МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 64 489
  • 749
# 120
Tansu, това може да стане ако пуснеш да ти се измеси и втаса тестото (програма тесто) и после си го оформиш и печеш отделно в печката. Тогава ти се получава вкуса на едновремешния ръчен хляб. Поне при нас е така, но рядко го правя, ние си харесваме и хляба от машинката.

Относно вкуса - когато се сдобих с машинка преди около 2 години, дъщеря ми категорично отказваше да яде този хляб, защото не бил като "истински", разбирайте купен. С времето нещата се обърнаха и сега никой в къщи не може да яде купен хляб, защото не е истински. Просто не знаем какви набухватели и подобрители, Е-та и химикали придават вкуса на купешкия хляб с който сме свикнали и приемаме за "истински".  Confused
Виж целия пост
# 121
здравейте,
та имам питане: има ли рецепта, при която хлябът да стане като едновремешния хляб от хлебарницата ( с хубава коричка и леко брашанце отгоре). да е мек и да се рони още на втория ден? (може да го направиш да се рони и от първият ден - бухай повече мая и си готова  Laughing)
мерси много за отговорите   bouquet
Виж целия пост
# 122
Здравейте от мен!
Днес се сдобих с Moulinex OW2000 и съм много щастлива. Засега ме е страх да я изпробвам, но предполагам, че довечера ще се престраша.  Rolling Eyes
Ще се радвам да споделяме неволи, мъки, радости и рецепти  Laughing
Виж целия пост
# 123
Бонго е отговорил на tansu Laughing - може да се рони и от първия ден.  Grinning
Повечето питащи тук задават въпрос, но не пишат рецептата, по която правят хляба. Все едно да отидеш на доктор и да кажеш - докторе, болна съм. Той как да помогне, като не казваш какви са симптомите на заболяването?! За ронливостта на хляба има две основни причини - много мая и/или лошо брашно (патила съм и си направих изводите).
За да стане с коричка като на ръчен хляб, може би не трябва да се слага мазнина (ама на мене ми е жилава и винаги прибавям по малко олио или масло). Веднага, след като се изпече, коричката е хрупкава - по която и рецепта да се прави, а после омеква (поне при мене е така, защото прибирам хляба във фурната).
Ако прочетеш няколко мнения назад, ще намериш подходящата рецепта, както и тук - спазвай правилото за съотношението между брашно и мая и ще се получи. Не гледай какво пише на опаковката на маята. Можеш да започнеш да намаляваш маята постепенно, докато се получи хлябът, отговарящ на изискванията ти. Моите рецепти са с 1 г прясна мая на 100 г бяло брашно, а когато ползвам суха мая, слагам 1 1/4 ч.л. суха мая на 600-700 г брашно, т.е получава се по около 1 г суха мая на 150 г брашно.
Виж целия пост
# 124
Здравейте от мен!
Днес се сдобих с Moulinex OW2000 и съм много щастлива. Засега ме е страх да я изпробвам, но предполагам, че довечера ще се престраша.  Rolling Eyes
Ще се радвам да споделяме неволи, мъки, радости и рецепти  Laughing
за неволите и мъките относно този модел може да прочетеш из старите теми.
дано ти да си на другият фланг - от радващите се.
на първа страница от темата има много рецепти. но като начало ти препоръчам да прочетеш инструкцията към машината , да се запознаеш с програмите - коя за какво е , как се спира машината (без да спираш програмата) ако се наложи . тогава да подбереш някаква рецепта и съответната програма. като начало бих ти препоръчал да започнеш с най-обикновен бял хляб и по-малка доза.
пп. измии внимателно контейнера и бъркалката преди употреба !
пусни машината да работи на програма печене за около 10-15 мин. да бъде без контейнера вътре и капака да е отворен.
Виж целия пост
# 125
  Днешния ми хляб.Месен и втасал в машината, изпечен във фурната.

Виж целия пост
# 126
  Днешния ми хляб.Месен и втасал в машината, изпечен във фурната.

следващият път направи по-голяма доза от този хляб. раздели го на 2 части. едната изпечи във фурната , а другата в машината. направи си извода къде  какъв  хляб се получава и съответно кой ви допада повече на вкус.
Виж целия пост
# 127
  В машината го харесва дъщерята, аз си го харесвам във фурната.Е, не могат да се режат квадратни филийки за тостер от този, но пак си е вкусен.
Виж целия пост
# 128
тарададъъъмммм! влизам на отчет  Mr. Green
значи хлябчето тоя път стана!
вместо 2ч.л. мая, сложих 1,5 ч.л. (на йоткер беше, друга не съм купила все още) и вместо 120мляко+200вода, го направих на 290 само вода (останалото е същото, 500гр брашно, 1 супена захар и 1 чаена сол, олиото го полях ей така на око върху бъркалките)

ОБАЧЕ оставих отворено, за да гледам какво става докато меси
в началото тестото изглеждаше супер, мекичко, нелепкащо, чудно, но след първото втасване започна да се лепи по стените  Crazy и добавих ей така на око една шепа брашно  Thinking
та в крайна сметка май 280 вода е по-адекватната пропорция

бухна ми малко по-малко хляба спрямо последните най-сполучливи опити преди да се заредят гафовете и се чудя дали да пусна с 280 вода, но да си върна 2-те чаени мая  Rolling Eyes
и сякаш ми идва една идея солен, тоест не че чак солен, но ми се иска да е по-бесолен, обаче не знам колко мога да си варирам със солта?

тайна, търся търся бутон like за хляба ти, но няма  Mr. Green чудесно изглежда   bouquet
Виж целия пост
# 129

ОБАЧЕ оставих отворено, за да гледам какво става докато меси няма смисъл да е постоянно отворен капака. за целта има прозорче - използвай го. отваряй в краен случай - да добавиш брашно или течност ако е необходимо. може и да пощипнеш тестото с пръсти - да го усетиш  Laughing
в началото тестото изглеждаше супер, мекичко, нелепкащо, чудно, но след първото втасване започна да се лепи по стените  Crazy и добавих ей така на око една шепа брашно  Thinking
та в крайна сметка май 280 вода е по-адекватната пропорция

бухна ми малко по-малко хляба спрямо последните най-сполучливи опити преди да се заредят гафовете и се чудя дали да пусна с 280 вода, но да си върна 2-те чаени мая  Rolling Eyes
и сякаш ми идва една идея солен, тоест не че чак солен, но ми се иска да е по-бесолен, обаче не знам колко мога да си варирам със солта?

Виж целия пост
# 130
не не, изисилих се типично по женски  Crazy седя отворено първия половин час докато спря да меси и взе да подгрява и тогава затворих да не му обърквам чалъмите
обаче прозорчето ми се изпотява и нищичко не се вижда Sad и затова все отварям да гледам и побутвам  Crazy
Виж целия пост
# 131
не не, изисилих се типично по женски  Crazy седя отворено първия половин час (и това е много. отваряш само в краен случай  #2gunfire)докато спря да меси и взе да подгрява и тогава затворих да не му обърквам чалъмите
обаче прозорчето ми се изпотява и нищичко не се вижда Sad и затова все отварям да гледам и побутвам  Crazy(така трябва да е - изпотено прозорче. това е влага отделена от тестото и е необходима за да не хваща тестото коричка. при печене влагата изчезва. като седи капака половин час отворен влагата също ще избяга.)

пп. спазвай някои основни правила, че ще се появи дядото и ще ни се кара и на двамата  Joy

а бе , къде е дядо Хаджия ?  newsm78
Виж целия пост
# 132
 Mr. Green слушам и изпълнявам, утре по това време пак на отчет  bowuu (ще ми свърши брашното скоро  Mr. Green )
Виж целия пост
# 133
  (ще ми свърши брашното скоро  Mr. Green ) разгеле  Joy  купувай малки разфасовки, купи си и 1-2 пакетчета друга мая.   bouquet
Виж целия пост
# 134
Тони, не се притеснявай да експериментираш. Голяма работа, че някой път може да се наложи да изхвърлиш половин кило брашно (много важно  Wink). Ако спазиш съотношението 500 г брашно и 300 мл течност, няма да имаш проблем (при качествени продукти и изправна машина), не повече от 1 1/2 ч.л. мая. Солта можеш да я намаляваш, докато ти хареса, но имай предвид, че при по-малко сол, тестото по-лесно ще втаса, така че спокойно можеш да намалиш и маята (на принципа проба-грешка).

Тайна, чуден хляб си изпекла. И на мене ми харесва хляб, печен във фурната, но в машината е по-лесно, пък и няма възражения.

Дали Ердинч чете, че имам един въпрос към него? Интересува ме дали за симид се продава готова мая? Имам приятелка, чиято майка е пекла симид, но си е правила мая от нахут (а то си е занимавка, все пак). Ердинч е дал рецепта, но в нея маята не е от нахут. Марабу е дала рецепта за нахутова мая, но се търси готова newsm78.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия