За бързи въпроси и отговори,за тези които нещо ги вълнува, но не искат нова тема

  • 36 654
  • 736
# 720
Ето на тази рецепта с целина съм хвърлила око ,но още не съм я пробвала http://www.menumag.bg/recepta/musaka-s-riba-i-celina .Тази също ми изглежда вкусно http://www.menumag.bg/recepta/ogreten-ot-celina-i-pushena-riba  Grinning .
Виж целия пост
# 721
Направо ме застреляхте с тази панирана целина.  Rolling Eyes Никога не ми е хрумвала подобна идея. Ще взема да пробвам....  newsm78
Виж целия пост
# 722
bilqna_69, ако не те затруднява би ли ми пратила рецептите за целина с масло и маслини и с гъби.  Praynig
Виж целия пост
# 723
Керевиз с масло
 за 4 порции
2 големи глави керевиз, 1/2 пакетче краве масло- 60гр, 4-5 с.л. галета,магданоз,сол,2-3 щипки черен пипер,1с.л. растително масло
   Керевизът се измива,обелва ,измива се отново и се нарязва на филии или на кубчета. залива се със сгорещеното растително масло и малко подсолена вода и се вари до омекване. Отцежда се, разпределя се на порции и всяка порция се залива с кравето масло, в което е запържена галетата. Наръсва се с черен пипер и нарязан магданоз и се поднася с 1/4 лимон и салата по избор.
Виж целия пост
# 724
Керевиз с маслини
 за 4 порции
 2 глави керевиз, 3 глави кромид лук, 4с.л. растително масло,1с.л. брашно,1 с.л. доматено пюре, 150гр маслини, магданоз,сол
  Почистеният керевиз се нарязва на тънки филийки и се залива с подсолена вода,колкото да се покрие. Прибавят се ситно нарязаният лук,растително масло и малко сол. Вари се на тих огън до омекване. Брашното и доматеното пюре се разтварят в малко студена вода и се прибавят към ястието заедно с маслините,почистени от костилките. Ястието къкри още 15 мин на тих огън,наръсва се с нарязан магданоз и се поднася топло или студено с картофена салата.

   Яхния от керевиз с гъби
за 4 порции
 2 глави керевиз, 2-3 глави лук, 250 гр гъби, 4-5 домата ( или 1с.л. дом. пюре), 4с.л. растително масло, магданоз,1.с.л. брашно,сол
   Обеленият керевиз се нарязва на кубчета, а лукът,гъбите и доматите - на малки парченца. Задушават се в растителното масло, като се прибавят последователно. Посоляват се леко и се задушават с малко вода до омекване.Брашното се размива в 1/2 ч.ч. студена вода и се добавя към ястието,което ври още 5-6 мин. на тих огън. Наръсва се с магданоз и се поднася топло или студено със салата.

 Рецептите са от книгата "Ястия от зеленчуци и варива " на София Смолницка.

    Да ти е сладко! Рядко пускам рецепти, които не съм пробвала, но сега ми е много любопитно, защото идея си нямам какъв вкус имат тези манджи   newsm78
Виж целия пост
# 725
Благадаря!   bouquet
Забърках рецептата с гъбите. Сега е на котлона, ще  обядваме целина с гъби  chef

Аз да си призная : сега научавам че целина и кервиз са едно и също Embarassed Мислех, че кервиза = резене
Виж целия пост
# 726
Ц, не е, обаче аз пък да си призная не съм виждала глава от резене. Май и фенхел му казват и по Фиестата правят салати с него. А иначе листата от резене често бабите ги мятат за копър  Mr. Green
 Чакам да се похвалиш или оплачеш за вкуса  Laughing
Виж целия пост
# 727
Чакам да се похвалиш или оплачеш за вкуса  Laughing

Хубаво се получи. Прилича на картофена яхнийка с гъби, като разбира се има силен целинов аромат.
Виж целия пост
# 728
Моля, ако някой се сеща на кой е тази рецепта, да ми даде жокер. Беше за  питки. Имаше 50мл. прясно мляко, 50 мл. кисело, вода, масло, олио. Авторката казваше тестото да се раздели на 13 топки.
Ползвала съм тази рецепта многократно, но ми е изчезнал листта, а съм забравила и на кого беше. Помня само, че беше на ветеран в питкоправенето. Grinning
Виж целия пост
# 729
Моля, ако някой се сеща на кой е тази рецепта, да ми даде жокер.....

enimna, мисля, че са пухкавите питки на махмамаbouquet
Виж целия пост
# 730
Лабрекс, благодаря ти!   bouquet
Точно тази беше рецептата. Тъкмо навреме ми подсказа. Започвам ги!
Виж целия пост
# 731
Търся рецепти с булгур.Ако някой има изпитани такива, ще се радвам да сподели.Досега не съм го опитвала, но много ми го хвалят.

Аз правя "Картофи с булгур" , рецептата е на един гост от предаването на Звездев, когато още се казваше "Бон апети".
1 кг. картофи, 1-2 глави лук, 200гр булгур, 3 домата, 1 стрък пресен чесън или 1-2 скилидки сух, гюзум, 1 каф. чашка олио, сол, 1 литър гореща вода.
Картофите се нарязват на кръгчета и се подреждат в тава или гювеч. Отгоре се нареждат наситнения лук и чесън, както и доматите, нарязани на едри кубчета. Най-отгоре се разпределя измития булгур. Посолява се, сипва се олиото и водата, наситнения гюзум. Пече се в слаба фурна.

Ето и една любима баница с булгур, която научих от бабата (лека и` пръст) на моя мъж.
                                                  Баница с булгур
 Продукти: 300гр. булгур, 2-3 стръка праз, 150гр сирене, 250мл. олио, 60гр. краве масло, кори за баница
Приготвяне: Булгурът се запарва с гореща вода и след като набъбне, се отцежда. Празът се нарязва на ситно и се задушава с олиото. Смесват се булгурът, празът и натрошеното сирене. Получената смес се залива с 2 и 1/2 ч.ч. топла вода. В намазнена тавичка се редят корите и през 3-4 листа се ръси от плънката. Баницата се пече в умерена фурна. След като се зачерви леко отгоре, се наръсва с вода и с разтопеното масло. Доопича се. Изважда се от фурната, напръсква се с вода и се завива с кърпа, за да омекне.
Да ви е сладко!  

Виж целия пост
# 732
Моля за съвет,дами.Имам смокини и съм купила гелфикс ,за по бързо приготвяне.но тм не пише за течност, а смокините са доста "сухи" та как да процедирам- вода,ябълков сок и какво количество?
Виж целия пост
# 733
смокините  да кажа де си ги направи по стандартния начин  Peace
Виж целия пост
# 734
и;фуркрйе си ги направи по стандартния начин  Peace

пеп-4о, туй и;фуркрйе кво ще рече?  newsm78 Grinning Аз не слагам вода, а само коняк/ром/уиски и захарта. Тазгодишното ми е станало много интересно - като желирано, много е приятно. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия