Стерилизира ли се сладкото?

  • 15 725
  • 14
Здравейте, момичета,

За първи път ще правя сладка тази година, изчетох един куп рецепти, в някои се стерилизират сладката, в някои - не. Не можах да схвана логиката, затова се обръщам към вас за помощ.
Виж целия пост
# 1
Има сладко, конфитюр и мармалад - разликата е в количеството вложена захар и продължителността на изваряване. При мармалада е най-малко и е добре той да бъде стерилизиран до 5 мин., защото прокисва.
Конфитюра може да се налее горещ, буркана да се обърне и завие , за да стерилизира и това е достатъчно. Сладкото е с вложена захар колкото е плода, изварява се многократно , до прозрачност на плода и може да се съхранява само с хартийка отгоре. Образуваният плесен не е отровен, леко се отстранява и сладкото си е ОК години наред.
Прави, от домашното по-вкусно няма!
Ползвай изостанали ябълки, ягодки, джанки, каквото има - букетите са страхотни. Количествата може да са ти за няколко бурканчета. Аз харесвам малки количества, но разнообразно.
Виж целия пост
# 2
Първо се извинявам за тъпия въпрос...  Rolling Eyes

Вчера правих за пръв път сладко - от ягоди. Стана много вкусно, но забравих да сложа лимонена киселина... доколкото разбрах има някакво такова стерилизиращо действие... това значи ли, че сега сладкото няма да изкара много (само захар и ягоди е)? Само няколко бурканчета са, и няма да е проблем да ги оправим за няколко дена Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Питай си, не се притеснявай, то така сме се учили всички.

Лим. киселина се слага, за да предпазва от озахаряване, ако сладкото ще се съхранява за дълъг период. Ако ще изядете сладкото до 2-3 месеца не е проблем, че няма киселина в него, но ако ще го пазиш за зимата може да поправиш нещата като  върнеш сладкото в тенджерата загрееш го и сложиш лимонтозуто.

Да ви  е  сладко!    chef
Виж целия пост
# 4
ИКСИ, благодаря!

Виж целия пост
# 5
Благодаря и аз Simple Smile
Виж целия пост
# 6
А дали ягодите и черешите по пазарите вече са достатъчно зрели за сладка и компоти?
И когато се прави сладко с подсладител, пак ли се слага лимонена киселина?
Виж целия пост
# 7
А дали ягодите и черешите по пазарите вече са достатъчно зрели за сладка и компоти?
И когато се прави сладко с подсладител, пак ли се слага лимонена киселина?

А подсладителят дали има същата функция като консервант като захарта? не че бих направила със подсладител.. това е ужасна химия и е адски вредно.. 
Иначе аз правих вчера сладко от купени череши.. стана си много добре. На мен си ми изглеждат напълно зрели.. то се пак си личи.
Виж целия пост
# 8
Ами аз исках подсладител заради мъжа си. А и моя съседка диабетичка от години си прави така. А и нали все пак става въпрос за няколко бурканчета, те едва ли и ще се задържат толкова дълго.
А относно черешите, щом са свестни, в почивните дни и аз ще направя сладко. Само дето не обичам ваденето на костилките, ама ще се преживее.
Виж целия пост
# 9
Това с костилките наистина е досадно.  Аз за това направих много малко количество. Иначе майка ми имаше едно много просто уредче за вадене на костилки, мисля да го взема и да направя пак.. или да си правя от ягоди, и без това то ми харесва повече.
Виж целия пост
# 10
Аз съм правила с подсладител за близък диабетик. Все пак и на тях им се прияжда нали? Няма никакви проблеми. Сладкото си беше много хубаво.

А на Икси искам специално да благодаря, защото научих някои неща, които не знех...  bouquet
Виж целия пост
# 11
Това с костилките наистина е досадно.  Аз за това направих много малко количество. Иначе майка ми имаше едно много просто уредче за вадене на костилки, мисля да го взема и да направя пак.. или да си правя от ягоди, и без това то ми харесва повече.

с безопасна игла е още по-лесно от уредчето, пробвай  Peace

Царина, ето сладката на Жоро http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2532.msg64519.html#msg64519 с подсладител са  Peace и аз правя такива.
Виж целия пост
# 12
Пеп-чо, благодаря ти Hug Hug Hug
Малко встрани от темата, но в първият момент, когато откриха диабета на мъжа ми бях изпаднала в такъв стрес. Май повече от него самия. И благодарение на рецептите на този човек малко по малко се адаптирах към този тип кухня. А и са вкусни, защото и децата ги харесват, когато правя нещо диетично Peace
Виж целия пост
# 13
точно така, девиза на Жоро е "Диетата може да бъде вкусна"
Аз преди години още замених захарта в повечето сладкиши с подсладител - почти всичко става  Peace
Виж целия пост
# 14
Днеска правихме, ваденето на костилките го правихме с едно уредче стана страшно лесно.Свекървата го купила от ХИТ за 3,50лв.От долу си събира костилките стана бързо.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия