За ориза

  • 3 286
  • 9
Здравейте. Много обичам ориз, а и обичам да го готвя, защото предлага почти неограничено разнообразие и се готви лесно. Но не съм особено добра в готвенето на ориз. Понякога ми става, понякога - не. Та бих помолила някой, който разбира повече да сподели информация. За видовете ориз, сега вече са много, кой за какво се използва и как се приготвя. Номера и трикове за сполучлив ориз. И интересни рецепти с ориз (лично мен ме интересуват най-вече постни манджи с ориз, но вероятно ще има интерес и към месните). Предварително благодаря.  Hug
Виж целия пост
# 1
Аз не мога да ти помогна,защото имам същия проблем.Понякога,като че ли го бива,но в повечето случаи става..мм как да кажа,слепва се и е доста мек.Пиле с ориз е едно от любимите ми яденета,а не мога да си го направя хубаво :С .Правя ваичко по рецепта и градуси и време,но...няма резултат,затова също си мислех,че може би вида на ориза има значение.Ще следя темата,дано някой опитен се включи.
Simple Smile
Виж целия пост
# 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=527549.0
 Hug
Виж целия пост
# 3
В повечето случай ползвам бланширан ориз ,в друг случай е само ориз ризон.За да е не се слепва (когато е печен) не се мие,запържва се в олио (с лук обикновено),добавя се само гореща вода.След това се слага в  загрята фурна.Друг вариант е да сипеш една чаша бяло вино при запържването.Това са някои тънкости.За рецепти...ориз със спанак:Попарваш спанак500/600гр,запържваш лук 1глава и ориза 1 водна чаша,добавяш спанака и доливаш с вода около 800/900мл.Докъто се згъсти.Сипше по чинийте .Заливаш с кисело мляко в което има чесън,после разтапяш масло с червен пипер и капваш по малко.
Виж целия пост
# 4
Бланшираният ориз не се ли сварява по-трудно? Аз веднъж съм взимала... е, няма такова варене... като боб.  ooooh! Преди ползвах бял дългозърнест на Изи, но напоследък нещо го развалиха като че ли...  newsm78
Виж целия пост
# 5
Не,като времетраене не съм забелязала да е по-бавно.По принцип на пакетите е дадено ,че водата е 1:2,5, а не както обикновения 1:3.Но аз винаги го готвя 1:3 .
Виж целия пост
# 6
Аз лично съм фен на обикновения, кръгъл ориз (тук го наричат японски. Има и испански, който обаче не ми допада, защото е за ризото и стои твърд и леко безвкусен). Продълговат не взимам, не го харесвам, не знам и аз защо. Басмати обичам, но той се поднася само по един единствен начин - сварен и след това му се добавя сол и малко зехтин, това е.
Аз харесвма оризът да ми е слепен и разварен, но повечето хора - не  Laughing Слепва се от ниестето отгоре, ако искашда стои всяко зрънце отделно, изплакваш непрекъснтао до бистра вода и след това подсуаваш.
За постни ястия без ориз - тиквички с ориз и много харесвам гъби с ориз  Blush
Пълнените зелеви и лозови сарми и чушки само с ориз си ги знаеш  Hug
Виж целия пост
# 7
Оризът го оби4ам всяко зрънце да си е отделно, да не лепне и да не е преварен и разкашкан. За целта купувам бисерен ориз или ризон, мия до бистра вода, запържвам в мазнина и заливам с вода 2.5 към 1. Винаги се полу4ава Simple Smile За гарнитура даже не го варя - само завирам водата с подправките, слагам ориза, махам от котлона и похлупвам, без да пипам пове4е - нито махам капака, нито бъркам, нищо. Той си поема водата и става идеален.
Виж целия пост
# 8
Любима рецепта понеже винаги е удобно ако е останал ориз от предния ден.

Ориз с къри и моркови



също така и

Ориз с чесън и зеленчуци

Виж целия пост
# 9
Аз купувам най-често бланширан или ориз жасмин. Задължително спазвам указанието на опаковката. Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия