Дюли

  • 23 161
  • 63
# 45
Момичета ,как правите компот от дюли,колко захар слагате.Имам и малко листа казаха ми,че от тях ставало чай за кашлица,но се чудя дали да ги измия и да ги слагам да се сушат или след като ще правя компоти няма смисъм да суша и листа.Искам да направя малко компоти да имам за зимата за кашлицата на малчо,  разбрах че много помагали тези компоти.
Виж целия пост
# 46
След като варих 2 кг. дюли 2.5 часа, ги извадих разпадащи се и в течността прибавих 2 ч.ч. захар. /на вкус/ Варих почти още толкова, течността остана наполовина, но изобщо не се сгъстява. Какво става? Сега я изключих и я оставям до утре когато трябва да реша какво ка я правя. Приемам идеи всякакви, моля!
Виж целия пост
# 47
Момичета ,как правите компот от дюли,колко захар слагате.Имам и малко листа казаха ми,че от тях ставало чай за кашлица,но се чудя дали да ги измия и да ги слагам да се сушат или след като ще правя компоти няма смисъм да суша и листа.Искам да направя малко компоти да имам за зимата за кашлицата на малчо,  разбрах че много помагали тези компоти.

Здравей. Този компот наистина помага. Ние имаме една чаша с която мерим захарта, но тя се равнява на 5 супени лъжици. Просто с нея е по-удобно. И все пак зависи от това колко сладко обичате да бъде. Може и повече, може и по-малко. Няма закон. Но има друго нещо. Този компот се вари 2 часа, ако искаш водата му да стане червеникава. Иначе не се оцветява. Това го знам от моята майка.

Успех! Hug
Виж целия пост
# 48
Мари, а защо трябва да става червеникав...леле 2ч за един компот...Аз го варя около 15мин. и го оставям в горещата вода да вакумира. Захар - на вкус, у дома предпочитаме да е по-сладко  и да си го разредим с водичка, защото се набляга на пиенето.


mariyka
- ти желе ли искаш да направиш? След като извади плода премери ли си течността - колко беше тя, че си сложила само 2ч захар? При желето и сладката няма "захар на вкус" , захарта си има точна мярка, иначе не се получава. Разкажи повече за намеренията си, колко е била течността , колко е сега и ще измислим нещо.
Виж целия пост
# 49
Не знам що Икси. И аз се учудих. Нали ви писах. Това го научих от мама.   33uu

А за желето - аз сложих толкова захар, колкото течност. Както беше писало едно от момичетата по-горе... Peace

Оооо... момичето била ИКСИ... Embarassed Blush Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 50
ИКСИ, опитах се да направя желе по указанията в предните постове. Нарязах 2 кг. дюли и вода колкото да ги покрие. В момента остатъкът е 1.100л. с котсистенцията на сироп, но е много далеч от желето. Дали грешката ми не е в това, че прецедих течността преди да я варя? Спомням си от едно врече, че желето беше кристално чисто, затова я прецедих. Ако друго не стане ще го сгъстя с желатин. А  плодовете ще ги почистя от семките и после...?

п.с.
къде съм гледала вчера? май съм пропуснала 2 стр. където си пише течност:захар - 1:1.
Сега късно ли е да добавя още малко захар и да го посваря пак?
Виж целия пост
# 51
mariyka, тъкмо щях да ти пиша, че захарта ти е била малко.
Аз имам спомени, че когато моята баба правеше компот от дюли, слагаше карамелизирана захар, за да станел червен компота. Според нея така било по - вкусно и по - красиво  Simple Smile.
И аз имам едно въпросче - донесоха ми една торба с дюли, но са зелени. Дали мога сега да правя желе от тях или да ги чакам да пожълтеят. Засега съм ги наредила на закритата тераса в едни кутии.


Виж целия пост
# 52
Ох! Много въпроси станаха: струва ми се, че ще стане много сладко с повече захар newsm78  така много ми харесва на вкус. Имам пектин и желатин - не мога ли да направя нещо с тях да го сгъстя?
Виж целия пост
# 53
След като варих 2 кг. дюли 2.5 часа, ги извадих разпадащи се и в течността прибавих 2 ч.ч. захар. /на вкус/ Варих почти още толкова, течността остана наполовина, но изобщо не се сгъстява. Какво става? Сега я изключих и я оставям до утре когато трябва да реша какво ка я правя. Приемам идеи всякакви, моля!






Учудвам се, че не ти се получава. Много варене си му ударила. За тези два часа и половина трябваше да ти стане на камък желето. В рецептата която имам се слага 800гр. захар на 1л.сок. Ние в къщи не обичаме много сладко и аз слагам по-малко. Последния път сложих на 1л. сок 500гр. захар. Пак си става желето, но става по-малко количество.

Направих си и експеримент:Сварих до омекване семки останали ми от 2кг. дюли. Прецедих сока. Стана около 600мл. Прибавих му 600гр. захар, като завря сиропа, прибавих настъргани дюли около килограм. Варих до необходимата гъстота. Като капна капка на суха чинийка да не тече, след като поизстине. Прибавих чаена лъж. лимонтозу и след 2-3 мин. свалих от котлона и веднага насипах в сухи буркани. Стана чудесно сладко. Вие може да сложите повече захар.

Като правите желе:
Течността за желето се прецежда през сито , или тензух. Избистря се по време на варенето, получава се бистър червен кехлибарен цвят. Колкото повече е семенната част, толкова по-хубаво става.
Успех.




Виж целия пост
# 54
mariyka - Извинявай, че едвам сега сколасах да седна на компа и да поразсъждавам над казуса с твоето желе. Не ти се е получило, дори и след толкова варене, защото просто захарта ти е малко!
На литър и 100 течност аз слагам кило захар. Сладко е , безпорно, но това е то желе от дюли. Прецеждането си е Ок, мътно е, не се притеснявай, после се избистря. Когато е готово е най-бистро и изглежда като разтопен горещ мед. Капка от желето, капната в студена чинийка след около минута, две става като твърд течен мед....какви определения праскам, ама не се сещам за друго.
Желира се след изстиването. Слагай захар и продължавай да вариш и да пробваш с капките, ще стане, няма къде да иде.

пп. 2чаша захар са били много малко ,щом като сега течността ти е спаднала на половина....трябвало е поне 2кг захар да се сложи. В момента имаш сироп, явно приятен за пиене на сладост, но няма как да получиш желе.

Дано да съм ти била полезна. Пиши какво си направила, ще ми е интересно.
Виж целия пост
# 55
Ох! Много въпроси станаха: струва ми се, че ще стане много сладко с повече захар newsm78  така много ми харесва на вкус. Имам пектин и желатин - не мога ли да направя нещо с тях да го сгъстя?

След като течността изстина не се ли посгъсти малко, няма как да стане гъста като сладко, но би трябвало да е като течен мед.   Thinking   Аз също смятам, че захарта е била малко за течността, добавяла съм захар към сладка на по-късен етап, не е имало проблем.   Peace
За желатинът незнам какво би станало, аз го използвам само за бърза консумация, не съм сгъстявала с него и консервирала.
Гел Фикс на Др. Йоткер използвам за желиране на сладка, доволна съм.
Пектинът би трябвало да помогне.
Относно прецеждането на сиропа, след сваряването на дюлите, винаги го правя,   Peace  с пластмасова цедка с финна мрежа.
Виж целия пост
# 56
И аз имах едно неуспешно желе, но установих че проблемът беше в марката захар. На другия ден със същите дюли, по същата технология, но с друга марка захар ми се получи.Може и това да е причината Peace
Виж целия пост
# 57
Някой чувал ли е за сладко без варене?
Странно ми се стори това.Равни части настъргани дюли и захар объркани и така в бурканчета се варят около 20 мин.
Правил ли е някой?
Виж целия пост
# 58
Вася - моята леля прави подобни...тя го нарича компоти, но не е това и аз не знам какво е , мислех ,че си е нейна приумица. Тя се води от девиза - "Затварям в буркан така , че като го отворя да го разреждам и да пием" т.е. малко компоти - много сок за пиене през зимата.
През зимата - отваря , пресипва в голяма кана, сипва вода и пуска ножа на миксера - става нещо като нектар. Пробвай с 1-2 бурканчета, виж дали ще ти допадне. С меки плодове не е лошо - рядко и сладко.
Виж целия пост
# 59
Мама прави такова сладко от дюли. Настъргани дюли, захар,  слага и лъжичка /кафяна /лимонтозу , обърква всичко това, натъпква в бурканчета, затваря и вари.

Но вари 90 минути.

То си е сладко със варене Grinning, но варенето е един вид стерилизация ли... и аз не знам какво. Thinking Защото е много време.


Трябва да призная обаче, че си заслужава труда. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия