МАШИНА ЗА ХЛЯБ-44 тема

  • 64 473
  • 749
# 555
Имам въпрос - когато се прави хляб със старо тесто, какво количество тесто се отделя? Петя пише, че отделя колкото малка топка за тенис (това е около 70 г тесто), а Ердинч пише че отделя 250 г. Пробвах с по-малкото количество и не съм сигурна, че постигнах желания резултат. Не пречи да пробвам и с 250 г, но Петя пише, че й се получава хляб, който опира в прозорчето и отделя малко тесто (което слага в хладилника)... Днес ми е вторият опит с 85 г старо тесто, бях го заделила в петък и днес вече беше спаднало около 1 см (втасало и спаднало, т.е. ако приемем, че е закваска, иска хранене  Wink), но днес не намалих нито маята, нито солта (но пък сложих 100 г черно брашно и 10 г трици, да видим какво ще се получи).
Виж целия пост
# 556
Имам въпрос - когато се прави хляб със старо тесто, какво количество тесто се отделя? Петя пише, че отделя колкото малка топка за тенис (това е около 70 г тесто), а Ердинч пише че отделя 250 г. Пробвах с по-малкото количество и не съм сигурна, че постигнах желания резултат. Не пречи да пробвам и с 250 г, но Петя пише, че й се получава хляб, който опира в прозорчето и отделя малко тесто (което слага в хладилника)... Днес ми е вторият опит с 85 г старо тесто, бях го заделила в петък и днес вече беше спаднало около 1 см (втасало и спаднало, т.е. ако приемем, че е закваска, иска хранене  Wink), но днес не намалих нито маята, нито солта (но пък сложих 100 г черно брашно и 10 г трици, да видим какво ще се получи).

най малко 250г  

Hug


Виж целия пост
# 557
Значи трябва да залагаме  по голям хляб, за да си откъснем 250 гр newsm78
Виж целия пост
# 558
Много благодаря на Ердинч, ще отделя повече тесто следващия път и както е по рецепта, ще заложа продукти за по-голям хляб, за да мога да отделя повече.
Ето снимка на днешния хляб (в който добавих 70 г старо тесто, черно брашно и трици, но не съм намалявала солта и маята).

Виж целия пост
# 559
Привет момичета и Момчета!От известно време надничам при вас  но вече се престраших да и да питам това което не знам.
Та така сдобих се с хлебопекарна от майка след като тя почина и сега от известно време се опознаваме с "Марийка"/както  я беше кръстила тя:) / Ползвала съм я за тесто доста пъти но хляб не съм пекла вътре след един злополучен опит при който едвам почистих реотаните от тестото.
Книжка имам но лошото е ,че е закупена в далеечната 1997г и каквото и да пусна на търсачка за модела в Гугъл нищо не излиза.Книжката е направена за няколко модела 1 обща но не и за този модел който аз имам.Не сме живели заедно така,че не знам какви рецепти ползваше,само знам че печеше редовно хляб.Престраших се и изпекох  вече 5 хляба в нея но само 1 от тях не се залепи за прозорчето.Пробвам различни рецепти.Тестото го докарвам според видеото на първа страничка.
1.Най-напред искам да се ориентирам за какво количество хляб е моя контейнер.Единственото което се сетих е да го напълня с вода-събира 2,250л /това е 1 пръст под ръба/?  newsm78 .Ако някой не го затруднява да измери неговия и да ми помогне.
Досега съм ползвала само 1 програма-за нормален хляб-тя е 2ч и 40м с печенето  и за тесто разбира се.Имам и други въпроси на засега да не отегчавам.Това е моята антика-незнайна марка и произход ноо с отложен старт:)
http://pavzgu.snimka.bg/cooking/hlebopekarna.650721.26235156


Виж целия пост
# 560
спомняш ли си колко течност и колко брашно си ползвала за един хляб ? ако да - кажи го
Виж целия пост
# 561
Хм, ами следващия път ще снимам или ще премеря, колко тесто отделям. Категорично не е много, колкото малка тенис топка ми е, а на втория ден е колкото голяма такава. След първите пъти не ми се надува толкова вече старото тесто. Както казах винаги намалявам на половина маята и солта и ми се издува страхотно хляба, даже и да сложа малко ръжено брашно.

Сега си премерих топката, която сега съм откъснала, 100-тина грама е, но друг път и по-малко тесто съм откъсвала. Винаги на око грабвам, но не е повече от днешната в никакъв случай!

Снощо правих страхотен тутманик по рецепта на kasier. Страхотен става, пухкав и с хрупкава коричка.  Peace снимах го и скоро ще кача и снимката.
Виж целия пост
# 562
Да спомням си Бонго.Два последователни пъти правя хляба на Ердинч с кисело мляко-210мл вода+1/3чч кис мляко.+600г брашно.Първият път с 1/2 прясна мая,втория път с 1/3 мая и 200мл вода и двата пъти се лепна в прозореца.Първият път по-вече,де Simple Smile .Същото  се получи и при две последователни правения на "ежедневен хляб" -не помня от кого беше рецептата-250мл-вода+2сл кис мляко+500г брашно+1 суха мая.Мисля,че тук отиде по-вече брашно за да се образува хубава топка .Единият от тези хлябове не се залепи а другия-да.Не схващам какво да направя.
Виж целия пост
# 563
pavzgu, количеството продукти е очевидно много за контейнера на машината ти, който едва ли прави повече от 1кг хляб. Намали количеството продукти с една трета, например и мисля, че няма да опре в капака. Не гледай вместимостта! В моята машина на теория може да се направи 1.250г хлебно изделие, но ако сложа продукти за козунак с тези грамажи го геля на 2, защото иначе не в капака ами в тавана ще опре.
Виж целия пост
# 564
Да спомням си Бонго.Два последователни пъти правя хляба на Ердинч с кисело мляко-210мл вода+1/3чч кис мляко.+600г брашно.Първият път с 1/2 прясна мая,втория път с 1/3 мая и 200мл вода и двата пъти се лепна в прозореца.Първият път по-вече,де Simple Smile .Същото  се получи и при две последователни правения на "ежедневен хляб" -не помня от кого беше рецептата-250мл-вода+2сл кис мляко+500г брашно+1 суха мая.Мисля,че тук отиде по-вече брашно за да се образува хубава топка .Единият от тези хлябове не се залепи а другия-да.Не схващам какво да направя.
най-простото е да редуцираш течността и оттам брашно колкото поеме.
сама разбираш , че  250 мл + 2 с.л  не могат да се съберат. или избираш всичко да е в мл. или всичко да е в с.л.  1 суха мая един господ знае какво количество е. може да се разбира като 1 мерителна лъжица , но може да се разбира и като 1 пакетче. но пакетчета има и с 7 гр мая и с 11. а може и с друг грамаж. пишеш и 1/3 ч.ч  кис.мляко. знаеш ли че има различни по вместимост ч.ч ?
може би според мен неуспехите ти идват именно от там - различните мерни единици.
аз ти предлатам : след като 250 мл течност са ти много следващият път направи тесто с 200 мл. ако искаш да използваш к.мляко + вода  това си е жив айрян. значи сложи 1-2-3 с.л. к.мляко ,разбии го и добави вода до 200 мл. предполагам че имаш някаква мерителна кана или чаша към машината.  за 200 мл течност ще ти погълнат около 350 - 370 гр брашно . сложи по-малкото количество и в процеса на месене може да добавиш до получаването на необходимата консистенция на тестото.  за такова количество брашно е необходима около 3-3.5 гр мая (суха), слагаш по 1 ч.л  сол и захар и пускаш да се меси тесто. следи да се получи хубава незалепваща топка. това е основното. ако хляб получен с такова количество течност и брашно ти е малък значи може спокойно да увеличиш грамажа на течността и брашното. 250 мл са ти много , 200 мл са ти малко ... ами нормалното за теб е някъде в тези граници - от-до.
щом машината ти е с 1 бъркалка предполагам че е до 900 или 1000 гр.  това е общата тежина на всичките продукти които слагаш в контейнера и с които ел.мотора на машината би трябвало да се справи.  не виждам нищо сложно в това.
Виж целия пост
# 565
pavzgu, количеството продукти е очевидно много за контейнера на машината ти, който едва ли прави повече от 1кг хляб. Намали количеството продукти с една трета, например и мисля, че няма да опре в капака. Не гледай вместимостта! В моята машина на теория може да се направи 1.250г хлебно изделие(грешиш  Naughty - 1.250 гр общо количество на продуктите , а не готово хлебно изделие. полученото изделие (най-често хляб) е по-леко от общото количество продукти. ), но ако сложа продукти за козунак с тези грамажи го геля на 2, защото иначе не в капака ами в тавана ще опре.
Виж целия пост
# 566
pavzgu, маята също ти е много. Виж по напред в темата: 1 гр. прясна мая на 100 гр. брашно или 1 гр. суха мая на 150 гр. брашно. А за грамажа на хлебопекарната пробвай да направиш първо малък хляб, т.е. 750 гр. и ако ти остава доста въздух до капака, опитай за 1 кг рецепта
Виж целия пост
# 567
Бонго, исках да кажа, че може да се направи хлебно изделие от 1.250гр продукти. Зная, че част от водата се изпарява. Когато хлябът ще се пече в машината не слагам повече от 1 кг продукти. Иначе удря в капака. Ако не слагам сол или слагам само половин мерителна лъжичка, намалявам маята или закваската.

За отделената топка - аз рядко отделям, но ако отделям, отделям около 100гр, не повече. Това е подобно на така наречения пулиш - предварително разбъркване на част от брашното с маята. Наистина става много хубаво и тогава намалявам маята наполовина и даже мъничко по-малко. Ако имате време, но това не става с машина, може да замесите тесто без мая само с вчерашно тесто, но тогава трябва да втасва по-дълго време. Аз меся сутринта със закваската, оставам навън 20-30 мин и хвърлям контейнера в хладилника и вечерта премесвам и пека.

Има ли някой да е успял да отглежда закваска от различно от ръжено брашно? Моите все мрат. Само тази с чисто ръжено брашно си живее от месеци въпреки тормоза. Тези от смесено брашно след 3-4 месеца се развалят.
Виж целия пост
# 568
Така, това е въпросният тутманик, който определено препоръчвам:





А това е току-що изпеченият ми хляб със старо тесто. С топка около 100гр. заделено тесто и 1/2 ч.л(от мерителните) мая и половин доза сол.


Виж целия пост
# 569
Бонго, исках да кажа искала си , но не си го казала.  Laughing в края на крайщата ние четем какво е написано , а не гадаем какво някой е искал да пише. извинявам се , но е така. , че може да се направи хлебно изделие от 1.250гр продукти. Зная, че част от водата се изпарява. Когато хлябът ще се пече в машината не слагам повече от 1 кг продукти. Иначе удря в капака. Ако не слагам сол или слагам само половин мерителна лъжичка, намалявам маята или закваската.

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия