Дюли

  • 23 173
  • 63
# 15
Здравейте , колко от семенниците на дюлите трябва да се сложат и колко да е водата за да се желира? Извинявам се за тъпия въпрос , но никога не съм правила желе а на двора имам много дюли , които всяка година оставям да изгният защото няма какво да ги правя.
Виж целия пост
# 16
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....
Виж целия пост
# 17
Здравейте,
може ли да ми кажете и Вашата рецепта за сладкото от дюли?
Благодаря предварително


quote author=TheNMaster link=topic=619708.msg20124489#msg20124489 date=1320070747]
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !
Изобщо не е трудоемко... Laughing КОлко му е на разрежеш една дюля на 4 парчета.....Аз така правя....Изобщо не се занимавамсъс ситнене.....Нрязвам ги дюлите на едри парчета после ги заливам с вода,колкото да ги покрие и варя докато започнат да се разваряват.Махам плода и после си подслаждам течността и варя до сгъстяване(както сладката).Накрая слагам малко лимонтозу,разбърквам и сипвам по бурканчетата....
[/quote]
Виж целия пост
# 18
И аз миналата година се пробвах Rolling Eyes
изпекох дюли и от вътрешноста опитах желе да направя....но не се желира Cry
Може би  трябва по вече да ври newsm78
Аз винаги съм правила от целите плодове,не само от семенниците.....Не знам,защо не ти се е желирало....По принцип като започне да се вари то си се сгъстява...Както ,когато правиш сладко....

Не съм се изказала правилно Rolling Eyes Варих всичко наведнъж но бях ги разделила за печене и семенниците.След като извадих тези за печенето продължих да варя само изрезките....Еми не се желира ooooh! Стана  си сироп Rolling Eyes макар че го употребих по предназначение ( за кашлица).
 Peace
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.
Виж целия пост
# 19
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.

Да ти кажа честно аз затова не съм дала точни пропорции в рецептата ми.....Защото при теб наистина е било малко съотношението плод-вода.....Затова съм писала,че след като се нарежат и се сложат в тенджерката се заливат с вода,колкото да ги покрие.....Т.Е. Ако сложиш малко дюли-то и водата ще е по малко(дето ще ги покрие).... Hug
Виж целия пост
# 20
И желето и сладкото са чудесни, единственото, което не ми харесва,
че е много трудоемко.Трудно се реже,стърже, но пък вкусът е невероятен !

Ползвай рендето вьорнер, приставката с малките ножчета. Хващаш цялата дюла и стържеш със завъртане в някоя по-дълбока тава. Рендето я изяжда за секунди, в ръката ти остава само семенника. Него го прерязваш веднъж и го хварляш за варене на желе. Ако имаш поизгнили и тях на 3-4парчета и за желе - изгнили дюли или червиви не се хвърлят!!! Вариш и прецеждаш през марля/тензух за желе.

Аз вчера следобед разпарчедосах 1 леген с дюли. Конфитюра си го правя с поне 3 прекъснати варения. Така плодът поема бавно от захарата и се "остъклява". Отпадъците за желето сега се варят. Това е най-любимия ни плод за конфитюри/мармалади/желета, обожаваме дюли!  Grinning
Виж целия пост
# 21
Може би са важни пропорции newsm78 Аз го правих в малки количества и на око.На 1л вода 2 дюли и захар на сладост беше добре.

Да ти кажа честно аз затова не съм дала точни пропорции в рецептата ми.....Защото при теб наистина е било малко съотношението плод-вода.....Затова съм писала,че след като се нарежат и се сложат в тенджерката се заливат с вода,колкото да ги покрие.....Т.Е. Ако сложиш малко дюли-то и водата ще е по малко(дето ще ги покрие).... Hug
newsm10 Hug
Виж целия пост
# 22
У дома харесваме телешко с дюли.
Нямам специална рецепта, ползвам рецепта за телешко със сини сливи, адаптирала съм я като съм заменила канелата със кафява захар. Плодовете режа на по-големи парчета с идеята, че ако някой не хареса вкуса на плода, да хапне от ароматното сосче   chef
Виж целия пост
# 23
inka5, много ме заинтригува...
Дай моля те рецептата. Преди две години пълних едни дюли с агнешко и нищо не се получи. По принцип много си падаме по такива манджи... Ем солени, ем малко сладки.
Виж целия пост
# 24
Заитригувахте ме с това желе. Лутнах се днес и го сварих, ама да попитам, то веднага ли се желира или трябва хубаво да изстине. За сега си е сироп и си няма идея да се желира.
Виж целия пост
# 25
Заитригувахте ме с това желе. Лутнах се днес и го сварих, ама да попитам, то веднага ли се желира или трябва хубаво да изстине. За сега си е сироп и си няма идея да се желира.
Докато се вари се сгъстява.....Като изстине се сгъстява още.
Виж целия пост
# 26
Трябва да се внимава, да не се превари желето, защото ще стане много гъсто. Преди години имах такъв случай-не можех да го отлепя от буркана. И в къщи много го обичаме. Аз избирам 3-4 едри хубави дюли със семенниците, нарязвам ги на парчета, наливам вода, колкото да се покрият и варя до омекване. Оставям сока да се избистри 10-12 часа. После прецеждам през тензух. На един литър сок прибавям 800гр. захар. Преди да го сваля от котлона, прибавям чаена лъжичка лимонена киселина. Наливам го докато е горещо в бурканите, и след около половин час вече се е сгъстило. Докато го варя отвреме навреме гребвам с лъжичка малко от желето и капвам в суха чинийка. Като поизстине, ако не се стича, значи е готово.
Виж целия пост
# 27
Ето това наистина ми хареса, защото има и пропорция: течност - захар.

Благодаря ти Златна превъзходнаbouquet

Още утре ще опитам да си направя.
Виж целия пост
# 28
  chef  bouquet
Виж целия пост
# 29
Моята пропорция за желето е 1:1 захар : течност, но аз съм си щедра по принцип и не жалим матр`иала  Grinning. Като на Златна превъзходна ми е и пробата с чинията - избирам по - голяма, че кап от едната страна, после от другата...хубавко я накапвам от нетърпение  Grinning
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия