Меню за Бъдни вечер и за Коледа

  • 53 924
  • 40
Моля ви споделете с мен какво сте решили да приготвите за тези два хубави семейни празника.Също и как мислите да подредите масата ,така,че да изглежда повече от празнична.Благодаря предварително.
Виж целия пост
# 1
Тази година няма да сме в къщи на коледа,но по принцип на Бъдни вечер има задължително:постни сарми,питка,чесън,орехи,ошаф,кисело зеле с ориз,салата от печен пипер,чушки пълнени с боб и тиквеник. По средата слагам питката в която има запалена свещичка,около нея големи чинии с ястията а по цялата маса пръскам елхови клонки,орехи и чесън.

На коледа се развихрям повече.Задължително има капама,много сладки и коледна пита!
Украсяването всяка година е различно.Сгъвам салфетките по специфичен начин,слагам снежинки по масата и т.н
Виж целия пост
# 2
Здравей аз много обичам Бъдни Вечер и Коледа,голяма традиционалистка съм и се старая за тези празници да си приготвям всичко сама без помощта на майка ми и свекърва ми.За Бъдни Вечер ще направя постни зелеви сарми,пълнени чушки с ориз,ошаф,тиквеник,питка с късмети,търлян боб(така му казват от моя край)-варен боб се смачква на пюре и се поръсва с червен пипер,сол и олио(не знам дали всеки го прави,но моята майка го прави всяка година),също така правя и нещо като хайвер от счукани орехи,чесън,сол и олио(доста мазно го правя,пак го знам от майка ми)слагам също цели нечупени орехи и след края на вечерята всеки си взима по един орех и го чупи за да разбере дали ще е здрав през новата,ако е хубав ще е здрав,а ако е черен или развален ореха ще боледува и така.Друго на масата слагаме също греяна ракия,червено вино,плодове и друго за сега не се сещам,мисля че това е всичко което слагаме на Бъдни Вечер.А за Коледа тази година за първи път ще правя по рецепта от форума Капама и мисля да направя баклава.Още не съм решила точно какво друго да приготвя за Коледа,ще мисля тези дни,че не остана много време LaughingА що се отнася до подреждането на масата всяка година импровизираме и украсяваме по различен начин,иначе слагаме покривка и салфетки с коледни мотиви,слагаме на масата свещи(червени,зелени и бели)и клонки борови за повече настроение-без мириса на бор не върви на Коледа GrinningДруго засега не се сещам,ако се сетя нещо ще пиша пак WinkВесели Празници на всички Hug
Виж целия пост
# 3
За Бъдни вечер:
-Сърми със зелев лист,вътре завитото е ориз,гъби,морков,подправки
-Зеленчуци с картофи
-плодове
-ядки
-Трушия
-Питка
-Фасул яхния

Коледа:
-Печена патица
-печени картофи в мазнината от патицата
-Баклава
-Дребни сладки
-торта
-шопска салата
-ядки
-подове
-алкохолни и безалкохолни напитки

Виж целия пост
# 4
Коледното ми меню също е готово иzмислено.  Wink
1. Пълнено роло с пушена сьомга и към това нещо от рода на палачинки с копър
2. Салата (Feldsalat) с печени орехи и круши (и двете на тиган)
3. Есенция (супа) от гъби (не им zнам името, не са печурки) със сметана със Sherry
4. Филе от елен със ванилия и сос от blueberry. За гарнитура кнедли от един вид гъби (пак не им zнам името сега) и пюре от брюкселско zеле
5. Коледно тирамису със спекулатиус
много странно zвучи всичко така преведено Joy
Виж целия пост
# 5
Ох, моето меню е малко дългички, но повечето от нещата са ми готови вече
           КОЛЕДНО МЕНЮ
1.   Винегрет
2.   Снежни човечета
3.   Салата с чушки и сирене Дунавая
4.   Селедка под шубой 
5.   Салат от Тифани или руска салата
6.   Пълнена пуйка с кисело зеле
7.   Питка
8.   Медена къщичка
9.   Медена елха
10.   Дядо Коледа в новата форма
11.   Панетоне
12.   Щолен 
13.   Английски коледен кекс
14.   Баклава
15.   Сладки елхички и дядо Коледа
16.   Пряники 
17.   Локумка 
18.   Сладки с орех 
19.   Меденки
20.    Орехови таралежки
21.    Сладки с щприц
Виж целия пост
# 6
Е, не ти ме застреля с това меню направо #2gunfire Sick
Кажи ми какво е пряники?
Виж целия пост
# 7
Това са руски бисквити, медени с много подправки и канела, отгоре със захарна глазура. Ето такива:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=981295
Искаш ли рецептата?
Виж целия пост
# 8
За Бъдни вечер съм сама с децата и смятам да не ги шашкам с огромна софра ,че нищо няма да кусат hahaha hahaha
Така че ще им направя лозови сърми;варени картофи;компот;питка с пара;тиквеник;орехи;сокче;вино;печен пипер с кисело мляко и чесън.
Това е май  newsm78
За Коледа сме на гости Party Party
Виж целия пост
# 9
Нашето меню за Бъдни вечер си е все едно и също май:

1. Боб на фурна
2. Леща
3. Сарми - зелеви и лозови с ориз и маслини
4. Ядки
5. Тиквеник
6. Питка
7. Зелева салата
8. Мисля да направя и картофена салата
9. Салата от лютеничка с праз
10. Туршия
11. Плодове

Това е примерно меню, нещата трябва да са нечетен брой. Ние слагаме всичко на масата, украсена е със свещи, коледна покривка и салфетки с коледни мотиви Simple Smile.
Виж целия пост
# 10
Това са руски бисквити, медени с много подправки и канела, отгоре със захарна глазура. Ето такива:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=981295
Искаш ли рецептата?
Да,аз я искам.
Виж целия пост
# 11
Това са руски бисквити, медени с много подправки и канела, отгоре със захарна глазура. Ето такива:
http://www.7ya.ru/photos/private-showphoto.aspx?RubrID=108125&PhotoID=981295
Искаш ли рецептата?
Ма недей пита, давай, че идва Коледа Laughing
Виж целия пост
# 12
Ох, момичета дала съм ги ето тук, ако имате въпроси по превода питайте, че сега нямам време да превеждам.
http://www.goblenite.com/phpBB/viewtopic.php?t=683&sid=f14c5 … 87c501bd076cc7236
Виж целия пост
# 13
djemma ,
мила може ли да ти дойдем на гости Mr. Green като гледам колко много ще готвиш май ще имаш нужда от помощ за да опразните чиниите !!!!  Joy
Виж целия пост
# 14
Разбира се,заповядайте. Grinning
Виж целия пост
# 15
2. Салата (Feldsalat) с печени орехи и круши (и двете на тиган)
3. Есенция (супа) от гъби (не им zнам името, не са печурки) със сметана със Sherry
5. Коледно тирамису със спекулатиус
много странно zвучи всичко така преведено Joy

Моля те, Фрея, какви са тези чудесии, които ще правиш за Коледа? Каква е тази вкусничка салатка с круши? Може ли да се направи в България или е са някакви засукани продукти? И какво е това "спекулатиус"?
Виж целия пост
# 16
Менюто ни за Бъдни вечер:

Зелник/баница с праз/
Питка
Боб яхния
Лозови и зелеви сарми
Туршия
Плодове
Орехи
Чесън
Мед

Меню за Коледа

Кисело зеле с свинско и пилешко месо печено във кален гювеч/или с кокошка/
Руска салата/Снежанка
Туршия
Мезета-салам,кашкавал...
Ракия,бира,вино....кой каквото му се пие
Безалкохолни напитки
Сладки
Бонбони
Ядки

Това е ....обикновенно и на Бъдни вечер и на Коледа се преяжда,за Нова година пък да не говорим Mr. Green Mr. Green Mr. Green Peace
Виж целия пост
# 17
Моля те, Фрея, какви са тези чудесии, които ще правиш за Коледа? Каква е тази вкусничка салатка с круши? Може ли да се направи в България или е са някакви засукани продукти? И какво е това "спекулатиус"?
Може, zащо да не може. Продава ли се таzи салата Feldsalat? Май и с рукола може да опиташ, неzнам. Иначе така иzглежда
150 гр. от таzи салата
2 круши
100 гр. орехи на половинки наряzани
4 с.л. балсамико оцет
мед
малко масло
Крушите се белят, махат им се семето и се наряzват на парчета. След това в тиган zатържваш маслото и прибавяш орехите и крушите да се попекат малко. Раzпределяш салатата и крушите с орехите по чиниите. В тигана прибавяш оцета и след това меда, докато се получи кремообраzна консистенция. Заливаш салатата със соса и поднасяш топличка.
Аz много я харесвам. Може да увеличиш бройката в zависимост от хората.

Спекулатиус е типична коледна сладка в Германия, а пък в хОландия го ядат цялата година. Обикновено върху тях са иzобраzени фигури от живота на св. Николай. Иzполzват се раzлични подправки с канела, инд. орехче, кардамон и др. Ето така иzглеждат
Виж целия пост
# 18
Аз за Бъдни вечер ще приготвя:
Пита с паричка
Тиквеник
Салата от прясно зеле с морков и целина
Хайвер от чесън и орехи
Пълнени пиперки с булгур и гъби
Салата от смилянски боб
Варени картофи с пресен лук
Но от всичко в малки количества Grinning

За Коледа :
Салата с рачешки рулца и царевица
Млечна салата
За водка-препечени филийки от франзела,намазани с масло и отгоре хайвер
Маринована херинга с пресен лук
Предястие-варен език с чесън
                  пълнени гъбки с пермезан
основно ястие-банска капама,но както вече писах ,ще сложа и завити като сарми свински ребърца,нарязани с големина 3см.Става чудна!
Пита "Слънце"
Следястията са мезета,ядки
За десерт-Добуш торта-изпитана рецепта на майка ми!!!
От коледните щолени-купен
Плодове
И още една идейка,за да не е събирането само ядене-със сина ми подготвяме номинации за всеки с много хумористични  грамоти и разбира се,увити във фолио награди,правим коледна томбола като билетчетата ги слагаме предварително на облегалката на стола във форма елхичка ,например и отделно от дрян правим мини дръвче на изненадите-там окачаме хумористични пожелания./Тази година си ги откраднахме от форума/ Laughing
Виж целия пост
# 19
менюто за бъдни вечер е следното:

салата табули - оформена като елха
салата снежанка - оформена като легнал снежен човек
снежен човек от сирене - рецепта от форума
салата от манатарки
всевъзможните мамини туршии

лозови сарми с леща
пълнени сушени чушки с боб


капама
погача с късмети
баница със сирене

тиквеник
баклава
морковен сладкиш - пак по форумска рецепта
един огромен куп коледни сладки
печени дюли

на коледа ще започнем с кафе и сладкиши. после сме на църква, а по традиция (наложена от габриела) след църква обядваме навън - в макдоналдс или KFC. надявам се една неделя поне да пропуснем, но тя ще реши - оставили сме на нея да планира неделния обяд.

за вечерта на коледа ще имаме гости, но те са от най-непретенциозния тип и виждането ни с тях е наистина за да се видим и няма значение какво ще има на масата. още не съм решила какво ще сервирам - или ще модифицирам нещо от предишния ден или ще си направя "заготовка"за нещо бързо, защото целият коледен ден ни е зает с вечерното представление на децата - репетиции, декори, костюми...


при нас е така - на коледа имаме да свършим един куп неща, затова семейството се събира на бъдни вечер.  на нова година пък всеки следва собствена програма и пак не можем да сме всички заедно. затова голямата фамилия празнува на бъдни вечер и тогава прилагаме всички знайни и незнайни традиции - то и от менюто ни личи. Wink
Виж целия пост
# 20
КОЛКО ХУБАВООо!!
Виж целия пост
# 21
Аз съм традиционалиска. На Бъдни вечер трапезата ни е изцяло постна. На масата слагам 7 или 12 блюда. На времето баба ми така правеше, все при нея се събирахме на този празник, това съм си пренесла в моето семейство.

1.постна содена питка ( в моя край, късметите ги слагаме на коледа- паричка, дренче, копче- слагат се и други, но аз се ограничавам с тези, защото пък, започнах да правя и баница с късмети за Коледа, възприех го от мъжа ми)
2. ошаф
3. боб-чорба
4. постни лозови сърмички с ориз
5. постни зелеви сърмички и чушки пълнени с ориз
6. чеснова разядка
7. чушки пълнени с боб
8. търкан боб
9. туршия
10. варено жито, с орехи сушени плодове
11. ядки и плодове
12. тиквеник

Коледа (обикновено на Коледа обикаляме роднините, но тази година за първи път ще имаме гости, ние) Е, на втория ден пак ще обикаляме роднините, че аз съм с голяма рода.
1. Пълнена пуика със кисело зеле, в гювеч. Почти, като капама.
2. Салати и туршия
3. Няколко вида дребни сладки
4. Торта
5. баклава

забравих баклавата, затова я добавям, може и друго да съм забравила, но засега е това.

Виж целия пост
# 22
На Бъдни вечер ще сме у нас заедно с най-близките ни приятели, а на Коледа пък ние ще сме у тях.

За Бъдни вечер ще има
-питка с паричка
-зелена салата, с репички и маслини
-мешана салата
-салата табули
-хумус и чипс от едни пълнозърнести питки-джобове
-пълнени сухи чушки с боб
-пататник, тиквеник или пълнена тиква(ако ми остане време)
-плодова салата в половинки от ананас
-печени пълнени ябълки в тесто, поляти със сос карамел
-ядки, сушени плодове
Приятелката ми ще носи лозови сърмички и морковена салата, а за Коледа пък тя ще прави печено свинско със зеле, баница с късмети, пак няколко вида салати, баклава.
От мен - погача, салата от сирена във форма на елха, торта от целувчени блатове и няколко вида сладки.
За другите празнични дни у нас, макар че не знам колко ще се задържим у нас, мисля да направя месни зелеви сърми, пълнени пилешки гърди, баклава.


Виж целия пост
# 23

6.   Пълнена пуйка с кисело зеле

Може ли да споделиш рецептата? И въобще някой да сподели рецепта за пуйка, и то коледна? Нещо по-така Wink Sunglasses Имам пуйка и още не съм я измислила какво точно ше я правя newsm78
А по темата:
За Бъдни вечер:
Прясна салата (салатки, домати, краставички, репички)
Трушия
Салата от боб (Коледена боб салата  -по Иван Звездев)
Салата от червено цвекло (там от онази темичка с червеното цвекло Wink)
Картофи с пастет от маслини
Рибна паеля
Сърми лозови-постни (по Троянски, отново по Иван Звездев)
Супа от леща и спанак (аман, обаче пак от Иванчо Embarassed - абе в сайта има хубави рецепти просто)
Питка с паричка
Ошав
За десерт-все още не знам. Очаквам времето за десерта да дойде след 12ч, за да ям шоколад, шоколад, шоколаааадддд.... Crazy Crazy Crazy
Виж целия пост
# 24
Моята рецепта за коледна пуйка е в гювеч.

1. Приготвям плънката за пуйката
   
    продукти (като дроб-сърма):
няколко глави лук
дреболии от пуйката
ориз
може и малко гъби, но не слагам винаги, даже тази година съм решила да не слагам.
подправки (чубрица, мащерка, риган, майорана, черен и бял пипер, магданоз (много, много ситно нарязан, като подправките почти, защото мъжа ми и дъщеря ми иначе започват да го пощят, и направо полудявам)

Първо сварявам дреболиите и ги нарязван на кубчета. Запържвам лука в доста мазнина (по-скоро само го задушавам), към него изсипвам дробчетата, да се обърнат и запържат малко с лука в мазнината, слагам и подправките, най накрая слагам ориза да се запържи малко, накрая доливам вода и добавям магданоза. Оставям го да къкри докато ориза поеме водичката и е почти сварен. през това време обработвам зелето, което е вече нарязано на ситно. Слагам му обилно червен пипер, и няколко зарна черен пипер и бахар. Пълня пуйката с плънката и я зашивам, ако ми остане от плънката, а то винаги остава, пълня зелеви сърмички и една-две сухи чушки за цвят и аромат. 

В гювеча нареждам на дъното няколко зелеви листа, после нареждам сърмичките и чушките. Пак слагам един лист зеле, за да не ми се смесват с другото зеле. Отгоре слагам пуйката, като нея съм я намазала обилно с червен пипер, а под кожицата съм и пъхнала парченца масло. Около пуйката изсипвам накълцаното зеле, така че да не мърда и леко да я покрие. Поливам зелето обилно със олио, зелев сок и вода. Слагам и вода, защото зелето ми е саленичко, а аз не обичам много сол. Накрая покривам с няколко зелеви листа, затварям и пъхам във фурната, да си къкри няколко часа. Обикновено почти всичко ми е готово от предния ден и само сутринта на Коледа, го редя и пъхам във фурната, та до обяда да стане. Това е! Дано да ти хареса!
 
Виж целия пост
# 25
Моята рецепта за коледна пуйка е в гювеч.
----
Това е! Дано да ти хареса!
 
Много е хубаво, ама аз толкоз голям гювеч нямам Rolling Eyes Дали да не разфасовам животното и да омеша всичко?  Thinking
Виж целия пост
# 26
Да, мисля, че пак ще стане много вкусно. А можеш да направиш същото и в по-дълбока тавичка, като слошиш пуиката цяла и напълнена, а покрай нея зелето, и покриеш със фолио, накрая само отвиваш за да се позапече пуйката, да и стане червено кафява кожичката. Ммммм, като ти пиша и започвам да слюнкоотделям!  Grinning при вторият начин на печене, не е лошо да посвариш леко пуйката, хем по бързо ще се изпече, хем ще е крехка и със сигурност, ще е изпечена. Трябва и отвреме на време да отвиваш и да поливаш пуйката със соса, за да не засъхне отгоре, ама това е към края на печенето. Казвам ти го от опит, защото преди да си купя гювеч миналата година така я печах.
Виж целия пост
# 27
...
-печени пълнени ябълки в тесто, поляти със сос карамел
...

Tannita, сподели моля те рецептата за тези ябълки.
Благодаря!
Виж целия пост
# 28
Не зная точно тук ли да попитам - продават един вид кашкавал, на който пише, че е от растителен произход. Той счита ли се за постно ястие или не? Защото, ако е постен, много ще ме улесни в приготвянето на вкусотии за Бъдни вечер. Дано някой знае и ми каже! Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 29
Не зная точно тук ли да попитам - продават един вид кашкавал, на който пише, че е от растителен произход. Той счита ли се за постно ястие или не? Защото, ако е постен, много ще ме улесни в приготвянето на вкусотии за Бъдни вечер. Дано някой знае и ми каже! Благодаря предварително!
Този кашкавал, който аз съм срещала като растителен е ТОФУ, т.е. соев кашкавал. Не би трябвало да има животински съставки в такъв случай.
Виж целия пост
# 30
Не е Тофу. Български е някакъв, не си спомням марката, на вид е като обикновения кашкавал, на вкус по-скоро на топено сирене докарва.  Така си пише, че е с растителни мазнини произведен. newsm78
Виж целия пост
# 31
БЪДНИ ВЕЧЕР:
1.БОБ
2.СЪРМИ
3.ЧУШКИ
4.ОШАВ
5.ПИТКА
6.САЛАТА
7.ПЛОДОВЕ, ОРЕХИ, ЧЕСЪН
8.ТИКВЕНИК
9.ЗЕЛНИК
КОЛЕДА:
1.САЛАТА – ШОПСКА, ИТАЛИАНСКА
2.ПЪЛНЕНИ ЯЙЦА
3.СУХИ МЕЗЕТА
4.ПЪРЖОЛИ С ГЪБИ, КРАСТАВИЧКИ, СМЕТАНА
5.БАКЛАВА
6.АЛКОХОЛНИ И БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ

Виж целия пост
# 32
Ето и моите менюта :

Бъдни вечер:

1. Бобена салата (а ла Иван Звездев)
2. Посни сърми и чушки
3. Питка с паричка
4. Тиквеник
5. Орехи
6. Мед
7. Чесън


Коледа :


1. Прясна салата
2. ордьовър някакъв или разни мезета
3. Пуешки сърми
4. Задушени паржоли с чесън
5. Баница с праз и късмети
6. Питка
7. Курабийки и дребни сладки
Виж целия пост
# 33
БЪДНИ ВЕЧЕР:

1. Боб със зеле
2. Сърми
3. Чушки пълнени с ориз
4. Ошаф
5. Сух таратор
6. Питка
7. Тиквеник
8. Зелник
9. Кравай

на Коледа сме на гости Laughing Laughing Laughing Laughing
Виж целия пост
# 34
Страхотни предложения и идейки получих поради вас.Само дето ми се иска всяка,която предложи меню да я попитам за някоя рецепта от менюто и.Ама май е мисия невъзможна.
Silviat,моля те сподели как правиш зелника?
А някой знае ли как да направя свинско с червено вино,запечено на фурна?
Виж целия пост
# 35
Давайте бобената салата на Звездев!  Wink Praynig
Виж целия пост
# 36
И мен ме заитригува тая рецепта на Иван Звездев. Ето я:


Коледена боб салата

25/12/2002


Списък на необходимите продукти:

4 шепи шарен боб
3-4 кисели краставички
1 стрък праз лук
2 глави кромид лук
1 люта чушка

за заливката:
2 скилидки чесън
3-4 с. л. оцет
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сух магданоз
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
7-8 с. л. олио
3-4 с. л. лютеница


Начин на приготвяне:


   

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.
   

2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва наситно и всичко се прибавя към боба.
   

3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.
Виж целия пост
# 37
Коледена боб салата
Ей, Rumya, изпреварила си ме. Grinning Точно тази е! smile3521
Виж целия пост
# 38
1. лозови сърми с маслини и гъби;
2. зелеви сърми с витабел;
3. чушки с боб;
4. картофи с зеленчуци;
5. боб салата;
6. питка;
7. тиквеник;
до 11 ще сложа всичко останало постно на масата.
Свекър и свекърва ми ще са у нас на гости, а и зълва ми, тя ще ми помага с гозбите.
Виж целия пост
# 39
Моето скалъпено в последния момент меню за Бъдни вечер е: http://www.pachikulinar.dir.bg/_wm/library/item.php?did=2138&df=8&dflid=3.
А правех планове мъжът ми да обикаля родата, за да се изхранва  Mr. Green
Виж целия пост
# 40
И мен ме заитригува тая рецепта на Иван Звездев. Ето я:


Коледена боб салата

25/12/2002


Списък на необходимите продукти:

4 шепи шарен боб
3-4 кисели краставички
1 стрък праз лук
2 глави кромид лук
1 люта чушка

за заливката:
2 скилидки чесън
3-4 с. л. оцет
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сух магданоз
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
7-8 с. л. олио
3-4 с. л. лютеница


Начин на приготвяне:


   

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.
   

2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва наситно и всичко се прибавя към боба.
   

3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.



... и последният да затвори вратата...  Crazy Не е за мен тая работа, много пипкава такава...  Mr. Green
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия