата  bouquet

 бульони фиксове и тем подобни на Маги Пикантина и т.н. отдавна съм спраяла да ползвам Crossing Arms в едно магазинче за подправки на Руски паметник намерих сушени зеленчуци - червена зелена чушка, моркови, целина, лук допълнително има и праз, чесън и т.н. Когато готвя супа и зимата не винаги имам чушки примерно слагам от този фикс и вкуса е страхотен Peace
Виж целия пост
# 42
Това със сушените зелечуци е супер идея, виждала съм такива май  и в Карфур, трябва да се запася следващия път  Peace
Виж целия пост
# 43
Това със сушените зелечуци е супер идея, виждала съм такива май  и в Карфур, трябва да се запася следващия път  Peace

 да и в Карфур има от там съм си взимала моркови на кубчета, че някога след работа като трябва на бързо да сготвя хич не ми се режат морковите Simple Smile там мисля че имаше и чесън на филийки Simple Smile
Виж целия пост
# 44
Не смятам като сядам на масата от едната страна да ми е чинията, от другата микроскопът.Във всяка храна има по нещо вредно.Никой на гробищата не го делят с повече или по-малко глутамат.Съжалявам за черния хумор, но някои хора се вманиачават на тема Е-та, глутамати и тем подобни...
Никой не се вманиачава в нищо а просто се опитваме да мислим за здравето си и за бъдещото здраве на децата ни  !!!! Храните които съдържат глутамат са с много ниско качество , но ни карат силно да се пристрастяваме към тях . Например ако в един чипс или кренвирш няма глутамат то те ще имат не много добър вкус и никой няма отново да си купи от тях. Децата ни се пристрастяват да ядат от тези храни и за тях домашната супа не е вкусна. Наистина е много трудно да се избягват тези храни съдържащи го но поне можем да се опитаме  да го избягваме максимално!!! Има много информация и ако се позаинтересовате малко повече то сигурна съм повече няма да си нахраните детето със готова супа на Маги !
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия