Какви подправки най-обичате?

  • 1 653
  • 28
Последните години на нашия пазар навлязоха много екзотични подправки- от Индия, Индонезия, Тайланд, Китай, Близкия Изток.

Не всички ги знам даже по име, но с мъжа ми обичаме да купуваме различни и да експериментираме в кухнята.

Обичам най-много джинджифил. Слагам го на месо, ориз и сосове.

Друга подправка, която харесвам, но не се сещам за името е винена на цвят и сме я купували от арабски магазин. Слагам я вместо оцет в салати от типа на шопската. В Близкия Изток подправят с нея салатата "ФАТУШ".

Ще се радвам ако споделите своите предпочитания и вкусове.
Виж целия пост
# 1
Аз харесвам всякакави подправки (сухи, пресни, течни), стига да "подправят", а не да "доминират" вкуса на ястието.
 
Виж целия пост
# 2
И при мен е: от всичко по малко. Не обичам много лютиви подправки. Много обичам да си отварям шкафа с подправките - цялата кухня се ароматизира Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Обичам да слагам подправки, заринала съм се с бурканчета всякакви размери  Laughing
Любима подправка ми е чубрицата, слагам я на почти всички манджи. На второ място е черният пипер.
Виж целия пост
# 4
Най-много ми харесва вкуса на следните подправки - босилек, риган, чубрица, черен пипер. В пресен много обичам копър и магданоз и ги слагам според ястието.
Виж целия пост
# 5
Освен традиционните за БГ доста използвам куркума.
Виж целия пост
# 6
копър и кимион са ми най-любими
иначе използвам от абсолютно всички в зависимост от гозбата Simple Smile
у нас имам цял шкаф с около 30тина вида подправки Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Най-използваните от мен са чубрица, бял пипер ,босилек и джоджен.Но употребявам и тарос, джинджифил, мащерка и риган.В свежо състояние слагам почти на всичко и магданоз  Simple Smile.
Виж целия пост
# 8
Босилека за мен е несравним.

Иначе одобрявам още - куркумата, джинджифила, и други.
Виж целия пост
# 9
Скоро си мислех да пусна подобна тема.
По-принцип обичам много различни подправки, но една от любимите ми е черен пипер.
Виж целия пост
# 10
Най-често използвам чубрица,бял пипер.черен пипер и сминдух.Но в зависимост от ястието използвам и риган,босилек,индийско орехче.Копър и магданоз са задължителни.Гледам винаги да имам във фризера!
Виж целия пост
# 11
Пикантни - черен пипер, червен /лют/, къри, чесън...
Това са ми любимите.
А иначе използвам различни подправки, зависи какво готвя. "На всяка манджа мерудия"  Laughing Laughing, май нямам Thinking /освен черния пипер, може би/
За сладкишите - ванилия ми е любимата. Май почти навсякъде я слагам. Канела също обичам.
Виж целия пост
# 12
Аз съм голям фен на подправките. Харесвам всякакви подправки, стига да са подходящи за ястието. Харесвам много традиционните български подправки - чубрица, копър, магданоз, девисил. Също така много харесвам куркума и къри. За сладкиши - всичко с канела и ванилия.
Виж целия пост
# 13
Моят мъж пък не обича подправките и за това ползвам минимални количества и то основно магданоз, чубрица, целина и черен пипер.
Виж целия пост
# 14
Ние в къщи използваме много подравки ,но аз обожавам чубрица,почтивъв всичко я слагам.
Виж целия пост
# 15
И аз нещо съм полудярла но тема подправки
Слагам в месото задължително  кориандър джиджифил и кимион
Смених в някой ястия чубрицата с босилек така са ми по по италиянски
Иначе имам всякакви подравки проста съм луда по подправките #Crazy Joy
Кажете къде да сложа сминдух освен на съндвичи Rolling Eyes
Виж целия пост
# 16
копър и кимион са ми най-любими
иначе използвам от абсолютно всички в зависимост от гозбата Simple Smile
у нас имам цял шкаф с около 30тина вида подправки Simple Smile

И аз като Тони. Само, че след копъра, който обожавам слагам къри. Подправките си ги държим в бурканчета от пюрета "Ганчев". Голямо търсене пада, когато търсим някоя подправка, въпреки че всички си имат надписи  Laughing
Виж целия пост
# 17
Най-често употребявам черен и бял пипер, копър и магданоз. Обожавам и босилек, но не на всичко ми върви. Много ми допада и розмаринът - слагам го на пиле и риба.

Мразя бахар и дафинов лист, както и къри - всички ястия подправени с къри имат един и същ вкус.
Виж целия пост
# 18
Аз харесвам всякакави подправки (сухи, пресни, течни), стига да "подправят", а не да "доминират" вкуса на ястието.
 

И аз така Peace
Виж целия пост
# 19
В българсите манджи слагам чублица задължително и джоджън -там където пасва, черен пипер, копър и магданоз.
В италианските-босилек, риган, мащерко и розмарин.
В китайски и индийски-джинджифил, куркума, соев сос, къри, индийско орехче,лют пипер, кимьон.
Иначе използвам и девисил, майорана, уорчестър сос много ми харесваканела, сминдух и самардала.Изобщо голям фен съм на подправките Laughing
Виж целия пост
# 20
Обичам всичко българско и родно, иначе от запандярските- нищо не може да се сравни с пресния джинджифил!
Виж целия пост
# 21
Рецепты от шефа-повара ресторанов отеля Hilton Fujairah Васанта Калдера.

Фатуш.

Ингредиенты:
Арабская лепешка( питка)
Листья салата (лучше салата ромэн) 6 шт.
Средний огурец( краставица)
Средние помидоры( домати) 2 шт.
Нарезанные зеленый лук 1/2 чашки
Нарезанная петрушка( магданоз) 1/2 чашки
Нарезанная мята( мента, джоджен) 1/4 чашки
Нарезанный сладкий перец( червена пиперка) 1 чашка
Редис( репички) по вкусу
Для соуса:
Чеснок 1 зубчик
Соль
Лимонный сок 1/2 чашки
Оливковое масло( зехтин) 1/2 чашки
Свежемолотый черный перец или сумах( сумак) - вижте линка по-долу
Приготовление:
Ломтики (в форме небольших треугольников) тонкого арабского хлеба поджарьте на решетке гриля до золотистого цвета. Вместо арабской лепешки можно взять питу, разделив ее на пополам. Остудите хлеб, он должен быть хрустящим.
Порвите руками листья салата, очистите и нарежьте огурец, порежьте кубиками помидоры. Добавьте редис и зелень. Приготовьте соус для салата в отдельной чашечке. Раздавите чеснок, перетрите с солью и смешайте с лимонным соком, маслом и перцем.
Подача:
Перемешайте овощи вместе с хлебными ломтиками, полейте соусом и немедленно подавайте. Салат непременно должен быть свежим.

Още: http://www.kuking.net/1_3122.htm

Ей го де сумак-а:
http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/generic_frame.html?Rhus_cor.html
http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/consumer/factsheets/trees-new … rhus_typhina.html
http://www.floridata.com/ref/R/rhus_typ.cfm
http://www.paghat.com/sumac.html
Виж целия пост
# 22
Мащерка, босилек, риган, розмарин, курукма, джинджифил, кориандър, кимион, самардала, девисил, чубрица, зелените ....абе всичко дето можете да се сетите аз го ползвам Mr. Green с изкл. на бял пипер, не знам защо ми мирише адски противно Sick
Виж целия пост
# 23
Аз най-много обичам чубрица, слагам почти на всичко. Наскоро преоткрих а себеси аромата на босилека и кориандъра.
Виж целия пост
# 24
В българсите манджи слагам чублица задължително и джоджън -там където пасва, черен пипер, копър и магданоз.
В италианските-босилек, риган, мащерко и розмарин.
В китайски ...., куркума, соев сос, къри, ...,лют пипер, ...

newsm10  chef
Виж целия пост
# 25

Merci za podrobnata info
Виж целия пост
# 26
Пиша ги по честотата на използване вкъщи /започвам от най-често потребяваната: сминдух /по нашенски мерудия/, див джоджен, магданоз, копър, чубрица, червен пипер, риган, мащерка, босилек, соев сос, куркума, шафран, розмарин.
Сладкиши - ванилия, канела, ромова и други есенции.
Виж целия пост
# 27
Ако приемем, че любимите са ми тези, които използвам най-често или на които обичам да ми мирише, то:

босилек, девисил, риган, мащерка, целина, розмарин, карамфил, джинджифил, канела, ванилия.
Виж целия пост
# 28
Мащерка, босилек, риган, розмарин, куркума, кимион, девисил, чубрица, копър, обичам много магданоз, но рядко ползвам - не се тачи у дома, джоджен, карамфил....
Обичам подправките и имаме шкаф специално за тях  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия