МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 65 252
  • 742
# 300
Добро утро на всички.Виждам , че се увеличава армията на пекарите с нови попълнения. Успехи на всички в благородната кауза за изхранване на домочадията с качествена храна. Grinning
Аз имам едно питане. Напоследък белия хляб, който правя ми мирише странно , като на царевичен. На вид е бял, добре се надига и изпича и нямам други забележки, но вкуса е странен. Правя основно по рецептата на Полин с айран. Пробвах като смених мазнината/олио, зехтин, масло/, направих и само с вода-резултата е един и същ. Остава ми като единствена причина брашното. На София мел- обикновенното ,с тъмно син етикет,купено от Била.Случвало ли ви се е да има такава фрапираща разлика във вкуса. Не искам да си мисля, че е смитано по някакви складове от всякакви зърна и са добавени избелители после.
Виж целия пост
# 301
Ами на мен ми се е случвало с ръженото брашно - хляба ми си мирише на канела и това си е положението. И 50 гр ръжено да добавя - хляба замирисва жестоко на канела.
Виж целия пост
# 302
И аз да се тупна в темата на пекарките. Вчера ми подариха хлебопекарна (от кога се канех да си купя, добре, че ми подариха). Та за сега само чета и записвам рецепти, мисля скоро да пробвам да направя козунак. Направо на трудното скачам. Но имам бая хляб, който трябва да се изяде. А ръчно като правя козунак, бая време ми отнема. Като четох рецепти за козунак в машини за хляб, звучеше къде, къде по лесно. Ако имате съвети за начинаещи, моля аз съм насреща.  Twisted Evil
Виж целия пост
# 303
В началото на темата има БАЯ съвети за начинаещи - за хляб и козунаци Peace
Виж целия пост
# 304
Ако имате съвети за начинаещи, моля аз съм насреща.  Twisted Evil
първият съвет е да понаправиш няколко различни и успешни хляба. да свикнеш с поведението на машината,тестото,програмите.
вторият съвет от мен е да правиш козунака в машината , но да го печеш в печката.   bouquet
третият съвет - припокриващ като предходния на mama Tin
Виж целия пост
# 305
Здравейте Simple Smile правили ли сте хляб от брашно от лимец? Не пълнозърнесто, а нормално. Четох в блога, че бялото брашно може напълно да се замести с брашно от лимец, но все си мисля че може и да има друга рецепта, а не типичната 300 г вода, 500 г брашно, чл сол, чл захар, сл сол, сл лимонов сок, сл грис. А дори и типичната рецепта да е ползвал някой, ми интересно какво се получава - какво да очаквам. Пухкав хляб ли става, "павенце" ли?

ПС: този грис така и не знам защо се слага, но от както правя хляб, винаги си го слагам
Виж целия пост
# 306
Здравейте Simple Smile правили ли сте хляб от брашно от лимец? Не пълнозърнесто, а нормално. Четох в блога, че бялото брашно може напълно да се замести с брашно от лимец, но все си мисля че може и да има друга рецепта, а не типичната 300 г вода, 500 г брашно, чл сол, чл захар, сл сол, сл лимонов сок, сл грис. А дори и типичната рецепта да е ползвал някой, ми интересно какво се получава - какво да очаквам. Пухкав хляб ли става, "павенце" ли?

ПС: този грис така и не знам защо се слага, но от както правя хляб, винаги си го слагам

Лимеца (спелтата) е диво жито, така че при него няма пълнозърнесто и фино, ами само един вид брашно. Само от бимец, хляба е съвсем различен бих казал дори вече непознат у нас. Затова моето лично мнение е, че трябва брашното от лимец да се използва само в комбинация с нормално брашно. В началото на темата ще намерите линк към блога на темата, където са дадени препоръки за пропорции в рецептата.
Виж целия пост
# 307
Не мога да се съглася с дядо хаджия.
Аз съм правила хляб с брашно само от лимец. Вкусът и ароматът са уникални, напомнят ми за хляба, който се печеше на село навремето.
Поведението на брашното при замесване и втасване е обичайното, не съм правила корекция по рецептите.
Виж целия пост
# 308
дядо хаджия,  KayRenn,

Благодаря ви за включването! Аз от нетърпение не изчаках отговорите и си направих хлебчето от фино 100% лимецово брашно както правя от обикновено брашно. Получи се вкусен, бял, ароматен хляб, не го оценявам като много по-различен от обикновения бял хляб, който по принцип си правя, но пък като изчетох колко е по-полезен, кеф ми е да го ям и да го сервирам вкъщи Simple Smile

Аз тук въобще не съм виждала такова брашно, не съм и търсила. Приятелка ми обърна внимание за него и ми го донесоха от биомагазин в Германия. Живея в малък град и при нас нищо няма. Simple Smile Та гарантирам, че има и пълнозърнесто брашно, хлябът от което даже бил страхотно вкусен.

Който е от София и се интересува, в ХИТ имало много видове брашна, включително лимец и всякакви екзотични зърна. Информацията не е проверена лично, но подозирам, че е истина Simple Smile
Виж целия пост
# 309
Не мога да се съглася с дядо хаджия.
Аз съм правила хляб с брашно само от лимец. Вкусът и ароматът са уникални, напомнят ми за хляба, който се печеше на село навремето.
Поведението на брашното при замесване и втасване е обичайното, не съм правила корекция по рецептите.

С една малка забележка, че лимец у нас отдавна не е използван широко, така че и хляба навремето на село се е приготвял от пшениченото брашно, което и сега ползваме.
Виж целия пост
# 310
Ако ще издребняваме, написала съм "напомня" Wink.
Виж целия пост
# 311
Ако ще издребняваме, написала съм "напомня" Wink.

Значи написах го не са друго, а защото хората не знаят какво са загубили, когато са се отказали от лимеца. Явно вредите от модернизациите не са характерни само на съвремието, ами ги е имало и в миналото.
Виж целия пост
# 312
Момичета и момчета  Laughing, знам, че не е по темата, но знаете ли от къде мога да си купя казанче за ALASKA и евентуално с кои други марки е съвместимо?
Виж целия пост
# 313
Момичета и момчета  Laughing, знам, че не е по темата, но знаете ли от къде мога да си купя казанче за ALASKA и евентуално с кои други марки е съвместимо?
многократно е коментирано - най-напред по сервизите.   bouquet
Виж целия пост
# 314
Приятели, имам молба  Praynig
Хареса ни много ето този хляб:

Хляб за тост

400 мл.вода
5 супени лъжици олио- мерителната от машината
3 чаени лъжици сол -мерителната от машината
2 супни лъжици захар- мерителната от машината
2 супени лъжици оцет- мерителната от машината
700 грама брашно
14 грама жива мая. Едно кубче го разделям на 3 и правя 3 хляба с него
В процеса на измесване може да се наложи добавяне на брашно,за да се получи хубава топка тесто.


Но трябва да направя няколко изменения и не съм сигурна как - трябва да намаля брашното, защото тестото ми стана прекалено много за моята машинка, а и не обичам много големи хлябове - тоест искам тази рецепта да я намаля наполовина. Също така искам да сложа суха мая.
Дали някой може да ми помогне с адаптирането, много ще съм задължена!   bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия