Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Торта "КАРАМЕЛЕОН" (стъпка по стъпка)

  • 20 945
  • 29
  Дълго се чудих,дали да пускам тази рецепта в отделна тема...Най-сетне се престраших.  Simple Smile
  Смея да предположа,че вкусът на тази торта няма да допадне на абсолютно всеки.Но любителите на по-сладки и по-наситени торти ще я оценят по достойнство.  Wink
   Ще я оценят и тези,които не обичат да се занимават с печенето,бъркането и точенето на кори и блатове.
   Някои ще се затруднят с варенето на кондензираното мляко.Но ще взема да опиша процеса в отделен пост и ще видите ,че в него няма нищо страшно и трудно.  Simple Smile

    И така:

     Торта "Карамелеон".
     Мързелив Наполеон с карамелов крем.  Wink Laughing
     Много лесна торта.

     1 ч.ч.=250 мл

     400 г точени кори Бела
     100-125 г краве масло
    
      крем:
     2 буркана сварено кондензирано мляко
     3 пакетчета суха сметана разбити с миксер в 500 мл прясно мляко(тази смес може да заместите с 500 мл високомаслена течна сметана)
     1 капсула ванилова есенция
     1 пакетче желатин на д-р Йоткер (по принцип може да се използват и 2 пакетчета,но тогава кремът ще придобие консистенция на парфе.Преценете си.  Peace )

     1 ч.ч. или повече препечени орехи или бадеми

      глазура:
     3 с.л. какао
     3 с.л. захар
     4 с.л. пр.мляко
     Вари се на бавен огън до леко кипване и сгъстяване.В края се прибавят:
     1-2 с.л. краве масло
    

    Точените кори се накъсват на малки парчета.Препичат се заедно с маслото до златисто,като периодично се разбъркват.Оставят се настрани да изстинат.
    

    Разбиваме 3-те пакетчета суха сметана с млякото.Използвам 2 пакетчета сметана на Йоткер и 1 на Стила долче.

    Към разбитата сметана прибавяме двата буркана сварено кондензирано мляко и ваниловата есенция.Разбъркваме старателно с тел,докато не получим хомогенен крем.
    
    
    Към крема прибавяме желатин,който предварително сме разтворили във вода.
    По-подробно:
   Желатинът трябва да набъбне в 125 мл (150 мл,не повече) хладка вода.После съдчето с набъбналия желатин се слага в по-широка купа (или друг удобен съд) с гореща около 80 градуса вода(в никакъв случай 100)
    снимката е заимствана от интернет

    Бърка се от време на време,докато гранулките не се разтворят напълно. (Не се слага на котлон).
    После се прибавя към крема при непрекъснато бъркане.

    Докато кремът не е започнал да се сгъстява ,започваме да сглобяваме тортата.

    На дъното на голяма дълбока купа (аз ползвам стъклен капак от стара пералня  Wink ) постиламе фолио,което трябва да покрие дъното и стените.
    

     Мислено разделяме корите на 5 части.Редуваме слой кори,слой орехи,слой крем.Като започваме и приключваме със слой кори.
    

     Слагаме купата в хладилника за няколко часа или 1 нощ.
     След като тортата стегне достатъчно добре,изваждаме купата и обръщаме тортата в/у голяма чиния.
      
      
     Внимателно махаме фолиото.
      

     Покриваме тортата с шоколадовата глазура и поръсваме с натрошени орехи.
      Охлаждаме още малко.Режем с остър нож.
      Да ви е сладко!  Heart Eyes




     Следва мързелив Наполеон с класически "заварной" крем.  Peace
    

    
    
Виж целия пост
# 1
  Използвам ето такова подсладено кондензирано мляко:



  Можете да използвате и друг вид подсладено кондензирано мляко.Повечето са  с еднакъв грамаж.

  Слагате буркан в тенджера (аз варя по няколко буркана),хоризонтално или вертикално няма значение.
  Заливате го с чишмяна вода ,която трябва да покрие буркана и да има още 2 пръста отгоре.
  Слагаме тенджерата  на котлона.
  Чакаме водата да заври ,намаляваме огъня и варим още 2 часа на тих огън и под капак,като следим водата да покрива буркана през цялото време на варенето.
   Изключваме котлона и "забравяме" за буркана до изстиването на тенджерата с водата.После го изваждаме и ползваме по предназначение.Или пазим в хладилника,докато не ни потрябва.

  
   Това конд.мляко е леко преварено,затова е по-тъмно на цвят.Иначе се получава леко по-светло.

     Успех!  Hug
Виж целия пост
# 2
Това ще се пробва обезателно. Изглежда лесна и вкусна- браво.
Виж целия пост
# 3
Селма, фенка съм на кексовете ти, и на бързия медовик, и на шоколадовия 4ийзкеик, и на тунел4ето  Heart Eyes

тази торта е изкушаваща и зву4и лесно - след изпита края на ноември ще се наградя/утеша с нея! дотогава ще следя темата за тънкости и отзиви.

поясни, моля те, горе в рецептата грамажа на сухата сметана.

тук не съм виждала подсладено конденз. мляко. предполагам, ще стане и с добавяне на захар към неподсладено конденз. мляко, нали?

каква е целта млякото да се вари в буркан, а не направо в тенджерка?

мерси предварително! и продължавай все така да споделяш   bouquet
Виж целия пост
# 4
тортата изглежда супер,поздравления Селма
веднъж се пробвах да варя кондензирано мляко,сложих две кутии в хоризонтално положение,налях водата и сложих да варя:варих 3 часа и половина,но млякото си остана същото както и преди варенето  newsm78
да знаете защо ми се получи така
Виж целия пост
# 5
тортата изглежда супер,поздравления Селма
веднъж се пробвах да варя кондензирано мляко,сложих две кутии в хоризонтално положение,налях водата и сложих да варя:варих 3 часа и половина,но млякото си остана същото както и преди варенето  newsm78
да знаете защо ми се получи така

Най-вероятно е било непосладено!
Виж целия пост
# 6
тортата изглежда супер,поздравления Селма
веднъж се пробвах да варя кондензирано мляко,сложих две кутии в хоризонтално положение,налях водата и сложих да варя:варих 3 часа и половина,но млякото си остана същото както и преди варенето  newsm78
да знаете защо ми се получи така

Най-вероятно е било непосладено!
   Най-вероятно! Peace
   Просто нямаше как да се карамелизира.....

   Варя само подсладени к.млека и никога досега не съм имала провал.  Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Селма, фенка съм на кексовете ти, и на бързия медовик, и на шоколадовия 4ийзкеик, и на тунел4ето  Heart Eyes
   Благодаря !  Blush

Цитат
поясни, моля те, горе в рецептата грамажа на сухата сметана.
   Гледай в какво количество мляко се разбиват продаващи се при вас сметани.
    Аз използвах 2 на Йоткер(по 48 г),които се нуждаят от по 150 мл мляко(общо 300 мл).И една на Стила Долче(50 г),която се разстваря в 200 мл.Така общото количество мляко се докарва до 500 мл.

Цитат
тук не съм виждала подсладено конденз. мляко. предполагам, ще стане и с добавяне на захар към неподсладено конденз. мляко, нали?

каква е целта млякото да се вари в буркан, а не направо в тенджерка?
  Не,няма да стане.
   Никога не съм варила к.м. направо в тенджера.Предполагам ще е доста неприятно да го вариш толкова продължително,постоянно да го разбъркваш,да следиш да не загаря и т.н..
   Не бих и се ангажирала да предположа,колко захар трябва трябва да се прибави към неподсладеното к.мляко.  Rolling Eyes

    Не знам къде точно живееш.Провери по магазините за дулче де лече.Ако случайно има руски магазини в района ,провери за сгущенка или още по-добре за "варьонка",последното е варена сгущенка.


    За софиянки да кажа че варената сгущенка съм видяла в руския магазин на Хр.Ботев.  Peace

Виж целия пост
# 8
И не само за софиянки, руските магазини Березка са на много места вече из България (всъщност от Варна тръгва веригата), там има варена сгущенка и по този начин човек си спестява лудото варене, дебненето, чакането да се охлади и количеството ток или газ които се навъртат. Чиста работа. Варих само в началото и то дъч лейди. Никога не се е получавало така гъсто и хубаво както готовото варено. Да не говорим за растителните мазнини, с които е пълно дъч лейдито - руските поне са от мляко.  Peace
Виж целия пост
# 9
   Марулке,дъч лейди специално не съм варяла,но с други видове никога не е имало проблем да се сгъстят и да се карамелизират хубаво.  Rolling Eyes
    На мен не ми се вижда чак толкова трудоемко варенето,но.....си го правя от години,може би просто съм свикнала.  Simple Smile

    Благодаря за инфото за Берьозка!   bouquet
Виж целия пост
# 10
Привет. Леко извън темата, но видях че се споменава варената сгущенка от магазините Березка. Купих си една кутия, и аз не знам защо, а всъщност не знам за какво се използва. Вътре така кафява ли е и за какви кремове за торта става. След 10-тина дни имаме РД в къщи и мислех да се пробвам с тора Медовик. Мислех и някак да я оползотворя и тази сгущенка, но сега се разколебавам. За какво всъщност се ползва?
Виж целия пост
# 11
bengie,  Laughing разсмя ме!
Пишеш в темата ,в която е дадена рецепта за торта с варена сгущенка,и питаш как всъщност се ползва сгущенката....Или не ти разбирам въпроса...... Thinking
Виж целия пост
# 12
Добре, т.е. разбирам, че сварено кондензирано мляко = верена сгущенка. Т.е. в кутията би трябвало да е кафяво / карамелено. Честно казано, аз мислех, че вътре е бяло кондензирано мляко със захар.
Виж целия пост
# 13
Добре, т.е. разбирам, че сварено кондензирано мляко = верена сгущенка. Т.е. в кутията би трябвало да е кафяво / карамелено.
   Точно!  Simple Smile Peace
   Във втория ми пост има снимка на сварено кондензирано мляко=варена сгущенка=варенка.  thumbsup
Виж целия пост
# 14
Селма, мерси за коментарите.
Да ми мине изпита, ще потърся подсл. конд. мл., ще се престраша, и ще пробвам. Идеята за рус. магазин е добра.
А това рус. рецепта ли е или твоя измишлица-премислица? (Не разбирай погрешно - аз твоите ги харесвам, рус. - също Simple Smile)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия