Къде какъв бакшиш оставяте?

  • 8 600
  • 44
# 15
Оставям, където заслужават. При това не оставям големи бакшиши, а закръглям. И в магазините си взимам жълтите стотинки, както и обратно, винаги имам достатъчно за цени от типа "и 99ст." Mr. Green Да ви кажа, това с жълтите стотинки е доста изгодно, човек губи една прилична сума годишно, ако не си ги "търси" и ползва.
Не считам, че е нужно да оставям бакшиш - ами на отсрещната страна това и е работата, за това ис е плаща. На мен нито ми се носят подаръци за добре свършена работа, нито ми се оставят бакшиши. Мдаам... Crossing Arms
Виж целия пост
# 16
Не знам, ама тия жълти стотинки не мога да ги понасям и си ги оставям най-редовно. Вкъщи ги трупаме и когато реша да ги уедря става много сложно - преди магазинчетата искаха, но вече не. Налага се да ходя специално в банка, за да си взема 5-10 лева. Така като ги гледам са ми загубени пари, поне да ги зарязвам в магазина Simple Smile
Виж целия пост
# 17
Събирай ги за година, misheva. Писах, моите бяха 30 лв. Сега се включи в буркан-банка и майка ми и онзи ден ги роих с децата, от януари до сега са вече около 50.
Виж целия пост
# 18
На мен най-редовно ми се случва таксиметров шофьор да закръгли сумата в моя полза. Примерно, ако броячът е отчел 3, 20 лв, той ми иска само 3 лв.
Виж целия пост
# 19
В магазин никога не оставям жълтите стотинки.Прибирам ги си, вършат си ми работа.В заведение оставям в зависимост от обслужването.В моя град имаше още преди 10 и повече години кафене ,където беше калкулирано обслужването.

Цитат
На мен най-редовно ми се случва таксиметров шофьор да закръгли сумата в моя полза. Примерно, ако броячът е отчел 3, 20 лв, той ми иска само 3 лв.

И на мен Peace
Виж целия пост
# 20
Не знам, ама тия жълти стотинки не мога да ги понасям и си ги оставям най-редовно. Вкъщи ги трупаме и когато реша да ги уедря става много сложно - преди магазинчетата искаха, но вече не. Налага се да ходя специално в банка, за да си взема 5-10 лева. Така като ги гледам са ми загубени пари, поне да ги зарязвам в магазина Simple Smile

Как не ги искат? Ама сигурно ги връщат, не закръгляват рестото, нали.....тарикати. Ха не са ми ги взели, ха съм събрала шефовете им, КЗП и де що има още.
Виж целия пост
# 21
Не оставям големи бакшиши и не смятам проценти, закръглям просто сумите. Според случая, или аз казвам на сервитьора до колко да си закръгли, или чакам да ми върне точно рестото и евентуално оставям от него.  Така процедирам и с таксиметровите шофьори. Ако не съм доволна от обслужването, не оставям дори и жълта стотинка в повече, твърд принцип. В сладкарница Неделя веднъж броих точните 35 стотинки, но и персонала предполагам не се надяваше на благодарност от моя страна. Случвало ми се е също в такси да ми окръглят надолу, тогава със сигурност пък оставям отгоре. И още ме гризе съвестта за един невероятно свестен и внимателен такисметър, закара ме от летището до автогарата, брояча показваше 10лв точно и аз точно толкова му дадох, а той не само че ми донесе багажа до автобуса, а дори ми даде една бутилка минерална вода за изпът!
Виж целия пост
# 22
На бакшишите не оставям никакъв бакшиш Laughing Много са нагли, рядко има изключения от правилото. В ресторант оставям в зависимост от обслужването. В салона за красота - винаги. В кафетата - все по-рядко. При доставка до вкъщи, максимум 2лв.
Виж целия пост
# 23
  Оставям там, където ме обслужват качествено, с изключение на магазините. Самата аз като клиент се държа учтиво и се усмихвам на хората, които ме обслужват. Ако обаче ми се падне сърдит и арогантен служител, ставам зла и заядлива.
  Специално за такситата винаги съм подготвена с дребни пари и ако шофьорът е гад, му плащам до стотинка, като задължително давам и жълти монети.
  На доставчици на храна по домовете винаги оставям около 2 лв., защото досега винаги са били бързи и усмихнати.
Виж целия пост
# 24
На мен пък ми е съвестно,че последния път оставих на гинекологът ми 2 лева.Питах колко дължа не за друго,а защото се притеснявах да не е повече,а аз да дам по-малко.И той каза два лева и аз толкова оставих.Имах 2 банкноти по 2-не вървеше да оставя 4 лева.Не че не ги заслужава-той е невероятен.Обаче 4 лева не ми седяха добре,при положение че той каза 2...
Виж целия пост
# 25
Има професии, като сервитьор, където си струва да се остави бакшиш, защото на практика сметката покрива само поръчката, а тя не е долетяла сама на масата.
Но изцяло обслужващи професии като фризьор, козметик, аниматор и т.н, където цялата цена се отнася до услугата, не виждам никакъв смисъл да се оставя бакшиш. Ако цената, на която работят, им се струва ниска, да я вдигнат. Но не виждам защо трябва да им се оставя бакшиш. Дразня се, че го очакват от мен като клиент и им става неприятно, ако не оставя, а на практика аз съм си платила и услугата и любезното й изпълнение с цената.
Виж целия пост
# 26
Понякога оставям бакшиш, по-често не.
В кафенето, което почти всеки ден посещаваме с дъщеря ми, тъй като има детски кът така и не си намериха 1свястна сервитьорка.
Вечно намръщени, намусени, чакаш ги по 100часа да ти вземат поръчката и после да ти донесат сметката. Няколко пъти едната се опита да си прибере 20ст. само не видях на какво основание отгоре.
Ако поне малко се усмихваха, както съм редовен клиент щяха да получават доста повече от 20ст.
Виж целия пост
# 27
о на практика сметката покрива само поръчката, а тя не е долетяла сама на масата.

е това проблем на клиента ли е?
Виж целия пост
# 28
По принцип оставям, но откакто олекнах с 8 лв., защото нямал да върне, гледам да имам дребни. По чужбина навсякъде плащат с карти. Дано скоро стане и у нас.
Виж целия пост
# 29
Има професии, като сервитьор, където си струва да се остави бакшиш, защото на практика сметката покрива само поръчката, а тя не е долетяла сама на масата.

А заплатата на персонала не е калкулирана в цената, тя е като дар от собственика на заведението?

Една от сферите с най-лошо обслужване у нас е ресторантьорската. 98% от работещите в нея са с пълна липса на квалификация. Останалите 2% в голямата си част работят в гурме ресторантите, които пък от своя страна са посещавани от 2% от целокупното българско население. В нормален, средно скъп, семеен ресторант, прилично обслужване рядко се уцелва.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия