"Европейската комисия започна обществено обсъждане как да се развива ной-добре биоземеделието. Като алтернатива на масовото земеделие, то се подкрепя с европейски закони и пари. Потребителите трябва да кажат дали генномодифицираните култури могат да бъдат част, дори и малка, от биопродуктите.
Едва пет процента от обработваемите земи в Европейския съюз се използват за биологично земеделие - за производството на висококачествени и екологично чисти храни. Но кой продукт е екологично чист? До каква степен сме готови да платим за нещо, наречено "био"? До колко част от този продукт може да съдържа под някаква форма ГМО? И каква е гаранцията, че продуктът е екологично чист? Тези въпроси задава Европейската комисия в онлайн допитване, което продължава до десети април. Целта е да се подобри биоземеделието, правилата за него да станат по-прости, но да не се прави компромис с качеството.
Сега ако съдържанието на някакъв вид ГМО в даден продукт е до 0.9 процента, продуктът пак може да бъде определен като "био". Европейската комисия пита дали този процент трябва да стане още по-малък и дали тогава е редно продуктът да носи европейското лого за биоземеделие. А то е гаранция за качество:
Роджър Уайът, говорител на еврокомисаря по земеделие Дачиян Чолош: Когато потребителят види това лого е ясно, че продуктите са прозведени според биостандартите на Европейския съюз, които важат за целия съюз, че - естествено - производителите са сертифицирани и това потвърждава, че те спазват тези много стриктни стандарти.
Комисията пита потребителите също какво смятат, че трябва да се направи, за да се реши проблемът с недостига на протеини за изхранване на животните - дали да продължи вноса на биосоя, дали да се стимулира отглеждането й в Европейския съюз, дали да се разреши използването на синтетични аминокиселини, както е направено в САЩ. Въпросникът е достъпен на сайта на еврокомисаря по земеделие Дачиян Чолош и на български.
http://ec.europa.eu/agriculture/consultations/organic/2013_bg.htm"