Полезната мазнина за готвене?

  • 13 060
  • 59
С каква мазнина готвите /печете, пържите, задушавате, слагате в сладкарството/ и откъде черпите инфо дали тя е полезна? Въпросът ми е породен от факта, че в нета чета едно, второ, трето, а във форумите четвърто. За всяка мазнина има за и против, вече съм съвсем объркана. Tired

Виж целия пост
# 1
За готвене ползвам слънчогледово олио,за салати зехтин,за сладкиши и разните му там печива -  масло...Понякога (рядко) ползвам и свинска мас за тутманици,милинки.Маргарин вкъщи не влиза.

Това е при нас.
Виж целия пост
# 2
За готвене ползвам слънчогледово олио,за салати зехтин,за сладкиши и разните му там печива -  масло...Понякога (рядко) ползвам и свинска мас за тутманици,милинки.Маргарин вкъщи не влиза.

Това е при нас.

И при нас същото! Peace Свинска мас (подаряват ми домашна, много хубава) ползвам по-спокойно, отколкото маргарин, поне е нещо естествено и без химия, обикновено за тестени. Купувам и маргарин отвреме навреме заради някоя рецепта за сладкиш, понякога го замествам с масло. Друг въпрос е, че не съм много сигурна и в кравето масло, надявам се поне немското, датското и френското да са истински. Българското по магазините ми прилича на маргарин или има някакъв неприятен дъх. Всъщност отдавна не съм купувала от него, може пък да има промяна към добро.  bouquet
Виж целия пост
# 3
В различни източници попадам на съвета вместо олио да се използва зехтин /и то не само за салатите/. Тук обаче прочетох, че не е подходящ за пържене.  Thinking А слънчогледовото олио по- добро ли е от царевично, сусамено и пр.?

Маргарин и аз не ползвам от близо година. Peace
Виж целия пост
# 4
до колкото зная царевичното олио е по добро за готвене от слънчогледовото,но мисля,че и цената му е по високо от слънчогледовото  Thinking
Виж целия пост
# 5
до колкото зная царевичното олио е по добро за готвене от слънчогледовото,но мисля,че и цената му е по високо от слънчогледовото  Thinking
Може...Не знам......Преди време бях купила царевично олио(когато беше кризата с олиото)...Не ми хареса! Променя ми вкуса на храните..... Rolling Eyes
Виж целия пост
# 6
За готвене  ползвам слънчогледово олио, масло и св. мас за сладкиши, баници, пържени филии.
Маргарин много рядко ползваме, макар че внаги имаме една малка кутийка в хладилника.
Зехтин не ползвам, не го обичам (така и не мога да свикна с дъха му).

Да сте ползвали случайно олио от рапица?Чудя се, какъв ли му е вкуса newsm78
Виж целия пост
# 7
За готвене  ползвам слънчогледово олио, масло и св. мас за сладкиши, баници, пържени филии.
Маргарин много рядко ползваме, макар че внаги имаме една малка кутийка в хладилника.
Зехтин не ползвам, не го обичам (така и не мога да свикна с дъха му).

Да сте ползвали случайно олио от рапица?Чудя се, какъв ли му е вкуса newsm78
За рапицата казват, че има дъх на риба Sick
Виж целия пост
# 8
Взимали сме от рапица, не съм усетила дъх, но е много скъпо  Shocked
Зехтин ползвам за салати и за задушаване на вегетарианските ястия.
За сладкишите олио или масло, в зависимост от рецептата.
Олио взимаме царевично или слънчогледово. От фъстъци не ни допадна.
За фитюрника също олио, разните твърди мазнини и други в туби за пържене - не.
Виж целия пост
# 9
за готвене - слънчогледово олио
за салати - зехтин
за питки, сладкиши - олио и масло
мас не ползваме
Виж целия пост
# 10
отскоро ползвам олио от гроздови семки за готвене и съм много доволна. Няма специфичен вкус като зехтина, и доколкото съм чела май е подходящо за готвене  Peace
Виж целия пост
# 11
По-добре ползвайте мас, отколкото олио, защото при нагряване олиото става токсично. Същото се отнася и за зехтина. Всъщност, зехтинът и маста имат около 20 калории разлика, но ако маста е домашна, мисля че се сещате кое е по-добрия вариант Simple Smile Извинявам се за дошлия от нищото отговор, но чак днес случайно попаднах на темата. Хубав ден на всички  Simple Smile
Виж целия пост
# 12
Аз използвам шарлан и зехтин.
За баници и сладкиши-слънчогледово олио и масло.
Виж целия пост
# 13
За готвене - слънчогледово олио, за сладкиши и тестени неща мас и масло, не пържа нищо като се замисля, на салатите слагам екстра върджин зехтин заради мм, иначе аз не го харесвам, а маргарин не съм ползвала за нищо от около 7 години.

Има противоречеви мнения за свинската мас и олиото, но в крайна сметка всеки си избира сам. За мастта - естествен продукт, който вдига много холестерола, олиото пък е без холестерол, но е силно преработено.
Виж целия пост
# 14
Когато не е необходима топлинна обработка - зехтин екстра вържин.
За съжаление студено пресованите масла не са подходящи за готвене. Само в супите и ястия тип яхнии като изключа слагам зехтин. Иначе  - царевично олио, понякога слънчогледово. Ако върви на яденето - патешка мас, която е много лека.
За баници и сладкиши - масло от немското.
Маргарина е забранен у дома.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия