Koй какво сервира вчера?Кой какво ще готви днес?-ВЕГЕТАРИАНСКИ ВАРИАНТ

  • 39 572
  • 736
# 30
вчера правих тиквички с ориз на фурна, а тази вечер набързо - т.нар. чушчена манджа  Mr. Green /запържени пресни чушки, яйца и сирене/

между другото страхотни маслини открихме - зелени маслини, киснали в зехтин, парченца лимон и мащерка. Съчетанието е много свежо, предполагам и вкъщи може да се направи.
Виж целия пост
# 31
По стечение на обстоятелствата и аз месо не ям, само понякога пилешко. Дъщерята и тя го дава почти вегетарианско, мъжо и той много месо не яде, та в къщи сме повече на безмесни яденета.
Аз два ни съм на ориз със зеленчуци, утре ще минавам на картофи с нещо си.
Аз съм пишман готвачка, та даже незнам какво е това капоната и елда. Някой да ми каже, моля Praynig
Виж целия пост
# 32
Дорет, радвам се да те видя тука!   Капоната е Италианско предястие (поне за мене е предястие), направено от патладжани, домати, парченца зелени стебла на целина, маслини, кейпърси, и зехтин. Запържват се патладжаните обикновено. Слага се и оцет в рецептата. (Тити го е обяснила преди мене.)   Яде се по малко Simple Smile; може върху филийка хляб.  Ще е интересно някой от Италия да обясни.

Елда съм сигурна, че знаеш:  "buckwheаt" е на английски.

(Аз съм наистина пишман готвачка, та затова и по други, практически причини правя лесни и бързи рецепти.)

Аз пък исках да питам какво е катък.  
Виж целия пост
# 33
Хе,хе, събрахме се пак Hug
Аз пък исках да питам какво е катък
Катък е цедено кисело мляко.
Виж целия пост
# 34
Дорет, благодаря!   Hug   Нямаше да се сетя.

Ето една рецепта за капоната (aз съм пробвала друга вариация, но сега нямам време да отварям папките.)  Вкусно е!

http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Classic-Caponata-232539
Виж целия пост
# 35
Вчера: кладници с ориз и пресен лук, днес ще го дояваме.
Утре патладжаните с козе сирене от 2ра страница.

Как изкарахте Нова Година? Ние решихме да заведем децата при бабите, и два дни карах на гарнитури: салата Снежанка, картофена салата, домати.
Виж целия пост
# 36

Катък е цедено кисело мляко.

катък не е цедено кисело мляко.
катък се прави есента май, когато млякото е гъсто и не толкова воднисто.
млякото се вари на бавен огън при непрекъснато бъркане часове наред, докато се изпари доста от водата.
после се сипва по съдове и се слага на хладно. в съдовете се сгъстява.

тъй като никой вече не прави катък, то се замества с изцедено кисело мляко Peace
ама катъкът има малко по-различен вкус и консистенция  Wink

катък наричат сега и едно предястие от цедено кисело мляко с печени червени чушки и чесън... Simple Smile
Виж целия пост
# 37
Катък във варианта който аз знам е цедено кисело мляко със сирене . Аз го правя по рецепта за домашен катък /на Мариета от форума / като се прибавя и разтопено крпаве масло , чесън и шарена сол . Става нещо страхотно . Хапва се с препечени филийки , пърленки и т.н.
Виж целия пост
# 38
по моя край наричат катък предястието от такова сгъстено мляко/цедено или варено, не знам/, овкусено с орехи и чесън.

а виж, лабнето не знам как точно се прави, но това, което купуваме и местно, и турско, не усещам да съдържа нито чесън, нито розмарин, както се развява някаква рецепта тук из нета. Сол, зехтин и цедене, предполагам...
Виж целия пост
# 39
Pixie мерси за рецептата, сега остава да се образовам какво е това каперси и къде да ги намеря тук. Да живее чичко Гугъл Laughing
За катъка, май трябваше да напиша нещо като цедено кисело мляко. Тук такова нещо нямаме, но в България като гледам по магазините масово пишат катък на цеденото кисело мляко, макар че и аз знам че има някаква разлика между двете неща.
Днес съм сама и отивам да си готвя картофи с броколи, моркови и подправки. Ще сложа накрая и малко кашкавал да се разтопи.
Виж целия пост
# 40
Doret,каперсите идат от храст оригинално,инак в буркан LaughingСолени доста,с големина на малка боровинка,зеленикави.Намират се по турски/гръцки магазини.Един буркан доста време изкарва,поне у нас.
Гугъл картинки е моето спасение за храни и др неясни продукти,особено като зауча индийска и арабска кухня и от 20 реда ингредиенти знам само сол и олио Laughing
*
ха,тити,честито ви очакване!знаете ли мома или младеж?
Виж целия пост
# 41
анет, ние сме традиционалисти  bowuu младеж...

тази вечер в постната част залагам на немската картофена салата във варианта на asialein.
Виж целия пост
# 42
Записвам се за идеи.  Simple Smile

Вчера - сряда, постен ден - картофи на фурна, булгур с пресни гъби, печени зеленчуци (патладжан, чушки, тиквички). 
Днес - готвя за утре и за фризера - боб, гювеч, пак булгур (много бързо свърши), пълнозърнест хляб, солен кекс, сладък кекс и може би овесени сладки.

Виж целия пост
# 43
Онзи ден: нахут със спанак, подправени с кимион и паприка.
Вчера: печена тиква с кейл (Brassica oleracea var. sabellica), което е вид зеле; доматена супа с фаро, лук, морков, целина и зелении.

Тази вечер няма да готвя. У нас готвим няколко манджи в неделя и понеделник и като свършат хапваме прясна салата/задушени зеленчуци + темпе/наденички от тофу/яйце/сирене.
Виж целия пост
# 44
аз много харесвам кейл (Brassica oleracea var. sabellica), тук се нарича зелено зеле, незнам как се казва на български. newsm78
този зеленчук скоро го открих и обожавам една рецепта със зелено тай къри и малко фъст. мус Party
Hear Again, ти как го готвиш с тиква?

вчера: кус-кус със спанак, подправен с гарам масала
днес смятам да правя maultaschen - нещо като равиоли, но в немския им вариант Simple Smile
да видим дали ще успея Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия