Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

  • 131 877
  • 745

Анкета

Въпрос към майките на вече пораснали кърмачета: Колко време кърмихте близнаците си?

Опции:

Здравейте бъдещи и настоящи мами на близнаци и тризнаци с желание за кърмене!

Тук можете да задавате въпроси за всички трудности, с които се сблъсквате при кърменето на близнаци и тризнаци!
На вашите въпроси ще отговарят майки на близнаци и тризнаци, кърмили успешно по 2-3 години, както и Айла - консултант по кърмене към НАПК. Можете да задавате въпроси и лично към нея на skype aila_24, както и на телефон - 0897 446 226.

Надяваме се активността и тук да е така голяма, както в предишните теми.

Може да се обърнете за помощ и към всеки един от Консултантите от Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" (НАПК)

както и към ЛЛЛ

0896 418 488 - на този телефон по всяко време можете да получите помощ и подкрепа за кърменето (телефонът е достъпен за цялата страна) и дори да уговорите среща наживо.
Още полезни места по темата:

Клипчета за кърменето на ЛЛЛ

Блогът на Хедра Кърменето като начин на живот

Блогът на Айла, посветен на близнаците с истории и снимки за кърмене на близнаци

За близнаците - блогът на fata ®

Сайт с много интересна информация за кърменето на близнаци и най … не (на английски)

Всичко, което трябва за знаем за кърменето на близнаците. Преведени статии и теми от форума.Старите теми:
   
Въпроси и отговори относно кърменето на близнаците!
Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 2
Виж целия пост
# 1
Хайде първа в новата темичка  Simple Smile Дано се напълни с много кърмещи майки х2, че и х3!  Simple Smile

villyh, мерси   bouquet
Виж целия пост
# 2
  Вили мерси  Hug
  Надявам се темичката да се напълни с много кърмени близначета  Simple Smile
Виж целия пост
# 3
 Hug
Виж целия пост
# 4
villyh, мерси за новата темичка  Simple Smile

Успех на всички бъдещи и настоящи близнашки кърмачки!!!
Виж целия пост
# 5
Здравейте  Simple Smile, тази тема ми дойде като благословия. На 29.08.2011 станах мама на две прекрасни госпожици, родих секцио и бях предупредена, че до 3 дни ще ми дойде кърмата. Но никой не ми обясни ако не ми дойде до тогава какво да правя. Тоест явно още от самото начало трябваше да подготвям гърдите си за кърмене, но кой да ти обясни като на бял човек... След като стана проблем, че нямам кърма ми биха инжекция окситоцин, направиха ми толкова болезнени "масажи", че следоперационните болки пасти да ядат. Общо взето трябваше да се чувствам виновна, защо не ми е слезнала кърмата. Имах, а и все още имам проблеми с каналите. Слагам и двете бебки на гърдите на всяко хранене, след това цедя, давам изцеденото и евентуално дохранвам. НО ми коства толкова нерви и притеснения докато стигнем до положение да усетя, че бебките реално сучат нещо от мен. Надявам се с течение на времето и те като станат малко по- силнички проблемите с каналите да ми се оправят, тъй като наистина не мисля че кърмата ми тече по нормален начин. А и преди всяко кърмене усещам напрежение в гърдите, особено в едната, на която даже усещам на някои места по- твърди участъци. Правя топли компреси и масажи. Ще съм ви много благодарна, ако ми дадете съвет какво още мога да направя, за да нормализирам нещата.
Виж целия пост
# 6
 krasito първо честити госпожици, да са ти живи и здрави и много да те радват  Hug
 Поздравление и за желанието и упорството да кърмиш, въпреки трудностите с които си се сблъскала от самото начало.
 Може ли да опишеш по-подробно как минава храненето и гледането на бебчетата за 24 часа. Колко големи се родиха и в коя седмица спрямо термина? В момента колко хранения имате за денонощие, колко често цедиш, какво  е количестовто на изцедената кърма и на добавката от адаптирано мляко.
  Доколкото виждам си от София, ако желаеш може да ти дам да ползваш едно кантарче или направо да те посети наш консултант за да се види как сучат малките и какви количества изсукват от гърдата,к акто и какво е наддаването.
  След като усещаш гърдите пълни преди кърмене и след това омекват със сигурност бебчетата се справят и изсукват определни количества мляко.
  По въпроса за напрежението, важно е за да се увеличи количеството мляко гърдите да не стават така пълни и да цедиш колкото се може по-често или да кърмиш. Когато гърдите са изцедени и празни, тогава се произвежда най-много мляко и се увеличава количеството и напротив когато са пълни и е минал по-дълъг период от изпразването им , тогава производството намалява и се дава сигнал за намаляване на количествата. Тоест целта ти е да държиш гърдете по-често празни и да не усещаш такога препълване. Когато започнат да се пълнят, дори да не е дошъл момента за кърмене или цедене ще е от голяма полза да ги изцедиш или да дадеш на бебчетата да сучат зад а се увеличи количестовто.
   Обикновенно просто е необходимо известно време, да достигнат датата на термина си и малко отгоре за да могат да сучат ефективно и да получават мляко изцяло само от гърда. Дотогава най-важното е да получават достатъчно мляко за да растат, независимо дали от гърда или с дохранване и да се поддържат необходимите количестав мляко. Постепенно малко по-малко ще отпадне необходимостта от изцеждане и ще стане по-лесно.
   Ето една много хубава статия, която може да ти е от полза - http://xedra.wordpress.com/2011/07/10/late-preterm/
Виж целия пост
# 7
Aila, благодаря за съветите. Бебките се родиха в 38 г.с. 2490 и 2600, изписаха ни по 2480 и двете, терминът ми беше определен за 13.09.2011, но аз имам съмнения за неправилно определ ен термин. Храненето минава по следния начин- първо ги слагам на гърдите (една след друга, не съм пробвала още и двете едновременно)държа ги по около 20 мин, сучат, но с леки подканвания от време на време. След това им давам изцеденото от предното кърмене(цедя всеки път след кърмене, тоест на всяко хранене), сутрин стига и до 100 мл общо от двете гърди, след това намалява количеството през деня на това което цедя. Имам кантарче, от което видях че средно сучат по около 30-40- мл. През деня рядко давам АМ. През нощта им давам около 30 мл.АМ., тъй като нямам достатъчно изцедена кърма от предното хранене Тоест дохранвам с АМ максимум по 2 пъти на денонощие. По принцип се хранят 7-8 пъти на ден, но ми прави впечатление че от както се увеличи кърмата спят малко по- дълго между храненията.
Благодаря ти още един път за информацията.
Виж целия пост
# 8
  Здравей,
това което описваш определено звучи много добре. Бебчетата са доносени, справят се добре с кърменето, а количествата мляко също са добре, след като почти не ти се налага даването на АМ.
  Постепенно малките ще започнат все по-добре да изсукват гърдите и ще отпадне необходимостта от изцеждане. Дотогава просто продължавай по същият начин. Можеш ли да ми кажеш какво е наддаването в момента?
  Не си написала кога изцеждаш, веднага след кърменето или по-късно. Предвид че бебчетата изсукват по 30-40 мл от гърдите, ако те омекват и ги усещаш празни след кърмене, по-добрият вариант е да цедиш около час след кърменето. Например ако се храните на три часа, някъде посредата да е изцеждането, така в рамките на три часа реално ще имаш двойна стимулация на гърдите, веднъж когаот бебенцата сучат и после с изцеждане. Това ще доведе до увеличаване още на количестовто мляко, а от там и на бебките ще им е по-лесно да получават повече мляко.
  За кърменето опитай когато бебчетата са спокойни едновременното кърмене, често изглежда по-трудно отколкото е в действителност. Важно е да се запасиш с повече възглавнички за целта Simple Smile
  Докато кърмиш и бебчетата сучат може да прилагаш компресия на гърдата. Реално това представлява обхващане на гърдата с ръка, под формата на буквата С в основата и притискане на гърдата. Тоест притискаш и задържаш обикновенно някъде около 5-6 секунди да кажем, прилага се когато виждаш че бебчатата сучат, но не чуваш да гълтат. Скоро след притискането обикновенно се чува как отново започват да гълтат. Когато спрат да гълтата, отпускаш ръката и после отново притискаш. По този начин се увеличава изпразването на гърдата и количеството мляко което получават.
   Ако ги кърмиш едно по едно, може да направиш и следното, след като бебче А е сукало от дясната гърда, бебче Б суче от лявата, след което го слагаш и на дясната, тъй като вече е минал около час от началото на кърменето от тази гърда и е слязла следващата порция мляко. Отново ще потече и бебчето ще получи още малко мляко, а стимулацията на гърдите ще се увеличи.
   Опитвай се всеки път като ги поставяш на гърда, до поемат колкото се може повече от гърдата и ареолата, а не само зърното, тъй като тогава получават повече мляко с по-малко усилия.
   Сигурна съм че малко по-малко нещата ще се подредят, справяте се много добре и съм сигурна че скоро ще се похвалиш затова, че дохранването е отпаднало както и иизцеждането  Hug
Виж целия пост
# 9
Здравейте бивши, настоящи и бъдещи кърмещи мами на близнаци   bouquet

Записвам се с интерес да следя темата, като ще се върна да прочета и предните й две издания, тъй като вероятно там вече е отговорено на всички въпроси, които ще възникнат при мен.

Днес бях на лекция за кърменето на сп. "9 месеца" с лектор д-р Попиванова - всичко беше поднесено на разбираем език, с много любов, че даже и с показнО с едно бебе-кукла, а пък Aila ми беше специално спомената, когато поговорих с докторката в края на лекцията за частния случай с кърменето на близнаци  Grinning

За да не е и съвсем гол запис, след проучване на възглавниците за кърмене на близнаци, си заплюх ето тази, която се продава само в Щатите и идея си нямам как бих могла да я получа в БГ, но поне си я харесах, което за начало не е малко  Laughing

За тази отзивите не са чак толкова положителни, както за първата.

Имам и един въпрос по нещо, което прочетох в блога на Хедра. Моля за отговор наистина ли е толкова...опасно, да го наречем... Blush да се използва помпа втора употреба? Къде другаде може да отива млякото, ако не по накрайниците и шишетата, които ще се стерилизират?
Бих искала да използвам електрическа помпа, но ако мога, бих я закупила втора ръка, тъй като нова цената й не ми е много по вкуса  Blush

Цитат
Ръчните помпи, мини електрическите и въобще потребителският клас помпи са предназначени само за един потребител! Дори да смените частите, които се допират до гърдата, рискът от инфекции остава, тъй като мляко прониква и извън накрайниците – тези помпи не са специално конструирани за елиминиране на такъв риск, тъй като са предназначени за употреба само от един човек.
Виж целия пост
# 10
Café con leche, Добре дошла!
Да те поздравя, че си решила да се поинтересуваш предварително!  newsm10
Не се притеснявай да питаш, ако нещо те "човърка", защото почти никой в същност няма времето да прочете предишните две теми и въпросите ти, вероятно ще са от полза и на други сега започващи (или бъдещи) близнашки кърмачки.
Що се касае до възглавниците, които си харесала... Изглеждат удобни, но вероятно и сега не бих инвестирала точно в това  newsm12 Въпрос на приоритети, предполагам. На мен лично няколко обикновени възглавници и едно детско юрганче ми свършиха чудесна работа. Има и по-обикновени възглавници за бременни и кърмачки, които могат да са полезни и в края на бременността, когато трудно си намираш място в леглото, а още по-трудно се обръщаш... Може би ще се включи и някоя мама, която е използвала нещо подобно, за да ти помогне с избора  Peace
Доколкото съм запозната, е вярно, че помпите, които се предлагат масово за лично ползване са предвидени за една майка и едно (в нашия случай две) дете. Това е свързано с износването на пластмасата, с невъзможността да бъдат абсолютно измити и стерилизирани всички части, пък и леките деформации по тях... Но, поне що се отнася до помпите, които могат да се разглобят и в достатъчна степен измият, а след това и стерилизират всички части по отделно, ако си сигурна, че майката е била здрава и не може да получиш с помпата и някоя "екстра", може да я ползваш. Някои електрически помпи обаче, имат части, които не се стерилизират и мият, а те не са съвсем изолирани от млякото... Там трябва много да се внимава Naughty Във всеки случай, купуването на помпа съвсем не е от първа необходимост, тъй като особено при близнаци, разполагаме с 2 чудесни помпички, които ще си изсукват необходимото. А за "ако се наложи" може да се вземе и АКО се наложи.
Малко дълго за приветствие, но май съм словоохотлива днес  Joy
Виж целия пост
# 11
Café con leche, добре дошла и от мен!  Hug Чудесно е, че си отишла дори на лекция за кърменето, предварителната подготовка определено помага.  Simple Smile А Айла наистина е дала и дава неоценима помощ на много майки, решили да кърмят близначетата си.  Peace
За възглавниците - когато бях бременна и аз бях пуснала темичка с въпрос за същата възглавница:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=200942.0

И това, което ми отговориха там се покрива сега и с моето мнение, след дългогодишен опит с кърмене на близнаци - възглавницата наистина изглежда удобна, но не е най-необходимото нещо за успешно кърмене. Както villyh и аз се справях отлично с няколко обикновени възглавници, освен това имаш и избор да избираш различна поза за кърмене на бебетата. Пък втората възглавница с "палатката" за криене на близнаците дори малко ме разсмя  Grinning С твое позволение ще пусна снимката в моя блог в една статия за кърменето на близнаци навън  Wink

Помпа също не е необходимо да закупуваш предварително.  Peace Не се знае дали ще ти е нужна, а ако се наложи да изцеждаш по малко в първите дни след раждането можеш да го правиш чудесно (и дори по-ефективно) на ръка. Тогава количествата коластра не са много. Можеш да се информираш откъде и каква помпа можеш да закупиш, за да решиш в последствие ако ти потрябва каква е най-удобна за конкретните ти нужди.
Електрическите помпи наистина са ефективни и времеспестяващи, но може да отложиш подобна "инвестиция" за момента, в която е наистина необходима. Вярно е и това, което си прочела, че с изключение на професионалните болнични помпи, в останалите няма как да се стерилизират всички части, което крие своите рискове.  Peace
Виж целия пост
# 12
  Здравей,
радвам се че лекцията ти е допаднала, д-р Попиванова е страхотен човек и специалист.
  А сега по въпросите, да определено не се препоръчва ползването на помпа втора ръка поради различни рискове. Едното е че при домашна стерилизация има патогени и микроорганизми, както и определени болести, рискът от които не може да бъде изключен. Дори да познаваме майката и да смятаме, че и имаме доверие и това не е пробем, както и Вили е споменала в помпи, които не могат да бъдат напълно разглобени, винаги може да има мляко в скрити части. Докторката тъкмо скоро споделяше, как една майка изпуснала някаква помпа и около моторчето, открила мухъл и подобни неща от попаднало преди месеци мляко. Тук остава и амортизацията на частите и моторчето, ако е електрическа. Доколкото разбирам, четеш на англииски, ето една статия по въпроса - http://www.breastfeedingonline.com/pumps.shtml
  Има помпи, които стават за многократна употреба разбира се, но при тях е гарантирано че няма контакт на млякото с общите части и при тези от болничен тип, има индивидуален накрайник за всяка майка.

  По въпроса за възглавниците, аз също не съм ползвала, наистина повче обикновенни възглавници или достатъчно широка друга възглавница, могат да свършат същата работа. Макар че докторката също похвали много подобна голяма възглавница за близнаци от личен опит. Аз обаче кърмех в поза в която тези възглавници щяха да по-скоро да ми пречат. Имаше периоди обаче в които определено се замислях и исках нещо подобно. Позата и начина по който се кърмят едновременно две бебета, зависи страшно много от индивидуалните особености и структура на гърдите на жената, а и от самите бебета. Общо взето бебето заема такава поза, която е най-удобна спрямо това накъде сочи зърното и лежи гърдата в спокойно състояние. Именно затова една подобна възглавнице, не би била удобна за всеки един човек.
   Пиши ми на скайп ако искаш и който друг проявява интерес за една много симпатична презентация на паъйрпоинт за кърменето на близнаците. Има част с възглавници, възглавници, мнооого възглавници  Heart Eyes Скайп Aila_24

  И последно, макар че близначетата наистина когато са доносени са страхотни помпички и вършат перфектна работа, за съжаление често се раждат малко по-рано и малко по-малки, и имат нужда от няколко дни или седмици за да започнат да сучат ефективно и да стимулират необходимото производство. А именно първите дни са определящи за производството на мляко. Затова в практиката ми особено при близнаци, предпочитам един вид да се презастраховам, докато се убедя че бебетата сучат добре и наддават добре, да препоръчам доизцеждане с помпа на гърдите първите дни. Тук обаче перфектна роля може да свърши изцеждането на ръка или  с най-обикновенна ръчна помпа, повечето майки са доволни от Авент, а те не са скъпи толкова и не си заслужава риска от взимането на такава втора употреба.
Виж целия пост
# 13
Café con leche, аз ползвах до скоро възглавница като втората, която си пуснала, без палатката обаче Simple Smile Много ми беше удобна, опитах с обикновени възглавници, но доста ме болеше гърба и се наложи да се снабдя с някаква екстра. И до скоро си я ползвах, но вече младежите слизат от нея като се напапат и не мога да ги гоня по спалнята, та сега ги кърмя един по един Wink Но да знаеш, че самата възглавница представлява една надуваема част, като пояс за плуване и един калъф - определено няма какво да струва 70 долара в нея.

За помпата: купих си може би 2-3 месеца след раждането и то някаква съвсем обикновена - и такава ще ти свърши работа, ако се наложи.
Виж целия пост
# 14
Jiji_biji събирам снимки за албумчето за кърмене на близнаци, ако не се притесняваш и имаш някоя на бебчетата с възглавницата, ще съм ти много благодарна  Simple Smile
Поздравления за дългото и успешно кърмене  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия