Продукти. За голяма тава
1 кутия лазаня - без предварително варене
300-400 гр. шунка
500гр. гъби
3 глави лук
250-300 гр. кашкавал
5-6л. доматено пюре
1ч.л. червен пипер
сол, черен пипер на вкус
За башемел соса:
800 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
около 50 гр. краве масло
Приготовление:
Лука се реже на полумесеци и се запържва до омекване. Изсипва се в чиния.
В същия тиган пак с малко олио се пържат на МНОГО горещ котлон нарязаните гъби. Ако не е горещ котлона пускат вода и се варят 10000 часа.
После изсипвате лука при гъбите накрая и добавяте червения пипер за 10 сек. Сипвате наколко капки вода накрая че да не загори пипера.
Аз докато правя лука и гъбите правя и башамела на другия котлон. В тенджера слагам всички продукти за бешамела и бъркам докато се сгъсти и започне да излизат мехурчета- бърка се непрекъснато.
Отделно в купичка разреждате доматеното пюре с вода- да е като боза.
Рендосвате кашкавала
Подреждане на лазанята в тавата:
1.На самата тава се слага бешамел сос- не щадете.
2.над сос се редят корите.
3.пак бешамел
4. бад бешамела доматено пюре.
5. над пюрето се слага шунката реди се плътно една до друга.
6. над шунката лучено-гъбената смес
7. отгоре щедро кашкавал.
така се повтаря пак кори, бешамел, пюре, шунка и т.
Добре е да има поне 3 реда кори.
завършва се с кори, като на последния ред се слага пак бешамел и доматено пюре на кората и накрая кашкавал.
Бешамела трябва да е рядък като боза, дори една идея по-рядък дори.
Целта на редкия бешамел и диматено пюре е понеже корите не се варят и трябва да има течност за да се отпуснат.
Пече се. Първо около 20 мин. на 170С, после намалих на 140 още 30-40 мин. Да не е жилава кората.
Нямам време да редактирам правописни грешки, но бързам.