Торта "КАРАМЕЛЕОН" (стъпка по стъпка)

  • 22 014
  • 29
# 15
   Ида,рецептата си е напълно моя "измислица".  Simple Smile Иначе щях да посоча линк или да напиша коментар за заимствана идея.  Peace

   Идеята ми хрумна сравнително отдавна.Но докато я пробвам,после докато я доизкусуря до най-идеалните (според мен) пропорции......мина време.Правих я няколко пъти,преди да достигна до горната комбинация и пропорция на продуктите,която семейството и гостите определиха,като мноооого вкусна! Party

   (Сега остава да я видя прекопирана в някой сайт и да чуя ,че някой "отдавна я има в тефтера" си или е "видял същата преди години в някое списание".  Crazy Crazy Crazy  както се е случило с божествения тиквениктръбичките с вишни или с шоколадовите топки  Confused Хората си имат бая наглост  Close    Аз пък си имам още купища идеи Stuck Out Tongue Winking Eye  Wink Party) извинявайте за отклонението!
Blush
Виж целия пост
# 16
Селма    bouquet за споделената рецепта,харесвам ти рецептите защото са бързи и мноооого вкусни/особено вафлената торта ,домашните се изтрепаха уж само да я пробват Grinning/,та по повод
Торта "КАРАМЕЛЕОН",посъветвай ме орехите или лешниците аз ли да ги изпека или да купя готови в които обаче има сол и сигурно ще се промени вкуса  newsm78
Виж целия пост
# 17
сисак,благодаря за милите думи!  Heart Eyes

  Не ми се вярва в купешките ядки да има чак толкова сол,че да развали вкуса.Орехите пък изобщо не съм ги срещала със сол..... Rolling Eyes
  Последно ползвам сурови рязани или филирани бадеми на Стила Долче (че реклама направих на марката.... Crazy ),препичам ги вкъщи и толкоз.
  С орехи ,обаче,ми се струва ,че е по-вкусно.  Simple Smile Peace
  Прецени си.  Simple Smile Hug
Виж целия пост
# 18
То като стана на дума аз орехи печени май не съм виждала  Grinning,имах предвид другите ядки,че са доста солени,но ще я правя с орехи ,че и аз ги харесвам повече
Така и така съм те почнала с въпросите  Embarassed,мисля отгоре на тортата да сложа оризова ядлива хартия но незнам с какво да я "залепя",ако ти хрумне идея казвай  bouquet
Виж целия пост
# 19
То като стана на дума аз орехи печени май не съм виждала  Grinning,.......
     hahaha Много мисъл вложих в четенето и писането... Crazy Извинявай. 

   
Цитат
Така и така съм те почнала с въпросите   Embarassed ,мисля отгоре на тортата да сложа оризова ядлива хартия но незнам с какво да я "залепя"

    Ох,не знам... Не съм имала работа с оризова хартия....
    Защо не направиш тортата с фолио,както е по рецептата?Поне в началото да видиш,как става....А после вече ще импровизираш.  Simple Smile
Виж целия пост
# 20
Утре ще я направя  с фолио за проба,а за вторник ще я правя с оризовата хартия,че голямата има Р.Д. и ми трябва още една допълнителна торта Simple Smile
Виж целия пост
# 21
   Стискам палци,да стане!
   И дано ви хареса!  Hug
Виж целия пост
# 22
   Само да пусна сметанките,които използвам:

 
Виж целия пост
# 23
Тази нощ в хладилника гостува ни нощува господин Карамелеончо!

Направих половината количество от рецептата.
Мисля, че се получи. Kремът е вкусен! Поради нетърпеливост май оплесках желатина, та ще видим утре дали ще е стегнала достатъчно или ще е в малко пудингов вид.

За работния процес (непрофесионални коментари, които може да са от полза на дебютантите):
- много лесно и бързо - правих я буквално между другото;
- корите пекох на хартия за печене във фурната (не в тава; спестих и маслото....), но бяха половината количество;
- нямах нагласата, че карамелиз. конд. мляко е с тоолкова гъста консистенция;
- конд. мл. разбърках с останалата смес с миксер - получи се мн. по-добре, отколкото с телта преди това, но тук всеки си има опита и техниките.

Скоро свекърите ще са на гости - ще я повторя. Този път ще се запася с желатин, за да мога пак да го оплескам, но и да го коригирам  Flutter

Селма, огромно благодаря!!! И за рецептата, и за съветите; и чест ти прави (както и на др. кулинарки от форума), 4е продължавате да споделяте страхотни рецепти въпреки кражбите! Приемай го като вид признание  - chef.





Виж целия пост
# 24
Ида,благодаря за отзива!Радвам се,че ви хареса Карамелеона!  Hug

Цитат
Kремът е вкусен! Поради нетърпеливост май оплесках желатина, та ще видим утре дали ще е стегнала достатъчно или ще е в малко пудингов вид.
   Какво оплеска у желатина?Успя ли да разделиш пакетчето на 2?

 
Цитат
- корите пекох на хартия за печене във фурната (не в тава; спестих и маслото....),
  Спестила си и бутер аромата,обаче  Simple Smile
  Ако няма якакви сериозни причини за избягване на маслото,друг път все пак се опитай да го сложиш.Ще видиш голямата разлика.  Wink Simple Smile

   
Цитат
- конд. мл. разбърках с останалата смес с миксер - получи се мн. по-добре, отколкото с телта преди това, но тук всеки си има опита и техниките.
    с тел просто се бърка по-дълго.Браво ,че си се сетила за миксера.  thumbsup

    Ако срещаш някакви трудности с ползването на желатина,кажи.Мога да ти помогна,ако искаш.  Simple Smile
Виж целия пост
# 25
Нямах време, пиша чак сега... Да докладвам:

Около час след последния ми пост ме налегна любопитство - навестих г-н К. в кухнята; гледам - стегнал; обърнах в тортена чиния - стои (не се разля като пудинг).
Поръсих с белени натрошени бадеми (сурови), боднах му 4 свещички и го занесох в хола, където мъж ми доработваше нещо на комп.
И така посрещнахме 4-тата ни годишнина. Разбира се, веднага се почерпихме - беше си супер.
На др. ден беше още по-вкусен.

Явно желатинът не ме беше оставил, но др. път ще му чета упътването преди да го разбъркам със сместа, че да ми е мирна главата.

Иначе го правих без глазура, за да му усетя натуралния вкус. Чудя се дали може да се варира с плод?
Ще го пробвам др. път с масло при печенето на корите, и с печени ядки - права си, Селма, определено и двете ще допълнят и подчертаят карамеления вкус.
Виж целия пост
# 26
    Kопирам от другата тема ,как работя с желатина(редактирах и първия пост):

  "Желатинът трябва да набъбне в 125 мл (150 мл,не повече) хладка вода.После съдчето с набъбналия желатин се слага в по-широка купа (или друг удобен съд) с гореща около 80 градуса вода(в никакъв случай 100) и се бърка от време на време,докато гранулките не се разтворят напълно. (Не се слага на котлон).
     После се прибавя към крема при непрекъснато бъркане.И толкоз."
Виж целия пост
# 27
   Ида,радвам се,че ви хареса тортата!  Hug
   Друг път наистина пробвай да направиш Карамелеона точно по рецептата (с маслото в корите,с глазурата,която прекрасно допълва карамеления вкус).

   За плодовете.....Не бих сложила точно в тази торта.
   Мъъъъничко,ама съвсем мъничко шанс давам на сушени сини сливи,но....честно казано не виждам смисъл да се слагат в крема,който и без това има достатъчно наситен вкус.  Peace
Виж целия пост
# 28
Селма, няма как да не се разпиша отново.

Правих тортата втори път - запекох корите с масло, запекох ядките. Вкусът се обогати невероятно!
На гостите мн. им хареса!

Само за глазурата не се престраших - по принцип не си падам по глазура.

С толкова минимални усилия такава оригинална и впечатляваща торта - нямам думи!
Снимка няма поради техн. проблем; но и на вид беше чудесна - поръсих я с ядките, и ги налепих и отстрани.

Сега е ред на Наполеон  Wink
Виж целия пост
# 29

С толкова минимални усилия такава оригинална и впечатляваща торта - нямам думи!

    Ей това е!  Hug Наистина минимални усилия и впечатляващ резултат!
    Много се радвам ,че ви хареса тази торта!  Hug  bouquet
    Дано някой път се престрашиш да направиш и глазурата.За мен тя е много вкусна.  Simple Smile
   
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия