Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

  • 131 240
  • 745

Анкета

Въпрос към майките на вече пораснали кърмачета: Колко време кърмихте близнаците си?

Опции:

# 735
Здравейте, имам нужда от малко помощ и съвети относно кърменето на близнаците ми.
Децата са на 8 седмици - момче и момиче. Родени са в 36 гс. с тегло 2680 момченцето и 2350 момиченцето.
За съжаление докато бяхме в болницата не можах да ги кърмя (правихме опити, но неуспешни според мен..) Много късно започнах да се изцеждам - едва на третия ден след раждането, а докато бяха в болницата децата ги хранеха с АМ, после като се прибрахме у дома продължихме да го даваме като добавка, а аз започнах да се опитвам да ги кърмя и да увелича лактацията си. Все още сме на смесено хранене, но има някакъв напредък.
Храненията ни би трябвало да се случват така : кърмене + добавка около 30-60 мл (изцедена кърма или АМ), приблизително 7-10 пъти в денонощието. Нощно време имаме едно или повече хранения, като те са само кърмене. Нямам физическото време да се изцеждам след всяко хранене, затова цедя когато имам възможност Sad Понякога 4-5 пъти за деня, друг път ми се случва едва 3 пъти...Вечер преди лягане задължително, но нощем нямам сили и за това. Ползвам електрическа помпа на medela swing maxi (двойна). Ползваме и прословутите им calma биберони.
Проблемите ни в момента са вече повече от седмица. След кърмене децата отказват да пият добавката (без значение цедена кърма или АМ) и 10-15 мин след това надават истеричен рев, че са гладни и търсят да сучат. Отново давам гърда, сучат, задрямват, будя ги, пак сучат, пак заспиват.... така 20-30 мин, понякога отива и час и в момента в който ги оставя настрани да спят или опитам да дам добавка пак пищят че са гладни. Така е по цял ден. Храненията ни се сливат в един безкраен цикъл. Ако имам щастието да заспят за половин-един час между тези действия може и да хапна нещо. По-лошото е, че след два такива дни започват да спадат в грамажите и памперсите да стават по-малко мокри, за акане... един път за деня, понякога и през два три дни. Акитата са жълти кашави, но ми прави впечатление, че ако ги оставя само на кърмене, без да давам добавки имат зеленикав оттенък и са по-слузести, т.е. поемат само предно мляко, но не и задното. Спят само ако са на разходка в количката или да пътувам някъде с колата, но напоследък и това не става.
Моля ви дайте ми съвет как да процедирам? Според мен не сучат ефективно, колкото и да ги будя. Теглих ги контролно преди и след кърмене и двамата изсукват по около 20-30-40 г., а след това изцеждам още по 30-40 мл кърма от всяка гърда. В повечето случаи кърмя тандемно.  Опитите за дохранване са с всякакви методи - с шише (сменихме няколко марки биберони), със сондичка, с пръст, с лъжичка, с чашка... нищо - половината  и повече от добавката е изплюта или разлята. Ако обаче се събудят гладни и не им предложа гърда, а направо шише или директно сондичката с гърдата успяваме да им дадем добавката, макар пак да има голяма част изплюта и разлята. 
Приемам всякакви съвети и предложения как да процедираме.
Виж целия пост
# 736
Здравей,
тъй като ще е по-лесно ако искаш обади ми се да поговорим по телефона - 0897446226 Мария
Виж целия пост
# 737
Здравейте,
Следя темата от доста време и съм благодарна на Aila за всеотдайностна и съветите. Имам няколко въпроса, които ме тормозят.
Близнаците ми са на 2 м
 и 20 дни. Почти само на кърма са като вечер последните 1-2 хранения дохранваме с 30 до 60 мл АМ общо за деня на дете. Какво ли не направих, за да махна добавката, но вечер просто млякото намалява за двете деца. Въпреки, че неохотно пият АМ, когато ревят и са гладни, след като изхразвят гърдите им даваме.
Кърмя ги последователно, понякога се разминават с час и повече. Знам, че е хубаво да се редуват гърдите, но последните седмици всяко дете установих на определена гърда. Знам, че не е хубаво, но не знам доколко е вредно. Момчето ми суче по -енергично и му давам гърдата, която произвежда по-малко. Той изсукма много повечи от нея, отколкото момата би могла. На нея й давам голямата гърда, тъй като суче по-вяло  и така и тя се нахранва добре. Не знам дали това е правилно. Тъй като понякога се разминават с часове (често се хранят и един след друг) ако трябва да сменявам гърдите, най-удобно ще е на денонощие. Знам, че тандемното кърмене е най-добло и удобно, но ми се струва невъзможно. Кърмя с протектори, сама съм през деня, всяко дете суче.с различен темп
 Нея все я побутвам и често се дави.
Тъй като са ми плоски зърната, кърмя със силиконови зърна. Каката така я кърмих две години. Дали е вредна толкома дългата им употреба. Просто няма как с плоските ми зърна, а се оформят чак когато гърдите да почти изпразени.
Сега 3 месец наддаването спадна и това ме притеснява. Първия наддадопа по около 1100 гр
 Вторият - той 1300, тя- 1100. А сега за 20 дни той е.наддал около 500, а тя 400. Просто започнаха да правят големи паузи между храненията - от по 3 и повече часа. Така понякога се събират само 6 кърмения (най-често 7), което ми се струва малко. Гледам да имат нощно кърмеве, а и те си се будят
 Но започнаха да спят и по 4-5 часа и да стават понякога чак към 4-5 сутринта, ако да легнали към 12. Децата са спокойни и усмихнати, будни и не знам трябва ли да предприемам някакви мерки за наддаването. Родиха се по около 2500 гр. 22 дни преди термин и имаха добър сукатен рефлекс.
Стана  дълъг пост. Благодаря за търпението!

Сега си прочетох поста и е пълен с правописни грешки, за което моля да ме извините. Просто бързах да го напиша, докато не се е събудил някой и от телефона често обърквам буквите. Blush

Забравих да напиша, че пълнят памперсите с пишо, но от началото ва 2 м. започнаха да акат на 3-4, дори 5 дни веднъж Sad Според педиатърът не е добре да е по-рядко от 48 часа, защото започва ферментация в червата им. Иначе не ги болят коремите, акото е идеално- жълто и кашаво, а заради интервалът - и по-обилно.
Виж целия пост
# 738
Здравей,
извинявай, че едва сега ти отговарям, но не бях видяла поста.
Може за по-лесно да ми пишеш и на ЛС.
Почвам да отговарям подред.
Първо поздравления за успешното кърмене дотук!
- Дохранване само вечер с подобно количество обикновено не е проблем и лесно може да отпадне за сметка на твърдата храна, примерно каша след захранването. Пишеш, че има моменти когато правят по-големи паузи вече. Може там в паузата да вмъкнеш едно изцеждане и изцеденото да го ползваш като добавка вечерта или пък след паузата, ако не изпразнят хубаво гърдите да има едно кратко изцеждане. Това не е задължително, но все пак следи да не увеличаваш още добавката от АМ или да не включваш второ дохранване.
- Последователното кърмене и даването на една гърда само на едно бебе не е проблем, стига на теб да ти върши работа. Това е най-важното. Работила съм и с близначета, които сучеха и двете от една гърда. Някакви сериозни рискове от това няма, освен че стимулацията по време на кърмене е винаги от едната страна и ако поради някаква причина , едното не иска да суче може другото да откаже и то да яде от тази гърда, тъй като е свикнало от другата да суче само. Може ако момиченцето е сукало първо на вечерното ядене, преди момченцето и преди по-голямата пауза след като момчето суче от неговата си гърда да му предложиш и тази на момиченцето да я доизпразни. Последователното кърмене също не е проблем, просто ти отнема в общият случай повече време.
- За силиконовите зърна отново няма проблем, след като така се получава. По-добре е да кърмиш със силиконки от гърда, отколкото да цедиш. Наддаването е отлично, напълно нормално е да спадне през трети месец, но това наддаване е ок за трети месец. Ето ти табличките на СЗО за наддаване при кърмачетата като еталон за развитие на бебетата.
 . За момчета - https://www.who.int/childgrowth/standards/WFA_boys_0_5_zscores.pdf?ua=1
. За момичета - https://www.who.int/childgrowth/standards/WFA_girls_0_5_zscores.pdf?ua=1
И двамата са родени в колонката -2 sd. След първите два месеца са по-скоро в 1sd колонката. Може да погледнеш , че нужното наддаване 2-3 месец е за момчета към 700-800 грама, а за момичета 600-700 грама. Което напълно отговаря на сегашното им наддаване. За следващият 3-4 месец наддаването вече падана 500 грама за месеца.
- Изхождането за кърмачета е напълно нормално на толкова дни и не е проблем.
Виж целия пост
# 739
Здравейте,
Пак аз ще разбутам темата. Не знам съвет ли искам, утеха ли... Близнаците станаха на 1 г. Момчето ми, което беше голям сукач и живата сила в сукането, изведнъж и най-неочаквано отказа да суче. Както имахме по 5-6 кърмения край. Беше катеторичен, а аз в ступор.  Нямам никаква идея защо се отказа така изведнъж, но изглежда напълно категоричен в решението си. Вече измина почти седмица. Дали от растеж на зъбките, дали вече му омръзнаха тези силиконови зърна (така и не можаха да се научат без тях). Отказва мляко по всякакъв начин - шише, чашка, лъжичка, спринцовка. А вече е голям и не мога да го насилвам, виждам, че е осъзнат в решенията си. И АМ отказва.
Звучи налудничаво, но аз много се депресирах от тази неочаквана развръзка. Нямах време да се подготвя психически. Имах желание и още имам да го кърмя, но уви... Продължавам с момичето, но чувствам и вина, че на нея давам най-доброто, а на него вече не мога. А той гледа, но не иска. Не знам дали има шанс някога да происка отново. Засега спирам да го каня, защото това само го отблъсква. Чудя се аз ли направих нещо, физически или психически, какво стана, та не разбрах?
При вас как се отбиха близнаците? Има ли някой, който е продължил само с едното? Как се справихте психически с отбиването? Имам кака, която кърмих 2 г. и там отбивавето беше естествен и постепенен процес. Не беше драматично, но сега...
Виж целия пост
# 740
Работила съм и с други дечица, които са се отбивали на подобна възраст по собствено желание или поради някаква причина, а кърменето с другото детенце е продължило.
Предполагам си опитвала, но може отново да пробваш да му предложиш в сънено състояние. При мен с малката ми дъщеря, но на по-голяма възраст след едно обучение няколко дни и разделени отказваше в будно състояние. Можех да се възползвам и да приключим, но реших вечерта в сънено състояние да и предложа и засука.
Ако имаш възможност и желание може да цедиш кърма и да я слагаш в твърдата храна, хубаво е все още да има млечни хранения, но това спокойно може да става и без да е мляко чисто, тоест може да е сирене, кашкавал или други млечни храни към менюто му.
Няма абсолютно никаква причина да се обвиняваш, направила си най-доброто за децата, а една година кърмене на близначе е постижение за което много майки само си мечтаят Simple Smile
Виж целия пост
# 741
Благодаря ти много за всичко, Айла! За съжаление опитах във всякакви състояния на сън и будуване. Явно просто аз трябва да го приема психически, за да не затормозявам и него. Пък ако пак прояви желание съм на линия.
Честно казано, вече не ми се цеди интензивно, с ходещи близнаци и кака... Откакто това стана, се цедя веднъж на ден, от една гърда обикновено, но като количество е 60, макс 80 мл. Правя го, за да го давам вечер на момичето, на която последното хранене винаги е било АМ от шише. Защото е свикнала последното хранене да е от шише, на шезлонга и да й го дава баща й. Затова не иска да суче, а търси него и шишето, навик, изграждан в течение на година. А когато получи шише, дори с 30 мл, се успокоява. Не че е гладна, сега има предостатъчно мляко в денонощието само за нея. Та, понеже винаги е имала едно хранене АМ на ден, сега е време и тя да мине само на кърма. Момчето поне беше само на кърма тази 1 г. и сучеше доста по-активно от нея. За нея също така се цедих от 4 до 8 месец включително. Кърмаческа стачка ли... После, гледайки го, някак се върна на гърда ( имала е само по 1 сукане през нощта). Пиша всичко това, защото се надявам моят някакъв опит да послужи на някой или да го обогати с информация, че всякакви неща с близнаци са възможни.
Виж целия пост
# 742
Много благодаря за споделеното.
Сама вижаш, че момиченцето е засукало почти след 4 месеца без кърмене. Моят съвет е без да настояваш и да го насилваш, да опиташ поне още 2-3 пъти по различно време да предложиш на момченцето отново. Препоръката ми за в сънено състояние остава, вечерта когато е в леката фаза на съня и леко се размърда, просто да го гушнеш и да предложиш гърда със силиконка, след като така е свикнал. Може пък и да те изненада, ако не година само на кърма е отличен старт и успех !
Виж целия пост
# 743
Леа, здравей.
Аз имах подобена ситуация. Дъщеря ми засука по-късно и сучеше вяло и слабо, а момченцето беше силата. При него почти изцяло беше кърмене и малко АМ, а щерката кърмене и дохранване с цедена кърма и ам. От както ѝ поникнаха зъби смени засукването и кърменето ѝ стана кошмар за мен. "Стържеше" с дилните резци по зърното, хапеше и на всичкото отгоре щипеше и забиваше нокти като коте в кожата ми под гърдите и мишниците. Беше изключителни неприятно за мен и се мъчих 4 месеца да коригирам нещата, но не успях. Явно и тя усети нежеланието ми, постоянното сваляне и обясняване изнервяше мен, а явно и нея... и на 1 год и 3 месеца отказа да суче. Аз го приех много тежко, макар и тайно вътрешно да ми беше олекнало. Все още не мога да го преживея и не знам ще мога ли някога, че моето нежелание я е отбило. След това е поискала няколко пъти да суче, виждайки брат си. Давала съм ѝ, но сукне два три пъти и се пусне. Не засука отново. Давах известно време цедена кърма от шише, АМ и след година и 7-8 месеца айрян. Така до окончателното отбиване на брат ѝ - на две години. След това и тя отказа млякото. Но тя пиеше от шише.
Мисълта ми е - опитай да го приемеш. Както те е посъветвала Айла, предлагай в сънено състояние, понякога засукват, предлагай и от шише. И влагай мляко в храните. Кърми смело пред момченцето сестра му, може отново да поиска тази близост с мама. Но имай и едно наум - може да се появи и ревност. Сама ще усетиш децата си.
И не се отчайвай, Все пак една година кърмене е доста време според някои жени. Аз и в най-смелите си представи не съм вярвала че ще кърмя две години...
Благодаря и за многото съвети от Айла и Ася Демирева. Айла, не съм забравила, че съм обещала да си напиша и да ти пратя историята ни Simple Smile .. ама пусто все не ми остава време за това. Може би наесен, ако ги приемат в ясла и за мама останат по няколко свободни часа ще успея да седна и да напиша историята и препятствията, през които минахме.
Виж целия пост
# 744
Благодаря ви, много! Много сте мили и съветите ви са чудесни! Разбира се, че няма да се откажа да му предлагам от време на време. Не ми коства нищо, така или иначе. Той е пил мляко от шише само първия месец и нещо, когато дохранвах по мъничко. Стига да пропие от шише, бих започнала и да цедя колкото успея за него, поне задади протективните и имунни свойства на кърмата.
И да, и мен ревността ме притеснява най-много.
Ще пиша, ако има развръзка.
Бъдете здрави!
Виж целия пост
# 745
Здравейте момичета, писали сте много и може би назад в темата ще намеря отговор на въпроса ми, но в момента имам нужда от спешна помощ.

Все още сме в болницата с бебетата. Кърменето не е било под въпрос при мен и винаги съм искала да кърмя колкото се може по дълго. Може би още час след секциото ги сложихме на гърда и "засукаха". Кърмата не ми беше още слязля, но при стискане излизаха капки коластра. В болницата ми казаха да ги кърмя на всеки 3 часа и че количеството ще се увеличи. От тогава правя опити, но мисля, че в началото прекалих със стискането, и отделно мисля, че бебетата не ги слагах правилно. Захапваха по малка част от колкото по късно разбрах, че трябва и зърната ми се разраниха адски. Последнихе няколко опита бяха такова мъчение, че не можех да издържам. В болницата ми дадоха Ел помпа и сега почнах да се цедя. Гърдите от днес са много тежки и ги усещам супер пълни и напрегнати. На цедене излезе около 10мл от гърда. Пак боли зверски, но успявам да изтърпя 20тина минути. Но все още ги чувствам по същия начин. Не са се изпразнили изобщо.. Така си мисля поне.
Малко ли стоя на помпата. Какво мога да направя за да се облекчи положението?


Бебетата са в момента на адаптирано мляко. Но и с това има проблем. Не искат да ядат на 3 часа, не мога да ги събудя 🤷🏼‍♀️
В момента трябва да давам по 25мл на всеки 3 часа, обаче не става.. Когато се събудят сами и са гладни, нямам проблем, изяждат си количеството. Но в момента вече спят от повече от 4ри часа, и няма признаци да се разсънват. На 3тия час направих опит да ги събудя но без успех. Много ми е тъжно да го правя, те си спят толкова сладко, но от друга страна се притеснявам че не спазвам режима, и без това се родиха доста слабички 2300гр. Страшно съм притеснена че нещата не ми.се получават.

Моля, който има.опит,да сподели. Предварително благодаря на всички 🙏🏻
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия